(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 STIRI DIVERSE MEDIA
 12.07.2019 - Incepe Stagiunea Estivala a Teatrului de Revista `Constantin Tanase`, proiect sustinut de Catena
 10.06.2019 - Si iata c-au trecut 80 de ani - Spectacol Aniversar Alexandru Arsinel
 04.06.2019 - Maestrul Alexandru Arsinel implineste azi 80 de ani. Articole si emisiuni dedicate artistului apreciat de generatii de romani!
 01.06.2019 - Alexandru_Lulescu ,nascut de Ziua Copilului, cel mai longeviv umorist, a fost sarbatorit, de colegii lui, la Teatrul de Revista
 27.03.2019 - Actorii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului! La Multi Ani tuturor iubitorilor de Teatru si slujitorilor acestuia!
 02.03.2019 - Vasile_Muraru merge in fiecare primavara in Moldova, sa puna un martisor pe mormsntul fostului coleg de scena, Nae Lazarescu (Libertatea.ro)
 01.02.2019 - Valentina_Fatu Patrascu interviu: Se implinesc 5 ani de cand colaboreaza cu Vasile Muraru (Libertatea.ro)


TRCT CENTRUL DE PRESA
Nume Pct
1.Teatrul de Revista `C.Tanase` pe harta Festivalului International de Teatru B-FIT IN THE STREET  
2.Alexandru_Arsinel 80 de ani de viata Spectacol aniversar FOTO  
3.TEATRUL de REVISTA `C-tin Tanase` Bucuresti va invita la NOAPTEA MUZEELOR 2019  
4.Ziua_Mondiala a Teatrului, initiativa Institutului International de Teatru din 1961  
5.Campania Nationala Uniter `Artistii pentru artisti` Spectacole si Ambasadori  
6.Gala SENIORILOR de 5 STELE, eveniment CSMB 2019  
7.Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2015-2018  
8.TRCT Cronici, Recomandari, Testimoniale, Recenzii  
9.GALERIE VIDEO  
10.GALERIE FOTO SPECTACOLE  
11.TRCT PARTENERI  
12.TRCT PREMII, DISTINCTII, DIPLOME  
13.ISTORIC ARHIVA DE AUR  
14.Alexandru_Arsinel Articole in Presa 2013-2019  
..continua..


TRCT ECHIPA ARTISTI
Nume Pct
1.Echipa Artisti, Actori la TRCT  
2.Echipa Solisti, Interpreti la TRCT  
3.Artisti Invitati in Spectacole  
4.Echipa Ansamblului de Balet  
5.Echipa Regizori, Scenografi  
6.Echipa Orchestrei TRCT  
7.Echipa TRCT Biografii, CV  
..continua..

Contact Webmaster
     


Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator  

Cartea `Viata de haz si de necaz a lui C-tin.Tanase` de Nicolae Carandino lansare 27.11.2011


Bilete spectacole

Reddit
Digg It
Tumblr

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Lansare carte
`Viata de haz si de necaz a lui C-tin Tanase`

(05.07.1880 -29.08.1945)

EXTRAS

"Iartă-ne cititorule dacă îndrăznim să-ţi recomandăm pe Tănase.
Il cunoşti mai bine desigur decât îl cunoaştem noi, care ne-am hotărît să-i istorisim viaţa.
Il cunoşti mai bine fiindcă ani de-a rândul l-ai urmărit cu stăruinţă, fiindcă mereu şi pretutindeni erai de faţă, gata să-l aplauzi, gata să-l aclami ori de câte ori te convoca să-l vezi şi să-l asculţi.

Dar îl cunoşti altfel.
Nu te-ai gândit niciodată să legi momentele disparate între ele pentru a evoca omul, socotind că misiunea lui era să te distreze, iar obligaţia ta să te laşi furat de amăgirea clipei.
Tănase este totuşi altceva decât un simplu pretext de agreabilă digestie.

Tănase este un mare actor popular care de peste treizeci de ani reuşeşte să placă ţăranilor şi târgoveţilor, analfabeţilor şi intelectualilor de rasă.
Intreaga suflare românească a găsit în acest personagiu devenit legendar numitorul comun al supremei ei înfrăţiri; în veselia fără constrângere a lui Tănase totul căpăta un aspect de optimism autohton cu rădăcină certă în frământarea istorică a poporului răbdător şi dornic de glumă.

