(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Suta lui Tanase `Constelatia Carabus` Expozitie de fotografie la Teatrul Tanase 2019

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" Bucuresti, Calea Victoriei nr.33

Ziua Armatei Române
Constantin Tănase și Armata


Ziua Armatei Române este un prilej de a aduce un omagiu și artiștilor care au fost alături de soldații români în Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada interbelică și în vremurile grele de după Război. De-a lungul timpului, mulți dintre cei mai valoroși artiști au făcut și fac parte din celebrul Ansamblu Artistic al Armatei.

Există însă o legătură foarte strânsă între marele actor Constantin Tănase și Armată!
La vârsta de 19 ani s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 de Geniu, unde se înfiinţase prima secţie de telegrafie care a stat la baza creării Armei Transmisiuni, înfrăţită mai târziu cu Teatrul de Revistă. Atunci și-a început adevărata carieră artistică și a organizat primul teatru ostăşesc. Timp de trei ani, Constantin Tănase a pus în scenă spectacole în sala de mese a cazărmii.

Regimentul de transmisiuni avea să fie înfiinţat oficial pe 30 octombrie 1919, la câteva luni după ce, pe 23 mai era pusă pe strada Academiei piatra de temelie a Grădinii “Cărăbuș”, deschisă oficial pentru public pe 2 iulie 1919, cu premiera Revistei “Pisica pe orez”, în care Constantin Tănase a interpretat cupletul “Cotoiul e pe varză, pisica-i pe orez”.

Despre pasiunea pentru Armată a lui Constantin Tănase aflăm din interviul acordat de el în revista ”Rampa”, în 1932, an în care lansa filmul ”Visul lui Tănase” în care a fost actor, regizor și scenarist:
„De câte ori veneau trupe de teatru în Vaslui, căutam prin toate mijloacele posibile să trag eu cortina, aceasta fiind pe vremea aceea cea mai mare fericire pentru mine; profitam de faptul că, înainte de spectacol, fanfara militară cânta vreo câteva marşuri în faţa intrării şi, când muzica termina, puneam şi eu mâna pe contrabas, mă băgam printre soldaţi şi aşa ajungeam pe scenă, lângă funia cortinei”.

A vrut să urmeze liceul militar, dar a fost respins la proba fizică, unde era foarte bine pregătit. A devenit învățător și, o vreme, s-a împăcat cu prestigiul acestei meserii, însă chemarea lui era în altă parte.

La examenul de admitere la Conservator Constantin Tănase s-a prezentat îmbrăcat în singurele haine decente pe care le avea: pantaloni şi o cămaşă de uniformă militară. Aşa va apărea şi în fotografia de pe diploma de absolvire, în 1905. A primit la început și ceva bani de acasă, dar și o sumă important strânsă de ofițerii din regiment care îi prevedeau un viitor de mare artist. Student fiind nu a renunțat la armată, fiind actor şi plutonier, grefier al comisiei de disciplină, student, comandant al pompierilor, ajutor al ofiţerului cu intendența, membru în corul Bisericii Popa Tatu şi figurant la Teatrul Naţional.

Constantin Tănase s-a numărat printre artiștii care au susținut spectacole pentru răniţii de război din spitale, la inițiativa marelui muzician George Enescu, iar în timpul Primului Război Mondial și-a întrerupt stagiunea pentru a se prezenta la regiment.

„În timpul unui spectacol, la Buftea, într-un spital de oameni mutilaţi, doi ostaşi, cu ochii strălucitori, care demult nu mai avuseseră prilejul să râdă, s-au ridicat în capul oaselor să aplaude” – nota scriitorul și textierul Aurel Storin.
”Dar fiind cu câte un braţ amputat, cei doi soldați, vecini de paturi, s-au apropiat pentru a aplauda în comun, fiecare cu mâna sa. Tănase, care interpreta ceva vessel, i-au dat lacrimile și a început să plângă”.

Vă invităm să vizitați "Constelatia Carabus"
Expoziție de fotografie la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”


"Cei 100 de ani de revistă românească vrem să-i legitimăm astăzi. (....) Trecem pe lângă instituţii de cultură, trecem pe lângă atenee cu nume celebre din dramaturgia românească, nume care au făcut istorie şi, câteodată, ne gândim cine a fost personalitatea al cărei nume îl poartă acea instituţie. (....)

În momentul în care iei un bilet la Teatrul de revistă, te întrebi de ce îi zice Constantin Tănase. Asta am încercat noi astăzi, la aniversarea celor 100 de ani de revistă, să legitimăm în acest minunat loc, care intră în istorie de astăzi, Teatrul de Revistă Bucureşti, în frunte cu cel care a fost Constantin Tănase.

