(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Alexandru_Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016

ALBUMUL CU AMINTIRI răsfoit de... Alexandru Arșinel (interviu)
joi, 12 Mai 2016

Este unul dintre cei mai iubiți actori români, numele său identificându-se de peste 50 de ani cu teatrul de revistă, dar și cu umorul de calitate. De aproximativ 35 de ani realizează un cuplu cu Stela Popescu, unul dintre cele mai longevive cupluri din umorul românesc. De câte ori are ocazia cântă și o face cu mare plăcere - maestrul Alexandru Arșinel.

AGERPRES: Maestre, aveți aproape 55 de ani de carieră, o carieră bogată, plină de succes, plină de premii și, cu siguranță, plină de amintiri.

Alexandru Arșinel:
Fiind atât de plină de amintiri a dat și pe dinafară și s-a transformat chiar într-o carte de amintiri, cu un titlu — zic eu — inspirat, ''Alexandru Arșinel de la Dolhasca pe Calea Victoriei''. Amintirile apar la un moment dat, trebuie să faci o inventariere a vieții care a trecut și încet-încet să vezi în ce măsură ți-ai făcut sau nu treaba.

AGERPRES: Ați venit în 1964 la Teatrul ''Tănase''...

Alexandru Arșinel:
În '64, deci anul ăsta fac 52 de ani de când sunt în această instituție, sub toate posturile — și de învățăcel, și de actor în devenire, pentru că la Teatrul ''Tănase'' venind, nefiind o școală care să te facă să te apropii mai ușor de profesie, Institutul de teatru neavând o secție, acum cele private au secție de revistă, chiar eu am lucrat la un moment dat la Facultatea Ecologică...

AGERPRES: Ați predat acolo.

Alexandru Arșinel:
Da, am avut-o asistentă pe regretata Anda Călugăreanu, de unde au apărut câțiva copii buni, și în rest, școala adevărată o faci aici, pe scenă, alături de înaintașii noștri, furând, explicându-ți-se, dar mai mult se fură și dacă se lipește, ușor-ușor îți creezi o anumită personalitate. Cum îmi spunea un coleg, ușor-ușor devin Arșinel.

AGERPRES: Cum spuneam mai devreme, alcătuiți un cuplu longeviv pe scena teatrului de revistă cu doamna Stela Popescu. Cum s-a format acest cuplu, a cui a fost ideea?

Alexandru Arșinel:
Vreau să spun în primul rând că ne-a reușit. În al doilea rând vreau să spun că în spatele nostru a stat o echipă extraordinară, avându-l pe Mihai Maximilian, creatorul momentelor pe care le-am interpretat, deci având și o continuitate în ceea ce privește cel care avea grijă ca în fiecare stagiune să ieșim cu un spectacol, un adevărat Caragiale al revistei românești. De asemenea, un compozitor de excepție care scria pentru revistă ca nimeni altul, Vasile Veselovschi, și un regizor care nu se lăsa, ne bătea la cap chiar dacă la un moment dat aveam treabă sau ziceam ''stagiunea viitoare nu jucăm'' se ținea de capul nostru și al autorilor și până la urmă mai ieșea un spectacol, Bițu Fălticineanu. Și sigur, acest cadru superb, teatrul de revistă, cu această sală superbă. Așa s-a legat. Ideea a fost, atunci când Bănică (Ștefan Bănică — n.r.) a dispărut din cuplu, până la urmă cel care a bătut cu pumnul în masă a fost Mihai Maximilian. Jucasem într-un spectacol de-al lui fără Stela și primisem un rol mai de serviciu și eu l-am transformat într-un rol care a făcut succes. Puiu (Mihai Maximilian — n.r.) zicea că Arșinel e tunar, adică tot ce spune intră, are impact serios cu publicul spectator. Și ușor-ușor s-a încercat un spectacol și s-a văzut că a ieșit bine și așa am rămas iată, din '77-'78 până acum sunt 36 de ani.

