(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Turnee Festivalul Teatrelor de Revista la Teatrul Municipal Baia Mare 2012

Teatrul de Revistã "Constantin Tãnase" Bucuresti, invitat la
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA
- Editia I, Baia Mare

Teatrul Municipal Baia Mare, 1 -3 noiembrie 2012,Editia I

Pe 1 noiembrie 2012, la Teatrul Municipal Baia Mare (www.teatrulbm.ro) a debutat MINIFESTIVALUL de TEATRU de REVISTÃ ocazionat de Aniversarea, în acest an, a 140 de ani de la primul spectacol de Revistã.
Cu aceastã ocazie va fi redeschisã Secţia “Revistã” care va purta numele marelui textier MIHAI MAXIMILIAN.
Se ştie cã, dupã înfiinţarea Companiei ”Cãrãbus” pe 23 mai 1919, sursele bibliografice fixeazã fãrã echivoc momentul primului spectacol de Revistã: 19 noiembrie 1872. Atunci, pe scena Teatrului Bossel, aflatã pe Calea Victoriei, a avut loc reprezentaţia spectacolului ”Apele de la Vãcãresti” („Apele de la Vãcãresci”, titlul original), o „comedie vodevilã în 3 acte” de Matei Millo (a fãcut ca artist, parte din distribuţie), cu muzicã de Alexandru Flechtenmacher. Acest spectacol era o Revistã ”cu subiect”, care pornea de la descoperirea unui izvor de ape minerale de cãtre arhitectul francez Berton, ce fãcuse unele sãpãturi în albia Dâmbovisei, lângã Dealul Vãcãrestilor.

Folcloristul G. Dem. Teodorescu a publicat în revista ”Familia” din 24 decembrie 1872, o cronicã (era cea dintâi cronicã despre spectacol de Revistã) în care acesta fãcea urmãtoarele aprecieri: ”Distinsul nostru actor, cântãret si autor, dl. Millo, a înnavusit repertoriul sãu cu o nouã piesã de ocaziune, intitulatã `Apele de la Vãcãresci`. Scrierea lui Millo nu este o piesã pretensioasã, o comedie înaltã de caracter, ci o modestã revistã umoristicã, în trei acte si însositã de muzicã”. I.L. Caragiale a importalizat tematica ”Apelor de la Vãcãresti” publicând un articol în revista ”Claponul” din 1897, republicat un an mai târziu în ”Calendarul Claponului” sub titlul ”Curã la apele de la Vãcãresti”.

În cartea sa intitulatã ”Revista de altãdatã” (Ed. Meridiane, 1973), regizorul de Revistã Nicolae Dinescu, dã drept certe datele primului spectacol românesc de Revistã într-un fel de

Act de Nastere:
Numele si prenumele: ”Apele de la Vãcãresti”.
Sexul: Revistã.
Nãscutã: în anul 1872, luna noiembrie, ziua 19.
Orasul: Bucuresti.
Strada: Podul Mogosoaiei (Victoriei) în Sala Bassel.

MINIFESTIVALUL DE TEATRULUI DE REVISTÃ a debutat joi la prânz cu spectacolul “CARTEA JUNGLEI” al Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti.
Seara, de la 19.30 trupa de la Ploieşti a prezentat una dintre cele mai de succes producţii - “BONSOIR, PARIS!”. Şi tot Teatrul “Toma Caragiu” a organizat în foyerul Teatrului Municipal o expoziţie retrospectivã de afişe. Lansarea şi expoziţia de carte “O Librãrie de tot râsul” şi lansarea volumului “Literaturã Umoristicã” de Cornel Udrea cu ocazia cãrora vor vorbi scriitorii Aurel Storin, Teodor Ardelean şi Cornel Udrea, vor completa programul atât de atractiv. În timpul festivalului, caricaturistul Ambrozie Bortã va încerca sã surprindã momente, dar mai ales portrete ce vor fi prezentate în ultima zi a evenimentului într-o expoziţie de caricaturã.

Pe 2 noiembrie, ora 19.30 este programatã Premiera spectacolului “BIBICI ŞI MITICI” (texte de Cornel Udrea şi I.L. Caragiale) al nou reînfiinţatei Secţii de Revistã a Teatrului Municipal Baia Mare. De acum încolo, aceasta va purta numele “MIHAI MAXIMILIAN”, marele textier de Revistã, soţul STELEI POPESCU, dispãrut dintre noi acum mai bine de 10 ani. În acest spectacol, invitaţi de onoare sunt STELA POPESCU şi ALEXANDRU ARŞINEL.

Sâmbãtã, 3 noiembrie este ziua dedicatã Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” din Bucureşti care va prezenta pe scena bãimãreanã douã spectacole: “REVISTA REVISTELOR” (ora 16.00) şi “APLAUZE, APLAUZE” (ora 19.30).

Din distribuţie fac parte: STELA POPESCU şi ALEXANDRU ARŞINEL, NAE LÃZÃRESCU şi VASILE MURARU, CRISTINA STAMATE, ADRIANA TRANDAFIR, VALENTINA FÃTU, ANA MARIA DONOSA, VALENTINA FÃTU, CRISTIAN SIMION, NAE ALEXANDRU, ADRIAN ENACHE, ANA MARIA MIRICÃ, DANIELA TÃNASE, Ansamblul de Balet al Teatrului de Revistã “Constantin Tãnase” (solişti: Edy Chirisescu - Ligia Judeanu, Andrei Dogaru - Oana Popovici, Vali Rosca –Cristina Marin).

Coregrafia: CORNEL POPOVICI. Scenografia: arh. THEODORA DINULESCU. Direcţia muzicalã: DAN DIMITRIU. Regia: BIÞU FÃLTICINEANU


Oana GEORGESCU
Secretar Literar&PR Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase"
Calea Victoriei nr. 33, Sector 1, Bucureşti
Email: oana_georgescu2003@yahoo.com / oanageorgescuro@gmail.com

  • FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare

  • FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare

  • FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare


Imagine
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare
FESTIVALUL TEATRELOR DE REVISTA - Editia I, Baia Mare

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020