(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact            
 STIRI DIVERSE MEDIA
 14.04.2018 - Vasile_Muraru si Valentina Fatu, doi actori de prima marime ai Teatrului de Revista Interviu de suflet
 12.04.2018 - Istoric Teatrul Savoy Pe urmele unui bilet de intrare la teatru. Articol simplybucharest.ro
 04.04.2018 - Stela_Popescu in inimile noastre! Alexandru Arsinel, la Antena 1 (Prietenii de la 11): `Inca nu cred ca nu mai este printre noi`
 27.03.2018 - Spectacol de Teatru de Revista pentru copii! Un nou proiect la Sala de balet a Teatrului de Revista C-tin. Tanase din Pasajul Victoria
 27.03.2018 - Ziua_Mondiala a Teatrului 27 martie 2018 si mesajele internationale ale personalitatilor
 20.03.2018 - Raluca_Guslicov in calitate de prezentatoare si realizatoare si invitatul ei, regizorul Cezar Ghioca, interviu la Neptun TV
 12.03.2018 - Cristina_Stamate -spectacolul unei vieti, intr-o carte autobiografica la Editura Orizonturi, distribuita de Adevarul

Aurel_Storin (12.01.1937-06.11.2015) lansare Carte `Stela si Arsinel, o pereche fara pereche` 23.05.2015

Aurel_Storin scriitor, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` timp de aproape 50 de ani (1960-2007)

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` Ziua Mondiala a Cartii 23.04.

Contact Webmaster


Home/Prima pagina Subiect precedent    

IN MEMORIAM Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase`Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
IN MEMORIAM Aurel Storin
(12.01.1937-06.11.2015)


AUREL STORIN, marele textier, poet și scriitor, autorul șlagãrelor „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu)
și „Sã mori de dragoste rãnitã” (Angela Similea) – „melodia secolului XX” - s-a stins din viațã !


Pe 6 noiembrie 2015, dis-de-dimineațã, Dr. Aurel Storin, binecunoscutul textier (cine nu a fredonat mãcar odatã "Lalele, Lalele"?!...), scriitor (ultima sa carte, „Stela și Arșinel. O pereche fãrã pereche" - editura ALLFA a fost lansatã în primãvara acestui an) și fost Secretar Literar Artistic al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase" a plecat din aceasta lume.

Din acest moment, Revista româneascã, dar și peisajul cultural-artistic și muzical au devenit mai sãrace...
Și pentru cã, de mai bine de 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viața artisticã a teatrului de pe Calea Victoriei cãruia i-a dedicat nu doar cãrți și sute de scrieri, ci și o lucrare de doctorat – unicã: „Teatrul românesc. Dimensiunea literarã” .

„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a pãstra eleganța și frumusețea Revistei românești prin textele sale, prin cãrțile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dãruit necondiționat nouã, tuturor!"
- a spus Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistã "Constantin Tãnase".

Înmormântarea a avut loc luni, 9 noiembrie 2015, ora 12.00 la Cimitirul Evreiesc (Sos. Giurgiului - Eroii Revoluþiei), vis-a-vis de Cimitirul Bellu.

Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, marea majoritate devenite șlagãre, premiate la festivaluri și fredonate de-a lungul timpului și pânã astãzi de toatã lumea.

Cine nu-și mai amintește de celebrul cântec „Lalele, lalele”, compus de Temistocle Popa și interpretat de Luigi Ionescu, de comediile muzicale „Bimbiricã”, „Salutãri de la Vasile” și „Doctore, sunt al dumneavoastrã!”, de primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”?

A colaborat ca textier cu toți marii compozitori de muzicã ușoarã care, la rândul lor au încredințat creațiile devenite imediat șlagãre unor nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare. Enumerãm doar câteva: Luigi Ionescu (Lalele, lalele” de Temistocle Popa), Angela Similea („Sã mori din dragoste rãnitã” de Marcel Dragomir, „Mã gândesc la dumneata” de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rãmâi și nu pleca” de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine” de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii 1965, „Liniștea mea” de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada” de Radu Șerban), Dan Spãtaru („Prietene” de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat” de Petre Mihãescu), Mãdãlina Manole („Fãrã dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastrã” de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Sã știi cã nu e adevãrat” de Horia Moculescu, „Dacã nu erai tu” de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi” de Ion Cristinoiu, „Parfumul strãzilor” de Radu Șerban, „Serenadã” de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mîine” de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rãdulescu („Nu mai știu ce sã cred” de George Grigoriu, „Acasã” de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a nãscut la București, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultãții de Filologie a Universitãții din București. Din aprilie 1960 pânã în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România și al UNITER, dar și redactor-șef al revistei „Realitatea evreiascã”, publicație a Federației Comunitãților Evreiești din România.

