(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina    
Subiect urmator→
 

ISTORIC: Primul Spectacol de Teatru de Revista de Matei Millo 19.11.1872

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Primul Spectacol de Revistă intitulat ”Apele de la Văcărești”
a avut loc pe 19 noiembrie 1872


Se ştie că, dupã înfiinţarea Companiei ”Cãrãbuș” pe 23 mai 1919, sursele bibliografice fixeazã fãrã echivoc momentul primului spectacol de Revistã: 19 noiembrie 1872. Atunci, pe scena Teatrului Bossel, aflatã pe Calea Victoriei, a avut loc reprezentaţia spectacolului ”Apele de la Văcărești” („Apele de la Vãcãresci”, titlul original), o „comedie vodevilã în 3 acte” de Matei Millo (a fãcut ca artist, parte din distribuţie), cu muzicã de Alexandru Flechtenmacher.

Acest spectacol era o Revistã ”cu subiect”, care pornea de la descoperirea unui izvor de ape minerale de cãtre arhitectul francez Berton, ce fãcuse unele sãpãturi în albia Dâmbovitei, lângã Dealul Vãcãreștilor.

Folcloristul G. Dem. Teodorescu a publicat în revista ”Familia” din 24 decembrie 1872, o cronicã (era cea dintâi cronicã despre spectacol de Revistã) în care acesta fãcea urmãtoarele aprecieri: ”Distinsul nostru actor, cântãret și autor, dl. Millo, a înnavutit repertoriul sãu cu o nouã piesã de ocaziune, intitulatã `Apele de la Vãcãreșci`. Scrierea lui Millo nu este o piesã pretentioasã, o comedie înaltã de caracter, ci o modestã revistã umoristicã, în trei acte și însotitã de muzicã”.

I.L. Caragiale a imortalizat tematica ”Apelor de la Vãcãrești” publicând un articol în revista ”Claponul” din 1897, republicat un an mai târziu în ”Calendarul Claponului” sub titlul ”Curã la apele de la Vãcãrești”.

În cartea sa intitulatã ”Revista de altãdatã” (Ed. Meridiane, 1973), regizorul de Revistã Nicolae Dinescu, dã drept certe datele primului spectacol românesc de Revistã într-un fel de
Act de Naștere:
Numele și prenumele: ”Apele de la Vãcãrești”.
Sexul: Revistã.
Nãscutã: în anul 1872, luna noiembrie, ziua 19.
Orașul: București.
Strada: Podul Mogoșoaiei (Victoriei) în Sala Bassel.
Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prãjescu, Iaşi - d. 9 septembrie 1896, Bucureşti) a fost un actor şi autor dramatic român.

Matei Millo a început învãţãtura în casa pãrinteascã din Stolniceni-Prãjescu, judeţul Iaşi. ªi-a continuat studiile la şcoala lui Victor Quenim din Iaşi, unde i-a avut colegi, printre alţii, pe Vasile Alecsandri şi Mihail Kogãlniceanu. A urmat apoi Academia Mihãileanã, iar dupã absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramaticã timp de cinci ani.

A desfãşurat la Iaşi şi la Bucureşti o activitate multilateralã de actor, director de scenã, autor dramatic, conducãtor de trupã şi director de teatru, precum şi de profesor. Matei Millo a fost un fervent susţinãtor al repertoriului naţional şi un interpret strãlucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistã reacţionând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simţ de observaţie, sobrietate, capacitate de nuanţare, minuţiozitate în caracterizarea variatã a personajelor, umor şi vervã neobositã.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Naţional din Iaşi a avut loc premiera primei operete româneşti, „Baba Hârca“, pe text de Matei Millo şi muzicã de Alexandru Flechtenmacher, cu subtitlul operatã-vrãjitorie în douã acte şi trei tablouri. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind şi primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este pãstrat şi astãzi la Muzeul Mihai Eminescu.

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numãrã travestiurile Chiriţa, Mama Angheluşa, Baba Hîrca, Ciubãr din Despot-Vodã, Barbu Lãutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguţãtorul din Veneţia de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

Concepţia artisticã a lui Matei Millo a influenţat puternic teatrul românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.
Sursa: wikipedia.org  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872


Imagine
Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872
Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020