Noi am încercat ceva minor, la iniţiativa colegei Valentina Fătu, să facem expoziţia `Constelaţia Cărăbuş`, în care să arătăm documente care să ateste vechimea şi valoarea acestui centru înfiinţat de marele Constantin Tănase"
, a afirmat Vasile Muraru, directorul artistic al teatrului.TANASE E CU NOI!" - autor Serban Cionoff

Acum, când mai avem o săptămână până la primul tur al alegerilor prezidențiale și numai o zi până la votul de investitură pentru noul guvern, din ce în ce mai mulți oameni cu scaun la cap privesc, cu mâhnire, spectacolul politicianist la care se pretează o anumită parte a clasei politice și se întreabă: Oare ce ar fi zis Caragiale despre toate astea? Întrebare la care aș adăuga o alta, la fel de bine motivată și anume: Ce ar fi zis Tănase? Fiind vorba, desigur, despre Constantin Tănase, legendarul ctitor și mentor al Teatrului „Cărăbuș”.

Poate că vi se va părea forțată alăturarea, dacă ne gândim că într-o fostă abordare cu pretenții elitare, teatrul de revistă este un gen minor sau chiar de-a dreptul vulgar. Iertat să fiu, dar, dacă cercetăm cu răbdare mărturiile vremii, vom vedea că genul acesta și-a avut valori autentice și s-a bucurat de aportul unor personalități de marcă. Adevăr pe care palmaresul teatrului „Cărăbuș”, ctitorit acum 100 de ani de Constantin Tănase, îl confirmă cu brio.

Cu aceste gânduri, m-am numărat, vineri, printre cei care au luat parte la manifestările organizate sub egida Teatrului „Constantin Tănase” pentru a marca centenarul acestui prestigios așezământ cultural al Capitalei și al țării. Primul eveniment l-a reprezentat vernisajul expoziției „100 de ani ai Teatrului de revistă”, în care regăsim peste o sută de prețioase mărturii documentare despre Constantin Tănase și despre compania Cărăbuș.De menționat în mod aparte faptul că această generoasă inițiativă a aparținut Valentinei Fătu, remarcabilă personalitate a teatrului-gazdă și reunește documente de epocă pe care văduva lui Constantin Tănase le-a donat Muzeului din Vaslui, județul de baștină al neuitatului artist. La rândul său, Muzeul județean „Ștefan cel Mare”, reprezentat la eveniment de către directoarea instituției, Ramona Mocanu, le-a donat Teatrului „Constantin Tănase” în ideea preluării și continuării creației marelui înaintaș.

Idee pe care în alocuțiunea sa, directorului teatrului, Vasile Muraru, exprimat-o în sloganul:”Tănase e cu noi”, în care, simplu și firesc, regăsim și această profesiune de credință: ”Noi, încercăm să ducem mai departe spectacolul de Revistă, acest gen atât de special, căutăm să înțelegem cum a fost și vrem să îl dăruim publicului de azi, care trebuie să ne cunoască așa cum îi suntem devotați Lui”.

Fapt semnificativ, la ceremonia de inaugurare a expoziției permanente- care, de acum înainte, se va numi „Constelația Cărăbuș”- au fost reprezentate două entități fundamentale ale țării, pe care Constantin Tănase le-a respectat în mod deosebit și le-a slujit cu devotament: Armata, prin domnul general Cătălin Zisu și Biserica Ortodoxă Română, prin Preafericitul Timotei Prahoveanu,Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În continuarea manifestării, gazdele au oferit plăcută surpriză invitându-ne să vizionam filmul ”Visul lui Tănase”, realizat în anul 1932 și căruia i-am regăsit, și astăzi, savoarea umorului inteligent și neiertător. Sub același generic „Tănase e cu noi”, vineri seara a avut loc prezentarea celui mai nou spectacol pus în scenă aici, la Sala Savoy și având titlul: „Suta lui Tănase”. Spectacol, al cărui scenariști au fost Vasile Muraru și Valentina Fătu, a reunit melodii și scenete antologice din cronica teatrului „Cărăbuș”.

La rândul lor, Monalisa Basarab și Robert Emanuel au făcut oficiile de gazdă ai spectacolului în a cărui distribuție i-am întâlnit pe Liliana Mocanu, Ana Maria Donosa (o Josephine Baker de zile mari!), Miruna Birău, Nae Alexandru, Cristian Simion, Oana Ghioca, Diana Radu, Raluca Guslicov, Marcel Horobeț și George Hodor. La rândul lor, melodii mai vechi sau mai noi, care au făcut carieră pe scena teatrului de revistă, au fost readuse în actualitate datorită inspiratelor interpretări pe care li le-au dat Bianca Sârbu, Alin Gheorghișan, Daniela Tănase, Alexandra Penciu, Irina Ionescu, Radu Ghencea, Cosmin Nistor.

