(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Aurel_Storin (12.01.1937- 06.11.2015) textier, secretar literar

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
AUREL STORIN, marele textier, poet şi scriitor

autorul şlagãrelor „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu) şi „
Sã mori de dragoste rãnitã” (Angela Similea) -
s-a stins din viaţã


Sâmbãtã, 7 noiembrie 2015, dis-de-dimineațã, Dr. Aurel Storin, binecunoscutul textier (cine nu a fredonat mãcar odatã "Lalele, Lalele"?!...), scriitor (ultima sa carte, „Stela și Arșinel. O pereche fãrã pereche" - editura ALLFA a fost lansatã în primãvara acestui an) şi fost Secretar Literar Artistic al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase" a trecut în nefiinţã.

Din acest moment, Revista româneascã, dar şi peisajul cultural-artistic şi muzical au devenit mai sãrace... Şi pentru cã, de mai bine de 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viaţa artisticã a teatrului de pe Calea Victoriei cãruia i-a dedicat nu doar cãrţi şi sute de scrieri, ci şi o lucrare de doctorat – unicã: „Teatrul românesc. Dimensiunea literarã”.

„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a pãstra eleganţa și frumuseţea Revistei românești prin textele sale, prin cãrţile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dãruit necondiţionat nouã, tuturor!" - a spus Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistã "Constantin Tãnase".

Înmormântarea a avut loc luni, 9 noiembrie 2015, ora 12.00 la Cimitirul Evreiesc (Sos. Giurgiului - Eroii Revoluţiei), vis-a-vis de Cimitirul Bellu.

Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, marea majoritate devenite şlagãre, premiate la festivaluri şi fredonate de-a lungul timpului şi pânã astãzi de toatã lumea.

Cine nu-şi mai aminteşte de celebrul cântec „Lalele, lalele”, compus de Temistocle Popa şi interpretat de Luigi Ionescu, de comediile muzicale „Bimbiricã”, „Salutãri de la Vasile” şi „Doctore, sunt al dumneavoastrã!”, de primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”?

A colaborat ca textier cu toți marii compozitori de muzicã ușoarã care, la rândul lor au încredințat creațiile devenite imediat șlagãre unor nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare. Enumerãm doar câteva: Luigi Ionescu (Lalele, lalele” de Temistocle Popa), Angela Similea („Sã mori din dragoste rãnitã” de Marcel Dragomir, „Mã gândesc la dumneata” de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rãmâi şi nu pleca” de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine” de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii 1965, „Liniștea mea” de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada” de Radu Șerban), Dan Spãtaru („Prietene” de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat” de Petre Mihãescu), Mãdãlina Manole („Fãrã dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastrã” de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Sã știi cã nu e adevãrat” de Horia Moculescu, „Dacã nu erai tu” de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi” de Ion Cristinoiu, „Parfumul strãzilor” de Radu Șerban, „Serenadã” de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mîine” de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rãdulescu („Nu mai ştiu ce sã cred” de George Grigoriu, „Acasã” de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a nãscut la Bucureşti, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultãţii de Filologie a Universitãţii din Bucureşti. Din aprilie 1960 pânã în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România şi al UNITER, dar şi redactor-şef al revistei „Realitatea evreiascã”, publicaţie a Federaţiei Comunitãţilor Evreieşti din România.

A scris versuri, prozã, piese de teatru, eseuri, în publicaţii precum „Viaţa româneascã”, „România literarã”, „Luceafãrul”, „Adevãrul”, „Realitatea evreiascã” etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tanase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelenţã – pentru contribuţia adusã la afirmarea teatrului Fantasio – Constanţa, 1996 sau „Omul anului 2009” al Centrului Cultural Israeliano-Român pentru cartea de versuri „Morminte cãlãtoare”.

Şi-a susţinut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universitãţii Bucuresti, teza de doctorat având numele „Teatrul românesc. Dimensiunea literarã”. Este autorul a peste 400 de texte muzicale.