A scris versuri, prozã, piese de teatru, eseuri, în publicații precum „Viața româneascã”, „România literarã”, „Luceafãrul”, „Adevãrul”, „Realitatea evreiascã” etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tanase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelențã – pentru contribuția adusã la afirmarea teatrului Fantasio – Constanța, 1996 sau „Omul anului 2009” al Centrului Cultural Israeliano-Român pentru cartea de versuri „Morminte cãlãtoare”.

Și-a susținut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universitãții Bucuresti, teza de doctorat având numele „Teatrul românesc. Dimensiunea literarã”. Este autorul a peste 400 de texte muzicale.

A fost distins cu Premiul Național „Vasile Alecsandri” la categoria „piese într-un act”; împreunã cu compozitorul Radu Șerban a scris primul musical românesc „Cafeaua cu lapte de adio”. A publicat „Ora inexactã” (volum de versuri, 1989), „Rondele de amor”, pe replici de Caragiale (volum de versuri, 1998), „Poeme cu scarã interioarã” (volum de versuri, 2000), „Trecute vieți de mari artiști români”, „Morminte cãlãtoare” (volum de versuri, 2007)

Aurel Storin a publicat monografia Teatrului „Constantin Tãnase”, din 1919 pânã în 2000 – „De la Cãrãbuș la Savoy” (2001), „Farmecul discret al teatrului de Revistã” (1998), „Teatrul Românesc de Revistã. Istorie. Dimesniuni. Pericole. Destine” (2011) sau anul acesta, la Bookfest 2015 cartea „Stela și Arșinel. O pereche fãrã pereche” (editura ALLFA).

„Stela Popescu câștigã. Ea și‑a câștigat, în primul rând, dreptul de a fi o actrițã de succes. În acest domeniu inefabil, în care toate trec, iubire sau noroc, acest drept nu se înscrie chiar printre drepturile omului ; vreau sã spun cã nu e la îndemâna oricui, adicã nu e de tot omul, ca mine sau ca dumneavoastrã. Impresarii o cautã, afișele o pun la zid, secretarele îi deschid ușile, cu zâmbetul pe fațã, iar publicul o aplaudã, uneori, frenetic. Ea nu poartã numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea și‑a construit cariera prin efortul de a face fațã talentului sãu, prin inteligența de a fi la timp, exact acolo unde trebuie sã fie...” (Aurel Storin – „Stela și Arșinel. O pereche fãrã pereche”, editura ALLFA, 2015).

„Pentru mine, Arșinel este the King. Îl privesc, uneori, cum acoperã și timpul, și spațiul, și sufletul spectatorului și îi admir dorința sincerã, netrucatã, de a fi peste tot. El crede în publicul lui, și în familia lui, și în meseria lui iar, în limita timpului disponibil, își aduce aminte și de prieteni. Desigur cã la mijloc e un efort greu de descris. Puțini rezistã, în zilele noastre, la oboseala de a fi vedetã. Arșinel rezistã. Actor național de teatru și de revistã, manager iscusit, spiritual ca un cuplet și, uneori, trist ca o lacrimã. Arșinel cautã și lanseazã tinere vedete, cu bucurie și generozitate” ( Aurel Storin – „Stela și Arșinel. O pereche fãrã pereche”, editura ALLFA, 2015).

„Doamne, câte n-am încercat în viața mea! Am scris și câteva cãrți, aproape un raft de bibliotecã. Nici nu mai țin minte dacã le-am citit pe toate. Am scris și versuri pentru cântece. Adicã “textier”. Francezii sunt mult mai duri cu acești creatori, numindu-i “pa¬ro¬lieri”, adicã “fãcãtori de cuvinte”. Pentru mine a fost numai un hobby, o pasiune de colecționar. Într-o viațã care începe sã nu mai fie puținã, am comis, fãrã sã vreau, peste 400 de cântece, dar n-am fãcut-o în mod serios. Pur și simplu, “m-am jucat puțin cu viața mea”, cum cântã Aura Urziceanu într-un cântec ascultat recent despre care aproape uitasem cã l-am scris eu. Mi se pare cã am scris și unele texte bune. Dar ele nu s-au bucurat de succes. În schimb, o banalitate fãrã cusur, un strãnut de șase litere, primul meu text de cântec, “Lalele” (unde muzica lui Temistocle Popa mi s-a pãrut genialã...), se cântã cu succes de 50 de ani.