AGERPRES: Ați început să depănați amintiri, așa că haideți să răsfoim puțin Albumul cu amintiri, să ne uităm la niște fotografii. Cu dumneavoastră și Stela Popescu. Aici sunteți pe scena de la Grădina Boema, care are o poveste frumoasă, spectacolul este ''Stela, stelele și Boema''. Erați medic...

Alexandru Arșinel: Da, și Stela..

AGERPRES: Probabil era pacient...

Alexandru Arșinel:
Ce frumoasă era! Și a rămas așa.

AGERPRES: O altă fotografie, dacă nu mă înșel este vorba despre sceneta cu Billy boy?

Alexandru Arșinel: Da, da, da!

AGERPRES: În care erați foarte erați foarte supărat când ați auzit că e și negru...

Alexandru Arșinel: Da, da.

AGERPRES: Tot la Boema...

Alexandru Arșinel: Vai ce frumoasă!

AGERPRES: Întotdeauna am admirat faptul că v-au reușit rolurile în travesti. Și doamnei Stela Popescu i-a reușit aici...

Alexandru Arșinel: Stela era senzațională! Cum putea să cânte la chitară și ce privire avea...

AGERPRES: Ce duet era?

Alexandru Arșinel:
Eu făceam o performanță muzicală de excepție, cântam ''Mexico, Mexico'' și aveam falsetul ăla sus, că-l luam mai bine decât originalul. Eram în formă vocală foarte bună. A fost un travesti extraordinar, ''Mexicanii''.

AGERPRES: Și doamna Stela Popescu era chitaristul.

Alexandru Arșinel: Cânta ''Ciunga, ciunga americană'', ce text!

AGERPRES: Tot travesti...

Alexandru Arșinel: Aici eram Gretel, care vine la gară și preia turiștii străini și-i ''pârlește''! (râde — n.r.) cu diferite iodlere.

AGERPRES: Și tot de la ''Stela, stelele și Boema'', o fotografie cu dumneavoastră cu piciorul în ghips. Ați jucat până v-ați rănit...

Alexandru Arșinel: Da, da, aici eram unul care fuge din spital! (râde — n.r.)

AGERPRES: Amintiri frumoase, nu?

Alexandru Arșinel: Da, vai, superbe poze!

AGERPRES: Cu siguranță aveți și mulți colegi de breaslă cu care ați avut o prietenie frumoasă.

Alexandru Arșinel: Și prietenie și întâlnire pe scenă, cu mulți chiar am jucat uneori.

AGERPRES: Unul dintre ei este regretatul maestru Ion Lucian.

Alexandru Arșinel:
Vai, ce plăcere, pe maestrul Ion Lucian l-am admirat și l-am iubit și este singurul om care a construit un teatru în ultimii 70 de ani. Numai eu știu cât s-a zbătut, aveam un conclav al directorilor de teatru în București și ne adunam, de fiecare dată săracul numai nu plângea ca să se aloce fondurile necesare să se termine odată teatrul.

AGERPRES: O altă actriță de comedie foarte dragă publicului - Tamara Buciuceanu Botez.

Alexandru Arșinel:
Tamara... cred că eram la radio, nu? Nu... nu, e spectacolul ''Caviar, votcă și bye-bye''. Piesa se juca într-un studio de radio, în regia lui Dan Puican, Teatrul Național radiofonic. Succes mare, cu această piesă am făcut un turneu în peste 30 de țări, din 1998, vă dați seama câți ani sunt!

AGERPRES: Cum erau turneele la acea vreme? Și în țară, și afară...

Alexandru Arșinel:
Să știți că în general turneele seamănă între ele, sunt oameni care te așteaptă cu drag. Cel puțin după revoluție am fost invitați în toate țările lumii de grupuri de români care se stabiliseră și ne țineau minte de aici, mai ales de la grădina Boema, care reprezenta la vremea respectivă o adevărată ''baricadă'' a revistei românești, se spuneau lucruri extrem de curajoase și lumea venea acolo buluc, se bloca efectiv strada.

