(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Israel Turneu cu Spectacolul `BRAVO TANASE` 2009

Teatrul de Revistã "Constantin Tãnase" Bucuresti, Calea Victoriei nr.33 prezinta:
Bravo TANASE - Teatrul de revista bucureştean în Israel
Autor Liana SAXONE-HORODI
12.12.2009

Sâmbata seara, 12 decembrie 2009, era furtuna la Haifa. Totuşi, publicul curajos nu s-a lasat înfricoşat şi a venit la auditoriul Rapaport, din centrul Carmelului, la turneul teatrului de revista din Bucureşti.
De multe ori turneele venite din România ne-au dezamagit, fiind şuşanele, realizate în condiţii extrem de rudimentare. De data aceasta, aveam sa vizionam o adevarata `superproducţie`, ce mai, ca la Tanase.

Constantin Tanase (1880-1945), actor şi cupletist, a fost o figura cheie în teatrul de revista românesc. În 1919 el a pus bazele trupei de teatru `Carabuş` în Bucureşti, împreuna cu care a creat o tradiţie de teatru de cabaret - revista pe parcursul urmatorilor 20 de ani, tradiţie prezenta şi astazi, mai ales la teatrul de revista `Constantin Tanase`, care functioneaza înca la adresa fostului `Carabuş` de pe Calea Victoriei, lânga palatul telefoanelor din Bucureşti.

In buna tradiţie a marilor actori de comedie, Tanase a creat un tip de personaj, acela al cetaţeanului simplu, umil şi necajit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat; personajul sau, unic în costumul sau clasic, cu patraţele, crizantema la butoniera şi bastonaş, s-a facut purtatorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori in atenţia cenzurii.

Impreuna cu teatrul `Carabuş` Tanase a facut numeroase turnee prin ţara, şi cel puţin un turneu în Turcia. Tanase a jucat de asemenea şi la Paris şi, a ajuns, acum 70 de ani, şi pe meleagurile noastre.
Acum, dupa 70 de ani, teatrul de revista bucureştean, condus de minunatul actor Alexandru Arşinel, a revenit în Israel cu un spectacol de zile mari, intitulat `Bravo Tanase`.
Decorurile, costumele, marele corp de balet al Teatrului Tanase, sub coregrafia lui Cornel Popovici, ne-au readus cu câţiva zeci de ani în urma, când frecventam spectacolele de revista, care ne fascinau prin fastul, bogaţia de culori şi lumini, care ne încântau ochiul şi sufletul. Regia artistica a fost semnata de inegalabilul Biţu Falticineanu.

Alexandru Arşinel, care anul acesta şi-a `rotunjit` vârsta, împlinind 70 de ani, a fost într-o verva teribila. El a izbutit, pur şi simplu sa electrizeze publicul, atât prin cuplete, cât şi mai ales prin cântece. A dovedit înca odata, aşa cum a declarat, ca `are o singura datorie, aceea faţa de public`. Nu-i de mirare ca publicul din România l-a desemnat `cel mai iubit actor al anului 2005`. Am regretat numai ca n-a venit în acest turneu şi `partenera` lui, Stela Popescu, pe care însa o admiram, seara de seara pe micul ecran, în excepţionala ei realizare din telenovela `Aniela`.

Cuplul comic Nae Lazarescu şi Vasile Muraru au fost excelenţi. Cei doi actori au fost, pe rînd, psihiatru şi pacient şi toreadori, facându-ne sa râdem cu lacrimi. De asemeni, s-au remarcat contribuţiile Valentinei Fatu, Lilianei Mocanu şi Anei Maria Donosa.

