(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” București Calea Victoriei nr.33
LA MULȚI ANI, SERGIU CIOIU!
la ANIVERSAREA ZILEI DE NASTERE 7.10.!


Astăzi, Sergiu Cioiu, binecunoscut cantautor, actor și interpret de muzică pop, jazz, swing și folk care debuta în anul 1964 la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, o scenă pe care avea să revină constant de câțiva ani încoace, împlinește 80 de ani.

Este o zi specială pe care, muzicianul stabilit în Canada din 1982 a ales să o petreacă pe meleaguri natale, în țară, la București. Cu ocazia celor 80 de ani de viață și 55 de ani de carieră, artistul va susține Concertul Aniversar SERGIU CIOIU 80, alături de pianistul Lyuben Gordievski și de alți invitați.

Cel care a lansat piese de succes precum “Cântecul vântului” (1966), “Glasul tău” (1966), “Pentru cine?” (1967), “Mersi, Becaud” (1968), “Poarta sărutului” (1969), “Masa tăcerii” (1969), “Primul loc de pe pământ” (1971), “Cine a găsit tinereţea mea?” (1973) este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din București.
Profesori și îndrumători i-au fost ”uriașii” Dina Cocea, Constantin Dinescu, Costache Antoniu, Ion Cojar, Beate Fredanov, Zoe Stanca Anghel, Ion Fintesteanu, Marcel Anghelescu).

”Cântecele pe care le-am înregistrat la Radio au fost pe versurile unui unic compozitor, Alexandru Mandy” - spunea Sergiu Cioiu, unul dintre interpreții care au dat un farmec muzical aparte scenei interpretative românești, un personaj aparte în peisajul muzical al anilor 1960 - 1980. El a fost și protagonistul unui film muzical ”Tripticul Brâncuși” de Paul Urmuzescu, film dedicat Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și realizat de redacția muzicală a TVR.

”Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al verbului. Cântând am senzația că monologhez cu mine însumi” – mărturisea el. ”Am fost cucerit de ideea ce poate fi desprinsă dintr-un text, de aşa-zisul cântec poetic. Am avut şi am consideraţie pentru poezie Cântărețul e un actor în persoana căruia trăiește în aceeași măsură, omul și artistul. El se exprimă pe sine la unison cu ceilalți. Discordanțele uluiesc, dar nu rețin; cântărețul trebuie să fie un sol al generației sale”.

La numai câteva zile după succesul lansării, cu patru ani în urmă a dublului album „Cioiu cântă Mandy. Vântule și alte cântece" și a cărţii biografice „Nu știm aproape nimic – Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu”, a susținut pe scena Sălii Savoy un recital extraordinar, ca invitat în spectacolul “Glume pe portativ”, acompaniat fiind de Ocrchestra Teatrului Tănase dirijată de Dan Dimitriu. Au urmat invitația în cadrul spectacolului-concert ”Euro Savoy”, apoi recitalurile din cadrul Festivalului de Interpretare ”Aurelian Andreescu” (2017) și Festivalului Concurs Internațional de Muzica Ușoară ”Florin Bogardo” (2018), dar și alte numeroase One Man Show-uri pe scenele din București și din țară, cu titlul “Pe cine numim... EU”, un vers dintr-un poem de Marin Sorescu.

”Sergiu Cioiu ne-a arătat că artistul a rămas tânăr nu numai cu sufletul, dar şi cu darul pentru acest gen de teatru care presupune apelul bogat şi la poezie şi la proză şi la replica de teatru şi neapărat la muzică şi dans” – nota scriitorul Dinu Săraru. ”Acompaniat la chitare de Vlad Creţu şi la clape de Lyuben Gordievski, Sergiu Cioiu ne-a spus versuri mai vechi şi mai noi din poezia română, poveşti teatrale şi a cântat el însuşi şi... a dansat, cucerind sala cu o surprinzătoare tinereţe actoricescă”.

În spectacolele sale, poezia și cântecul coexistă, iar versurile aparținlui Alexandru Mandy, Miron Radu Parachivescu, Marin Sorescu, Lucian Vasilescu și Romulus Vulpescu, pe muzica semnată Alexandru Mandy, Dan Stoian şi Sergiu Cioiu. Artistul a lansat și un dublu CD cu acelaşi nume, ce conţine LP-ul "La o adică" din 1981, cu melodii de Dan Stoian, pe versuri de Marin Sorescu şi „Poeme soresciene”, în interpretarea lui Sergiu Cioiu, cu un ”decor muzical” de Leonard Constant. Sergiu Cioiu a mai lansat la București un alt album de succes, "Cine a găsit tinereţea mea..." (aici se regăsesc și cele două compozițiie ale lui Florin Bogardo - "Tablouri" si "Sa nu uitam trandafirii", înregistrate în anii 1960 în limba franceză și interpretate după cinci decenii pe scena Sălii Savoy), iar anul trecut a fost prezent la Târgoviște, ca invitat la Festivalul Național de Romanțe ”Crizantema de Aur”, ediția a 52-a.

LA MULȚI ANI, Sergiu Cioiu, ”artizan al cântecului și al zicerii, numit de unii admiratori, un gentleman al cântecului” care surprinde prin repertoriul în care muzica servește perfect textul și poemul.
Vă invităm să îl ascultați pe Sergiu Cioiu în câteva din înregistrările anilor 1960 - 1970:
”Cântecul vântului”, muzică și versuri: Alexandru Mandy (1967):


”Primul loc de pe pământ”, muzică și versuri: Alexandru Mandy (Sala Palatului, 1970):


”Le voleur de toiles”, muzica: Florin Bogardo, versuri: Marin Sorescu, versiune franceză de Romulus Vulpescu (după ”Tablourile” lui Marin Sorescu, 1970):  • Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!

  • Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!

  • Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!


Imagine
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!
Artisti Invitati la TRCT: SERGIU CIOIU La multi ani 07.10.!

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020