(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM N. STROE 05.05.1906 -24.06.1990 actorul cap de afis cu o cariera de peste 60 de ani

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
N.Stroe, cel ce a dat numele teatrului -Teatrul satiric-muzical Constantin Tănase, și cel care până la plecarea din teatru, a ţinut afișul, într-o cariera ce a cuprins 60 de ani.

N.Stroe (Stroe Nacht) s-a născut pe 5 mai 1905 in comuna Răcăciuni, județul Bacău si a murit pe 24 iunie 1990, la Tel Aviv, Israel. Regizor, scriitor ( “77 de ani in 200 de pagini”, “Stroe, Vasilache”, “Aplauze”) și actor de teatru si film (a jucat in “Bing Bang” -1935, “Ora Veselă” - 1936, “Toate panzele sus!” -1976), el a debutat ca figurant la Teatrul Mic, iar primul rol a fost in piesa “Azais” de Louis Verneuil, unde a jucat alături de Leni Caler și Ion Iancovescu.

A semnat regia spectacolelor Companiei “Stroe-Vasilache”, Teatrului Majestic, Teatrului “Atlantic” (4 ani de stagiune), Teatrului de Revistă “Constantin Tanăse” și ale trupelor de estradă sub conducerea personală in cadrul A.R.I.A, Companiei “Cărăbuș - Constantin Tănase”, apoi a comediilor muzicale “Firfirica”, “Cavaler Gandac”, “Săracu' Gică”, “Acceleratul 402”, “Cafeneaua Mică”, “Picollo” și altele.

N.Stroe, a fost cel ce a dat numele teatrului, si cel care până la plecarea din teatru, a tinut afișul, cel care a lansat atatea viitoare vedete: Mircea Crișan, Vasile Tomazian, Horia Căciulescu, Gică Petrescu, Zizi Serban, Ion Antonescu Cărăbuș. A fost căsătorit cu actrița Nora Piacentini și cu artista Rolanda Camin, cu care are un fiu, actor, regizor si profesor de teatru - Eugen Stroe (Nacht) și o fiică, Dana, psiholog.

N. Stroe a fost decorat cu titlul de Artist Emerit de către Petru Groza si cu Meritul Cultural Clasa I. In 1977 emigrează cu familia in Israel unde, după apariţii in faţa comunităţii românesti si publicarea a trei cărţi autobiografice, se stinge din viaţă pe 24 iunie 1990.

Cuplul de actori “Stroe si Vasilache” a fost unul dintre cele mai îndrăgite cupluri umoristice, înscris cu litere de aur în istoria Teatrului de Revistă si a Revistei românesti, format din actorii N. Stroe (1905-1990) și Vasile Vasilache (1907-1944). În cartea sa “77 de ani in 200 de pagini”, N.Stroe povestește despre entuziasmul acelor ani alături de prietenul său cel mai bun:

"Ne făceam visuri măreţe și, ca să nu le uităm, le-am scris mare pe un perete din cabina noastră. La punctul unu am trecut un film ca la Hollywood sau pe aproape. Am început să scriem scenariul, cum în Capitală rulau numai filme cu prinţi si prinţese sau conţi și contese si alte marafeturi. Noi am ales o poveste simplă, umană si foarte aproape de realitate, despre doi șomeri care se numeau Bing și Bang.

Cand scenariul a fost gata si cei care l-au citit au fost încântați, primul lucru pe care l-am făcut a fost să găsim un sponsor, aveam nevoie de cel puţin 350.000 lei, o mică avere in epocă. Tot prin fratele meu Isaiia (Răcăciuni- n.r.) am obţinut banii de la directorul Loteriei de Stat, domnul Râmniceanu, care însă ne-a impus următorul final: șomerii cumpără un loz in final, care se dovedește a fi Lozul cel mare, devenind milionari.

Loteria și-a făcut reclamă, iar noi ne-am realizat filmul. În afară de noi mai jucau: Vasiliu Birlic, Nora Piacentini, N.Gărdescu, Sili Vasiliu, Richard Rang, nu lipseau nici mama mea, coana Eugenia și nici tatăl lui Vasilache. Studiourile noastre au fost: Cișmigiul, Grădina Icoanei, Lacul Snagov si Ateneul Popular de pe strada Romană".


Puţini sunt aceia care știu că cei doi au jucat și au realizat (scenariu, regie) și un film - printre cele mai vechi păstrate in intregime, cu scenariu original: “Bing Bang” (1934), film sonor și primul film muzical românesc. Apoi, in 1935, au mai realizat și filmul “Ora veselă”.

Ei răman in istoria Revistei românesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trăit și de a fi murit prieteni"
- scria Aurel Storin în cartea sa "Farmecul discret al revistei".

Și-au legat NUMELE de scenă si notorietatea de prima emisiune “Ora veselă” care s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929. În fiecare duminică la ora 14.30, cei doi se auzeau la Radio Bucuresti in celebra “Ora Veselă” cu refrenul: “Alo, alo, aici e radio / Stroe și Vasilache, lache, lache...” . Pe 1 septembrie 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Mugur, tatăl regizorului de azi Vlad Mugur, să apară “pe viu” in emisiunea deja celebră “Ora veselă”.

