(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 STIRI DIVERSE MEDIA
 11.09.2019 - Lectii de leadership de la Constantin Tanase Revista Cariere.ro
 12.07.2019 - Incepe Stagiunea Estivala a Teatrului de Revista `Constantin Tanase`, proiect sustinut de Catena
 10.06.2019 - Si iata c-au trecut 80 de ani - Spectacol Aniversar Alexandru Arsinel
 04.06.2019 - Maestrul Alexandru Arsinel implineste azi 80 de ani. Articole si emisiuni dedicate artistului apreciat de generatii de romani!
 01.06.2019 - Alexandru_Lulescu ,nascut de Ziua Copilului, cel mai longeviv umorist, a fost sarbatorit, de colegii lui, la Teatrul de Revista
 27.03.2019 - Actorii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului! La Multi Ani tuturor iubitorilor de Teatru si slujitorilor acestuia!
 02.03.2019 - Vasile_Muraru merge in fiecare primavara in Moldova, sa puna un martisor pe mormsntul fostului coleg de scena, Nae Lazarescu (Libertatea.ro)


TRCT CENTRUL DE PRESA
Nume Pct
1.Teatrul de Revista `C.Tanase` pe harta Festivalului International de Teatru B-FIT IN THE STREET  
2.Alexandru_Arsinel 80 de ani de viata Spectacol aniversar FOTO  
3.TEATRUL de REVISTA `C-tin Tanase` Bucuresti va invita la NOAPTEA MUZEELOR 2019  
4.Ziua_Mondiala a Teatrului, initiativa Institutului International de Teatru din 1961  
5.Campania Nationala Uniter `Artistii pentru artisti` Spectacole si Ambasadori  
6.Gala SENIORILOR de 5 STELE, eveniment CSMB 2019  
7.Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2015-2018  
8.TRCT Cronici, Recomandari, Testimoniale, Recenzii  
9.GALERIE VIDEO  
10.GALERIE FOTO SPECTACOLE  
11.TRCT PARTENERI  
12.TRCT PREMII, DISTINCTII, DIPLOME  
13.ISTORIC ARHIVA DE AUR  
14.Alexandru_Arsinel Articole in Presa 2013-2019  
..continua..


Contact Webmaster
     


Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator  

Cristina_Stamate Interviu O confesiune de la Conferintele pe teme ProVita 01.02.2015


Bilete spectacole

Reddit
Digg It
TumblrCristina Stamate, actriţã: „Mi-a rãmas în minte cã primul meu copil era bãiat”

Sunday, 01 February 2015

de Daniela Bãlinişteanu, din volumul „Fericiri nãscute şi nenãscute”;
text reprodus cu permisiune şi în revista „Pentru viaţã” nr. 1

Cristina Stamate, cunoscutã actriţã a Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase” din Bucureşti, este una dintre puţinele persoane publice cãrora nu le-a fost teamã sã recunoascã cã au fãcut avort. Dupã o viaţã plinã de suişuri şi coborâşuri, actriţa ar schimba multe dintre alegerile pe care le-a fãcut, dacã ar putea sã o ia de la capãt. În anii ’60, când era la începutul carierei sale, ea a ales, din lipsã de informaţii, sã renunţe la viaţa pe care o purta în pântece, pentru a-şi putea face meseria şi pentru a-şi continua planurile de viitor.

În luna august 2014, la Conferinţele pe teme ProVita, organizate de departamentul ProVita Iaşi din cadrul Sectorului de Misiune, Statisticã şi Prognozã Pastoralã, Cristina Stamate a participat la una dintre conferinţele pe tema salvãrii, protejãrii şi cultivãrii vieţii, cu speranţa cã va face cât mai multe femei sã înţeleagã cã un copil nu este o piedicã realã în faţa dezvoltãrii profesionale. Lucrând într-un domeniu în care aspectul fizic şi diponibilitatea sunt esenţiale, a avea un copil era de neconceput, şi încã mai este, şi astãzi, un motiv pentru care multe femei renunţã la binecuvântarea de a fi mãmici.

