(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Jean Constantin (21.08.1927 -26.05.2010) `Omul care aduce hazul`

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" București, Calea Victoriei nr.33
IN MEMORIAM Jean CONSTANTIN
(21.08.1927 -26.05.2010)

"Eu sunt JEAN de la Constanța,
Fiul Marii, fost hamal în port,
Băiatul vesel de la teatru, pată de culoare-n filme,
Cal de cursă la nevastă și vacă de muls la toate ţuţibidele..."
(Text de Mihai Puiu Maximilian)


Acestea sunt, poate, versurile ce punctează întreagă existența a unuia dintre artiștii care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Și totuși, cel care a jucat în peste 70 de filme, cel căruia i s-au conceput special roluri - "doar așa, ca să mai radă lumea", cel care devenea pentru un timp și apoi pentru totdeauna ba Izmail, ba Limbă, ba Parpanghel sau cel care a evoulat în mii de spectacole de revista refuza, de obicei, confesiunile: "Orice s-ar întâmpla, nu mă voi despãrţi nici de scenă şi nici de mare! Ce rost are să dau interviuri?! Eu sunt fericit când spectatorii râd în hohote, când le spun ce le spun și, uneori, mai aplaudă... Dacă își aduc aminte: altminteri, râd în continuare!..."
(Jean CONSTANTIN)

Într-o zi de 21 august se năștea, în 1927, la Techirghiol, aproape de marea pe care o va iubi toată viața, JEAN CONSTANTIN, cel care avea să devină unul dintre cei mai iubiți artiști români de comedie și revistă.

Acasă erau nouă copii, el fiind cel mai mic dintre cei patru băieți ai familiei Jean. Avea doar câțiva anișori când, încurajat de mama, Caliopi, grecoaică din Salonic, și de tata, Dumitru, român, conductor arhitect, începe să spună poezii. Peste câțiva ani, când lucrează ca normator într-o fabrică din Constanța, pune bazele unei brigăzi artistice. Debutează la Casa de Cultură din localitate, iar la sfârșitul anului 1957 este primit în nou-înființata secție de estradă a Teatrului de Stat „Fantasio” unde va juca, timp de 30 de ani, avându-l ca partener de scenă pe Gelu Manolache.

“Pata de culoare” - cum i-a plăcut să își spună - a comediei românești a lăsat ca moștenire pentru generații roluri și replici memorabile, în cele peste 70 de filme în care a jucat. Și cine oare nu l-a văzut, interpretându-i pe Ismail, în „Toate pânzele sus!“, Patraulea, în seria „B.D.“, Parpanghel, în „Haiducii“ sau Limbă, în „Revanşa“?

Maestrul JEAN CONSTANTIN a locuit o viață la malul mării, în Constanța atât de dragă, despre care spunea că n-o s-o părăsească niciodată, pentru nimic în lume. Iar despre publicul său și meseria căreia i s-a dedicat mărturisea, într-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat: „Pentru public, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. Eu m-am achitat cu credinţă de fiecare dată. Vârsta îşi spune cuvântul, oricât zicem noi că rezistăm, că facem! Inima rămâne tânără, dar nu se mai poate. Ne cheamă Doamne-Doamne!".

* * * * *

A fost unul dintre cei mai mari actori români, interpret de roluri comice, ''maestrul comediei" şi al teatrului de revistă, remarcându-se de-a lungul timpului în spectacole de divertisment şi în show-uri de televiziune. Rămân memorabile scheciurile interpretate alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu sau Ştefan Bănică. S-a bucurat de o deosebită popularitate şi a susţinut numeroase spectacole atât în România, cât şi în străinătate, în turnee efectuate alături de alte nume mari ale scenei româneşti.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar și premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003. Cel care a fost considerat "maestrul comediei" a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Suceava.

Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o plachetă de aur și o medalie jubiliară "Magna cum Laudae". În semn de recunoaștere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică "Omul care aduce hazul", publicată în 1998.

* * * * *
Am pornit de la titlurile pe care le-am dat în urmă cu mai mulți ani interviurilor realizate cu NUME MARI ale teatrului și filmului românesc, interviuri publicate mai întâi în suplimentul "Carusel" al cotidianului AZI și apoi în prima mea carte, intitulată "Surâsul și lacrima scenei".
O incursiune în atmosfera unei lumi aparte ce le aparține doar lor, actorilor. O lume specială cu bucurii și necazuri, cu momente de cumpăna și clipe de fericire, cu împliniri și satisfacții de tot felul, cu frământări sufletești, cu reușite și eșecuri, o lume fascinantă pe care o cunosc cu adevărat doar EI, ACTORII.
Am încercat de-atunci să cunosc ARTIȘTII autentici, să le înțeleg pasiunea pentru o meserie atât de specială, să le deslușesc sentimentele și să aflu câte ceva din însăși existența lor, am învățat să-i respect și i-am admirat necondiționat. Pentru ceea ce au făcut și fac pentru noi acești slujitori ai artei românești – actori, regizori, scenografi, muzicieni, cântăreți, dansatori, balerini sau coregrafi.
Cu toții au însă nevoie de dragoste, recunoaștere, respect și apreciere, fie că mărturisesc sau nu. Din partea publicului, dar și a mass-media. Pentru că în ziua de azi, o realizare artistică, un nou spectacol, o premieră, un turneu, un premiu sau un trofeu, un rol nou sau un eveniment cultural pot trece pe lângă noi. Fără să știm, fără să vedem, fără să auzim. Și nimic nu este mai frustrant pentru un artist atunci când trăiește momentul zădărniciei creației sale..."

Oana Georgescu, PR Teatrul de Revistă "Constantin Tănase",
autor carte "Surâsul și lacrima scenei", Editura Scripta, 1998)

* * * * *
Sursa: www.agerpres.ro

  • IN MEMORIAM Jean CONSTANTIN (21.08.1927 -26.05.2010)

  • Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`

  • Jean CONSTANTIN, cartea `Surasul si lacrima scenei`, autor Oana Georgescu

  • Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`


Imagine
IN MEMORIAM Jean CONSTANTIN (21.08.1927 -26.05.2010)
IN MEMORIAM Jean CONSTANTIN (21.08.1927 -26.05.2010)
Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`
Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`
Jean CONSTANTIN, cartea `Surasul si lacrima scenei`, autor Oana Georgescu
Jean CONSTANTIN, cartea `Surasul si lacrima scenei`, autor Oana Georgescu
Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`
Jean CONSTANTIN si Alexandru ARSINEL - Teatrul de Revista `C-tin. Tanase`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020