(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina    
Subiect urmator→
 

Ziua_Mondiala a Teatrului 2011 Mesaj International Jessica A. Kaahwa, Uganda

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului 2018
Jessica A. Kaahwa, Uganda - dramaturg, actrita, regizoare si profesoara de teatru


Biografie Jessica A. Kaahwa, Uganda - autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011


Dr. Jessica A. Kaahwa nu este numai dramaturg, actrita, regizoare si profesoara de teatru de succes, ci se bucura de respect international si pentru activitatea ei umanitara.
Bursiera Fulbright, a primit numeroase premii si burse pentru a-si continua cercetarea si munca de teren, folosind teatrul si mijloacele de comunicare ca forte constructive in zonele de conflict si pentru ameliorarea sanatatii.

In prezent, Jessica Kaahwa este conferentiar la Departamentul de Muzica, Dans si Teatru al Universitatii Makerere din Uganda, unde si-a luat si masteratul.
Calatorind mult, licenta si-a luat-o la Universitatea din Benin, Nigeria, unde a si lucrat pe post de crainic la Serviciul Extern al Radio Nigeria. In 2001 si-a luat doctoratul in istorie, teorie si critica teatrala la Universitatea Maryland, SUA.

Jessica Kaahwa a scris peste 15 piese de teatru, televiziune si radio, inclusiv Piatra de temelie, Justitie cu muscaturi, Paradis etern, Ecourile pacii, Tobele libertatii.
A regizat si a jucat in cateva din propriile piese. A mai regizat, printre altele, Regele Lear de William Shakespeare, Mutter Courage si copiii ei de Bertolt Brecht (tradusa in limba luganda, cu care a facut turnee in Africa de Sud si la Washington D.C.), si a co-regizat Povestea soldatului de Igor Stravinski.
A jucat in Piatra de temelie, Lucruri pe care le fac barbatii (de Rosa Mbowa), Sotul nostru a luat-o razna (de Ola Rotimi), Moartea si calaretul regelui (de Wole Soyinka) si Ajunge cu registrul petrolului! (de Tunde Fatunde).

Sustinatoare infocata a drepturilor omului, bunei guvernari si dezvoltarii, Jessica Kaahwa isi face auzit glasul fara contenire in sprijinul egalitatii intre sexe, pacii si comunicarii in situatiile de conflict.
A condus initiative nationale si internationale, folosind teatrul in programe de dezvoltare, si continua cerectarea asupra diverselor aplicatii ale teatrului in toate aspectele societatii.

Scriind articole si manuale si tinand prelegeri despre aceste subiecte in lume, a condus multe workshopuri de perfectionare pentru organizatii nationale si internationale, precum si pentru multe institutii de invatamant superior.

Jessica Kaahwa crede cu tarie in forta exemplului in educatie. Printre actiunile ei umanitare se numara si infiintarea unui centru pentru copii orfani la ferma ei din Uganda, unde isi petrece o mare parte din timpul liber ajutandu-i pe acestia sa recapete atat sentimentul sigurantei cat si cel ca apartin cuiva.

Jessica Kaahwa vorbeste engleza, franceza, swahili si majoritatea limibilor bantu din Uganda si din tarile vecine, fiind fluenta in runyakitara.

Mesaj de Ziua Mondiala a Teatrului 2011
"Pentru un teatru in slujba omului" - Jessica A. Kaahwa, Uganda


"Intalnirea de astazi este o adevarata imagine a imensului potential al teatrului de a mobiliza comunitati si a construi punti.

V-ati inchipuit vreodata ca teatrul poate fi un puternic instrument al pacii si reconcilierii? In timp ce statele cheltuiesc sume uriase de bani pe misiuni de mentinere a pacii in zone de conflict violent ale lumii, teatrul primeste putina atentie ca alternativa in modificarea si gestionarea conflictelor de la om la om. Cum ar putea cetatenii planetei Pamant sa ajunga la pacea universala, cand instrumentele folosite vin dinspre forte externe, aparent de represiune?

Teatrul patrunde cu subtilitate in sufletul omului curpins de teama si suspiciune, transformand imaginea sinelui si deschizand o lume de optiuni in fata individului si a comunitatii. El poate conferi sens realitatilor zilnice, impiedicand un viitor nesigur. El se poate angrena in politicile umane in moduri simple si directe. Fiind atat de cuprinzator, teatrul poate constitui o experienta capabila de a depasi vechi neintelegeri.

In plus, teatrul este un mijloc dovedit de sprijinire si promovare a unor idei pe care le impartasim si pentru care suntem dispusi sa luptam atunci cand sunt incalcate.

Pentru a avea pace in viitor, trebuie sa incepem prin a folosi mijloace pasnice care cauta sa inteleaga, sa respecte si sa recunoasca contributiile fiecarei fiinte umane la obtinerea pacii. Teatrul este limbajul universal prin care putem schimba mesaje de pace si reconciliere.

Prin antrenarea activa a participantilor, teatrul poate determina muti indivizi sa demonteze perceptii anterioare dand, in acest fel, sanse individului sa renasca pentru a face noi alegeri, bazate pe realitati si cunostinte regasite. Pentru ca teatrului sa-i mearga bine, printre celelalte forme de arta, trebuie sa facem un pas curajos inainte si sa-l integram in viata de zi cu zi, unde sa trateze probleme grave precum conflictele si pacea.

Urmarind transformari sociale si reforme in cadrul comunitatilor, teatrul exista deja in zone ravasite de razboi si in sanul unor popoare care sufera de saracie cronica si boli. Exista un numar crescand de povesti de succes, in care teatrul a reusit sa mobilizeze publicul pentru a face cunoscute victimele traumelor razboiului si a le ajuta. Sunt deja in functiune platforme culturale precum Institutul International al Teatrului, al carui scop este `consolidarea pacii si prieteniei intre popoare`.
De aceea, ar fi o farsa daca, cunoscand puterea teatrului, am ramane tacuti in vremuri ca acestea si i-am lasa pe minuitorii de arme si aruncatorii de bombe sa se ocupe de pastrarea pacii in lume. Cum ar putea uneltele instrainarii sa actioneze si ca instrumente ale pacii si impacarii?

Cu ocazia acestei Zile Mondiale a Teatrului, va indemn sa reflectati asupra acestei perspective si sa promovati teatrul ca pe un instrument universal de dialog, transformare si reforma sociala. Natiunile Unite cheltuiesc sume uriase de bani pe misiuni de mentinere a pacii prin intermediul armelor in toata lumea, in vreme ce teatrul este o alternativa spontana, umana, mai putin costisitoare si cu mult mai puternica. Chiar daca nu poate fi singura cale de a aduce pacea, teatrul ar trebui cu siguranta inclus ca un instrument eficace in misiunile de mentinere a pacii.
"
(Dr. Jessica A. Kaahwa (Uganda)  • Jessica A. Kaahwa (Uganda) autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011 Dramaturg, actrita, regizoare, profesoara de teatru

  • Jessica A. Kaahwa (Uganda) autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011 Dramaturg, actrita, regizoare, profesoara de teatru

  • Jessica A. Kaahwa (Uganda) autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011 Dramaturg, actrita, regizoare, profesoara de teatru


Imagine
Jessica A. Kaahwa (Uganda) autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011 Dramaturg, actrita, regizoare, profesoara de teatru
Jessica A. Kaahwa (Uganda) autoarea mesajului de Ziua Mondiala a Teatrului 2011 Dramaturg, actrita, regizoare, profesoara de teatru

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020