A fost distins cu Premiul Naţional „Vasile Alecsandri” la categoria „piese într-un act”; împreunã cu compozitorul Radu Şerban a scris primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”. A publicat „Ora inexactã” (volum de versuri, 1989), „Rondele de amor”, pe replici de Caragiale (volum de versuri, 1998), „Poeme cu scarã interioarã” (volum de versuri, 2000), „Trecute vieţi de mari artişti români”, „Morminte cãlãtoare” (volum de versuri, 2007)

Aurel Storin a publicat monografia Teatrului „Constantin Tãnase”, din 1919 pânã în 2000 – „De la Cãrãbuş la Savoy” (2001), „Farmecul discret al teatrului de Revistã” (1998), „Teatrul Românesc de Revistã. Istorie. Dimesniuni. Pericole. Destine” (2011) sau anul acesta, la Bookfest 2015 cartea „Stela şi Arşinel. O pereche fãrã pereche” (editura ALLFA).

„Stela Popescu câștigã. Ea și‑a câștigat, în primul rând, dreptul de a fi o actriţã de succes. În acest domeniu inefabil, în care toate trec, iubire sau noroc, acest drept nu se înscrie chiar printre drepturile omului ; vreau sã spun cã nu e la îndemâna oricui, adicã nu e de tot omul, ca mine sau ca dumneavoastrã. Impresarii o cautã, afișele o pun la zid, secretarele îi deschid ușile, cu zâmbetul pe fațã, iar publicul o aplaudã, uneori, frenetic. Ea nu poartã numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea și‑a construit cariera prin efortul de a face fațã talentului sãu, prin inteligența de a fi la timp, exact acolo unde trebuie sã fie...” (Aurel Storin – „Stela şi Arşinel. O pereche fãrã pereche”, editura ALLFA, 2015).

„Pentru mine, Arșinel este the King. Îl privesc, uneori, cum acoperã și timpul, și spaţiul, și sufletul spectatorului și îi admir dorinţa sincerã, netrucatã, de a fi peste tot. El crede în publicul lui, și în familia lui, și în meseria lui iar, în limita timpului disponibil, își aduce aminte și de prieteni. Desigur cã la mijloc e un efort greu de descris. Puţini rezistã, în zilele noastre, la oboseala de a fi vedetã. Arșinel rezistã. Actor naţional de teatru și de revistã, manager iscusit, spiritual ca un cuplet și, uneori, trist ca o lacrimã. Arșinel cautã și lanseazã tinere vedete, cu bucurie și generozitate” ( Aurel Storin – „Stela şi Arşinel. O pereche fãrã pereche”, editura ALLFA, 2015).

„Doamne, câte n-am încercat în viaţa mea! Am scris şi câteva cãrţi, aproape un raft de bibliotecã. Nici nu mai ţin minte dacã le-am citit pe toate. Am scris şi versuri pentru cântece. Adicã “textier”. Francezii sunt mult mai duri cu aceşti creatori, numindu-i “pa¬ro¬lieri”, adicã “fãcãtori de cuvinte”. Pentru mine a fost numai un hobby, o pasiune de colecţionar. Într-o viaţã care începe sã nu mai fie puţinã, am comis, fãrã sã vreau, peste 400 de cântece, dar n-am fãcut-o în mod serios. Pur şi simplu, “m-am jucat puţin cu viaţa mea”, cum cântã Aura Urziceanu într-un cântec ascultat recent despre care aproape uitasem cã l-am scris eu. Mi se pare cã am scris şi unele texte bune. Dar ele nu s-au bucurat de succes. În schimb, o banalitate fãrã cusur, un strãnut de şase litere, primul meu text de cântec, “Lalele” (unde muzica lui Temistocle Popa mi s-a pãrut genialã...), se cântã cu succes de 50 de ani.

