(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Aurel_Storin autor carte `De la Carabus (23.05.1919 piatra de temelie) la Savoy`

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
"Teatrul de Revista Constantin Tănase 1919-2000
De la Cărăbuș la Savoy"


"Această monografie a apărut din inițiativa, cu sprijinul și sub directoratul lui Alexandru Arșinel. Autorul a nutrit ambiția că oricine a respirat, fie și doar cinci secunde, pe scenă `Cărăbuș`-ului sau a Teatrului de Revista `Constantin Tănase`, să figureze în această carte.

Dar nu toate ambițiile se realizează. Pentru orice omisiune sau posibilă eroare, rog să se înțeleagă că atât una, cât și cealaltă au fost departe de intenția mea. Să realizezi monografia unui mare artist este deseori un risc pentru că poți scapă amănunte legate de personalitatea lui care ar putea știrbi imaginea finală.

Aurel Storin și-a propus să depășească acest risc, asumându-și însă o cutezanța enormă: monografia teatrului de revistă. E grea și monografia unui teatru, dar a unui teatru de revistă, unde norocul și viață trec laolaltă, unde nimic nu pare destinat eternității. Să alegi locul acela în care cântecul zboară și se risipește prin tavan, unde cuvintele nu aspiră la marea literatură scrisă, iar monologurile par hărăzite doar pentru a destinde o atmosfera dorită de spectatori, nu e un lucru ușor defel. Aurel Storin se înhamă la această muncă sisifică și încearcă să pună în ordine o arhivă a teatrului de revistă a cărei figura centrală a fost Constantin Tănase. Programe, afișe de spectacol, fotografii, tăieturi de presă. Dar și memoria. Memoria autorului, a unor actori, a spectatorilor, așa imperfectă cum este ea, o dată cu trecerea anilor.

Teatrul de Stat de Revistă s-a înființat în 1949.

În 1952, Teatrul de Estradă se unește cu Teatrul de Revistă devenind Ansamblul de Estradă, pentru că în anul 1956 Ansamblul de Estradă să devină Teatrul satiric-muzical „Constantin Tănase”.

În 1989 se ajunge la denumirea de azi, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

Și totuși, Teatrul de Revistă s-a născut pe data de 23 mai 1919, când pe strada Academiei, pe locul unde funcționase Grădina de Vară „Amicii orbilor” a fost pusă piatră de temelie a Grădinii „Cărăbuș”.

De ce „Cărăbuș"?1.Arhitectul Van Saanen-Algi, bun prieten cu Tănase, își amintește că el a făcut schița grădinii, a viitorului teatru, care semăna cu un „coleopter”, un cărăbuș în toată regula.

2.O altă varianta vorbește despre ideea lui Tănase de a i se spune grădinii pe românește, „Cărăbuș”,

3.O a treia ipoteza pornește de la mărturisirea lui Tănase că de numele „Cărăbuș” era legat de pe vremea când juca într-o comedioară prelucrată după o farsă franțuzească în care el era ordonanță unui ofițer bețiv și cartofor. Numele ordonanței: Cărăbuș.

A fost de față multă lume bună: actori, ziariști, prieteni. La inaugurare s-a băut vin negru și s-au ciocnit cupe de șampanie. Actorul Constantin Mărculescu, de la Teatrul Național, a desfășurat ceremonios un pergament de pe care a citit versurile scrise cu acest prilej de către George Ranetti:

"Se-ntemeiază Templul Comediei
Și-or pune-ntâia piatră a temeliei
Tănase, care-i un vestit ghiduș
Cu nașu-i lung, de-aici și pan-la Huși
Și Grigorescu, negru că un tuș…
De ce-l numisi tu Teatru “Cărăbuș”
O, nasule-arhitect care-l făcuși ?
Eu nu pricep – da-i treaba meseriei
Iar eu-s doar gramaticul trepăduș
Ce-așterne azi pe luciul hârtiei
Mai alb că florile de corcoduș
O slovă ce-i menită veșniciei !"

A urmat apoi ceremonialul introducerii „papirusului” într-o sticlă goală de șampanie și îngroparea acesteia la temelia scenei.

