(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact            
 STIRI DIVERSE MEDIA
 01.02.2019 - Valentina_Fatu Patrascu interviu: Se implinesc 5 ani de cand colaboreaza cu Vasile Muraru (Libertatea.ro)
 28.01.2019 - Nepotii lui Tanase, satira politica pentru oameni mari. Primul spectacol muzical romanesc de revista jucat de copii, la Teatrul Constantin Tanase (Libertatea.ro)
 26.01.2019 - Teatrul de Revista la Ateneul din Iasi `Ca la Tanase`, in compania indragitilor actori Alexandru Arsinel, Vasile Muraru, Valentina Fatu si Ana Maria Donosa!
 24.01.2019 - Nepotii lui Tanase `Revista` NU are varsta ! Cum a luat nastere acest spectacol? Video Interviu Antena1 Pitesti
 23.01.2019 - Valentina_Fatu si Vasile Muraru Invitati la Kanal D Teo Show: An nou, proiecte noi, voci noi!
 20.01.2019 - Nepotii lui Tanase Pe urmele tatalui: fetita de doi ani a Andreei Balan s-a cerut pe scena teatrului! (Libertatea.ro)
 19.01.2019 - Festivalul `Florin Bogardo`, proiectie internationala, un eveniment emblematic gazduit de Teatrul Tanase (UltimaOra.ro)

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2015-2018 +++

Teatrul de vara Herastrau (spectacole in aer liber) +++

Teatrul de Revista `C-tin.Tanase` va ureaza LA MULTI ANI, Craciun luminos si An Nou fericit! +++

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` Bucuresti aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului +++

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` La multi ani celor ce se numesc Constantin sau Elena 21.05.! +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` si ambasadorii campaniei nationale Uniter `Artistii pentru artisti` 2018 +++

Teatrul de Revista 147 de ani de la primul Spectacol de Revista de Matei Millo 19.11.1872 +++

Teatrul de Vara Herastrau 2017 PARADA REVISTELOR IUNIE: 24/25.06, IULIE: 01/02/08/09/15/16/22/23/29/30.07.  ORA 20.00 +++

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` in Feeder `38 teatre din Bucuresti: recapitulari si nadejdi` 12.06.2017 +++

Teatrul de Revista `C.Tanase` anunta cu regrete de necuprins, moartea d-nei Dir.Adj. Mihaela Stroe Capataneanu +++

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` de Ziua Nationala a ROMANIEI, va ureaza La multi ani dragi romani 01.12.! +++

Teatrul de Revista `C.Tanase` ureaza La multi ani tuturor celor ce isi serbeaza onomastica pe 30.08. de Sf. Alexandru! +++

Teatrul National Radiofonic isi omagiaza valorile: Stela Popescu - 80 de ani SSR.ro 2015.Media +++

Teatrul `C-tin Tanase` a gazduit Spectacolul de Purim cu artisti de la Teatrul Evreiesc de Stat 05.03.2015 +++

Teatrul de Revista: Scena de la `Tanase` inriureste viata (confluente literare.ro) 25.12.2014.Media +++

Teatrul Gradina de Vara 2014 HOHOTE IN HERASTRAU Spectacol estival 29.06/ 06.07/ 13.07/ 19.07/ 27.07/ 03.08/  +++

Teatrul Tanase Audienta TV Spectacol `Seara la Revista` Cum a reusit TVR2 sa bata TVR1 06.07.2013 +++

Teatrul de Revista `C-TIN TANASE` Printre laureatii Galei Premiilor VIP 24.06. 2013.Evenimente +++

Teatrul `Tanase` Tineri Actori in atelierul de creatie `INDISPENSABILII` de Carl Sternheim 24.04- 14.06.2013 +++

Teatrul de Revista Tanase si Ambasadorii sai: Nae Lazarescu si Vasile Muraru 11.12.2012 +++

Teatrul Tanase Invitat la FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare 01-03.11. 2012.Evenimente +++

Teatrul de Revista `C.Tanase` la SIBFEST Bursa de Spectacole Sibiu Perfoming Arts Open Market 03.06.2012 +++

Teatrul Vara Herastrau /Revista `C-tin Tanase` Premiera estivala `VARA NU-I CA IARNA` 03.07.2010 +++

Teatrul Vara Herastrau /Revista `C-tin Tanase` ALO, AICI REVISTA` sau Sala RAPSODIA in caz de vreme nefavorabila Iulie 2009 +++

Teatrul de Revista `Ctin Tanase` Omul care a vazut moartea dupa 2 ani de absenta. Acasa.ro 15.02.2009.Media +++

Contact Webmaster
  

ARHIVA STIRI  «-»  2018 Articole, Interviuri
inapoi
Bilete
   Program08.02.2018 - Teatrul de Revista si personalitatea marcanta a lumii actoricesti interbelice, C-tin Tanase, singurul roman remarcat de Chaplin


Singurul român care-a dansat cu CHARLIE CHAPLIN.