Regretul unei mame al cãrui copil a murit înainte de a se naşte

În urmã cu mai bine de 40 de ani, în România era o situaţie mult mai dificilã şi precarã din punct de vedere informaţional în ceea ce priveşte femeia însãrcinatã. Din acest motiv, actriţa a intitulat prelegerea pe care a ţinut-o „Eu, Eva”, spunând cã „fiecare dintre tinerele domnişoare din România era echivalentul primei femei, care trebuia sã rezolve toate lucrurile care decurg dintr-o cãsnicie într-un mod original şi primitiv”.

De aici nu putem înţelege decât faptul cã o sarcinã nedoritã nu era pe atunci decât problema femeii, nicidecum o problemã de familie, lucru care, de altfel, nu ne este foarte strãin nici în ziua de azi. Actriţa a mãrturisit, în cadrul conferinţei susţinute de ea, cã motivul principal al avortului a fost lipsa aparaturii medicale necesare unei investigaţii în timpul sarcinii şi a medicilor disponibili sã explice cã în pântecele femeii este viaţã încã din prima clipã a concepţiei. În anul 1967 s-a dat un decret prin care întreruperea de sarcinã era împotriva legii, consecinţele fiind foarte grave atât pentru mamã cât şi pentru medic, ducând pânã la închisoare.

„Povestea mea începe în anul ’67, când m-am mãritat la 19 ani. Pentru o tânãrã mireasã care a reuşit sã se mãrite domnisoarã, virginã, în anul 4 de Facultate de Teatru, unde se pare cã nu vedeai sã intre vreo una aşa, în acel timp în care religia era un domeniu ascuns, trebuia sã te fereşti sã te duci la un preot, acele vremuri ateiste.”, a mãrturisit Cristina Stamate.

„Nu aveam nici un sentiment cã acolo e cineva, e om, nu e om…”

Într-o proporţie copleşitoare, femeile care se îndreaptã spre cabinetul ginecologic pentru a face avort, nu conştientizeazã cã îşi omoarã propriul copil. Într-o lume în care accesibilitatea informaţiilor este maximizatã de evoluţia tehnologicã şi dezvoltarea socialã, anumite informaţii precum cele despre viaţa din pântecele mamei încã sunt considerate tabu. Liberul arbitru este prost înţeles, iar uşurinţa cu care se iau deciziile a dus la situaţia dramaticã în ceea ce priveşte avorturile. Când a aflat cã este însãrcinatã, Cristina Stamate era într-o lunã destul de avansatã a sarcinii.

Drama situaţiei nu e datã doar de decizia de a face avort, ci este amplificatã de motivele „prosteşti”, cum le spune însãşi actriţa: „Am realizat cã sunt însãrcinatã foarte târziu, pentru cã nu ştiam nici mãcar care este data de la care trebuie sã socoteşti. Aveam examenul de diplomã. Aveam planuri de viitor. Nu aveam nici un sentiment cã acolo e cineva, e om, nu e om… Nici nu mã întrebam nimic, pentru cã era ceva care mã încurca foarte tare. Am început sã caut cu disperare un medic. Asta era o incursiune aproape demnã de James Bond, pentru cã rezultatul putea fi pedepsirea amândurora. Am gãsit un medic a cãrui specializare erau operaţiile pe creier. şi operaţia, ca sã zic aşa, s-a întâmplat pe masa din sufragerie, acasã la mama mea”.

„Coanã mare, vino încoace sã-ţi iei nepotul!”

Pe cât de impresionantã este pentru noi, publicul, descrierea unui avort, pe atât de marcant este pentru o femeie sã treacã prin aşa ceva. Potrivit unui studiu al Ministerului Sãnãtãţii, între anii 1958 şi 2008, în România s-au fãcut peste 22 de milioane de avorturi. 22 de milioane de copii ucişi, printre care s-a numãrat şi un bãieţel, al Cristinei Stamate: „Când s-a sfârşit intervenţia, dupã ce am fost uşor ameţitã de o injecţie, i-a spus mamei mele: <>. Atunci nu am luat în seamã foarte tare. Scãpasem de ceea ce mã încurca, dar mi-au rãmas în minte cuvintele cã primul meu copil era bãiat”. Pentru artistã, activitatea într-un teatru de muzicã, înconjuratã fiind de frumuseţe şi libertinaj, a fost decisivã în alegerea ei.

