(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 STIRI DIVERSE MEDIA
 11.09.2019 - Lectii de leadership de la Constantin Tanase Revista Cariere.ro
 12.07.2019 - Incepe Stagiunea Estivala a Teatrului de Revista `Constantin Tanase`, proiect sustinut de Catena
 10.06.2019 - Si iata c-au trecut 80 de ani - Spectacol Aniversar Alexandru Arsinel
 04.06.2019 - Maestrul Alexandru Arsinel implineste azi 80 de ani. Articole si emisiuni dedicate artistului apreciat de generatii de romani!
 01.06.2019 - Alexandru_Lulescu ,nascut de Ziua Copilului, cel mai longeviv umorist, a fost sarbatorit, de colegii lui, la Teatrul de Revista
 27.03.2019 - Actorii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului! La Multi Ani tuturor iubitorilor de Teatru si slujitorilor acestuia!
 02.03.2019 - Vasile_Muraru merge in fiecare primavara in Moldova, sa puna un martisor pe mormsntul fostului coleg de scena, Nae Lazarescu (Libertatea.ro)


TRCT CENTRUL DE PRESA
Nume Pct
1.Teatrul de Revista `C.Tanase` pe harta Festivalului International de Teatru B-FIT IN THE STREET  
2.Alexandru_Arsinel 80 de ani de viata Spectacol aniversar FOTO  
3.TEATRUL de REVISTA `C-tin Tanase` Bucuresti va invita la NOAPTEA MUZEELOR 2019  
4.Ziua_Mondiala a Teatrului, initiativa Institutului International de Teatru din 1961  
5.Campania Nationala Uniter `Artistii pentru artisti` Spectacole si Ambasadori  
6.Gala SENIORILOR de 5 STELE, eveniment CSMB 2019  
7.Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2015-2018  
8.TRCT Cronici, Recomandari, Testimoniale, Recenzii  
9.GALERIE VIDEO  
10.GALERIE FOTO SPECTACOLE  
11.TRCT PARTENERI  
12.TRCT PREMII, DISTINCTII, DIPLOME  
13.ISTORIC ARHIVA DE AUR  
14.Alexandru_Arsinel Articole in Presa 2013-2019  
..continua..


TRCT ECHIPA ARTISTI
Nume Pct
1.Echipa Artisti, Actori la TRCT  
2.Echipa Solisti, Interpreti la TRCT  
3.Artisti Invitati in Spectacole  
4.Echipa Ansamblului de Balet  
5.Echipa Regizori, Scenografi  
6.Echipa Orchestrei TRCT  
7.Echipa TRCT Biografii, CV  
..continua..

Contact Webmaster
     


Home/Prima pagina   | Subiect urmator  

Teatrul -Primul Spectacol de Revista de Matei Millo 19.11.1872


Bilete spectacole

Reddit
Digg It
Tumblr


Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33

Se implinesc 147 de ani de la primul Spectacol de Revista- Matei Millo in 19 NOV. 1872!

Se ştie cã, dupã înfiinţarea Companiei ”Cãrãbuș” pe 23 mai 1919, sursele bibliografice fixeazã fãrã echivoc momentul primului spectacol de Revistã: 19 noiembrie 1872. Atunci, pe scena Teatrului Bossel, aflatã pe Calea Victoriei, a avut loc reprezentaţia spectacolului ”Apele de la Vãcãrești” („Apele de la Vãcãresci”, titlul original), o „comedie vodevilã în 3 acte” de Matei Millo (a fãcut ca artist, parte din distribuţie), cu muzicã de Alexandru Flechtenmacher.

Acest spectacol era o Revistã ”cu subiect”, care pornea de la descoperirea unui izvor de ape minerale de cãtre arhitectul francez Berton, ce fãcuse unele sãpãturi în albia Dâmbovitei, lângã Dealul Vãcãreștilor.

Folcloristul G. Dem. Teodorescu a publicat în revista ”Familia” din 24 decembrie 1872, o cronicã (era cea dintâi cronicã despre spectacol de Revistã) în care acesta fãcea urmãtoarele aprecieri: ”Distinsul nostru actor, cântãret și autor, dl. Millo, a înnavutit repertoriul sãu cu o nouã piesã de ocaziune, intitulatã `Apele de la Vãcãreșci`. Scrierea lui Millo nu este o piesã pretentioasã, o comedie înaltã de caracter, ci o modestã revistã umoristicã, în trei acte și însotitã de muzicã”.

I.L. Caragiale a imortalizat tematica ”Apelor de la Vãcãrești” publicând un articol în revista ”Claponul” din 1897, republicat un an mai târziu în ”Calendarul Claponului” sub titlul ”Curã la apele de la Vãcãrești”.

În cartea sa intitulatã ”Revista de altãdatã” (Ed. Meridiane, 1973), regizorul de Revistã Nicolae Dinescu, dã drept certe datele primului spectacol românesc de Revistã într-un fel de
Act de Naștere:
Numele și prenumele: ”Apele de la Vãcãrești”.
Sexul: Revistã.
Nãscutã: în anul 1872, luna noiembrie, ziua 19.
Orașul: București.
Strada: Podul Mogoșoaiei (Victoriei) în Sala Bassel.
Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prãjescu, Iaşi - d. 9 septembrie 1896, Bucureşti) a fost un actor şi autor dramatic român.

Matei Millo a început învãţãtura în casa pãrinteascã din Stolniceni-Prãjescu, judeţul Iaşi. ªi-a continuat studiile la şcoala lui Victor Quenim din Iaşi, unde i-a avut colegi, printre alţii, pe Vasile Alecsandri şi Mihail Kogãlniceanu. A urmat apoi Academia Mihãileanã, iar dupã absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramaticã timp de cinci ani.

A desfãşurat la Iaşi şi la Bucureşti o activitate multilateralã de actor, director de scenã, autor dramatic, conducãtor de trupã şi director de teatru, precum şi de profesor. Matei Millo a fost un fervent susţinãtor al repertoriului naţional şi un interpret strãlucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistã reacţionând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simţ de observaţie, sobrietate, capacitate de nuanţare, minuţiozitate în caracterizarea variatã a personajelor, umor şi vervã neobositã.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Naţional din Iaşi a avut loc premiera primei operete româneşti, „Baba Hârca“, pe text de Matei Millo şi muzicã de Alexandru Flechtenmacher, cu subtitlul operatã-vrãjitorie în douã acte şi trei tablouri. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind şi primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este pãstrat şi astãzi la Muzeul Mihai Eminescu.

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numãrã travestiurile Chiriţa, Mama Angheluşa, Baba Hîrca, Ciubãr din Despot-Vodã, Barbu Lãutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguţãtorul din Veneţia de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

Concepţia artisticã a lui Matei Millo a influenţat puternic teatrul românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Matei_Millo
>>>CLICK PENTRU A VEDEA ALBUMUL FOTO<<<
TEATRUL `C-TIN. TANASE` ARHIVA DE AUR Primul Spectacol Revista Matei Millo 1872 www.teatrultanase.ro

>>>VIDEO<<<


  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

  • Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872


Imagine
Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872
Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` istoric: Se implinesc 143 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo in 19.11.1872

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare


Bilete spectacole

Home/Prima pagina   | Subiect urmator Top Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media