(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Raluca_Guslicov `Prin toate vocatiile sale aduce veselia` Confluente Literare 2015

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
RALUCA GUSLICOV. PRIN TOATE VOCAŢIILE SALE ADUCE VESELIA...
02.06.2015 Articol in "Confluente literare"
Autor: Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

Capacitatea provocãrii bunei dispoziţii nu rezidã din umorul de sine stãtãtor, e în natura şi metoda actorului care îl joacã. Actorul îl transportã pânã la punctul terminus al parcurgerii de la textierul creator, romancier, poet etc., la receptarea de cãtre public. Iar publicul îl regândeşte, pe canalele de interpretare ale fiecãruia, pe cât de rapid, pe atât de aplicat. Umorul poate fi complex sau foarte simplu, inteligent sau provocat, din perspectiva unei mai mult sau mai puţin valide analize a publicului, de vreme ce criticii ar fi în mãsurã sã scrie despre umor cârţi mai groase dect operele umoristice însele!

Din rostul umorului, nu altul decât înveselirea, derivã o dedublare a actorului care în viaţa de toate zilele poate fi un om mãcinat de supãrãri, pe când „la lucru” se transformã în veselul apoteotic! Mulţi cred cã e uşor a juca umor, dar atare pãrere definitivã, grãbitã şi nebazatã pe fundamentare, justificã de fapt neînţelegerea şi predispoziţia de a râde mai mult decât e cazul uneori! Semnul înalt al unui umor veritabil nu e neapãrat sau nu e doar râsul în hohote.

Unul dintre exemplele care întemeiazã aceasta este umorul de la Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase”, unde joacã actriţa Raluca Guslicov. Ea, pe lângã ceea ce stoarce pânã la ultima picãturã din texte, adaugã în rol elemente de valoare personale ale intonaţiei, simbolismului gestic, vivacitãţii scenice, vervei jocului şi strãlucirii privirii... N-ar juca la „Tãnase”, unde umorul e gazdã istoricã şi deopotrivã oaspete, proaspãt întotdeauna, viu, vitalizant, regenerativ, dacã n-ar denota semnele de recunoaştere a veleitãţilor unei actriţe cu talent nedivizat în superficial, artificialitate, imobilitate. Nu!

Actriţa Raluca Guslicov este foarte interesantã, încât nici nu poate fi înţeleasã neprivind la ea, ori numai auzind-o fãrã a fi ascultatã. Gesticulaţiile sale sunt simboluri, nu semne, tonalitatea, dicţia au sens şi expresie la ea, nu sunt rostire nearticulatã! I se potriveşte orice rol, este profesionistã, se descurcã fãrã emoţie cu o claie de replici, dar şi cu un monolog. Totul este sã fie şi ascultatã, şi privitã în acelaşi timp, pentru cã una ruptã de cealaltã micşoreazã, dacã nu chiar degenereazã tabloul pe care îl ilustreazã într-un rol complex, de creaţie. Este adevãrat, interpreteazã strãlucit şi roluri de dedublare a vocilor în filme de animaţie, de exemplu, dar, în acest caz, desenul animat substituie gestica actoriceascã.

Artista Raluca Guslicov dovedeşte în activitãţile sale o plurivalenţã de domenii, toate asumate cu vocaţie. Este ziaristã de presã scrisã, cu ştiinţã a scrisului gazetãresc şi profunzime a expunerii, realizeazã emisiuni radio, roluri în spectacole de teatru, dedublare de voci în animaţie, dar e întâi de toate actriţã la Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase”. A lucrat ca reporter, redactor, editor, producãtor şi prezentator tv în direct, joacã în filme seriale tv, înoatã, cântã la pian, face plimbãri cu cei doi fii ai ei, Ralf şi Marc, danseazã, cãlãreşte, practicã aerobicul, joacã tenis, face karate, patineazã, merge pe role, aspirã sã schieze... (secretarul literar de la acest Teatru, care practicã cele mai diverse şi curajoase sporturi, Oana Georgescu, iatã, ca sã nu fie singura, are o pereche în aceeaşi arenã a Thaliei, pe actriţa Raluca Guslicov).

Talentatã, harnicã şi adorabilã actriţã, Raluca Guslicov! Se teme sã nu-şi revinã într-o zi şi sã nu mai fie „trãznitã” (pentru cine nu ştie, ea este „trãznita” Teo Diliman din filmul de televiziune în serial, „Trãzniţii”). În numai câteva cuvinte, actriţa Raluca Guslicov se raporteazã prin tot la arhetipuri cu ecou în fervoare, talent, ardoare pe forme care ţintesc valoarea în culme şi permanenţã.

Prin toate vocaţiile sale, generozitatea, eleganţa, exuberanţa omului bine dispus şi deopotrivã plin de o iluminare a unei mine copilãreşti, de o anume candoare şi jovialitate, indiferent dacã într-un anumit moment ar avea pe suflet vreo apãsare, aduce veselia!
Oricând şi oriunde, este strãinã de aroganţã şi se comportã foarte manierat cu cei din jur, fiind o prezenţã plãcutã şi agreabilã, care instaleazã bunãvoia în locul în care se aflã!
Autor: Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)
Cititi in Confluente literare:
Sursa:

  • Raluca Ana Guslicov Prin toate vocatiile sale aduce veselia... Confluente.ro /Aurel Zgheran 02.06.2015.Media

  • Raluca Ana Guslicov Prin toate vocatiile sale aduce veselia... Confluente.ro /Aurel Zgheran 02.06.2015.Media

  • Raluca Ana Guslicov Prin toate vocatiile sale aduce veselia... Confluente.ro /Aurel Zgheran 02.06.2015.Media


Imagine
Raluca Ana Guslicov Prin toate vocatiile sale aduce veselia... Confluente.ro /Aurel Zgheran 02.06.2015.Media
Raluca Ana Guslicov Prin toate vocatiile sale aduce veselia... Confluente.ro /Aurel Zgheran 02.06.2015.Media

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020