(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 STIRI DIVERSE MEDIA
 11.09.2019 - Lectii de leadership de la Constantin Tanase Revista Cariere.ro
 12.07.2019 - Incepe Stagiunea Estivala a Teatrului de Revista `Constantin Tanase`, proiect sustinut de Catena
 10.06.2019 - Si iata c-au trecut 80 de ani - Spectacol Aniversar Alexandru Arsinel
 04.06.2019 - Maestrul Alexandru Arsinel implineste azi 80 de ani. Articole si emisiuni dedicate artistului apreciat de generatii de romani!
 01.06.2019 - Alexandru_Lulescu ,nascut de Ziua Copilului, cel mai longeviv umorist, a fost sarbatorit, de colegii lui, la Teatrul de Revista
 27.03.2019 - Actorii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului! La Multi Ani tuturor iubitorilor de Teatru si slujitorilor acestuia!
 02.03.2019 - Vasile_Muraru merge in fiecare primavara in Moldova, sa puna un martisor pe mormsntul fostului coleg de scena, Nae Lazarescu (Libertatea.ro)Contact Webmaster
     


Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator  

Euro Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru Revista Teatrala Radio


Bilete spectacole

Reddit
Digg It
Tumblr


Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
O euro-revistă, ca la noi, la Savoy

autor Serban Cionoff 23.05.2017

CRONICA DE TEATRU

Dacă tot ne-au făcut-o (sau ne-am făcut-o?) anul acesta la Eurovision, ce și-au zis cei care alcătuiesc inimoasa trupă a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase’’: ia să le arătăm cum se face un concert spectacol, ca la noi, la Savoy! Așa s-a născut acest festival al bunului gust și al frumuseții care se numește atât de nimerit: Euro Savoy.
Un dialog, pe strune și pe clape, un dialog al unor voci lirice de excepție, un dialog al dansurilor și al vorbelor în dungă – adică spuse cum trebuie și pentru cine trebuie – despre care nu v-aș putea spune, la rândul meu, decât că este o încântare.

Aș dori, în mod deosebit, să remarc atât calitatea repertoriului , cât și echilibrul fericit între să-i spun așa ”elementul național’’ și ”piesele din repertoriul european sau internațional’’.
Fapt cu atât mai demn de reținut atâta vreme cât, pe la noi, unii cântăreți și unele formații țin cu orice preț să fie în trend, adică să ne spargă timpanele (și la propriu și la figurat!) cu niște însăilări onomatopeice, vulgare, zgomotoase, țipătoare, care numai a melodie nu seamănă.
Și asta numai și numai pentru că se cântă pe la nu știu ce spectacol și de către nu știu ce fițoase fețe anonime, iar noi, firește, trebuie să le ținem isonul.
În schimb, piese valoroase, durabile, din repertoriul unor interpreți cu adevărat reprezentativi români sau străini sunt uitate sau de-a dreptul ignorate.
Ca să nu mai vorbesc de tezaurul muzicii ușoare românești peste care unii trec cu o vinovată nepăsare preferând să se etaleze cu niște giumbușlucuri fițoase, doar-doar de vor avea un loc acolo, în foarte-iute pieritoarea galerie a consumerismului și a kitsch-ului demi-monden…