Cine l-a ucis pe marele CONSTANTIN TĂNASE: rușii, o bere-n Cișmigiu sau 20 de aspirine pe zi?

publicat JOI, 08 FEBRUARIE 2018

Personalitate marcantă a lumii actoricești interbelice, Constantin Tănase s-a stins, la 65 de ani, imediat după ce rușii au pus stăpânire pe România, pe finalul lunii august, 1945. S-a spus că faimosul cupletist ce-i atrăsese, cândva, atenția inegalabilului Charlie Chaplin, a fost ucis se sovietici, supărați că `Năsăilă` îi lua în bâză în spectacolele sale.

Unii vorbesc despre o bere rece, `rasă`-n Cișmigiu, ce i-a provocat o infecție a amigdalelor, alții despre un tratament-șoc cu 20 de aspirine pe zi!Născut în același an cu alt mare moldovean, Sadoveanu - în 1880 - Constantin Tănase, pleacă la cumpăna dintre secole să cucerească Bucureștiul, din târgul Vasluiului, acolo unde-i plăcea să tragă, mereu, cortina, când trupele de teatru poposeau pe malurile Bârladului. La 39 de ani, pune bazele trupei `Cărăbuș`, inspirat, la o bere, de forma locului pe care-l găsise pentru ridicarea sălii de spectacole, asemănătoare cu ce a insectei.

Pleacă de la specacolele de cabaret pe care le văzuse, deja, în Franța. Aduce, însă, în plus, cupletul satiric, monologul, verbul. Lansează mari artiști, acolo, la `Cărăbuș`, precum Maria Tănase ori Horia Căciulescu. Naște rolul omului de rând, simplu, umil și necăjit, mereu în dispută cu societatea nedreaptă, cu birocrația aparatului de stat. Are costum `clasic`, cu pătrățele, cu floare la butonieră, pălărie și bastonaș. Cu nasul lui mare, primește porecla `Năsăilă`, ce va deveni faimoasă și de care se va atașa. `La început, aveam de luptat cu figura mea, care, orice s-ar spune, nu inspira multă încredere`, declara, în 1932, în `Rampa".

O vreme, vinde unsoare pentru copitele cailor. Nottara, profesorul său, îl place. `Ăsta are în el un comic natural - vorebește doar și râzi de el`. E manager, aduce la București, la `Arenele Romane`, un spectacol de coridă, cu toreadori și tauri. Pe 22 decembrie 1937, în timpul reprezentării specacolului de revistă `Poftă bună la Tănase`, susținut în Sala Eforie de pe Bulevardul Elisabeta, la numărul 5, unde Tănase e alături de Giugaru, Stroe și Vasilache ori Puiu Maximilian, un incendiu se extinde cu repeziciune și cuprinde întreaga sală. `Eforie` fusese construită în 1887. Actorul scapă doar cu o sperietură grozavă.Revine la Paris. Într-o seară, la `El Garron`, localul argentinian unde se dansa tango, un loc cu ștaif, Tănase se găsește la o masă alături de soția sa, Mia Apostolescu. La o altă masă, inegalabilul Charlie Chaplin, fiind, bineînţeles, ţinta multor priviri din local. Când celebrul artist s-a ridicat să danseze, lumea l-a aplaudat.

Tănase, care avea o mare admiraţie pentru `Charlot`, aplauda de asemenea. Ceva mai târziu, s-a hotărât şi a invitat-o la dans pe Mia Apostolescu. Dansa cu uşurintă, mişcându-se, în ciuda corpolenţei sale, cu multă dezinvoltură (…). Printre cei care-l admirau pe Tănase era şi Chaplin, care simţise de îndată că Tănase nu-i un consumator oarecare. Chemând un chelner, Chaplin se interesă, arătându-l pe Tănase:

Chaplin:

- `Cine este`?

Chelnerul:

- `Cred că un american bogat şi excentric`, răspunde chelnerul, încercând să găsească o explicaţie.

Apoi se apropie de masa lui Tănase şi îi spuse că Chaplin a vrut să ştie cine e.

Chelnerul:

- `I-am spus că sunteţi american… aşa credeam`, se scuză omul.

Tanase:

- `American? Asta-i bună, sări Tănase, te rog să te duci imediat si să-i spui ca sunt român… înţelegi? Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez`?

Chelnerul s-a executat întocmai si cei doi actori s-au întors, zâmbind, unul spre altul. În clipa următoare, cum mesele nu erau prea depărtate, amândoi se apropiară şi-şi strânseră mâinile:

– `Tănase`!

– `Chaplin`!

Apoi, la îndemnul discret al orchestrei, ce urmărise scena, atât Tănase, cât şi Chaplin şi-au invitat din nou partenerele, dansând încă o dată, spre satisfacţia publicului.“

(`Tănase`, autori Ioan Massoff și Radu Tănase)La 50 de ani, plin de emoții, urcă pe scena `Cărăbușului`. `Toată viața mea m-am ferit de onoruri. Am trăit ca un om modest, cinstit, fără să iau locul nimănui`. Începe să-i ia în bâză pe rușii eliberatori. Cupletele sale trag în sovietici mai ceva ca gloanțele germane. `Davai ceas` e faimos în epocă:

„Rău a fost cu «was ist das» Da-i mai rău cu «davai ceas» De la Nistru pân`la Don Davai ceas, davai palton Davai casă si moșie Harașo, tovărășie!`

E clar, supără. Se stinge, repede, pe 29 august 1945, la București, când abia împlinise 65 de ani. Apar supozițiile. Unii vorbesc despre implicarea bolșevicilor. `L-au luat de pe stradă, l-au bătut, apoi, în doua zile, a murit`.

