(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Istoric Valeriu Nutescu la `TANASE` 1957-1963. Aniversare ziua de nastere 19.01. La multi ani !

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33

LA MULȚI ANI, VALERIU NUȚESCU,
artist liric la Teatrul de Revista `C-TIN TANASE` in perioada 1957-1963


Valeriu Nuțescu, artist liric la Theatrul de Estradă ''Constantin Tănase'' et Metteur en Scene au TVR 1956-1982 (regizor la TVR -Televiziunea Română), după cum putem citi pe pagina de facebook, a domniei sale, spune despre dânsul:

"M-am născut în România pe 19.01.1937 la București. Școala primară și elementară am facut-o la școala Floreasca iar liceul l-am fãcut la Sf. Gheorghe pe Calea Victoriei. În 1947, am cunoscut la patinaj pe lacul Floreasca din capul străzii în parcul Jianu unde aveam casa noastră, pe William Bissel, atașat la ambasada americană de la București. Era o persoană foarte cumsecade și iubea copiii. A stat în România din 1947 pînă în 1951. În toată această perioadă, Securitatea Română a încercat să mă transforme în Mata Hari. Din păcate pentru ei n-au reușit. Eram deja un Jazz Man. În 1951 tot cartierul parcul Jianu a fost evacuat în 24 de ore cu armata pentru ca să se instaleze comitetul central al partidului comunist Român. Imaginați-vă că am fost evacuați din propria noastră casă. Abuz tipic dictaturii comuniste.
În 1944 la virsta de 7 ani cîntam deja muzica de jazz pe care o ascultam la postul de radio din Tanger, Maroc in cadrul emisiunii music USA. Prezentator al emisiuni era, Wilis Canover. Acolo am auzit pentru prima oara pe: Frank Sinatra, Tony Bennet si si Ella Fidgerald, care au devenit preferatii mei. În acel moment am hotărît să devin cel mai mare cîntăreț de jazz din România, dar la 30 Decembrie 1947 Regele Mihai I a abdicat, forțat de Stalin, comuniștii au luat puterea și Jazzul a devenit prohibit, deoarece venea din USA. Îl făceam pe ascuns din cînd în cînd între noi. În 1946 însă fratele meu cel mare Octavian m-a luat cu el la cel mai mare concurs de jazz "CUPA AGITOT", unde au participat cele mai bune formații de Jazz ale timpului, printre care: Teodor Cosma, Edmond Deda, Sergiu Malagamba, Joe Raininger și alți . La sfîrșitul concursului , formația condusă de Teodor Cosma a cîștigat cupa.

Acolo am ascultat-o și pe cîntăreața en vogue Toto Gruia Nicolau, care a emigrat în același an în USA. Numele de artist, Valeriu Nuțescu mi-a fost pus la vîrsta de 18 ani, de Teodor Cosma pe atunci dirijorul orchestrei casei de discuri "ELECTRECORD". Tot pe atunci l-am cunoscut și pe fiul sau Vladimir Cosma, mare compozitor și orchestrator care a scris muzică la numeroase filme de lung metraj , printre care "Umbrelele din Serburg", o capodoperă cinematografică. A făcut deasemenea multe orchestrații pentru Michael Legrand. În 1954 am încercat împreună cu excelentul pianist IANCI KEOROSII să facem un concert de Jazz la care participa și AURA URZICEANU și PUICĂ IGIROSEANU dar pînă la urmă nu am reușit să obținem aprobarea organelor în drept.
Din păcate am fost o perioada mult prea scurtă prieten cu EUGEN CICEU, un alt extraordinar pinist de Jazz. La mai puțin de un an a fugit în Grmania unde a ajuns în scurt timp dirijorul celei mai mari case de discuri din Berlin.

În 1957 am intrat la Teatrul de Estradă "Constantin Tănase", unde am avut plăcerea să cînt alături de marele dirijor și compozitor GELU SOLOMONESCU. Cu această ocazie am avut plăcerea să cunosc și să admir marea pleiadă de actori de revistă că: PUIU CĂLINESCU, ION ANTONESCU CĂRĂBUȘ, ELENA BURMAZ, ZIZI ȘERBAN, DAN DEMETRESCU și bineînțeles marele maestru N. STROE.

Aș putea să zic că ucenicia artistică am facut-o acolo, la Teatrul Constantin Tãnase, alături de regizorul de culise “Nea Țicu” și grupul de balet condus de maestrul SANDU FAYER. Revista `58 a fost unul din cele mai reușite spectacole de care îmi amintesc cu plăcere, pusă în scenă de directorul teatrului și bine cunsoscutul regizor NICOLAE DINESCU, avîndu-l ca asistent pe NICOLAE FRUNZETTI. A fost un extraordinar succes al Teatrului Constantin Tănase. Vizavi la casa de bilete, veneau oameni să stea la coadă de pe la orele 11 seara pînă a doua zi dimineața, cînd începea vânzarea biletelor.

În 1963 m-am mutat la Teatrul de proză și revistă "BARBU DELAVRANCEA" unde am cîntat alături de dirijorul și compozitorul MARCEL IONESCU. Acolo am devenit maestrul quatris, deoarece publicul nu mă lăsă să ies din scenă fără să cînt 4 piese.
În 1969 am intrat la televiziunea ROMÂNĂ că regizor de studiou, apoi că regizor de montaj, regizor de emisie și realizator de emisiuni muzicale. Marile emisiuni de varietăți de sîmbătă seară, precum și CERBUL DE AUR de la BRAȘOV le-am făcut alături de ALEXANDRU BOCĂNEȚ și VALERIU LAZAROV. Deasemenea, am avut sansa să fiu alături de redactorii care lucrau ca realizatori la marile emisiuni de varietăți de sîmbătă seara: MARIN TRAIAN, DAN MIHĂESCU și GRIGORE POP.

În 1982 am plecat în CANADA unde am cîntat în diverse concerte de binefacere. Aș mai avea multe să va povestesc dar nu mi-am propus să scriu un roman, ci să va dau numai cîteva detali pentru a va forma o idee despre tumultoasa mea viață artistică."

SURSA

  • Istoric 1957-1963 Valeriu Nutescu la Teatrul de Revista `CONSTANTIN TANASE`

  • Istoric 1957-1963 Valeriu Nutescu la Teatrul de Revista `CONSTANTIN TANASE`

  • Istoric 1957-1963 Valeriu Nutescu la Teatrul de Revista `CONSTANTIN TANASE`


Imagine
Istoric 1957-1963 Valeriu Nutescu la Teatrul de Revista `CONSTANTIN TANASE`
Istoric 1957-1963 Valeriu Nutescu la Teatrul de Revista `CONSTANTIN TANASE`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020