De aceea, nu pot decât să salut ideea rostită în fața publicului – ”Nu vrem să vă aducem pe scenă vedete, ci valori” –, pe care acest concert spectacol a confirmat-o pe deplin.
Este, desigur, meritul celor două reputate interprete, Monica Anghel și Luminița Anghel, care au dovedit de-acum buna știință a alcătuirii repertoriului.
Știință și vocație pe care le-au confirmat în chip admirabil și cele două recitaluri pe care le-au susținut cei doi tineri interpreți, Adriana Gavrilă și Alin Gheorghișan.
Fiecare dintre ei dovedindu-ne că valoarea nu așteaptă ca vârsta să o măsoare.
Aș mai face o mențiune aparte atât pentru Adriana Gavrilă, o voce expresivă, cu o capacitate aparte de a nuanța subtilitățile melodice, ca și pentru explozivul și captivantul Alin Gheorghișan.
Și fac asta pentru cel puțin două motive. În primul rând pentru că amândoi sunt laureați ai unui festival care poartă numele neuitatului Aurelian Andreescu, el însuși personalitate emblematică a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase’’.
În ceea ce o privește pe Adriana Gavrilă doresc să o felicit pentru că a tălmăcit într-un mod aparte piesa Of, inimioară, scrisă de regretatul Edmond Deda, care, după cum ne amintim, a fost și el, ani la rând, o prezență de marcă pe scena și în viața aceluiași teatru.
Ceea ce – pentru mine și sunt convins nu doar pentru mine este un omagiu adus înaintașilor din a căror lecție generoasă învață ei, tinerii artiști de azi și pe care vor să o sporească și să o ducă mai departe.
Mi-aș mai permite chiar o sugestie pentru Adriana Gavrilă și anume să încerce să dea o versiune nouă unei piese care, zic eu, se potrivește de minune vocii sale și stilului său. Mă gândesc la acea răvășitoare melodie cu titlul După noapte, vine zi,’ scrisă de Aurel Giroveanu pe versurile lui Tudor Mușatescu și care, cu ani în urmă, a fost una dintre piesele de mare succes ale unei cântărețe care se afla la început de carieră, Angela Similea.
Este o melodie pe care, sunt convins, tânăra solistă are mari șanse să o tălmăcească într-o variantă personală.

Iar, pentru că am făcut o anume referire la tradițiile Teatrului ”Constantin Tănase’’ era de așteptat să mă opresc, în mod deosebit, la specia cupletului.
Specie pretențioasă, cu multe capcane de tot felul care, după cum prea bine se știe, a fost unul dintre punctele forte ale acestui for al artei adevărate, în buna tradiție deschisă de Constantin Tănase și continuată de Stroe și Vasilache, de Mircea Crișan sau de Toma Caragiu, Horia Șerbănescu și Radu Zaharescu, de Stela Popescu și Alexandru Arșinel, de Alexandru Lulescu și Nicu Constantin, ca și de Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, atât pe scena Teatrului ”Tănase”, cât și pe alte scene de renume.
Firește că nici de data aceasta cupletul ”cu à propos’’ nu putea lipsi din spectacol.
Și chiar dacă, acum, Alexandru Arșinel, un clasic al genului, a preferat să fie solist vocal – sincere felicitări pentru piesa Samba, al cărei autor și interpret a fost! –, această misie a revenit Anei Maria Donosa.
Frumoasa și distinsa artistă care a făcut oficiile de gazdă, în calitate de prezentatoare a spectacolului și care a excelat cu un cuplet ”la țanc’’, în care, plecând de la felurite povești din istoria nescrisă a Eurovisionului, duce lucrurile ceva mai departe, așa încât umorul de bună calitate și șarmul interpretării s-au regăsit într-o inspirată convergență.

Nu aș putea încheia aceste notații fără mențiuni speciale atât pentru corpul de balet și pentru coregraful Cornel Popovici, pentru orchestra teatrului și pentru dirijorul Dan Dimitriu, ca și pentru ambianța scenică pe care a creat-o Ana Iulia Popov.

Aș avea, desigur, multe feluri de a încheia aceste notații, dar prefer să o spun direct, fără cine știe ce întorsături de fază: mergeți neapărat să vedeți acest regal de frumusețe, de armonie și de bun gust care este concertul-spectacol Euro Savoy și, cu siguranță, îmi veți da dreptate!
Articol preluat din http://revistateatrala radioromaniacultural.ro/O euro revista ca la noi la savoy/
  • Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio

  • Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio

  • Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio


Imagine
Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio
Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio
Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio
Euro -Revista, ca la noi, la Savoy! Cronica de teatru, autor Serban Cionoff la Revista Teatrala Radio

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare


Bilete spectacole

Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator TopEURO SAVOY Album Foto Spectacol_Concert

EURO SAVOY Video Concert_Spectacol

GALERIE FOTO SPECTACOLE

TRCT Spectacole Program Repertoriu
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media