(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM MIHAI (Misu) FOTINO (14.09.1930-13.01.2014)

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" București, Calea Victoriei nr.33
IN MEMORIAM MIHAI (Misu) FOTINO
(14.09.1930- 13.01.2014)


"Mă leagă multe și mari amintiri de teatrul de Comedie, de "Nottara" și Teatrul Mic, de Grădina "Savoy" a Teatrului "Constantin Tănase", unde am jucat în spectacole de revistă și comedii muzicale... să fi avut atunci vreo 30 de ani și câteva succese importante pe prima scenă a țării, dar și în alte teatre, unde jucam comedii muzicale. La Savoy, dansam și cântam cu foc în "Băieții de la parter" sau "Pisica neagră", unde lansam vreo șapte șlagăre; nu are atâtea într-un singur recital nici faimosul Iglesias! Dar, mă rog, ce nu făceam cu inconștienta tinereții! În acel moment, am fost chemat la sindicatul actorilor, împreună cu alti colegi, tot neșcoliti ca și mine, să ne susținem atestatul pe post. Comisie mare. Noi - Vasilica Tastaman, Ștefan Mihăilescu-Brăila și alti câțiva - eram pieriți de frica. Întrebări cumplite, de estetică marxistă, noi ioc; dădeam din colț în colț. Ne făceam că ne apuca tusea, că ne legam șireturile, mă rog, puștisme d-astea. Penibil! Noroc cu bătrânul regizor Tompa Gabor (tatăl celui de azi), care nu a mai răbdat și s-a răstit la colegii lui din comisie: "Ce aveți voi cu copiii ăștia? Seară de seară aduc lumea în teatru, cuceresc inimile spectatorilor care-i adoră, iar voi vă bateți joc de ei?". Ne-au dat la toți - examinatori și examinați - lacrimi în ochi și-am scapăt...

...cred că voi rămâne un bătrân şi desuet actor, poate indaptabil la "noul" mişcării teatrale, dar care este cu adevărat fericit atunci când simte dragostea oamenilor, indiferent de unde ar veni ea, a spectatorului pe care continui să îl iubesc şi să îl respect mult prea mult că să nu mă bucure zâmbetele sale, cuvintele frumoase, aplauzele şi mai ales coatele pe care şi le dă cu diverşi cunoscuţi atunci când mă zăreşte pe stradă: >>Uite, ăsta e Mihai Fotino!<<"
, spunea regretatul actor care ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

Dacă nu ne-ar fi părăsit acum şase ani, într-o zi de ianuarie, 13... Aşa cum fac toţi marii noştri actori, pleacă, spunem noi, prea repede printre Stele, lăsând în urmă amintiri unice, momente inegalabile şi roluri memorabile.

Deşi s-a născut la Bucureşti, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Braşov, acolo unde tatăl său, actorul Mişu Fotino a fondat Teatrul de Stat din Brașov. Era firesc să-i calce de mic, pe urme ilustrului său tată, debutând la vârsta de 7 ani în piesa de teatru „Coloniale”, o comedia franţuzească bulevardieră, în regia lui Sică Alexandrescu. Alături de cei doi Fotino jucau V.Maximilian, Maria Filotti, Ion Talianu şi tânăra Sivia Chicoş.

Orice cuvinte sunt de prisos pentru cariera care i se prefigura, după ce, marele tudor Arghezi scria în revista sa,”Bilete de Papagal” in anul 1937:
"Am văzut, de curând, la spectacolul "Coloniale" , un băiat de 7 ani, care a reușit pur și simplu să mă încânte: Mișulica M. Fotino, o adevărată minune a teatrului românesc, o stea care tocmai s-a născut. Spectacolul "Coloniale", o comedie franțuzească bulevardieră, cu actori de calibru: V. Maximilian, Maria Filotti, Ion Tălianu, Silvia Chicoș, Mișu Fotino (tatăl) și Mișulica M. Fotino (7 ani)."

În 1952, Mihai Fotino a revenit la Braşov, devenind actor al Teatrului Dramatic, iar patru ani mai târziu, Mihai Fotino debuta la Teatrul Naţional Bucureşti, continuând să scrie istoria celor peste 6 decenii de carieră în teatru, film şi televiziune. Pe cea mai mare scenă a ţării (a fost Societar de Onoare) a jucat în sute de spectacole, unele care au avut recorduri de reprezentaţii: „Siciliana" de Aurel Baranga, „Comedie de modă veche” de Alexei Arbuzov sau „O femeia cu bani” de G.B.Show, toate în regia lui Mihai Berechet, s-au jucat fiecare de peste 500 de ori.

Filmografia actorului Mihai Fotino este impresionată, debutul, în 1955, fiind marcat de filmul „Directorul nostru”.
Mihai Fotino a jucat în numeroase spectacole şi la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, pe care l-a iubit necondiţionat. „În spectacolele de revsită, de divertisment mă simţeam cel mai bine” – mărturisea marele actor care se odihneşte pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.

Actrița Stela Popescu a declarat pentru AGERPRES, referindu-se la decesul lui Mihai Fotino, că în ultima vreme "au plecat" foarte mulți artiști mari, o generație care a susținut calitatea teatrului românesc:
"Pleacă o generație întreaga de lânga noi, o generație care a susținut calitatea teatrului românesc și valoarea teatrului românesc atâția ani de zile. Mișu (n.r. — Mihai Fotino) era un talent extraordinar dublat de o inteligența remarcabila, era un om cultivat, un om cu o mare calitate sufletească, cu o mare calitate actoricească."