AGERPRES: Se spuneau lucruri serioase într-o formă...

Alexandru Arșinel:
Subtilă și deja ceea ce spuneam, acest mesaj ușor ascuns, era foarte bine înțeles de publicul spectator.

AGERPRES: Găseau probabil o rază de speranță în tot ceea ce spuneați dumneavoastră. Aici este...

Alexandru Arșinel: Lansarea unei casete.

AGERPRES: Exact, ''O stea printre stele''.

Alexandru Arșinel: Ioana Bogdan s-a ocupat (Ioana Bogdan, cunoscut om de televiziune — n.r.).

AGERPRES: Ați fost unul dintre artiștii nelipsiți la Galele ''Zece pentru România''. Aici sunteți în momentul în care primiți premiul pentru cel mai bun actor, în 2007.

Alexandru Arșinel:
Sunt amintirile care... știu eu, performanțele mele artistice au fost cel mai generos răsplătite pentru că au fost premiile date de public prin sondaje, n-a fost nevoie să trec prin judecata criticilor și oamenilor de specialitate, pe care uneori îi trec între ghilimele, ci a fost pornită din ceea ce simțea publicul spectator.

AGERPRES: Tot la capitolul premii, un premiul al revistei Actualitatea muzicală, în 2008, sunteți alături de Marina Voica.

Alexandru Arșinel:
Aaa, Marina Voica, sunt mai mulți aici... A fost un premiu care m-a ''tușat'', pentru că a fost un premiu de manager mai mult...

AGERPRES: Întâmplător sau nu, tot alături de Marina Voica ați sărbătorit 50 de ani de carieră pe scena Sălii Palatului, avem o fotografie cu dumneavoastră din acest spectacol.

Alexandru Arșinel:
Da, s-au luat lucruri frumoase din sală, am primit un buchet de crizanteme (râde — n.r.). Un gest foarte frumos al directorului de atunci al Sălii Palatului, organiza anual sărbătorirea unor artiști și aici împlinisem eu și Marina Voica 50 de ani de carieră. Ce amintiri puteți să-mi depănați, extraordinar!

AGERPRES: Ați luptat foarte mult pentru a reda circuitului artistic această sală, acest teatru. Cam câți ani?

Alexandru Arșinel:
Șapte ani, dar în perioada aia am reușit o altă performanță, să readuc sala de pe Lipscani, ''Rapsodia'', s-o redau circuitului instituțiilor de spectacol din Capitală în condiții extrem de vitrege. Lipscani-ul era răsucit, era scormonit de buldozere și de alte utilaje și sala nu arăta prea bine și atunci am primit aprobarea primăriei să investim ceva bani acolo ca să putem juca în condiții civilizate și multe dintre performanțele teatrului din anii aceia sunt legate de sala ''Rapsodia''. Am luptat foarte mult, pentru că ăsta a fost scopul pentru care am acceptat funcția de director.

AGERPRES: Din 1999 sunteți director.
Alexandru Arșinel: Da.

AGERPRES: Avem câteva fotografii de la spectacolul prilejuit de redeschiderea acestei săli. Aici sunteți alături de doamna Stela Popescu, într-o scenetă, iar la final de spectacol alături de toți actorii prezenți — Valentina Fătu, Nae Lăzărescu...

Alexandru Arșinel:
Nae — Dumnezeu să-l odihnească—, Stela lu' Popescu, Arșinel, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adrian Enache. O pleiadă de artiști de vârf ai divertismentului românesc, ai revistei românești.

AGERPRES: Și încă o imagine din spectacolul ''Nimic despre papagali'', din 2009. Sunteți înconjurat de balerine...

Alexandru Arșinel:
De ''papagalițe'' (râde — n.r.). Fete foarte talentate.

