(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Nae Cosmescu (26.07.1940 -18.06.2016) Confluente.org

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
IN MEMORIAM NAE COSMESCU
(26.07.1940 -18.06.2016)


NAE COSMESCU.
LA VÂRSTA POMULUI GATA SA UMPLE COSURILE CULEGATORILOR...


Autor: Aurel V. Zgheran
Publicat în Editia nr. 1526 / 06 martie 2015

Este lucru știut că cine a fost sau este angajat la Teatrul de Revist㠄Constantin Tănase” din București, ori colaborează cu el, nu poate să fie decât numai un om de valoare, iar pe deasupra un om de omenie. Nu-i vorba, pâna și cei care calcă trotuarul în sus și în jos pe lânga clădirea cu mari vitrine a Teatrului acestuia, sunt asemenea, ca de altfel și cei de pe trotuarul de cealaltă parte a Căii Victoriei, dar ei parca nu-s trecători așa de cumsecade, daca nu-și întorc capul spre Teatrul cu pisanie și lauri, „Constantin Tănase!”

Unul dintre făptuitorii spectacolelor sub tavanul boltit și greu de istorie și poveste al Teatrului de Revist㠄Constantin Tănase” este regizorul Nae Cosmescu. Nici amintirile, nici spectacolul în act nu duc lipsă la „Tănase” de semnificații și farmec. Ele sunt deasupra divertismentului minor, degustat la golul televizor, de dimineața pâna seara și din seară pâna dimineață, în cerc și brusca pledoarie din 1989 încoace, pentru amestec de emisiuni repetabile, cu artiști neartisti, personalități nepersonalitati, persoane publice pâna la familiaritate, înădușitoare, pătrunse în viețile românilor pe ruta unor emisiuni tv, cu agresivitate. Zilnic aceste figuri ale tv-ului saturează cu prezența în casele tuturor, încât oamenii aceștia de pe micul ecran ar trebui și luați în evidenta asociațiilor de locatari! Vrând, nevrând, la masa românului, în sufrageria românului, pe perna patului românului, în coasta românului, în aerul românului, în auzul și văzul românului, în sufletul, nervii, gândul, somnul românului mișună puzderia ziselor persoane publice de la televizor, ca mascații ritualurilor orgiastice!

Ei, de aceea sunt pe lume teatrele României, cu făptuitorii lor profesioniști! Între făptuitorii aceștia, Teatrul de Revist㠄Constantin Tănase” e tatăl și deopotrivă copilul teatrului românesc, cel dintâi și cel de-al doilea neavând nimic a face în niciun moment al istoriei lui cu larma pe care cred unii că o pot numi artă și cultură! Unele din spectacolele de la „Tănase” au sigiliul proeminent al regizorului Nae Cosmescu. Valoarea dată lor de către acest profesionist al regiei de teatru, film și divertisment îngenunchiaza definitiv preferința nesocotiților care nu gustă nectarul umorului ci se delectează cu acriturile expirate! Din acest punct de vedere, regizorul ar fi o doică ce alege pentru spectatorul cu suflet de copil sticluța cu esențe aromate de fructele artei.

E greu de știut pâna unde se soarbe din umor și mai ales care-i „sticluța” cu nectarul umorului. În aceasta consistă știința și harul regizorului Nae Cosmescu. Un spectacol la îndemâna sa este fresca grandioasă de înalta explozie coloristică, dinamică și cu verb, pe când un spectacol la îndemâna amatorilor poate pricinui o prăpădire monstruoasă a ceea ce s-a clădit într-o istorie solară a teatrului românesc. Or, aceasta, la „Tănase” ar invalida nu o reprezentație, nu o distribuție de actori, realizatori, producători etc., ci o comoară de calificative adunate într-o istorie care taie prin mijloc arta și cultura unui secol!

Prin talentul, dăruirea și profesionalismul său, regizorul Nae Cosmescu nu lasă să se întâmple aceasta, nu numai la Teatrul de Revist㠄Constantin Tănase”, ci nicăieri, așa cum nu a lăsat niciodată, oriunde a avut soarta artei regizorale în mâinile sale, așa cum nu o lasă și nu o va lasă, oriunde este azi sau va fi mai târziu. Îl unesc cu Teatrul de Revist㠄Constantin Tănase” iubirea și pasiunea, care de altminteri, îl unesc deopotrivă cu tot teatrul românesc de pe oriunde trece, se observă aceasta!

