(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Cristina_Stamate selectiuni biografie (08.02.1946 -27.11.2017)

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti

CRISTINA STAMATE (08.02.1946 -27.11.2017)

“TE IUBESC, CRISTINA!
Când citesti aceste pagini, e greu să mai poti adăuga si tu un gram de umor.
Dar, chiar dacă nu pot să vă încânt prin cuvinte de laudă spirituale, pe care le merită, sunt fericită că, încă odată, Cristina nu m-a dezamăgit. Când o vezi pe scenă este sclipitoare, când îti oferă o retetă te acoperă de scântei amuzante, dincolo de biata mâncărică. Dar să si scrie cu atât talent si umor despre ceea ce ne înconjoară, parcă nu-ti vine a crede. Ei, uite că, încă odată, Cristina ne uimeste. Si câtă nevoie avem de ea! Dumnezeu a creat-o într-o zi de duminică, încărcând-o de haruri si pentru aceasta ar trebui să fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o să vă vină să credeti că nici măcar nu îndrăzneste să se mândrească cu ele, si stă undeva departe, discretă, bucuroasă doar atunci când citeste pe buzele dumneavoastră un zâmbet.

Tumultoasă, mereu în vervă, debordând de vitalitate, de umor, dar si de autoironie, Cristina Stamate deschide cu această carte o fereastră spre lumea din stradă, o lume pestrită, galagioasă, colorată, autentică. Eseurile adunate în aceste pagini sunt frânturi din viată, din viata sa de artist dedicată Teatrului de Revistă `Constantin Tănase` si surprinse, ca si pe scenă, în cheie tragicomică.

Are vocatia iubirii fată de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeste mizeria omenească, are o privire ironică, dar întelegătoare.
Are vocatia prieteniei, gata oricând să-ti fie aproape, fără să astepte nici o recompensă.
Te iubesc, Cristina si as vrea să am bucuria de a-ti citi gândurile asternute pe hârtie mereu...mereu” ...

(STELA POPESCU- extras din Prefata cartii `Femeia Hopa- Mitica`, autor Cristina Stamate)

* * * * *
Interviu Jurnalul National

Cine n-o cunoaşte? Da, chiar aşa, cine? Toată lumea o ştie pe Cristina Stamate, actriţa care fascinează, bucură şi încântă la fiecare spectacol al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase", dar şi în viaţa de toate zilele.

Mai întâi a vrut să se facă medic, apoi avocat, dar de mică toţi i-au spus că are talent şi că „artistă trebuie să se facă". „Sincer, pe mine m-a ales meseria, nu eu am ales-o şi am fost încurajată de copil să fac actorie. Am fost la Şcoala Populară de Artă, am făcut balet, recitam, cântam, deşi mă pregăteam pentru Drept. Când am hotărât cu două săptămâni înainte să dau la Teatru am zis doar aşa, hai să încerc şi asta! Ştiu oameni care au dat la teatru de zece ori până au intrat, dar mie mi s-ar fi părut o pierdere de timp. Eu nu am vrut să pierd nici măcar o zi din viaţa asta, ştiind mereu că pot să fac orice, ştiind că pot să o iau oricând de la capăt şi că pot face orice altă meserie cât se poate de bine".

Are sute de roluri la activ şi joacă în majoritatea spectacolelor actualei stagiuni a Teatrului de Revistă. Iar cupletul pe care Cristina Stamate îl interpretează în cea mai nouă premieră estivală - „Nimic despre papagali" este răsplătit ca de obicei cu ropote de aplauze şi hohote de râs. Ca orice mare actor, Cristina Stamate are ce din viaţa cât o viaţă de om trăită în spatele scenei şi cu siguranţă îşi va aduna toate amintirile în paginile unei cărţi.

AMUZANT
„Cum arată lumea din spatele scenei? Cât de multe ar fi de povestit... », spune Cristina Stamate. «Nimic nu se poate compara cu acea lume. Numai acolo poţi vedea o regină stând comod pe o ladă jerpelită de lemn şi nici prin cap nu-ţi poate trece că peste un minut va sclipi pe scenă... de să juri că-i curge prin vene sânge albastru!".

„În culisele Teatrului de Revistă e mult mai amuzant când vezi fetele din balet, frumoase, zvelte, fardate şi mirosind a parfum bun cu câte un copil agăţat de fustişoarele apetisante... şi copilul e al lor, de începi să te gândeşti prin ce vrăjitorie au născut şi au rămas tot zâne cu rol de mămică. Real de data asta. Am făcut cândva pe scenă o criză de râs împreună cu o fostă colegă - Lucia Boga, de nu a înţeles nimeni din sală ce spuneam. Nu a râs nimeni din public - deşi sceneta era grozav de comică, doar noi râdeam ca proastele pe scenă. Dacă ar fi fost cineva în culise...ei, atunci s-ar fi schimbat povestea. Pentru că noi nu râdeam degeaba! O altă colegă cântăreaţă - Anca Liana (care, profitând de glumele făcute în cabină vizavi de moartea pisicii ei - tâmpenii juvenile de genul: «Ei, dacă nu murea tot mai trăia», etc. etc.), ne-a plătit-o cu vârf şi îndesat. Şi-a făcut din peria de cap o jerbă de înmormântare, din hârtie de demachiat florile din coroana mortuară şi uite aşa, despletită, îşi smulgea părul din cap jelind comic pisica. Noi o vedeam cum jeleşte... şi ţin'te râs! Nu pot să uit cum râdeam cu lacrimi şi că noi, fraierele, ne-am făcut harcea-parcea numărul în urma căruia de obicei primeam tone de aplauze şi casacade de râs".

