(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM CORNEL PATRICHI coregraf (01.04.1944 - 05.04.2016)

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33

IN MEMORIAM CORNEL PATRICHI
(01.04.1944 - 05.04.2016)


Pe 1 aprilie 2016, CORNEL PATRICHI, cel care a debutat ca balerin pe scena Sălii Savoy de pe Calea Victoriei, tocmai implinise 72 de ani.

Pentru profesionalismul şi talentul său unic, dar şi pentru faptul că a colaborat excelent de-a lungul timpului cu trupa Teatrului Tănase, dar şi cu toți artiştii, în spectacolele de Revistă, în cele de Televiziune, în turnee şi în filme, Alexandru Arşinel, Directorul Teatrului de Revistă `Constantin Tănase` a decis ca trupul neînsuflețit al celebrului coregraf să fie depus în foyerul Teatrului miercuri, 6 aprilie 2016.

CORNEL PATRICHI, supranumit şi `Regele dansului în comunism`, s-a născut la Bucureşti pe 1 aprilie 1944 şi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelasi an, ca prim-balerin la Teatrul de Revistă `Constantin Tănase` - pe atunci `Cărăbuş` - unde unchiul său, Nicolae Patrichi era Director Muzical.

In 1970 s-a angajat la Teatrul `Fantasio` din Constanța, iar la numai 26 de ani a devenit coregraf. Timp de zece ani a dansat pe scena teatrului, a fost maestro de balet, dar în paralel, a lucrat pentru spectacolele de divertisment din televiziune, făcând aproape zilnic naveta Bucureşti-Constanța-Bucureşti. A lucrat în TVR cu Alexandru Bocăneţ. Valeriu Lazarov, Ovidiu Dumitru.

S-a făcut remarcat ca actor şi coregraf în numeroase filme, precum `Pădurea pierdută` (cu ocazia premierei filmului regizat de Andrei Blaier, Cornel Patrichi a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Cornelia), `Pentru că se iubesc`, `Cântecele mării` (1971), `Veronica` (1972), `Un august în flăcări` (1974), `Bună seara, domnule Wilde`, `Actorul şi sălbaticii`, `Alexandra şi infernul` (1975), `Gloria nu cântă` (1976), `Eu, tu şi Ovidiu` (1977), `Melodii, melodii` (1978), `Sfârşitul nopţii` (1982), `Viraj periculos` (1983), `The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceauşescu` (2002).

Împreună cu soția sa, Cornelia Patrichi, (care a fost mulți ani solistă a trupei de balet a Teatrului de Revistă `Constantin Tănase`) şi cu Alexandru, fiul lor, s-au stabilit în Italia, unde şi-au deschis propria şcoală de balet - `Dance Studio Patrichi`. S-au întors în țară în 1999 pentru a începe colabrările cu emisiuni de televiziune: `Vineri seara cu Florin Călinescu` sau `Dansez pentru tine` (din 2012, Pro TV). La emisiunea lui Florin Călinescu, Cornel Patrichi a realizat conceptul şi coregrafia a 88 de balete în 11 luni – `atât cât face un coregraf toată viaţa`. Cornel Patrichi a fost decorat pe 23 februarie 2004 cu Ordinul `Meritul Cultural` în grad de Cavaler de către Preşedinția României.


* * * * *
Iata un articol documentar, despre viata si activitatea lui CORNEL PATRICHI, aparut sub titlul:

"Cornel Patrichi a dus coregrafia de televiziune la rang de artã"
1 Apr 2014

S-a spus despre el cã este creatorul variete-ului de televiziune din Romania. Presa l-a numit `regele dansului in comunism`, dar l-a apreciat și ca fiind cel care a dus coregrafia de televiziune la rang de artã. Cornel Patrichi, actor și coregraf, care la 1 aprilie implinește 70 de ani, a cunoscut succesul pe scenele teatrelor din țarã și strãinãtate, in televiziune, dar și in film.

S-a nãscut la București, la 1 aprilie 1944. A fost elev al Școlii elementare 18, din Piața Romanã, iar "dintr-o intamplare" a ajuns la școala de balet.

"In mod normal, copilul incepe de acasã sã țopãie, iar pãrinții observã și spun hai sã-l ducem la școalã.
Eu am nimerit la școala de coregrafie dintr-o intamplare. Era 1953 (..).
A apãrut o doamnã care ne-a intrebat dacã vrem sã mergem la balet.
Luase notele noastre de la sport și de la cultura generalã. Așa am nimerit eu la școala de balet. (...)
Viața unui copil, intr-o școalã de balet, e cumplitã!
E anostã... Abia intr-a VIII-a a inceput sã-mi placã! Se imbina arta cu tehnica...
Dansul clasic nu e o plãcere pentru un copil!"
, iși amintește Cornel Patrichi intr-un interviu.

A urmat apoi cursurile Liceului de coregrafie, pe care l-a absolvit in 1962. Unchiul sãu, care era director muzical la Teatrul `Constantin Tãnase`, l-a angajat prim-balerin.

"Am terminat studiile in 1962 și toatã vara am stat pe la Operã, sperind ca prin toamnã sã mã angajeze.
Intr-o zi am trecut pe la unchiul meu, Nicolae Patrichi, care era directorul muzical al Teatrului 'Constantin Tãnase', și mi-au propus sã vin ca prim-balerin.
Acolo era o revistã de pe vremea lui Tãnase — revista 'Cãrãbuș' "
, povestește coregraful.

In 1972, directorul Teatrului "Fantasio" din Constanța, Aurel Manolache, i-a propus sã fie prim-balerin la teatrul sãu și a dansat in spectacolele acestui teatru, timp de zece ani, fãcand naveta București-Constanța.

