(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM C-tin Tanase 05.07.1880 -29.08.1945 (`Visul lui Tanase` 1932)
Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Constantin Tãnase
(n. 5 iulie 1880 - d. 29 august 1945)


Actor de scenã și de vodevil, celebru cupletist roman,
a fost o figurã cheie in teatrul de revistã romanesc.

S-a nãscut intr-o familie modestã (tatãl, Ion Tãnase, era laborant de farmacie), intr-o casã țãrãneascã din Vaslui, județul Vaslui. A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzicã și sport, iar primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grãdina "Parjoala", unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.D. Ionescu.

Acest lucru l-a inspirat in crearea unui grup de teatru de amatori impreuna cu prietenii, cu care juca scene din piesele Meșterul Manole, Capitanul Valter Mãrãcineanu sau Constantin Brancoveanu, prima lor scenã fiind beciul casei. in timp, reprezentațiile s-au mutat in hambar și chiar in poiatã.

Prima experiențã profesionalã ca actor a fost in cadrul trupei de teatru de limba idiș condusã de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol in Vaslui și a fost ales inãrul Tãnase, care era deja nelipsit de la repetiții.

In 1896 termina gimnaziul și, in ciuda dorinței sale de a deveni actor, s-a inscris la liceul militar din Iași, unde a fost respins la examenul medical, singura probã unde nu-și fãcuse griji, in favoarea unui fiu de colonel. Dezamãgit, s-a indreptat cãtre Brãila, unde a frecventat o scurtã perioadã liceul "Nicolae Bãlcescu", la care insã a fost nevoit sã renunțe dupã cateva sãptãmini din lipsã de bani.

In Brãila s-a imprietenit cu invãțãtorul și scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tanãrului de 18 ani catedra sa din Cursești, Rahova, de vreme ce Adam urma sã plece la cursuri in Belgia. S-a descurcat destul de bine ca invãțãtor, insã a intrat in conflict cu directorul și cațiva profesori. Cu ajutorul lui Adam, a primit un alt post la Harșoveni, Poenești, unde invãțase poetul Alexandru Vlahuțã.

Tãnase și-a dezvoltat repede propriul stil de predare, aducand muzica și gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi cãtre școalã. Pãrinții elevilor au fost de asemenea implicați in activitãțile școlare, prin excursii in aer liber, unde preda istorie și geografie. Ajuns foarte repede un personaj iubit in localitate, atrage insã antipatia notarului si catorva avocati locali care nu ii apreciau metodele, astfel incat Tãnase este in cele din urmã dat afarã.

Ziua de 14 octombrie 1899 il gãsește in București, unde s-a inrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu București. Dupa efectuarea stagiului militar s-a inscris la cursurile Conservatorului de Artã Dramaticã, de unde a absolvit in 1905. A inceput sa lucreze in teatru, și s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu in 1917.

In 1919 a pus bazele trupei de teatru Cãrãbuș in București, impreunã cu care urma sã creeze o tradiție de teatru de cabaret/ revistã pe parcursul urmãtorilor 20 de ani, tradiție prezentã și astãzi, mai ales la teatrul de revistã "Constantin Tãnase" care functioneaza incã la adresa fostului "Cãrãbuș" pe Calea Victoriei 33, in inima Bucureștiului.

In buna tradiție a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetãțeanului simplu, umil si necãjit, mereu in contradicție cu birocrația aparatului de stat; personajul sãu, unic in costumul sãu clasic, cu pãtrãțele, crizantemã la butonierã si bastonaș, s-a facut purtãtorul de cuvant al unei intregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori in atenția cenzurii.

Impreunã cu "Cãrãbuș" a fãcut numeroase turnee prin țarã, și cel puțin un turneu in Turcia. Tãnase a jucat de asemenea și la Paris. O sursã menționeazã operele de caritate ale actorului – 3 școli primare și o bisericã. La "Cãrãbuș", Tãnase lanseazã carierele a numeroși artiști, mai ales Maria Tãnase și Horia Șerbãnescu.

Actorul Constantin Tãnase a murit in București pe 29 august 1945. Au existat zvonuri conform cãrora actorul ar fi fost ucis de cãtre Armata Roșie invadatoare. Potrivit acestei versiuni, Tãnase incã mai juca in București, un an dupã sosirea rușilor, și a fost ucis din cauza satirei la adresa soldaților ruși care aveau obiceiul sã "rechiziționeze" toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasuri, pe care le cereau spunand "Davai ceas". Tãnase a compus un cuplet:
„Rãu era cu «der, die, das»
Da-i mai rãu cu «davai ceas»
De la Nistru pan' la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moșie
Harașo, tovãrãșie”
Dupã mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea,
și i s-a ordonat sã nu mai joace piesa.
Dar Tãnase nu era omul ușor de intimidat.
La urmãtorul spectacol a apãrut pe scenã intr-un pardesiu imens,
cu mainile "bandajate" cu ceasuri de mana.
Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvant.
Apoi și-a deschis pardesiul, scotand la ivealã un imens ceas cu pendulã. Arãtand cãtre acesta, a spus doar: "El tic, eu tac, el tic, eu tac".
Douã zile mai tarziu marele actor era mort.