Pe Margareta Pâslaru o aşteptam cu toţii, nostalgia tinereţii. Talentul şi temperamentul Margaretei Pâslaru, timbrul inegalabil al vocii ei au facut ca, şi de data aceasta, sa cucereasca simpatia publicului. Ne-a amintit de rolul din filmul `Veronica` (1972) şi, a adus un omagiu aceleia care a îndemnat-o sa cânte muzica populara româneasca, Maria Tanase. Pacat ca a aparut îmbracata cu o pelerina cu paiete verzi, care nu i se potrivea deloc, unei doamne respectabile. De remarcat ca distinsa doamna ne-a oferit, în ebraica, cunoscuta melodie, pe un vers din Psalmi, `Hineh mah tov umah na’im / Shevet ahim gam yahad`, pentru care îi mulţumim.

Fara sa fie anunţat în program, am avut parte şi de o surpriza: Aurel Storin. Nu era greu sa-l recunoşti pe cel a carui fotografie apare pe ultima pagina a revistei `Realitatea Evreiasca`, a carei conducere a preluat-o nu demult.
Cu tact şi atenţie, Arşinel îl aduce pe scena pe cel care a slujit teatrul românesc de revista, aproape 50 de ani.
A fost autor de texte, secretar literar, a scris cuvintele, uneori banale, ale unor şlagare, ca nemuritorul `Lalele`, de care cu toţi ne amintim. La 71 de ani şi-a susţinut teza de doctorat `Teatrul românesc de revista. Dimensiunea literara`, obţinând titlul de doctor.

În aceasta seara, a aparut modest, alaturi de Arşinel, citind din volumul sau de poezii `Morminte calatoare`, aparut la Editura `Hasefer`, cu o coperta ilustrata de regretatul pictor bucureştean Toma Hirth, poezia `Poporul ales`, în care autorul combate cu talent inegalabil, în forma specifica de cuplet, toate formele de antisemitism şi, în final, îi mulţumeşte Atotputernicului ca ne-a dat Israelul. Aurel Storin a citit, Arşinel a cântat melodii cu textele lui Aurel şi, de necrezut dar, s-a nascut în acest turneu, un cuplu Storin-Arşinel. Nu se ştie niciodata dar...cuplul poate continua cu succes.

Acest spectacol demonstreaza înca odata ca revista nu e un gen depaşit, ci unul prezent, modern, şi mai ales atât de actual, amuzant şi educativ. Nu putem spune Bravo Tanase, fara sa-i spunem Bravo, de data aceasta, şi lui Teşu Solomovici care ne-a adus acest spectacol.
Pe drumul spre casa ne-a prins o ploaie, care ne-a udat pâna la oase, cu toate ca ne-am aparat cu o umbrela mare, caci strazile devenisera râuri, cum se întâmpla la noi, la Haifa, dar nu ne mai pasa dupa asemenea clipe minunate.
(Liana Saxone-Horodi, Anima News)

  • Teatrul de Revista bucurestean in Israel cu Spectacolul `Bravo TANASE` 2009

  • Liana SAXONE- HORODI si Aurel STORIN la Haifa,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009

  • Liana SAXONE- HORODI si Alexandru ARSINEL la Haifa, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009

  • Cuplul comic Nae Lazarescu si Vasile Muraru, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009

  • S-a nascut in acest turneu, un nou cuplu artistic, Storin-Arsinel,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009


Imagine
Teatrul de Revista bucurestean in Israel cu Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Teatrul de Revista bucurestean in Israel cu Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Liana SAXONE- HORODI si Aurel STORIN la Haifa,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Liana SAXONE- HORODI si Aurel STORIN la Haifa,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Liana SAXONE- HORODI si Alexandru ARSINEL la Haifa, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Liana SAXONE- HORODI si Alexandru ARSINEL la Haifa, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Cuplul comic Nae Lazarescu si Vasile Muraru, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
Cuplul comic Nae Lazarescu si Vasile Muraru, Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
S-a nascut in acest turneu, un nou cuplu artistic, Storin-Arsinel,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009
S-a nascut in acest turneu, un nou cuplu artistic, Storin-Arsinel,Spectacolul `Bravo TANASE` 2009

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020