AGERPRES: Am văzut distribuția mai multor spectacole, aveți niște artiști valoroși în fiecare spectacol. Aici sunteți alături tot de o veche colegă, foarte veche și ea în teatrul de revistă, Cristina Stamate.

Alexandru Arșinel:
Cristina, excepțională colegă, am jucat lângă ea un rol pe care regret că nu l-am imprimat, ''Doctore, sunt al dumneavoastră'', un spectacol excepțional unde Patrichi (coregraful Cornel Patrichi — n.r.) și-a arătat toată capacitatea, tot talentul în a monta un spectacol așa cum și-a dorit ani de zile și unde eu cu Cristina ''baletam'' alături de balet în spectacol. Foarte reușit. Regret că n-am reușit să-l imprim.

AGERPRES: În memoria lui Mihai Maximilian, dumneavoastră și Stela Popescu acordați premii tinerilor talentați. Aici este un astfel de moment.

Alexandru Arșinel: Ani de zile am făcut lucrul ăsta, am încercat să-i încurajăm și să-i motivăm — pentru că erau premii nu numai în diplome, și în bani—, să-i legăm de instituția noastră și să se simtă ca acasă aici. Să nu aibă niciun complex vizavi de ceilalți.

AGERPRES: O poză care nu e din spectacol, cred că e chiar la dumneavoastră în birou, cu doamna Stela Popescu.

Alexandru Arșinel: (râde — n.r.) Și ea sprijinindu-se de mine, adică ''vezi, nu te da tu director, că tot eu''...

AGERPRES: Dincolo de faptul că sunteți un cuplu artistic, sunteți și foarte buni prieteni. Spuneți-mi care este secretul longevității acestei prietenii, al longevității acestui fel de a colabora pe scenă?

Alexandru Arșinel:
Cred că liantul principal în toată treaba asta este Stela. Ea este mai înțelegătoare, mai iertătoare, e o fată deșteaptă, acum nu că eu n-aș putea gândi mai mult, dar ea a fost mai tolerantă, eu mai coleric. Aici semăn cu mama, Dumnezeu s-o odihnească, dar sunt un om care acum mă supăr și în cinci minute mi-a trecut supărarea, ori Stela a înțeles lucrurile astea. Și dincolo de treaba asta am făcut un cuplu care ne-a prins bine din toate punctele de vedere. Și ca popularitate, și ca situație materială, treaba asta se face cu dorința de a avea succes, dar și de a avea o viață ceva mai bună, de a nu ne gândi la ziua de mâine, de a ne gândi la ziua de poimâine. Sigur că uneori se mai simte lucrul ăsta, unii ne invidiază, alții ne aduc aminte mereu că avem o situație mai bună, iar eu le aduc aminte mereu că în viața asta nici eu, nici Stela n-am construit coloane în crâșme sau în altă parte, am stat, ne-am chibzuit banii pentru a ne ajuta familia, pentru a realiza ceva în viață, pentru că numai așa, de dragul de a fi arătat cu degetul pe stradă că ești talentat, că ești bun, merge, dar parcă vrei să și lași ceva în urmă.

AGERPRES: Dincolo de spectacole de teatru, spectacole la radio sau la televiziune, ați lăsat în urmă și niște albume cu muzică, pentru că sunteți pasionat de muzică. Aici suntem la lansarea albumelor ''Cântece de Crăciun'' și un album de ''Evergreen''-uri.

Alexandru Arșinel:
Am vreo șapte CD-uri și am și vreo două LP-uri făcute înainte de Revoluție. Iar dacă o să mă întrebați ce am iubit mai mult, pe lumea asta, cântecul l-am iubit mai mult. Iar unul dintre cele mai mari complimente ca interpret, cântăreț, care mi s-au făcut venea de la lăutarii care erau în spate, pe scenă, acompaniau în spectacol, și după ce cântam și treceam prin fața lor (râde — n.r.) aproape de fiecare dată îmi spunea câte unul: ''Nea Sandule, ne-ai răcorit!'' Mi-a plăcut să cânt foarte mult și aici îl moștenesc pe tata. Avea voce foarte frumoasă.