După ce s-au cunoscut la Grădina “Volta-Buzești”, N.Stroe si Vasile Vasilache, au devenit prieteni de nedespărţit, iar in anii `30 si pană in 1944, celebrul si popularul cuplu “Stroe si Vasilache” a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic. Au jucat la Teatrul “Alhambra” și în spectacolele de revistă ale “Companiei Cărăbuș, înființată de Constantin Tănase în Bucuresti. Au fost invitaţi la Paris, la Radio France, la Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Alexandria - Egipt (și la curtea regelui Faruk) alături de marele Constantin Tănase.

În 1940, desi actorilor Stroe si Vasilache li s-a interzis să mai apară împreună pe scenă, prietenia lor stransă i-a făcut să continue să scrie și să compună împreună. Vasilache juca în spectacolele de la “Cărăbuș” si “Alhambra”, iar N.Stroe la Teatrul “Baraseum” - teatrul artistilor evrei.

În 1944 Vasile Vasilache (s-a născut pe 26 octombrie 1907, la Huși, județul Vaslui) moare in urma unui bombardament american asupra Bucurestilor (de la 4 aprilie 1944). După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache in anul 1944, N. Stroe a continuat singur transmiterea “live”, ani in șir, a popularei emisiuni “Ora veselă” (au mai fost și altele - “Alo! Alo! Aici e Stroe si Vasilache” și la “Alo, aici e Stroe”), care incepea totdeauna cu refrenul:

"Alo, alo, aici e Stroe
Și roagă să-i dați voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi”...


N.Stroe rămane singur, iar în 1945, înfiintează împreună cu Nora Piacentini și Mircea Septilici, Teatrul “Atlantic”, aflat pe strada Academiei din București, unde, timp de patru ani joacă in nenumărate reviste și comedii cu sala plină. După naţionalizare, N.Stroe și trupa de artiști de la “Atlantic” se mută la Teatrul de Estradă (impreună cu Elly Român, Zizi Serban, Didi Ionescu, I.Brandea, Rolanda Camin, Renato Giordani, Gică Petrescu, Ion Antonescu Cărăbuș și altii). Aici, timp de 2 ani colaborează împreună cu compozitorul Elly Roman. directorul teatrului. Cu aceasta ocazie, N.Stroe dă numele teatrului - Teatrul satiric-muzical “Constantin Tănase”. Continuă apariţia la radio, duminica, la “Ora Veselă” și apoi la “Radio Magazin” , “Satira și umorul”, “Unda veselă” cu binecunoscutul refren.

La “Tănase” scrie, regizează si apare în nenumărate spectacole de revistă, încurajand tinere talente care mai tarziu au devenit vedete ale genului - Mircea Crișan, Vasile Tomazian si altii). După ani de succese - “Revista 58”, “Revista 62”, “Pe aripile revistei”, în urma multor dispute cu directorul teatrului de atunci, Sandu Eliad, N.Stroe se pensionează si părăseste teatrul pe care îl “botezase” si căruia îi dăduse tot timpul și sufletul său. înfiinţează propria trupă de teatru prin “ARIA” cu care apare in nemeroase spectacole de “Micro-revistă”, cum le numea personal, în București la Sala Dalles și în turnee prin toată ţara.

Printre șlagărele scrise și compuse de N. Stroe, ne amintim de “Trurli, Trurli”, “Du-mă acasă, măi tramvai”, “Morăriţa”, “Ninge, ninge”, “Pentru tine” (împreună cu Vasile Vasilache), “Dragoste, poveste veche”, “Nu te-ntreb caţi ani am” ..

In 2011, mari artişti au omagiat la Sala SAVOY a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucureştii perioadei interbelice - "STROE şi VASILACHE", cu un spectacol de excepţie dedicat aniversării a 100 de ANI de la naşterea actorului N.STROE şi a 80 de ANI de la debutul "Cuplului de Aur" al Revistei româneşti interbelice: STELA POPESCU și ALEXANDRU ARSINEL, FLORIN PIERSIC, HORATIU MALAELE, HORIA MOCULESCU, EUGEN CRISTEA și CRISTINA DELEANU, CRISTINA STAMATE și ADRIAN ENACHE. Maestru de ceremonie a fost Eugen STROE, fiul actorului omagiat N.STROE, sosit special din Israel.
Foto spectacol: Dragos Constantin, Foto atmosfera, culise: Diana Stoica și Octav Ganea
Oana GEORGESCU, PR Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”

  • 1945 N. Stroe, unul dintre primii mari creatori de revista. Actor, regizor dar si coautor al marilor succese: `Trurli Trurli`, `Du-ma acasa mai tramvai`, `Roata morii se-nvarteste`

  • 1939 Celebrul cuplu comic `Stroe si Vasilache` vedetele Companiei `Carabus` infiintata de C-tin Tanase

  • Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic


Imagine
1945 N. Stroe, unul dintre primii mari creatori de revista. Actor, regizor dar si coautor al marilor succese: `Trurli Trurli`, `Du-ma acasa mai tramvai`, `Roata morii se-nvarteste`
1945 N. Stroe, unul dintre primii mari creatori de revista. Actor, regizor dar si coautor al marilor succese: `Trurli Trurli`, `Du-ma acasa mai tramvai`, `Roata morii se-nvarteste`
1939 Celebrul cuplu comic `Stroe si Vasilache` vedetele Companiei `Carabus` infiintata de C-tin Tanase
1939 Celebrul cuplu comic `Stroe si Vasilache` vedetele Companiei `Carabus` infiintata de C-tin Tanase
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020