(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Vasile Vasilache Sr. (26.10.1907- 04.04.1944)

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Vasile Vasilache (26.10.1907- 04.04.1944)

Cuplul de actori "Stroe si Vasilache" a fost unul dintre cele mai indrãgite cupluri umoristice, inscris cu litere de aur in istoria Teatrului de Revistã si a Revistei romanesti, format din actorii N. Stroe (05.05.1905-24.06.1990) și Vasile Vasilache (26.10.1907-04.04.1944).

"Ei rãman in istoria Revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trãit si de a fi murit prieteni." - scria Aurel Storin in cartea sa "Farmecul discret al revistei".

Si-au legat NUMELE de scenã si notorietatea de prima emisiune "Ora veselã" care s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929.
In fiecare duminicã la ora 14.30, cei doi se auzeau la Radio Bucuresti in celebra `Ora Veselã` cu refrenul:
"Alo, alo, aici e radio / Stroe si Vasilache, lache, lache..."

Pe 1 septembrie 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Mugur, tatãl regizorului de azi Vlad Mugur, sã aparã "pe viu" in emisiunea deja celebrã "Ora veselã".

Dupã ce s-au cunoscut la Grãdina Volta-Buzești, N.Stroe si Vasile Vasilache, au devenit prieteni de nedespãrţit, iar in anii '30 si panã in 1944, celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic.

Puţini sunt aceia care stiu cã cei doi au jucat si au realizat (scenariu, regie) si un film - printre cele mai vechi pãstrate in intregime, cu scenariu original:
"Bing Bang" (1934), film sonor si primul film muzical romanesc.
Apoi, in 1935, au mai realizat si filmul "Ora veselã".

Au jucat la Teatrul Alhambra si in spectacolele de revistã ale Companiei Cãrãbus - Constantin Tãnase in Bucuresti.
Au fost invitaţi la Paris, la Radio France, la Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Alexandria - Egipt (si la curtea regelui Faruk) alãturi de marele Constantin Tãnase.
Au scris nenumãrate texte pentru reviste si comedii muzicale (`Acceleratul 402`, `Firfirica`, `Cavaler Gandac`, `Sãracu' Gicã` `Apartamentul 42`, `Picollo` si altele).

In 1940, desi actorilor Stroe si Vasilache li s-a interzis sã mai aparã impreunã pe scenã, prietenia lor stransã i-a fãcut sã continue sã scrie si sã compunã impreunã. Vasilache juca in spectacolele de la Cãrãbus si Alhambra, iar N.Stroe la Teatrul "Baraseum" - teatrul artistilor evrei.

In 4 aprilie 1944 Vasile Vasilache (s-a nãscut pe 26 octombrie 1907, la Huși, județul Vaslui) moare in urma unui bombardament american asupra Bucurestilor.
Dupã prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache in anul 1944, N. Stroe a continuat singur transmiterea `live`, ani in șir, a popularei emisiuni `Ora veselã` care incepea totdeauna cu refrenul:

Alo, alo, aici e Stroe,
Și roagã sã-i dați voie,
O clipã sã vã-nveseleascã,
Sã glumeascã,
Iar cu Voi`...

N.Stroe rãmane singur, iar in 1945, infiinteazã impreunã cu Nora Piacentini si Mircea Septilici, Teatrul `Atlantic`, aflat pe strada Academiei din Bucuresti, unde, timp de patru ani joacã in nenumãrate reviste si comedii cu sala plinã.

Dupã naţionalizare, N.Stroe si trupa de artisti de la `Atlantic` se mutã la Teatrul de Estradã (impreunã cu Elly Roman, Zizi Serban, Didi Ionescu, I.Brandea, Rolanda Camin, Renato Giordani, Gicã Petrescu, Ion Antonescu Cãrãbus si altii).
Aici, timp de 2 ani colaboreazã impreunã cu compozitorul Elly Roman, directorul Teatrul de Estradã.
Cu aceasta ocazie, N.Stroe dã numele teatrului - Teatrul satiric-muzical "Constantin Tanase".
Continuã apariţia la radio, duminica, la `Ora Veselã` si apoi la `Radio Magazin` , `Satira si umorul`, `Unda veselã` cu binecunoscutul refren.

La `Tãnase` scrie, regizeazã si apare in nenumãrate spectacole de revistã, incurajand tinere talente care mai tarziu au devenit vedete ale genului - Mircea Crisan, Vasile Tomazian si altii).
Dupã ani de succese - `Revista 58`, `Revista 62`, `Pe aripile revistei`, in urma multor dispute cu directorul teatrului de atunci, Sandu Eliad, N.Stroe se pensioneazã si pãrãseste teatrul pe care il `botezase` si cãruia ii dãduse tot timpul si sufletul sãu.
Infiinţeazã propria trupã de teatru prin ARIA –Agenţia Română de Impresariat Artistic cu care apare in nemeroase spectacole de `Micro-revistã`, cum le numea personal, in Bucuresti la Sala Dalles si in turnee prin toatã ţara.