Deschiderea publică a teatrului „Cărăbuș” a avut loc pe 2 iulie 1919 cu premiera revistei „Pisica pe orez” în care Tănase interpreta cupletul „Cotoiul e pe varză, pisica-i pe orez”.
Aici, alături de Tănase, au evoluat vedetele sale: Lisette Verea, Lulu Savu, Lizica Petrescu, Mia Steriadi, multe femei, femei frumoase și talentate, dar și un mare cântăreț care a traversat secolul împreună cu revista românească, Gică Petrescu.

Revista românească modernă este legată de numele și activitatea lui Constantin Tănase și a Companiei "Cărăbuș", înființată la 2 iulie 1919.
După Compania Cărăbuș (1919 - 1939) și după dispariția marelui actor popular "C.Tănase" (1945), Teatrul a funcționat sub alte denumiri temporare (Ansamblul de Estradă, apoi Teatrul de Stat de Estradă și, în 1962 Teatrul satiric - muzical "C.Tănase") până în anul 1990 când a primit titulatura cea mai adecvată, sub care funcționează și astăzi, Teatrul de Revistă "Constantin Tănase".

Până în 1991, Teatrul "C.Tănase" a beneficiat de trei scene permanente : Sala Savoy (Calea Victoriei 33-35), Sala Victoria (Calea Victoriei 174) și Grădina Boema. În prezent beneficiază numai de scena Sălii Savoy.

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", continuatorul de drept și de fapt al tradiției revistei românești, are o activitate neîntreruptă de un secol în acest domeniu, timp în care s-a impus că o instituție artistică de prestigiu ce se bucură de prețuirea unui public numeros.

Acest gen de teatru care îmbină intr-un mod specific gustul montarilor de fast cu satira socială si cetățenească s-a dovedit a fi un gen de spectacol unic în lume, nemaiîntâlnit pe celelalte scene de divertisment.

Pe scena acestui teatru s-au afirmat și au evoluat cele mai importante personalități ale genului: autori, compozitori, actori, interpreți, balerini, dirijori, regizori artistici, coregrafi, scenografi, care, preluându-i tradiția, au reînnoit permanent revista românească.

Dintre aceștia amintim pe : Constantin Tănase, Mia Apostolescu, Maria Tănase, Ion Antonescu - Cărăbuș, Dan Demetrescu, Vasile Tomazian, Marilena Bodescu, Horia Căciulescu, Radu Zaharescu, Horia Șerbănescu, Mircea Crișan, Elena Burmaz, Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Gică Petrescu, Nicolae Nițescu, Luigi Ionescu, Nicușor Constantinescu, Nicolae Frunzetti, Bitu Falticineanu, Nicolae Dinescu (regizori), Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, H.Mălineanu, Gelu Solomonescu, Nicolae Patrichi, Sergiu Malagamba (dirijori), George Voinescu, Arh.Theodora Dinulescu, Puiu Ganea (scenografi), Oleg Danovscki, Nicolae Sever, Sandu Feyer, Adriana Dumitrescu, Cornel Patrichi, Cornel Popovici (coregrafi).

Toate acestea privesc activitatea Teatrului de Revistă "C.Tănase" că pe un etalon artistic, scenă pe care se realizează cele mai importante spectacole de revista, la care contribuie personalitățile de frunte ale genului. Dintre aceste personalități s-au ales și cele mai multe dintre vedetele emisiunilor de divertisment ale Radioului și Televiziunilor.

Teatrul de Revista "Constantin Tănase" a realizat numeroase turnee în țară și în străinătate, uneori impunându-se pe cele mai mari scene de gen ale lumii: Olympia - Paris, Friedrichschtadt Palast - Berlin, Paladium - Londra, precum și pe scene din Israel, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Moscova, Varșovia, Atena, Istambul, etc. (AUREL STORIN)


Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Aurel Storin, autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)

  • Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007

  • Cartea `Stela Popescu si Alexandru Arsinel, o pereche fara pereche` autor Aurel Storin, lansata la Bookfest


Imagine
Aurel Storin, autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)
Aurel Storin, autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)
Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin, autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007
Cartea `Stela Popescu si Alexandru Arsinel, o pereche fara pereche` autor Aurel Storin, lansata la Bookfest
Cartea `Stela Popescu si Alexandru Arsinel, o pereche fara pereche` autor Aurel Storin, lansata la Bookfest

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020