La reușita galei, a cărei scenografie a fost creată de Francesca Cioancă, au contribuit momentul acrobatic al Tatianei Fecioru, ca și prestația corpului de balet al teatrului și inspirata coregrafie a Oanei Cocârță și, deopotrivă, coloana muzicală compusă de Cristian Faur. Iar, pentru că este vorba despre un moment aniversar de o asemenea importanță, cred că se cuvine să le adăugăm celor menționați și pe textierii Sorin Petrescu, Robert Coravu și Andreas Petrescu și pe coregrafii Eduard Chirițescu și Valentin Roșca.

Am dorit în mod special să consemnez numele tuturor celor care, fiecare în felul său, a contribuit la succesul acestei noi montări, tocmai pentru a sublinia că adevărata cheie a succesului pentru Teatrul de revistă „Constantin Tănase” constă în aceea că lucrează o echipă unită și devotată, reunind numeroase personalități artistice și care pun mai presus de orice Valoarea, Inteligența și Curajul Creației.

Ceea ce poate și trebuie să ne spună foarte mult în aceste vremuri tulburi în care unii sau alții încearcă și, din păcate, reușesc, să semene discordia oară și neîncrederea bolnavă. În aceeași ordine de idei înscriindu-se și secvențele recapitulative proiectate spre finalul spectacolului în care regăseam personalități emblematice de ale căror nume și creații se leagă marile succese ale teatrului. Memento căruia aș sugera să i se adauge și numele compozitorului Radu Șerban, autor, împreună cu Aurel Storin (el însuși un devotat om al echipei teatrului), al primului musical românesc:”Cafeaua cu lapte de adio” care, dacă nu greșesc, s-a jucat aici, la teatrul „Constantin Tănase”.

După cum era de așteptat, o mare surpriză ne-a oferit, și de această dată, Alexandru Arșinel. Spun „surpriză” referindu-mă atât la admirabila sa lecție de tinerețe pe care ne-a oferit-o și cu această ocazie distinsul reprezentant al unei generații de aur a teatrului , cât și la împrejurarea că în recitalul său ne-a prezentat un monolog care, cu mai bine de treizeci de ani în urmă, a dat multe bătăi de cap trupei teatrului în confruntarea (nu chiar de pe poziții de egalitate!) cu cenzura politică. Scheci al cărui laitmotiv este „mi-e frică” și care, din nou spre regretul multora dintre noi, constatăm că dobândește deloc încurajatoare rezonanțe actuale.

Motiv în plus pentru a respecta și a prețui așa cum se cuvine nobila lecție a celui care a devenit și a rămas simbol al teatrului de revistă și de a face din zicerea „Tănase e cu noi” un nou fel de a da viața dictonului clasic „Râzând, îndreptăm moravurile”. Foarte adevărat, pe unele le îndreptăm, dar trebuie să încercăm să le stârpim pe cele dăunătoare binelui public și demnității colective! Primul test fiind, fără doar și poate, votul pe care îl vom da peste o săptămână și, foarte probabil, și în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Vot după care nu cred că ar mai fi de bun augur să ne trezim că am ajuns tot la vorba lui Constantin Tănase: ”Și cu asta ce-am făcut?”…

Autor: Serban Cionoff

* * * * *
"Bilet la Teatru", la Radio Trinitas, o emisiune de suflet dedicată în exclusivitate evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase, dar și premierei SUTA LUI TĂNASE, despre care a vorbit managerul Vasile Muraru, actor, regizor și scenarist, alături de Valentina Fătu.
Audiție plăcută!


MAI MULTE ARTICOLE

Sursa: www.exclusiv.ro/ Angela Similea, Corina Chiriac si Stela Enache la acelasi eveniment la Teatrul de Revista Tanase!

Sursa: jurnalul.antena3.ro/tanase-e-cu-noi-

Cititi articolul integral >> Sursa: presamil.ro/ suta-lui-tanase-si-suta-regimentului

Cititi articolul integral >> Sursa: ziarullumina.ro/ centenarul-teatrului-de-revista-constantin-tanase-din-bucuresti

Sursa: basilica.ro/ centenarul-teatrului-de-revista-constantin-tanase-din-bucuresti

Sursa: www.agerpres.ro/ expozitia-constelatia-carabus-vernisata-la-teatrul-constantin-tanase

Sursa: www.activenews.ro/ Recunostinta-pentru-actorii-care-iubesc-Biserica-exprimata-de-PS-Timotei-Prahoveanul

Sursa: bunadimineataiasi.ro/ expozitia-constelatia-carabus-vernisata-la-teatrul-constantin-tanase

Cititi articolul integral >> Sursa: presamil.ro/Suta lui Tănase si Suta Regimentului

Cititi articolul integral >> Sursa: presamil.ro/Expoziţie foto inedită, la 100 de ani de la înfiinţarea Companiei Cărăbuş

Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!

  • Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE! Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!

  • Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!


Imagine
Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!
Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!
Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE! Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!
Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE! Expoziția Constelația Cărăbuș, prilejuită de aniversarea Centenarului Teatrului Tănase și premiera SUTA LUI TĂNASE!

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020