Citeşte mai multe mãrturii şi reportaje din volumul „Fericiri nãscute şi nenãscute”
Semnele de întrebare, urmate de revoltã şi regret au apãrut câţiva ani mai târziu, povesteşte actriţa, când o colegã de-a sa, cântãreaţã, a ales sã-şi punã mai presus copilul faţã de propria carierã. „Am avut la un moment dat o colegã cântãreaţã, atât de frumoasã… eu spuneam tot timpul cã atunci când trecea fãcea potecã. Era şi frumoasã şi egocentricã şi la un moment dat s-a cãsãtorit şi a plecat in America, venind înapoi peste doi sau trei ani, cu un copil de 2 ani. Un bãieţel superb. Nu mi-aş fi imaginat niciodatã cã fata aia tânãrã, frumoasã şi cu atâta succes ar fi renunţat la trupul ei minunat şi la succesul ei ca sã facã un copil.

Am întrebat-o cum de s-a întâmplat asta şi ea mi-a spus: <>. Atunci, pentru prima oarã, m-am gândit absolut disperatã la neşansa existenţei în România mea a unui medic şi a unui aparat cu ultrasunete, care m-ar fi dãruit pe mine cu un fiu pe care l-am pierdut prosteşte”, a mãrturisit Cristina Stamate. De câţiva ani, actriţa îşi dedicã o mare parte din timp copiilor. Chiar dacã nu-i are pe ai ei, activitatea pe care o desfãşoarã la o şcoalã de teatru pentru copii o ajutã sã treacã într-o oarecare mãsurã peste frustrarea de a nu avea propriul copil, dãruindu-le acelor elevi din experienţa şi învãţãturile sale.

Dupã 40 de ani de carierã în teatru, o carierã strãlucitã, încununatã de foarte multe succese şi de o mare recunoştinţã din partea publicului, viaţa artistei rãmâne umbritã de acel pãcat din tinereţe, care o va bântui pânã la sfârşitul vieţii. Foarte multe avorturi sunt cauzate de credinţa falsã a femeilor cum cã un copil te priveazã de libertate şi te împiedicã în a-ţi dezvolta o carierã.

Aceasta este, în general, gândirea femeilor tinere, iar Cristinei Stamate i-au trebuit ani buni ca sã conştientizeze ceea ce este cu adevãrat important în viaţã, însã dupã aceea şi-a convins sau încurajat multe colege sã nu facã greşeala pe care a fãcut-o ea. Ai spune cã o asemenea poveste de viaţã nu poate fi expusã fãrã lacrimi în ochi, însã seninãtatea artistei, care nu a putut fi remarcatã decât de cei prezenţi la prelegere, a fost explicatã de însãşi Cristina Stamate: „Toate lucrurile de care avem parte pe drumul vieţii trebuie sã se întâmple”.

Articol din>>
http://studentipentruviata.ro/2015/02/cristina stamate actrita mi-a ramas in minte ca primul meu copil era baiat/
Din cartea Fericiri nãscute şi nenãscute. Mãrturii despre viaţã, de Daniela Bãlinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013

DETALII SPECTACOLE CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII:

Bilete

Program

Media

CronMed

Distributie

Foto

Video

  • Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013

  • Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013

  • Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013


Imagine
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013
Cristina Stamate interviu Din cartea Fericiri născute şi nenăscute. Mărturii despre viaţă, de Daniela Bălinişteanu, Ed. Doxologia, Iaşi, 2013

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare


Bilete spectacole

Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator TopCristina_Stamate si Stela Popescu, prietene si pe scena de la Teatrul Revista  Tanase`

iN MEMORIAM CRISTINA STAMATE 08.02.1946 -27.11.2017 FOTOGRAFII Spectacole

TRCT Spectacole Program Repertoriu
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media