Regizorul Nae Cosmescu a absolvit IATC-ul în anul 1963, secția Actorie. Și-a început însă activitatea de regizor, în 1964, angajându-se la Teatrul Național al Televiziunii Române, la care a fost timp de doi ani seful secției de Teatru. În același timp a mai fost și patronul revistei „Star“, primul saptamânal în care se publicau informații despre viață culturală, cu și despre personalități. Ca jurnalist, Nae Cosmescu a scris cam trei mii de articole, dar nodul profesional al său l-a legat în tot acest timp de televiziune, mediu în care Nae Cosmescu a ținut activă lupta cu compromisurile.

„În 1980 am realizat un film, după un scenariu scris de Cristian Munteanu, de la Teatrul Radiofonic” , spune regizorul.
„Materialul se numea "Pasărea fară aripi", dar pe postul național de televiziune a fost rebotezat cu titlul "Urcușul". De altfel, filmul a câstigat premiul pentru spectacolul cu cea mai buna temă contemporană, acordat la Festivalul Internațional de Teatru TV, ediția a VIII-a, din Bulgaria. De ce cele doua titluri? Inițial, eroina principală era o fata singură, într-o societate incurabilă, bolnavă. În final, ea nu a mai rezistat presiunilor din exterior și, ca răspuns la tot ceea ce o înconjura, s-a sinucis. Cu toate că scenariul fusese aprobat în forma respectivă, cei din conducere și-au spus că nu e posibil că fata să se sinucidă, căci ce exemplu va da ea societății? Așa că povestea s-a schimbat, iar eroina nu a mai murit la sfârsitul filmului“ .
Pe posturile naționale a fost difuzata varianta modificată, în timp ce la un festival internațional a mers cea inițială.

Încurajat și susținut de către publicistul, dramaturgul, scriitorul Dinu Săraru, regizorul Nae Cosmescu și-a fructificat propriul spirit, bunătatea sufletească, talentul gazetăresc și literar, înmănunchind o colecție valoroasă de pamflete.

„M-a preluat cunoscutul romancier Dinu Săraru, care pe vremea aceea răspundea de destinele "Cronicii Române" și m-a invitat să continui proiectul. Cartea de față este rezultatul unui întreg an de colaborare cu "Cronica Româna", saptamâna de saptamâna, în fiecare vineri” , mărturisește autorul culegerii de pamflete.

„Domnule” , spune în replică maestrul Dinu Săraru, „o să încep cu un subiectivism condamnabil - e foarte bun prieten cu mine, și, de aceasta, nu pot să-l înjur deși a lucrat cu mine la televiziune pâna a devenit șeful teatrului de televiziune. M-a ascultat și cred că m-a ascultat cu folos, a venit de la Pitești, era un tânar frumușel avea o nevastă zvârluga, frumușica și aia.”

Cartea se intituleaz㠄50+1 pamflete... ca la Tănase”.

„Mă bucur că astăzi pot participa la lansarea cărții lui Nae Cosmescu, care se lansează cu un volum de pamflete excelente” , a rostit la lansare directorul Teatrului de Revist㠄Constantin Tănase”, actorul Alexandru Arșinel.

„Este vorba aici, în această carte, de lucruri pe care noi le-am făcut la Național TV, o inițiativă de a da publicului și câteva vorbe de duh, ori acestea sunt ale lui Nae Cosmescu. Vă sfătuiesc să le citiți, pentru că vă va da o stare de satisfacție” , invita colegial și în cunoștință de cauza actriță Stela Popescu, iar semenul de breasla Geo Saizescu avea să afirme:
„Eu am avut inițiativa, în cadrul premiilor naționale de spirit și umor românesc, să decernez și un premiu ale societății umoristice "Păcală" lui Nae Cosmescu”.

În 2005, director artistic la Național TV fiind, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea că mahalaua contemporană românească nu este departe de cea interbelică din „Gaițele”. Serialul s-a numit „Cuscrele”. La data aprobării proiectului acestuia, Nae Cosmescu împlinea șaizeci și cinci de ani. Era 26 iulie 2005. Serialul s-a bucurat de succes. În rolurile principale au jucat Draga Olteanu Matei și Tamara Buciuceanu-Botez, pentru întâia oară împreună într-o producție tv.


La vârsta când pomul roditor are fructe rumene și e pregătit să umple coșurile culegătorilor, regizorul Nae Cosmescu, întâlnit azi în dese și de succes spectacole, la Teatrul de Revist㠄Constantin Tănase”, are un potențial maxim de a se dărui publicului său care l-a admirat și respectat o viață, cu noi și multe spectacole!

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)
Sursa: www.confluente.org

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015


Imagine
IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015
IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020