"In 1970 m-am intanit cu Manolache, directorul teatrului `Fantasio`, care-mi propunea sã vin la ei, ca maistru de balet categoria I.
M-am angajat tot prim-balerin. Manolache imi spunea cã-mi trebuie derogare ca sã fiu maistru.
Intr-o zi, am primit-o. Aveam 26 de ani.
Am stat acolo zece ani, fãcand naveta București-Constanța.
Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, fãceai repetiția de dimineațã, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mancam, mã odihneam, incepea repetiția de dupã-amiazã și pe la 9 seara aveam tren inapoi"
, spunea Cornel Patrichi in interviu.

In opinia sa, cea mai bunã perioadã pentru un balerin e intre 17 și 30 de ani.
"Acu' ii pun sã facã și facultate și ies de acolo balerini bãtrani!" .

In televiziune, a lucrat cu Valeriu Lazarov, Ovidiu Dumitru, dar recunoaște cã a colaborat cel mai bine cu Alexandru Bocãneț, din 1968, panã in 1977, la moartea prematurã a acestuia.

"Lucram la TV la tot felul de emisiuni și am cunoscut-o pe Doina Levintza, care era nevasta lui Alexandru Bocãneț.
Intr-o zi, ea mã intreabã:
-'Tu il cunoști pe Andu?'.
-'Nu'.
-'El vrea sã te cunoascã'.
Ne-am vãzut și ne-am simpatizat imediat.
Da, varful de carierã in televiziune a fost '73, cu Bocãneț.
Prin '68 am inceput sã lucrez cu Bocãneț și a durat panã in '77.
Cand era emisiunea 'Gala Lunilor', nu era picior de om pe stradã"
, mãrturisea Cornel Patrichi.

A avut puține ieșiri in strãinãtate: Paris, Dresda, San Remo.

"In 1965 am fost la Paris, la un fel de olimpiadã a teatrelor de revistã.
Am fost cu ruși, israelieni, un teatru din Havana. A fost prima ieșire din țarã pentru 90% din trupa aia. Pentru balerini și cantãreți, important era sã faci turnee in strãinãtate"
, spune coregraful.

Un amic l-a sfãtuit sã incheie un contract in fosta RDG.

"Am pregãtit trei numere și am luat avionul spre Dresda.
Am lucrat o lunã și am caștigat enorm de mulți bani. Ne-am intors in țarã și am mai plecat, am ajuns și pe scena la San Remo.
Vremurile erau din ce in ce mai grele. In '87 am plecat in Italia, cu un spectacol, și am rãmas.
Aveam bani, ne-am cumpãrat imediat o casã, o mașinã"
, povestește Cornel Patrichi.

De ce el și soția sa, Cornelia, tot balerinã, au ales Italia?

"Pentru cã e o țarã care seamãnã cu Romania"
Au locuit in Toscana, și-au deschis propria școalã de balet — `Dance Studio Patrichi`.

S-a intors in țarã dupã 1999. In urma invitației lui Florin Cãlinescu de a realiza coregrafia la emisiunea `Vineri seara cu Florin Cãlinescu`.

"In '99 ne-am pus problema dacã sã revenim. Am venit intai sã ne ocupãm de procedurile legate de casã. (...) Atunci m-a sunat Florin Cãlinescu. Mi-a spus cã are o emisiune. Avea diverse idei, așa cã am fãcut 88 de balete in 11 luni, cat face un coregraf toatã viața"
, spune Cornel Patrichi.

S-a remarcat, totodatã, ca actor și coregraf pe marele ecran: `Pãdurea pierdutã`, `Pentru cã se iubesc`, `Cantecele mãrii` (1971), `Veronica` (1972), `Un august in flãcãri` (1974), `Bunã seara, domnule Wilde`, `Actorul și sãlbaticii`, `Alexandra și infernul` (1975), `Gloria nu cantã` (1976), `Eu, tu și Ovidiu` (1977), `Melodii, melodii` (1978), `Sfarșitul nopții` (1982), `Viraj periculos` (1983), `The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceaușescu` (2002).

Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul `Meritul Cultural` in grad de Cavaler de cãtre președintele Romaniei, la 23 februarie 2004, si premiat la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, 2012.

De peste 35 de ani este cãsãtorit cu Cornelia Patrichi și au un fiu. Cum a cucerit-o pe frumoasa lui soție? Cu un rol dintr-un film. L-a vãzut jucand in `Pãdurea pierdutã`, la premiera filmului regizat de Andrei Blaier, apoi au mers undeva sã danseze. Și au dansat vreo douã ore, timp in care cei care mai erau pe ringul de dans s-au așezat la mese sã-i priveascã. Doar dansau doi balerini!

AGERPRES/(Documentare — Marina Bãdulescu, editor: Cristian Anghelache)
`Savoy-Savoy`, spectacol de revistã la Teatrul `Constantin Tãnase`, in regia lui Bițu Fãlticineanu și a lui Cornel Patrichi, 1986
Foto: (c) Viorel LAZARESCU / AGERPRES ARHIVÃ si www.teatrultanase.ro

  • Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00  în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`

  • Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00 în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`

  • Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00 în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`

  • Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi

  • Balet Cornel Patrichi la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`

  • Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi


Imagine
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00  în foyerul  Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00  în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00  în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00 în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00  în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Cornel Patrichi (01.04.1944 - 05.04.2016) Trupul neînsufletit al coregrafului CORNEL PATRICHI va fi depus miercuri, 6 aprilie 2016, începând orele 10.00 în foyerul Teatrului de Revista `Constantin Tanase`
Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi
Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi
Balet Cornel Patrichi la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`
Balet Cornel Patrichi la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`
Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi
Familia Patrichi Balerinii Cornelia si Cornel Patrichi

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020