Tot eu am scris, dacã ţin minte, şi versurile cântecului “Sã mori de dragoste rãnitã...”, care a triumfat anii trecuţi în sondajele româneşti pentru “melodia secolului al XX-lea”. Sigur cã m-am bucurat, deşi eu nu mai cred nici în triumfuri, nici în sondaje. M-am bãtut pe baricadele revistei româneşti timp de 50 de ani. Uneori cu mici victorii, alteori cu înfrângeri grandioase. Nu sunt, cum cred unii, autor de revistã. Eu n-am scris spectacolele genului, ci istoria lui. Mi-ar fi plãcut poate sã fiu autor de revistã. Dar n-am destul talent pentru asta... Şi aşa s-a scurs timpul vieţii mele pânã acum. Nu prea pricep cum e cu scurgerea timpului. Eu cred cã timpul nu se scurge. Timpul înainteazã. Ce pot sã-i cer? Îi cer, dacã se poate, o bucãţicã de viitor. Mã gândesc cã “cea mai mare calitate a viitorului este cã vine puţin câte puţin, dar în fiecare zi...” scria Abraham Lincoln”
(Jurnalul Naţional, 12 ianuarie 2011).

„Iatã-mã, Doamne, am împlinit astãzi, cu voia Ta, 78 de ani. Dacã citeam cei 78 de ani ai mei în limba arameicã, adicã de la dreapta la stânga, eram cu aproape zece ani mai bãtrân (87!...), ceea ce ar putea însemna cã aceasta este, într-un fel, prima victorie a vieţii mele asupra limbii arameice... N-am vrut, aşa s-a întâmplat... Şi ce-am fãcut cu anii mei, Doamne? Am fãcut ce-am putut. Am mai scris câteva cãrţi, am contribuit la creşterea populaţiei Republicii Panama cu douã fiinţe absolut încântãtoare – fiica mea Diana Storin şi nepoţica mea Vanessa − , am condus teatrul românesc de revistã prin faţa profesorilor atât de exigenţi ai Universitãţii din Bucureşti şi aceştia i-au acordat diploma de doctor cu distincţia Magna cum laude. O distincţie, mi s-a spus, pentru acest gen de teatru, unicã în lume... Dar pe atunci eu eram foarte tânãr, abia împlinisem 70 de ani... În rest? În rest, am trãit, Doamne. Cu erori peste care s-a putut trece şi cu unele greşeli de neiertat. Poate cã aşa i-a fost scris vieţii mele... Când ne vom întâlni, Vã voi povesti mai pe larg... Deocamdatã, îmi dau seama cã nu sunt puţini dintre duşmanii sau chiar prietenii mei care-mi reproşeazã subtil cã, acum aproape 6000 de ani, eu am scris Biblia, în limba arameicã...− Ei, şi? le spun. Nu vã supãraţi pe mine. Ce folos c-am scris-o atunci în arameicã, dacã astãzi nu mai ştiu s-o citesc?”(Jurnalul Naţional, 12 ianuarie 2015 )

Intreg colectivul teatrului este alãturi de familia lui Aurel Storin și transmite sincere condoleanțe.
Dumnezeu sa îl odihnescã în pace!
Inmormantarea va avea loc luni 09.11, ora 12 la Cimitirul Evreiesc, Sos. Giurgiului, vis-a-vis de Cimitirul Bellu.
Oana GEORGESCU Secretar Literar & PR Teatrul de Revistã „ConstantinTãnase"

CLICK AICI DESCHIDERE ALBUM FOTOCLICK PE FOTO PENTRU DETALII

Aurel_Storin autor: Cartea `Trecute vieti de mari artisti romani Memorie de suflet` Editura Scrib 2011

 

Aurel_Storin autor lucrare de doctorat unica: `Teatrul romanesc. Dimensiunea literara`

 

Aurel_Storin `Fericit este poporul care stie ce-i umorul! Cine a ucis Ora vesela?` Jurnalul National 2008

 

Aurel_Storin si Radio Romania Actualitati Documentar de la C-tin Tanase la Carabus 17.09.2014

 
  • Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi

  • IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase

  • IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase


Imagine
Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi
Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi
IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase
IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase
IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase
IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020