Rând pe rând toate momentele mari ale vieţii noastre publice s-au oglindit în cariera şi verva actorului, durerile găsind în bunul lui simţ, în perspectiva lui de cetăţean necăjit, satisfacţie morală dacă nu alinare.
Nimic nu părea totuşi să hărăzească pe omul, C. Tănase, acestui prestigios destin, fiindcă nimic nu părea la prima vedere în înfăţişarea lui de natură să trezească ideea unei radicale desprinderi de mediu. Urâţenia lui Tănase, proverbiala lui urâţenie semăna cu o mie altele, întâlnite la colţ de stradă tenul ciupit de vărsat, nasul mai mare decât se cuvine, statura de gigant patrat şi cumsecade, nimic, nici măcar lumina blândă a ochilor vineţi argintii, n-ar fi îndrituit pe cineva să-i prezică o popularitate cum puţine au fost pe aceste plaiuri.

DE CE A DURAT TĂNASE
Câte mituri culturale, sociale şi politice nu s-au desumflat în timp ce mitul lui Tănase a crescut mereu şi ameninţă în viitor, la fel să crească.
Se pune în mod firesc întrebarea de ce Tănase a reuşit să menţie concentrată favoarea populară, de ce având atâtea dezavantagii fizice a canalizat adeziunea şi simpatia mulţimilor?
Răspunsuri multe se pot da în această privinţă şi multe plauzibile.
Este neîndoielnic faptul că aspectul fizic al lui Tănase, cu osebire caracteristic are, dacă trecem peste prima impresie, darul de a fi reţinut.
De asemenea pasiunea acestui actor pentru spectacol şi chemarea excepţională a talentului său de umorist au completat spre cea mai mare glorie a „Revistei” darurile unei excepţionale cariere.

Dumnezeu a dat nas lui Tănase; el însă a ştiut să-l poarte fără să şi-l ia la purtare.
Dar ascultarea de gustul maselor, chiar neexprimat, i-a fost principală chezăşie a succesului.
Nimeni n-a ştiut să plece urechea mai atent la dorinţa publicului şi nimeni n-a ştiut să satisfacă această dorinţă cu mai multă repeziciune şi cu mai mult simţ al actualităţii spectaculare.
Cine ştie însă care ar fi fost soarta acestor calităţi dacă la temelia lor nu s-ar fi întâmplat şansa consubstanţialităţii?

Să ne explicăm. „Tănase” este din aceiaşi stofă, din aceiaşi substanţă cu noi toţi; în fiecare dintre cei care l-au văzut, care l-au ascultat, care l-au presimţit, scormonind bine s-ar putea descoperi – sub inimă – regiunea peste care marele comic s-a decretat pe vecie stăpân.
Tănase a jucat pe claviatura instinctelor noastre, cântecul de totdeauna al faunilor şi al silvanilor.
Zeu de pădure în fiinţa căruia bureţii, muşchii de pe copaci, rădăcinele mirositoare, scoarţa ramurilor înmugurite, intră ca elemente naturale de fiinţă, el n-a furat, în ciuda privirilor aprige şi a gesturilor fără răspuns alte nimfe decât consimţitoare.
Pe acest fond de natură primitivă şi năvalnică s-a altoit o religiozitate care este a tradiţiei şi un simţ al dreptăţii care nu este mai puţin ancestral.

Dincolo de rolurile pe care le-a interpretat actorul, dincolo de personagiile variate ale repertoriului său comic biruie peste timp personalitatea.
Tănase e valabil prin tot ce a adăugat an cu an la înflorirea propriului său mit.
A evadat într-o bună zi din „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale sau din comediile lui Alecsandri şi ieşind în lume n-a mai găsit în el nimic livresc, nimic adăugat unui fel de a fi care al lui fiind era şi al vecinului.
Tănase rezumă în cântec şi în mişcare indignarea sau entuziasmul popular aducând în grija lui de a corespunde doar mai mult dinamism decât ar fi putut pune în slujba clipei ascultătorii, doar fărâma de talent care scuză şi justifică.
Principala caracteristică a personagiului Tănase în variatele strae în care l-a îmbrăcat imperativul actualităţii este bunătatea de suflet, umanitatea.
Tănase înţelege şi nu o „face pe grozavul”; el cunoaşte fără să fi studiat slăbiciunile oamenilor şi accentele de depăşire pe care cu atâta grijă ei la ascund.

OMUL — ARTISTUL — CETĂŢEANUL
Viaţa lui Tănase este de aceia plină de învăţăminte şi înainte de a servi drept explicaţie la o carieră ea evocă odată cu anumite permanenţe ale firii omeneşti pagini din bucuria şi durerea românului mijlociu, ale acelui român, care şi-a făcut datoria fără să se „învârtească”, fără să „tragă chiulul”, aşa cum de atâtea ori exemplul celor mari l-ar fi îndemnat. In povestirea noastră vom trece în revistă episoadele cele mai importante ale unei vieţi care s-a desfăşurat în medii foarte variate păstrând mereu contactul cu aspiraţiile medii ale poporului, cu izvoarele nesecate ale sentimentalismului popular.