AGERPRES: Aici sunteți dumneavoastră pe scenă, într-un rol din spectacolul prilejuit de împlinirea a 35 de ani de cuplu Arșinel — Stela Popescu.

Alexandru Arșinel: Arătam binișor. ''Aplauze, aplauze'', da.

AGERPRES: Vorbeați mai devreme despre cărți. Aveți mai multe cărți lansate. Avem o imagine de la lansarea la ''Gaudeamus'' a cărții ''Și a fost mâna lui Dumnezeu'', sunteți alături de Felicia Filip.

Alexandru Arșinel:
Și de doctorul Vasile Ciubotaru, cel care m-a operat pe coloană. Am trecut la un moment dat prin câteva momente mai dificile și am realizat că avem — în familia mea — un grup de prieteni medici de o calitate deosebită, printre care și fostul rector al Universității de Medicină Florian Popa, și am reușit într-un fel sau altul să-i cunosc și din interior, și din viața privată. Vasile Ciubotaru se lăuda într-un interviu că m-a cunoscut și pe dinafară și pe dinăuntru... Medici de o valoare inestimabilă, și ei, și profesorii lor. Suntem o țară în care încă nu ne arătăm recunoștința. Ce pot să spun despre acest minunat doctor Lucan — profesorul Mihai Lucan — care mi-a redat viața și speranța de a mai prinde câțiva ani? Ce pot să spun despre un organism care la 77 de ani funcționează datorită acestei minuni (transplantul — n.r.) care se realizează și în România?

AGERPRES: Încă o fotografie, tot cu un actor iubit de oameni, aici sunteți la spectacolul dedicat lui Florin Piersic la împlinirea a 50 de ani de activitate. Sunteți doi actori iubiți...

Alexandru Arșinel: Florin... Este un actor cu un șarm extraordinar și care își cunoaște calitățile.

AGERPRES: Tot de la spectacolul dedicat lui Florin Piersic, împreună cu doamna Stela Popescu, probabil că ați spus o scenetă, ceva...

Alexandru Arșinel: Da, da. Ne-a făcut mare plăcere să participăm.

AGERPRES: În 2015 ați primit o stea pe Aleea Celebrităților, în Piața Timpului. Este o inițiativă frumoasă a Teatrului Metropolis și a lui George Ivașcu.

Alexandru Arșinel:
Da, foarte frumoasă, și susținută la modul onorabil de domnul doctor Oprescu (Sorin Oprescu — n.r.). Eu niciodată nu i-am spus ''domnule primar'', întotdeauna i-am spus ''domnule doctor'', pentru că mi s-a părut că această calitate depășește orice altă funcție. Un om care dă viață și salvează oameni... Eu, în fața doctorilor sunt la pământ, efectiv, adică îi respect extraordinar.

AGERPRES: Lângă dumneavoastră este Vasile Muraru.

Alexandru Arșinel:
Da, coleg excepțional și unul dintre cei care reprezintă o adevărată coloană a teatrului de revistă și în același timp o persoană care reprezintă, dă siguranța că teatrul are oameni de prestigiu pentru viitor.

AGERPRES: Dincolo de teatru, film, muzică și tot ce înseamnă viață artistică, vă place și sportul. Aici sunteți la un meci de fotbal împreună cu Andreea Esca.

Alexandru Arșinel: A, da, Andreea, nici nu știu unde a fost asta...

AGERPRES: Meciul România-Franța, în 2011

Alexandru Arșinel: 2011... Da, am fost invitat atunci la inaugurare, la Arena Națională, mi-a plăcut că aveam chestia asta la gât, adică eram printre oficialități!

