(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" București, Calea Victoriei nr.33
LA MULȚI ANI,
ILEANA STANA IONESCU!


”Un actor reprezintă mult mai mult decât rolurile jucate sau cele pe care le-ar putea juca!” – Ileana Stana Ionescu

Astăzi, marea actriță a Naționalului bucureștean împlinește 84 de ani, prilej de a dori sănătate, bucurii și un LA MULȚI ANI acestei mari personalități a teatrului și filmului românesc, cu o carieră de excepție care începea exact acum 65 de ani.

”Într-adevăr, este o carieră bogată, cu un morman de evenimente deosebite” – ne mărturisea actrița. ”Pentru un actor care a făcut din meseria sa o pasiune a vieții, fiecare moment al existenței creatoare poate fi un moment deosebit. Cum pot să uit de începuturi, atunci când mi se părea că lumea începe şi se termină teatrul? Sau de cei şase ani dăruiţi scenei Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, ani de acumulări într-un climat creator şi stimulator, alături de colegi minunaţi, tineri şi entuziaşti ca mine, cu şansa de a lucra sub baghetele magice ale unor regizori precum Ion Cojar, Cornel Todea sau Lucian Giurchescu?”.

Ileana Stana Ionescu a jucat și pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” în spectacolele „Boeing, Boeing" de Marc Camoletti (Berta), „Funcţionarul de la Domenii" de Petre Locușteanu (Somnoiu) și „Micul infern" de Mircea Ştefănescu (Soția).

Născută la Brad, în judeţul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a copilărit la Turnu Severin, unde a absolvit şi liceul, colegi fiindu-i Geo Saizescu (regratatul regizor avea să o distribuie mai târziu în filmele sale, ”Păcală” și ”Secretul lui Bachus!”) şi Virgil Ogăşanu.

A debutat la 19 ani la Teatrul din Reșița, în rolul Agnes din spectacolul ”Școala femeilor” de Molière, alături de actorul Andrei Ionescu, cel care avea să în devină soț, patru ani mai târziu.
Din 1959 şi până în 1966 a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Aici avea să fie văzută jucând de Radu Beligan care, cucerit de talentul tinerei actrițe i-a propus să vină în București și să dea examen la Teatrul Național.

A debutat pe cea mai mare scenă a țării în anul 1965, în rolul Nastasiei Filipovna din „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi.
”Ce să caut eu la Teatrul Național între toate personalitățile alea?” – se întreba actrița. ”Nu făcusem școala de teatru, nu mă simțeam chiar bine armată pe toate direcțiile, dar am câștigat concursul cu rolul din “Orfeu în infern”, rol pe care l-am iubit și-l voi iubi câte zile voi avea!”

Ileana Stana Ionescu și-a dorit să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar dosarul său nu a fost admis din cauză că avea rude în străinătate, având origini italiene, după mamă.
Cu un an înainte, își făcuse debutul în film, în pelicula „Merii sălbatici”, un film regizat de Alecu Croitoru.

O prezență cuceritoare în spectacolele de teatru și îns erialele de televiziune, o voce inconfundabilă a Teatrului Naţional Radiofonic, marea actriță a fost recompensată cu cu numeroase premii şi distincţii pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului.
Pe lângă zecile de roluri pe care le-a interpretat în pe scena TNB, cine nu și-o aduce aminte pe Ileana Stana Ionescu în rolul Daciei din „Titanic vals" de Tudor Muşatescu, spectacol regizat de Toma Caragiu la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra”?!
Este societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, are o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului și a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler; ianul trecut a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a galei, desfăşurată pe scena atât de dragă pe care a debutat acum 55 de ani.


  • Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!

  • Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!

  • Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!


Imagine
Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!
Artisti Invitati la TRCT: ILEANA STANA IONESCU, La multi ani 14.09.!

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020