(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Aurel_Storin (12.01.1937-06.11.2015) autor Carte `Teatrul de Revista C-tin Tanase 1919-2000 De la Carabus la Savoy`


Bilete spectacoleTeatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
"Teatrul de Revista Constantin Tanase 1919-2000
De la Carabus la Savoy"


"Aceasta monografie a aparut din initiativa, cu sprijinul si sub directoratul lui Al. Arsinel.
Autorul a nutrit ambitia ca oricine a respirat, fie si doar cinci secunde, pe scena `Carabus`-ului sau a Teatrului de Revista `Constantin Tanase`, sa figureze in aceasta carte.

Dar nu toate ambitiile se realizeaza.
Pentru orice omisiune sau posibila eroare, rog sa se inteleaga ca atat una, cat si cealalta au fost departe de intentia mea.

Sa realizezi monografia unui mare artist este deseori un risc pentru ca poti scapa amanunte legate de personalitatea lui care ar putea stirbi imaginea finala.
Aurel Storin si-a propus sa depaseasca acest risc, asumandu-si insa o cutezanta enorma: monografia teatrului de revista.
E grea si monografia unui teatru, dar a unui teatru de revista, unde norocul si viata trec laolalta, unde nimic nu pare destinat eternitatii.

Sa alegi locul acela in care cantecul zboara si se risipeste prin tavan, unde cuvintele nu aspira la marea literatura scrisa, iar monologurile par harazite doar pentru a destinde o atmosfera dorita de spectatori, nu e un lucru usor defel.
Aurel Storin se inhama la aceasta munca sisifica si incearca sa puna in ordine o arhiva a teatrului de revista a carei figura centrala a fost Constantin Tanase.

Programe, afise de spectacol, fotografii, taieturi de presa.
Dar si memoria. Memoria autorului, a unor actori, a spectatorilor, asa imperfecta cum este ea, o data cu trecerea anilor.
Teatrul de Stat de Revista s-a infiintat in 1949.
In 1952, Teatrul de Estrada se uneste cu Teatrul de Revista devenind Ansamblul de Estrada, pentru ca in anul 1956 Ansamblul de Estrada sa devina Teatrul satiric-muzical „Constantin Tanase”.
In 1989 se ajunge la denumirea de azi, Teatrul de Revista „Constantin Tanase”.

Si totusi, teatrul de revista s-a nascut pe data de 23 mai 1919,
cand pe strada Academiei, pe locul unde functionase Gradina de Vara „Amicii orbilor” a fost pusa piatra de temelie a Gradinii „Carabus”.
De ce „Carabus? ”


Aurel Storin enumera ipotezele, in numar de trei.

1.Arhitectul Van Saanen-Algi, bun prieten cu Tanase, isi aminteste ca el a facut schita gradinii, a viitorului teatru, care semana cu un „coleopter”, un carabus in toata regula.

2.O alta varianta vorbeste despre ideea lui Tanase de a i se spune gradinii pe romaneste, „Carabus”,

3.iar o a treia ipoteza porneste de la marturisirea lui Tanase ca de numele „Carabus” era legat de pe vremea cand juca intr-o comedioara prelucrata dupa o farsa frantuzeasca in care el era ordonanta unui ofiter betiv si cartofor. Numele ordonantei: Carabus.

A fost de fata multa lume buna: actori, ziaristi, prieteni. La inaugurare s-a baut vin negru si s-au ciocnit cupe de sampanie.
Actorul Constantin Marculescu, de la Teatrul National, a desfasurat ceremonios un pergament de pe care a citit versurile scrise cu acest prilej de catre George Ranetti:

"Se-intemeiaza Templul Comediei
Si-or pune-ntaia piatra a temeliei
Tanase, care-i un vestit ghidus
Cu nasu-i lung, de-aici si pan-la Husi
Si Grigorescu, negru ca un tus…
De ce-l numisi tu Teatru “Carabus”
O, nasule-arhitect care-l facusi ?
Eu nu pricep – da-i treaba meseriei
Iar eu-s doar gramaticul trepadus
Ce-asterne azi pe luciul hartiei
Mai alb ca florile de corcodus
O slova ce-i menita vesniciei !"

A urmat apoi ceremonialul introducerii „papirusului” intr-o sticla goala de sampanie si ingroparea acesteia la temelia scenei.