AGERPRES: Și pentru că vă place sportul, e firesc să fiți prieten cu sportivi. Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă alături de dumneavoastră la un eveniment — ''Campioni de legendă'' — dedicat valorilor sportului.

Alexandru Arșinel:
Sunt prieten foarte bun și cu o altă legendă a sportului românesc, Ilie Năstase. Cu Ilie mă știu din ''ilegalitate'', înainte de a mă căsători, a fost la nunta mea, și Țiriac trebuia să vină, dar țin minte că la întoarcerea în București, socrul meu a spus: ''A trecut ăla care joacă tenis''. ''Ilie'' zic. ''Nu, Țiriac. Și mi-a cerut sarmale'' (râde — n.r.).

AGERPRES: Referindu-ne la faptul că viața de artist înseamnă și multe turnee, și multe plecări, lipsa de acasă pentru perioade lungi, cât de importantă este familia, susținerea familiei pentru un artist?

Alexandru Arșinel:
Determinantă a fost soția mea pentru a ține și familia, și pentru cei doi năzdrăvani ai mei, doi băieți, dar care s-au înșurubat bine la situația care exista. Cel mare a făcut sport de performanță, n-avea timp s-o ia razna, cel mic, ca fire, era mai blând, mai cumsecade, așa că soția s-a ținut de capul lor, îi amenința cu mine, ''te spun lui tata''. Dar tata nu i-a plesnit niciodată, mai aveam din când în când câte-o discuție cu ei, mă emoționau când îmi cereau câte ceva și-mi era greu să fac rost, pentru că nu exista, dar în general copiii au avut o evoluție normală, s-au încadrat în ceea ce înseamnă normalitate în viața unui elev, fără să fie excepționali, fără să iasă din rând, dar la un liceu foarte bun, ''Lazăr'', cine a apucat să intre la ''Lazăr'', chiar și Andreea Esca tot acolo a terminat, ieșeau copii buni care intrau la facultate, adică te uitai în jur, mai toți din clasă erau super.

AGERPRES: Sunteți mulțumit, aveți o familie frumoasă, aveți copii realizați, aveți și trei nepoți, să vă trăiască, să fie sănătoși...

Alexandru Arșinel:
Da, trei, Maria, Adrian și Rareș, sunt trei copii buni. Maria și Adrian sunt la școală, Rareș e și el la clasa zero, va fi în clasa întâi, am în general motive de satisfacție. Numai că vârsta îți mai dă semnale din când în când și te superi că nu mai poți să fii la nivelul anilor trecuți, dar avem mult optimism.

AGERPRES: Și aveți și aceste amintiri foarte frumoase.

Alexandru Arșinel: Extraordinare!

AGERPRES: Întrucât v-au plăcut fotografiile...

Alexandru Arșinel: Enorm, enorm!

AGERPRES: ... vi le facem cadou.

Alexandru Arșinel: Ce bucurie îmi faceți, după amiază am să stau să i le arăt soției mele și o să i le arăt și Stelei.

AGERPRES: Și vă mulțumim că ați fost de acord să depănăm împreună amintiri.

Alexandru Arșinel: Cu mare drag.

AGERPRES: Vă doresc mult succes, sănătate, în tot ce faceți, să aveți numai realizări!

Alexandru Arșinel: Sărut mâna, Doamne ajută.

AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, redactor arhiva foto: Elena Bălan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Gabriela Badea)
Sursa: https://www.agerpres.ro/flux documentare/Albumul cu amintiri rasfoit de Alexandru Arsinel Interviu 12.05.2016
DETALII SPECTACOLE CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Bilete

Program

Media

CronMed

Distributie

Foto

Video

  • Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media

  • Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media

  • Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media


Imagine
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media
Alexandru Arsinel rasfoieste albumul cu amintiri la Teatrul `TANASE` Interviu AGERPRES 12.05.2016 Media

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020