Vor defila înaintea cititorului atent, amintirile copilăriei vasluiene, când pasiunea artistică mijea în mormolocul mai vioi şi mai dezgheţat decât presupunea vârsta fragedă, isprăvile liceanului debutant în meseria de director de teatru, aventurile învăţătorului care alături de Ion Adam aplica pe teren sisteme personale de pedagogie, veselia şi necazul soldatului Tănase în cei şapte ani de oştire, visurile plutonierului reangajat elev în aceiaş timp la Conservator, asprele condiţii ale debutului, participarea la primele companii de teatru şi de operetă, împrejurările celui dintâi turneu în străinătate, campania din 1913, experienţa războiului celui mare, triumful revistei în epoca neutralităţii şi renaşterea ei în perioada de după răsboiu sub semnul lui Tănase precum şi etapele principale ale unei cariere care a culminat în festivitatea de la Cercul Militar la care alături de Suveran au participat aţâţia valoroşi fruntaşi ai vieţii noastre publice.

Povestirea va merge până în zilele de astăzi mai puţin grijulie de a păstra întâmplărilor parfum românesc dar atentă la zvâcnirea de autenticitate a faptelor la descrierea pasagiului moral şi sufletesc în care s-a născut, a crescut şi s-a dezvoltat Tănase. Nu va fi un panegiric, nici o apologie. Tănase e obişnuit să vorbească fără perdea. Tănase spune tot.

Aşa a făcut şi de astă dată. Amatorii de „picanterii” vor fi poate dezamăgiţi aflând că înapoia aparenţelor de strălucire şi de fast, înapoia baletistelor şoldii şi a cupletelor deochiate, se ascunde o viaţă temătoare de cele sfinte, un suflet generos şi iubitor de oameni. Va fi greu, desigur, să convingem pe foarte mulţi dintre admiratorii lui Tănase că marele comic este un timid, că averile pe care le-a câştigat prin muncă cinstită au luat calea bisericii şi a instituţiilor de cultură şi de binefaceri.

Dovezile pe care le vom aduce însă nu vor putea decât să înfăţişeze alături de acel Tănase pe care toată lumea l-a văzut pe scenă, măscărici, un Tănase necunoscut de marele public, un Tănase demn de încrederea pe care a inspirat-o artiştilor, literaţilor, oamenilor de ispravă.

TANASE - CREATOR DE PUBLIC

Cititi mai mult pe:
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino


***
INVITATIE
BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI

DUMINICA, 27.11.2011, ora 14.00 in Spatiul de Evenimente (NIVEL III) la Targul `GAUDEAMUS` a avut loc lansarea cartilor
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino
si
TEMISTOCLE POPA de Octavian Ursulescu

Ambele volume ne poartã prin Bucurestii de altã datã, in atmosfera exuberantã a Micului Paris, prin lumea muzicii, a slagãrului, a spectacolului, a cabaretului, a vedetelor autentice. . .
Sunt 2 povesti interesante, pasionante, inedite, strãlucitoare, vesele, dar si foarte triste.
2 povesti despre doi mari romani, doi mari artisti, care iatã, sunt readuse in centrul atentiei datoritã initiativei si bunãvointei dlui. Dr. Florin Rotaru, director general al BIBLIOTECII METROPOLITANE BUCURESTI de a edita valoroase cãrti de colectie.

Prezentarea cãrtilor a fost fãcutã de Dr. Florin Rotaru, director general al BIBLIOTECII METROPLITANE BUCURESTI, de Sida Spãtaru, sotia marelui interpret Dan Spãtaru, cel cãruia Temistocle Popa i-a compus 68 de slagãre, alãturi de alte personalitãti ale muzicii usoare romanesti, apoi de Vartan Arachelian, semnatarul prefatei cãrtii `VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TÃNASE` de Nicolae Carandino, Prof. Univ. Dr. Valeriu Rapeanu, Dr. Aurel Storin, Gheorghe Florescu - celebrul `cafegiu` etc.
Standul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti se aflã la nivel III, nr. 346.
Vã multumim si vã asteptãm cu drag, la spectacolele si evenimentele legate de viata artistica a Bucurestiului.
Oana GEORGESCU, secretar literar Teatrul de Revistã `Constantin Tãnase`
Email: oana_georgescu2003@yahoo.com // oanageorgescu2017@gmail.com
* * *
DETALII SPECTACOLE CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII:

Bilete

Program

Media

CronMed

Distributie

Foto

Video  • VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino

  • VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino

  • VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino


Imagine
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino
VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare


Bilete spectacole

Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator TopiN MEMORIAM C-tin Tanase Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919

ISTORIC ARHIVA DE AUR

TRCT Spectacole Program Repertoriu

Ziua_Mondiala a Cartii - 23 Aprilie (UNESCO)
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media