Actrița a spus că l-a cunoscut prima dată pe Mișu Fotino la Brașov și înca de atunci l-a apreciat ca fiind un "om extraordinar".
"Îl cunosc pe Mișu de când juca la Brașov, eu eram la liceu, el era puțin mai mare decât mine și de atunci l-am apreciat, am lucrat împreuna, era un coleg bun, un prieten bun și plin de haz, întotdeauna dispus să spună o glumă, să creeze o atmosfera plăcută, prietenească. Era un om extraordinar. Din păcate, în ultimii doi sau trei ani a suferit îngrozitor, n-a mai putut să joace, a avut un final trist. Pleacă cu el o serie întreagă de actori care în ultimul an au dispărut și care făceau parte din istoria teatrului românesc. Îmi pare foarte rău" , a mai spus Stela Popescu.

Alexandru Arșinel a spus, pentru AGERPRES, cã Mihai Fotino făcea parte din grupul marilor actori ai Naționalului care au jucat și pe scena Teatrului de Revistă, alături de alte nume mari ale teatrului ca Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu și Olga Tudorache.

"Era un camarad, un prieten bun, un om bland, care nu ar fi jignit pe cineva". Misu Fotino a suferit, in ultimii săi ani de viațã, din cauza faptului că boala sa l-a ținut departe de public. E o pierdere cu atat mai mare cu cat suferea de 10 ani. Realiza că nu mai poate să joace", a spus directorul Teatrului de Revista.

Actorul Mihai Fotino a murit luni, 13 ianuarie 2014, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Elias, după o grea suferință, a declarat pentru AGERPRES directorul medical al unității medicale, Dana Safta.

Sursa: www1.agerpres.ro

* * * * *
CV Mihai Fotino

1937- A debutat pe scena teatrului la varsta de șapte ani, in comedia 'Coloniale', unde juca alãturi de tatãl sãu.
1956- A fost angajat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, dupã șapte ani petrecuți pe scena Teatrului 'Sicã Alexandrescu' din Brașov. Debutul sãu la Naționalul bucureștean a fost cu spectacolul 'Sãlbaticii', de Serghei Mihalcov, in regia lui Radu Beligan (prima incercare a acestuia in domeniul regiei).

A desfãșurat o bogatã activitate actoriceascã, interpretand cu precãdere roluri de comedie: 'Bãdãranii' de Carlo Goldoni, in regia lui Victor Moldovan (1988); 'Autorul e in salã' de Ion Bãieșu, in regia lui Mihai Berechet (1989); 'Conu Leonida fațã cu reacțiunea' de I. L. Caragiale (1962); 'Bolnavul inchipuit' de Moliere, in regia lui Sicã Alexandrescu (1962); 'Adam și Eva' de Aurel Baranga, in regia lui Sicã Alexandrescu (1963); 'Avarul' de Moliere, in regia lui Alexandru Finți (1963); 'Cãsãtoria' de N. V. Gogol, in regia Sandei Manu (1976); 'Cabinierul' de Ronald Harwood, in regia lui Ion Cojar (1991).

Tot pe scena TNB a mai jucat in: 'Ispita' de Vaclav Havel, in regia lui Mihai Manolescu; 'Ultima orã' de Mihail Sebastian, in regia Ancãi Ovanez — Doroșenco; 'Mașinãria Cehov' de Matei Vișniec, in regia lui Cristin Ioan, iar din 2004 face parte din distribuția spectacolului 'Egoistul' de Jean Anouilh, in regia lui Radu Beligan.

Le-a avut ca partenere de scenã, in teatru, film, radio și televiziune, pe actrițele Carmen Stãnescu și Ileana Stana Ionescu. Alãturi de Carmen Stãnescu a jucat timp de 11 ani, de 1.100 de ori, in piesa lui Arbuzov 'Comedie de modã veche', iar impreunã cu Ileana Stana Ionescu au obținut un succes remarcabil in comedia 'Farmacia cu nebuni', la Teatrul Evreiesc de Stat.

In filmografia lui se inscriu filme precum 'Directorul nostru' (1955), 'Telegrame' (1959), 'Porto-Franco' (1961), 'Politicã și...delicatese' (1963), 'Titanic-vals' (1964), 'Balul de sambãtã seara' (1967), 'Tufã de Veneția' (1976), 'Chirița in Iași' (1987), 'Sexy Harem Ada-Kaleh' (2001).

In 2004, Mihai Fotino a realizat un dublaj memorabil de voce, record de dublaj Disney (interpretare la 76 de ani, cu 68 de ani in activitate), la filmul Marea Aventurã a Porcușorului (Piglet's Big Movie), in rolul lui Iepure, in original vocea aparținindu-i lui Ken Sansom.

In anul 2002, Mihai Fotino a devenit 'Societar de onoare' al Teatrului Național București, acest titlu fiindu-i conferit in cadrul festivitãților prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la inființarea TNB.

Președintele Ion Iliescu i-a conferit lui Mihai Fotino, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului", in semn de apreciere a intregii activitãți și pentru dãruirea și talentul interpretativ pus in slujba artei scenice și a spectacolului'.

La cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, actorului i-a fost decernat premiul pentru intreaga sa activitate.

La sfarșitul anului 2007, la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Naționale ale Fundației Romania Mare, Mihai Fotino a fost rãsplãtit pentru intreaga activitate pusã in slujba teatrului și a filmului romanesc.
Sursa2: www.agerpres.ro  • IN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)

  • Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`

  • IN MEMORIAM MIHAI (Misu) FOTINO (14.09.1930- 13.01.2014)


Imagine
IN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)
IN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)
Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`
Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`
IN MEMORIAM MIHAI (Misu) FOTINO (14.09.1930- 13.01.2014)
IN MEMORIAM MIHAI (Misu) FOTINO (14.09.1930- 13.01.2014)

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020