CONCLUZIA
Altădată, numărul pe care tocmai îl spusese pe scenă a devenit... „vax pe lângă spectacolul făcut de un tânăr maşinist, nou angajat în teatru. Venise de la un botez şi era beat rău, iar când a dat cu ochii de mine - tinerică şi eu pe atunci, başca minijupul din dotare asortat unor picioare beton - spuneau alţii, a început să mă pipăie în draci zicând nonşalant, fără să ştie ce face: «Mamăăă, ce bună eşti!»„. Două luni nu l-am mai văzut în culise când coboram la scenă. Îi era ruşine să dea ochii cu mine şi înainte să apar se ascundea după decoruri sau fugea."

Cristina Stamate concluzionează: „Câte aş avea de povestit! E tare nostim spectacolul din culise! Şi mai ales, e gratis!".

Data nasterii: 8 februarie 1946, în Bucureşti.

A jucat în sute de spectacole cu mii de reprezentaţii, atât la Sala SAVOY, cât şi la Teatrul de Vară HERĂSTRĂU. Fără a uita de spectacolele de la Teatrul de Estradă din Bucureşti. Amintim doar: "Vivat Revista", "Hohote în Herăstrău", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Te aştept diseară pe Lipscani", "Ura... şi la gară" , "O seara la revista", "Scandal in paradis"...

A scris şi lansat în 2009 cartea „Femeia Hopa-Mitică. Poveşti din lumea care mă-nconjoară”, cu motto-ul „Hopa Mitică cade-n cap şi se ridică/ Nu se sparge, nu se strică".

Şi-a dorit să devină medic, apoi avocat, dar de mică toţi i-au spus că are talent şi că „artistă trebuie să se facă". „Sincer, pe mine m-a ales meseria, nu eu am ales-o şi am fost încurajată de copil să fac actorie!. A absolvit Şcoala Populară de Artă, a făcut studii de balet, recita, cânta şi asta în timp ce se pregătea pentru admiterea la Facultatea de Drept. A hotărât însă cu două săptămâni înainte să dea examen la IATC... „Şi dacă trebuia să dau de zece ori examen, mie nu mi s-ar fi părut o pierdere de timp. Eu nu am vrut să pierd nici măcar o zi din viaţa asta, ştiind mereu că pot să fac orice, ştiind că pot să o iau oricând de la capăt şi că pot face orice altă meserie cât se poate de bine".

A absolvit la clasa marelui actor şi profesor Alexandru Finţi şi a fost repartizată la Teatrul Dramatic din Arad. După doi ani, atunci când a fost organizat un spectacol de Revistă la teatru, CRISTINA STAMATE a avut un succes imens, iar încasările au început să crească... „Am devenit vedetă peste noapte. Nu mai puteam ieţi pe stradă fără să fiu recunoscută, mă invitau profesorii la orele de dirigenţie, mi se ceda locul la cinematografe” – declara actriţa într-un interviu.

„Am simtit gustul succesului adevărat şi spuneam că nici în douăzeci de ani, la Bucuresti n-o sa am atata succes ca acolo. Si totuşi, mi-am luat inima in dinti si am incercat sa ma intorc in Capitala, unde era familia mea. Teatrele erau inchise, eram în plina epocă ceauşistă, iar posturi libere nu erau decât la Teatrul de păpuşi sau la Teatrul de Revistă. Nu ştiam ce să fac, ce să aleg. M-am dus la Andrei Şerban, din trupa căruia făcusem parte. Ce sa fac, Andrei?. Si el mi-a raspuns foarte înţelept: Teatru nu faci nici intr-o parte, nici in cealalta, dar la Revista, poţi să ajungi vedeta. Nu-mi pare rău ca am ales asta, cred că fibra mea interioară era pentru teatrul de revistă. De aia m-am lipit aşa de bine de genul ăsta. Publicul simte mai bine lucrurile şi, cumva, te alege, te recunoaşte. Făcusem şase ani de şcoală de coregrafie, dansul nu era pentru mine un mister, am ureche muzicala si pot canta foarte bine si, in plus, eram actrita de comedie declarata din start. Aveam deci toate atuurile. Pentru mine, a fost floare la ureche să joc Revistă...!”


Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`

  • Cristina Stamate la Teatrul Revista `C-tin Tanase`

  • Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`


Imagine
Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`
Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`
Cristina Stamate la Teatrul Revista `C-tin Tanase`
Cristina Stamate la Teatrul Revista `C-tin Tanase`
Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`
Cristina Stamate la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020