Deschiderea publica a teatrului „Carabus” a avut loc pe 2 iulie 1919 cu premiera revistei „Pisica pe orez” in care Tanase interpreta cupletul „Cotoiul e pe varza, pisica-i pe orez”.
Aici, alaturi de Tanase, au evoluat vedetele sale: Lisette Verea, Lulu Savu, Lizica Petrescu, Mia Steriadi.
Multe femei, femei frumoase si talentate, dar si un mare cantaret care a traversat secolul impreuna cu revista romaneasca, Gica Petrescu.

Revista romaneasca moderna este legata de numele si activitatea lui Constantin Tanase si a Companiei "Carabus", infiintata la 2 iulie 1919.
Dupa Compania Carabus (1919 - 1939) si dupa disparitia marelui actor popular "C.Tanase" (1945), Teatrul a functionat sub alte denumiri temporare (Ansamblul de Estrada, apoi Teatrul de Stat de Estrada si, in 1962 Teatrul satiric - muzical "C.Tanase") pana in anul 1990 cand a primit titulatura cea mai adecvata, sub care functioneaza si astazi, Teatrul de Revista "Constantin Tanase".

Pana in 1991, Teatrul "C.Tanase" a beneficiat de trei scene permanente : Sala Savoy (Calea Victoriei 33-35), sala Victoria (Calea Victoriei 174) ai Gradina Boema. in prezent beneficiaza numai de scena salii Savoy.

Teatrul de revista "Constantin Tanase", continuatorul de drept si de fapt al traditiei revistei romanesti, are o activitate neintrerupta de aproape un secol in acest domeniu, timp in care s-a impus ca o institutie artistica de prestigiu ce se bucura de pretuirea unui public numeros.

Acest gen de teatru care imbina antr-un mod specific gustul montarilor de fast cu satira sociala is cetateneasca s-a dovedit a fi un gen de spectacol unic in lume, nemaiintalnit pe celelalte scene de divertisment.

Pe scena acestui teatru s-au afirmat si au evoluat cele mai importante personalitati ale genului: autori, compozitori, actori, interpreti, balerini, dirijori, regizori artistici, coregrafi, scenografi, care, preluandu-i traditia, au reinnoit permanent revista romaneasca.
Dintre acestia amintim pe : Constantin Tanase, Mia Apostolescu, Maria Tanase, Ion Antonescu - Carabus, Dan Demetrescu, Vasile Tomazian, Marilena Bodescu, Horia Caciulescu, Radu Zaharescu, Horia Serbanescu, Mircea Crisan, Elena Burmaz, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Gica Petrescu, Nicolae Nitescu, Luigi Ionescu, Nicusor Constantinescu, Nicolae Frunzetti, Bitu Falticineanu, Nicolae Dinescu (regizori), Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, H.Malineanu, Gelu Solomonescu, Nicolae Patrichi, Sergiu Malagamba (dirijori), George Voinescu, Arh.Theodora Dinulescu, Puiu Ganea (scenografi), Oleg Danovscki, Nicolae Sever, Sandu Feyer, Adriana Dumitrescu, Cornel Patrichi, Cornel Popovici (coregrafi).

Toate acestea privesc activitatea Teatrului de Revista "C.Tanase" ca pe un etalon artistic, scena pe care se realizeaza cele mai importante spectacole de revista, la care contribuie personalitatile de frunte ale genului. Dintre aceste personalitati s-au ales si cele mai multe dintre vedetele emisiunilor de divertisment ale Radioului si Televiziunilor.

Teatrul de Revista "Constantin Tanase" a realizat numeroase turnee in tara si in strainatate, uneori impunandu-se pe cele mai mari scene de gen ale lumii: Olympia - Paris, Friedrichschtadt Palast - Berlin, Paladium - Londra, precum si pe scene din Israel, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Moscova, Varsovia, Atena, Istambul, etc.
(AUREL STORIN)
CLICK AICI DESCHIDERE ALBUM FOTO  • Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)

  • Aurel Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007

  • Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)


Imagine
Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)
Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)
Aurel Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin autor, textier, fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` 1961-2007
Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)
Aurel Storin autor al Monografiei Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 (De la `Carabus` la `Savoy`)

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Bilete spectacole

Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media