Nepotul actorului, Tãnase Radu Alexandru, a oferit o versiune care pare mai plauzibilã: blocaj renal in urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi, aplicat in urma unei infecții faringiene survenitã datoritã consumului unei halbe de bere rece intr-o zi cãlduroasã de varã.
Intrucat de puținã vreme se inventase penicilina, un apropiat s-a oferit sa ii procure antibioticul din Italia.
Din pãcate un membru al familiei a refuzat oferta, argumentand cã maestrul Tãnase avea un sistem de autoreglare al organismului foarte eficient.
Ceea ce a urmat s-a dovedit fatal pentru marele actor, teatrul romanesc pierzand prematur una dintre cele mai mari valori ale sale din toate timpurile.

Opera
Teatrul lui Tãnase era adesea politic și avangardist.
Iatã cateva versuri reprezentative dintr-un cantec:
„In țara asta, țara painii
Sã aibã paine chiar și cainii
Guvernul nostru ne obligã
S-avem o zi de mãmãligã
Lor ce le pasã cum e traiul
Scumpirã trenul și tramvaiul
Scumpirã tot, la cataramã
Panã și painea și tutunul
Și cand injuri pe șleau de mamã
Ei, cicã, eu fac pe nebunul.”
„Teoria mea-i ușoarã
Toatã viața e o scarã
Pe care, ca și la moarã
Toți o urcã și-o coboarã”
Și cu asta ce-am fãcut?
„Ne-am trezit din hibernare
Și-am strigat cat am putut:
Sus cutare! Jos cutare!
Și cu asta ce-am fãcut?
Am dorit, cu mic, cu mare,
Și-am luptat, cum am știut,
S-avem nouã guvernare,
Și cu asta ce-am fãcut?
Ca mai bine sã ne fie,
Ne-a crescut salariul brut,
Dar trãim in sãrãcie,
Și cu asta ce-am fãcut?
Ia corupția amploare,
Cum nicicand nu s-a vãzut,
Scoatem totul la vanzare,
Și cu asta ce-am fãcut?
Pentru-a cãștiga o paine,
Mulți o iau de la-nceput,
Rãtãcesc prin țãri strãine,
Și cu asta ce-am fãcut?
Traversãm ani grei cu crize,
Leul iar a decãzut,
Cresc intruna taxe-accize,
Și cu asta ce-am fãcut?
Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Și cu asta ce-am fãcut?
Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicand nu s-a vãzut,
Țara-i plinã de vedete,
Și cu asta ce-am fãcut?
Pleacã-ai noștri, vin ai noștri!
E sloganul cunoscut;
Iarãși am votat ca proștii,
Și cu asta ce-am fãcut?”

Citate
"Sinceritatea este un pericol numai pentru ignoranți"
"Idealurile se aseamanã cu stelele: nu poți ajunge la ele, in schimb te poți orienta".

Filmografie
"Peripițiile cãlãtoriei lui Rigadin de la Paris la București" (1924, film mut)
"Visul lui Tãnase" (1932)
"Rãbdare Tãnase!" (1943)

Moștenire
Din momentul in care s-a mutat la București, singurele vizite fãcute pãrinților au fost in timpul turneelor cu "Cãrãbuș". Cu toate acestea, una dintre cele douã case de culturã din Vaslui ii poartã astãzi numele, iar arhivele sale personale și multe dintre obiectele care i-au aparținut au fost donate de soția actorului cãtre muzeul județean Vaslui.
Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru (n. 20 octombrie 1924, Scânteia, județul Iași - d. 25 noiembrie 1996, București), Festivalul Umorului “Constantin Tãnase” atrage comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor.

Referințe

Constantin Tănase - Wikipedia, enciclopedia liberă

Carte Monografie Teatrul de Revista `Constantin Tanase` 1919-2000 `De la Carabus la Savoy` autor Aurel Storin

Constantin Tănase: „Toată viaţa mea m-am ferit de onoruri”Citiți în Ziarul Metropolis 5 Iulie 2014

Omul care și-a jucat viața pe scenă - povestea lui Constantin Tănase, românul care a făcut istorie dincolo de cortină, 9 noiembrie 2012, ”Antena 3”

Vă mai amintiți de: Constantin Tănase, 15 martie 2011, Adevărul

A cazut cortina!, 15 ianuarie 2007, Paula Mihailov Chiciuc, Jurnalul Național

Constantin Tănase pe Internet Movie Database
* * * * *
In anul 1999 in Romania a fost emisã emisiunea de timbre "Mari Actori de Comedie", emisiunea este formatã din 5 timbre iar pe timbrul cu valoarea nominalã de 3.100 L este portretul marelui actor Constantin Tãnase. Pe timbrul cu valoarea nominala de 900 L este Grigore Vasiliu Birlic, pe cel cu valoarae nominalã de 1.500 L este Toma Caragiu, pe timbrul cu valoarea nominalã de 7.950 L este Charlie Chaplin iar pe timbrul cu valoarea nominalã de 8.850 L se gãsesc actorii Stan si Bran.
http://www.romfilatelia.ro/

La 11 aprilie 1932 avea loc premiera (romaneasca) a filmului-scheci Visul lui Tanase, realizat la Berlin de N. Kirițescu si avandu-l pe Constantin Tanase in rolul principal.


  • Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)

  • Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945) in `Visul lui Tanase`

  • Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)


Imagine
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945) in `Visul lui Tanase`
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945) in `Visul lui Tanase`
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)
Actorul Constantin Tanase (n.5 iulie 1880- d.29 august 1945)

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020