N.Stroe (Stroe Nacht) s-a nãscut pe 5 mai 1905 in comuna Rãcãciuni, județul Bacãu si a murit pe 24 iunie 1990, la Tel Aviv, Israel. Regizor, scriitor (a scris `77 de ani in 200 de pagini`, `Vasilache`, `Aplauze`) și actor de teatru si film (a jucat in `Bing Bang` -1935, `Ora Veselã` - 1936, `Toate panzele sus!` -1976), el a debutat ca figurant la Teatrul Mic, iar primul rol a fost in piesa `Azais` de Louis Verneuil, unde a jucat alãturi de Leni Caler și Ion Iancovescu.

A semnat regia spectacolelor Companiei `Stroe-Vasilache`, Teatrului Majestic, Companiei `Stroe și Vasilache`, Teatrului `Atlantic` (4 ani de stagiune), Teatrului de Revistã `Constantin Tanãse` și ale trupelor de estradã sub conducerea personalã in cadrul A.R.I.A, Companiei `Cãrãbuș - Constantin Tãnase`, apoi a comediilor muzicale `Firfirica`, `Cavaler Gandac`, `Sãracu' Gicã`, `Acceleratul 402`, `Cafeneaua Micã`.

A fost cãsãtorit cu actrița Nora Piacentini și cu artista Rolanda Camin, cu care are un fiu, actor, regizor si profesor de teatru - Eugen Stroe (Nacht) și o fiicã, Dana, psiholog.

N. Stroe a fost decorat cu titlul de Artist Emerit de cãtre Petru Groza si cu Meritul Cultural Clasa I.

In 1977 emigreazã cu familia in Israel unde, dupã apariţii in faţa comunitãţii romanesti si publicarea a trei cãrţi autobiografice, se stinge din viaţã pe 24 iunie 1990.

In cartea sa "77 de ani in 200 de pagini", N.Stroe povesteste despre entuziasmul acelor ani alãturi de prietenul sãu cel mai bun,Vasile Vasilache:

"Ne fãceam visuri mãreţe si, ca sã nu le uitãm, le-am scris mare pe un perete din cabina noastrã.
La punctul unu am trecut un film ca la Hollywood sau pe aproape. Am inceput sã scriem scenariul, cum in Capitalã rulau numai filme cu prinţi si prinţese sau conţi si contese si alte marafeturi.
Noi am ales o poveste simplã, umanã si foarte aproape de realitate, despre doi someri care se numeau Bing si Bang.
Cand scenariul a fost gata si cei care l-au citit au fost incantaţi, primul lucru pe care l-am fãcut a fost sã gãsim un sponsor, aveam nevoie de cel puţin 350.000 lei, o micã avere in epocã.
Tot prin fratele meu Isaiia (Rãcãciuni- n.r.) am obţinut banii de la directorul Loteriei de Stat, domnul Ramniceanu, care insã ne-a impus urmãtorul final: somerii cumpãrã un loz in final, care se dovedeste a fi Lozul cel mare, devenind milionari.
Loteria si-a fãcut reclamã, iar noi ne-am realizat filmul.
In afarã de noi mai jucau: Vasiliu Birlic, Nora Piacentini, N.Gãrdescu, Sili Vasiliu, Richard Rang, nu lipseau nici mama mea, coana Eugenia si nici tatãl lui Vasilache.
Studiourile noastre au fost: Cismigiul, Grãdina Icoanei, Lacul Snagov si Ateneul Popular de pe strada Romanã. "


In 14.04.2011, mari actori au omagiat prin Spectacolul "ALO, AICI E STROE", pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucurestii perioadei interbelice - `STROE si VASILACHE`

STELA POPESCU si ALEXANDRU ARSINEL, FLORIN PIERSIC, HORATIU MALAELE, HORIA MOCULESCU, EUGEN CRISTEA si CRISTINA DELEANU, CRISTINA STAMATE si ADRIAN ENACHE, omagiu pentru `STROE si VASILACHE` - Cuplul de Aur al Revistei romanesti interbelice.

Foto spectacol: Dragos Constantin
Foto atmosfera, culise: Diana Stoica si Octav Ganea
Oana GEORGESCU, PR Teatrul de Revista `Constantin Tanase`
  • Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic

  • Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic

  • Stroe si Vasilache, Mia Apostolescu, Colea Rautu la Teatrul Carabus

  • Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic

  • Celebrul si popularul cuplu umoristic VASILE VASILACHE SI N.STROE LA ALHAMBRA


Imagine
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Stroe si Vasilache, Mia Apostolescu, Colea Rautu la Teatrul Carabus
Stroe si Vasilache, Mia Apostolescu, Colea Rautu la Teatrul Carabus
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu `Stroe si Vasilache` a fost cel mai iubit cuplu umoristic interbelic
Celebrul si popularul cuplu umoristic VASILE VASILACHE SI N.STROE LA ALHAMBRA
Celebrul si popularul cuplu umoristic VASILE VASILACHE SI N.STROE LA ALHAMBRA

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020