Tot eu am scris, dacã țin minte, și versurile cântecului “Sã mori de dragoste rãnitã...”, care a triumfat anii trecuți în sondajele românești pentru “melodia secolului al XX-lea”. Sigur cã m-am bucurat, deși eu nu mai cred nici în triumfuri, nici în sondaje. M-am bãtut pe baricadele revistei românești timp de 50 de ani. Uneori cu mici victorii, alteori cu înfrângeri grandioase. Nu sunt, cum cred unii, autor de revistã. Eu n-am scris spectacolele genului, ci istoria lui. Mi-ar fi plãcut poate sã fiu autor de revistã. Dar n-am destul talent pentru asta... Și așa s-a scurs timpul vieții mele pânã acum. Nu prea pricep cum e cu scurgerea timpului. Eu cred cã timpul nu se scurge. Timpul înainteazã. Ce pot sã-i cer? Îi cer, dacã se poate, o bucãțicã de viitor. Mã gândesc cã “cea mai mare calitate a viitorului este cã vine puțin câte puțin, dar în fiecare zi...” scria Abraham Lincoln”
(Jurnalul Național, 12 ianuarie 2011).

„Iatã-mã, Doamne, am împlinit astãzi, cu voia Ta, 78 de ani. Dacã citeam cei 78 de ani ai mei în limba arameicã, adicã de la dreapta la stânga, eram cu aproape zece ani mai bãtrân (87!...), ceea ce ar putea însemna cã aceasta este, într-un fel, prima victorie a vieții mele asupra limbii arameice... N-am vrut, așa s-a întâmplat... Și ce-am fãcut cu anii mei, Doamne? Am fãcut ce-am putut. Am mai scris câteva cãrți, am contribuit la creșterea populației Republicii Panama cu douã ființe absolut încântãtoare – fiica mea Diana Storin și nepoțica mea Vanessa − , am condus teatrul românesc de revistã prin fața profesorilor atât de exigenți ai Universitãții din București și aceștia i-au acordat diploma de doctor cu distincția Magna cum laude. O distincție, mi s-a spus, pentru acest gen de teatru, unicã în lume... Dar pe atunci eu eram foarte tânãr, abia împlinisem 70 de ani... În rest? În rest, am trãit, Doamne. Cu erori peste care s-a putut trece și cu unele greșeli de neiertat. Poate cã așa i-a fost scris vieții mele... Când ne vom întâlni, Vã voi povesti mai pe larg... Deocamdatã, îmi dau seama cã nu sunt puțini dintre dușmanii sau chiar prietenii mei care-mi reproșeazã subtil cã, acum aproape 6000 de ani, eu am scris Biblia, în limba arameicã...− Ei, și? le spun. Nu vã supãrați pe mine. Ce folos c-am scris-o atunci în arameicã, dacã astãzi nu mai știu s-o citesc?”(Jurnalul Național, 12 ianuarie 2015 )

CLICK AICI DESCHIDERE ALBUM FOTO


  • Aurel_Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi

  • Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007

  • Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache- `Trecute vieti de mari artisti romani`

  • Compozitorul JOLT KERESTELY si scriitorul AUREL STORIN

  • Scriitorul Aurel Storin, regizorul Bitu Falticineanu si actorul Alexandru Arsinel

  • Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel

  • Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel

  • Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007

  • Aurel Storin, autor, textier, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007


Imagine
Aurel_Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi
Aurel_Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` a plecat dintre noi
Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007
Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache- `Trecute vieti de mari artisti romani`
Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache- `Trecute vieti de mari artisti romani`
Compozitorul JOLT KERESTELY si scriitorul AUREL STORIN
Compozitorul JOLT KERESTELY si scriitorul AUREL STORIN
Scriitorul Aurel Storin, regizorul Bitu Falticineanu si actorul Alexandru Arsinel
Scriitorul Aurel Storin, regizorul Bitu Falticineanu si actorul Alexandru Arsinel
Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel
Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel
Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel
Scriitorul si textierul Aurel Storin si Actorul Alexandru Arsinel
Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007
Aurel_Storin, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin, autor, textier, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin, autor, textier, Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` 1961-2007

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare

Home/Prima pagina Subiect precedent   TopAurel_Storin (12.01.1937-06.11.2015) autor Carte `Teatrul de Revista Constantin Tanase 1919-2000  De la Carabus la Savoy`

Aurel_Storin `Fericit este poporul care stie ce-i umorul! Cine a ucis Ora vesela?` Jurnalul National 2008

Galerie Foto TRCT

Spectacole Program Repertoriu
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2018
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media