Se aruncă și varianta iradierii. Apropiații vin cu povestea `corectă`. Cald fiind, maestrul merge în `Cișmigiu`, la o terasă, unde rade, pe nerăsuflate, o bere. Răcește, amigdalele i se inflamează. Toată lumea știe că `Năsăilă` nu ia pastile, că are o sănătate de fier și că se recuperează imediat. De această dată nu este așa, mai ales că vârsta își spune cuvântul.

După o săptămână de agonie, se trece în cealaltă expremă: Constantin Tănase primește 20 de aspirine pe zi!!! Rinichii i se blochează. Pe 28 august, seara, trage urechea doctorului mai aproape de el: `Să știi că asta-i ultima noapte a lui Mihai Viteazul!` Tănase-i tot Tănase! Și pe patul de moarte are chef de poante.

Pleacă a doua zi, pe 29 august 1945. Este înmormântat la Cimitirul `Bellu`. La `Bellu`, deasupra intrării în cavoul lui Constantin Tănase tronează un...cărăbuș!Sursa:A1.ro, Adevarul.ro

<< Inapoi

    Pagina 1 din 1   Teatrul de Revista `C.Tanase` Director (1998-2018) Alexandru_Arsinel Biografie CV +++

Teatrul de Revista C-tin.TANASE Institutie Publica Culturala a Primariei Municipiului Bucuresti +++

Teatrul de revista `C-tin. Tanase te invita sa castigi o invitatie cu RATB 16.12.2016 - 30.11.2018 +++

Teatrul de Vara Herastrau 2018 Program Spectacole IUNIE:23/24/30/ si IULIE: 01/07/08/14/15/21/22/28/29/ ORA 19.30 +++

Teatrul Savoy `Stroe stie si le spune` Pe urmele unui bilet, valabil joi 10.02.1949  +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` in Campania Uniter Artistii pentru Artisti VIVAT REVISTA /EuropaFM 2018 +++

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si Marina Almasan in Femei de 10: `Ramaneti in Bucuresti? Haideti la teatru!` +++

Teatrul de Revista C-tin Tanase in Bucuresti-ul cultural din aceasta vara la emisiunea Ieri-Azi-Maine 17.06.2017 +++

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si actorii sai, invitati la emisiunea `Ieri, Azi, Maine` TVR2 05.05.2017 +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase Stelele Revistei` Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Ana Donosa la Ateneul din Iasi +++

Teatrul de Revista C.Tanase in 2016, la 97 de ani, vazut pe Google, care implineste 18 ani de la infiintare 27.09.1998 +++

Teatrul de Vara Herastrau 2016 HAI, ZAMBESTE! Spectacol Estival 26.06/ 02.07/ 10.07/ 17.07/ 24.07/ 31.07. ora 20.00 +++

Teatrul de Vara Herastrau 2015 AER BUN! DE HERASTRAU! Spectacol Estival 04.07, 11.07, 18.07, 24.07, 01.08. ora 20.00 +++

Teatrul Tanase si vedetele sale cu `Chef de ras`, lider incontestabil de audienta la Revelionul Antena1 TV 2015 +++

Teatrul de Revista cu 2 reprezentanti, Cristian Simion si Nae Alexandru, invitati la emisiunea `Ieri, Azi, Maine` TVR2 24.10. 2014.Media  +++

Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2010-2014 +++

Teatrul de Vara Herastrau 2013 Gradina de Vara SEARA LA REVISTA 29.06/; 06/13/20/27.07/; 03.08 +++

Teatrul `C-tin Tanase` Revista in sarbatoare la FITS Festivalul International de Teatru de la Sibiu 16.06.2013 +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` in Actualitatea Muzicala, Revista UCMR 15.04.2013 +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` in Actualitatea Muzicala, Revista UCMR 2012.Media +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` Gradina Vara Herastrau Premiera estivala `COMEDIE PE TITANIC` Iulie 2012 +++

Teatrul de Vara Herastrau /Revista `C-tin Tanase Premiera VESELIA NU-I IN CRIZA` Iulie- August 2011 +++

Teatrul de Vara Herastrau /Revista `C-tin Tanase` Premiera `NIMIC despre PAPAGALI` Iulie- August 2009 +++

Teatrul de Revista `C-tin Tanase` Nimic despre papagali Premiera Agerpres.ro 02.07 .2009.Media +++

Teatrul de Revista C.Tanase Premiile `Mihai Maximilian` acordate de Fundatia StelaR 20.12.2008 +++
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media