(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete
Harta site Contact     Instagram       
 STIRI DIVERSE MEDIA
 27.03.2019 - Actorii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului! La Multi Ani tuturor iubitorilor de Teatru si slujitorilor acestuia!
 02.03.2019 - Vasile_Muraru merge in fiecare primavara in Moldova, sa puna un martisor pe mormsntul fostului coleg de scena, Nae Lazarescu (Libertatea.ro)
 01.02.2019 - Valentina_Fatu Patrascu interviu: Se implinesc 5 ani de cand colaboreaza cu Vasile Muraru (Libertatea.ro)
 28.01.2019 - Nepotii lui Tanase, satira politica pentru oameni mari. Primul spectacol muzical romanesc de revista jucat de copii, la Teatrul Constantin Tanase (Libertatea.ro)
 26.01.2019 - Teatrul de Revista la Ateneul din Iasi `Ca la Tanase`, in compania indragitilor actori Alexandru Arsinel, Vasile Muraru, Valentina Fatu si Ana Maria Donosa!
 24.01.2019 - Nepotii lui Tanase `Revista` NU are varsta ! Cum a luat nastere acest spectacol? Video Interviu Antena1 Pitesti
 23.01.2019 - Valentina_Fatu si Vasile Muraru Invitati la Kanal D Teo Show: An nou, proiecte noi, voci noi!


TRCT CENTRUL DE PRESA MEDIA
Nume Pct
1.TEATRUL de REVISTA `Constantin Tanase` Bucuresti va invita la NOAPTEA MUZEELOR 2019  
2.Ziua_Mondiala a Teatrului, sarbatorita la initiativa Institutului International de Teatru din 1961  
3.Alexandru_Arsinel premiat la Gala Premiilor UARF -Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film Romania 2019  
4.Campania Nationala Uniter `Artistii pentru artisti` Spectacole si Ambasadori  
5.Nepotii lui Tanase fac zilele frumoase! Cronica de Teatru la Revista Teatrala Radio  
6.Gala SENIORILOR de 5 STELE, eveniment organizat de CSMB la TRCT in 2019  
7.Vasile_Muraru si Valentina Fatu Invitati la Teo Show in Studioul KANAL D  
8.Teatrul de Revista `C-tin. Tanase` si activitata sa in Presa 2015-2018  
9.Israel 2018 Succes al Teatrului de Revista `C-tin Tanase` Comunicat de Presa  
10.Galerie Foto la Teatrul de Revista `Constantin Tanase`  
11.Galerie Video la Teatrul de Revista `Constantin Tanase`  
12.PARTENERI Teatrul de Revista `C-tin Tanase`  
13.TRCT PREMII, DISTINCTII, DIPLOME  
14.Ziua_Mondiala a Cartii - 23 Aprilie (UNESCO)  
..continua..


TRCT ECHIPA ARTISTI
Nume Pct
1.Echipa Artisti, Actori la TRCT  
2.Echipa Solisti, Interpreti la TRCT  
3.Echipa Ansamblului de Balet TRCT  
4.Echipa Regizori, Scenografi  
5.Echipa Orchestrei TRCT  
6.Echipa TRCT Biografii, CV  
7.Artisti Invitati in Spectacole TRCT  
..continua..

Contact Webmaster
       Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator  

Ziua_Mondiala a Teatrului 2013 Mesaje Dario Fo (Italia) si Ion Caramitru


Bilete spectacole

Reddit
Digg It
Tumblr


Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Mesaj de Ziua Internaţionalã a Teatrului
- Actorul Dario Fo - Italia

27.03.2013

În urmã cu mult timp, Puterea a rezolvat problema intoleranţei faţã de actorii Commedia dell'Arte prin exilarea lor în afara ţãrii.
Astãzi, actorii şi companiile de teatru se chinuie sã gãseascã scene publice, teatre şi spectatori, din cauza crizei.

Prin urmare, conducãtorii nu mai sunt preocupaţi de problema controlului asupra celor care se exprimã cu ironie şi sarcasm, din moment ce nu mai e niciun loc pentru actori, şi nici public cãruia sã i se adreseze.

Din contrã, în timpul Renaşterii, cei care deţineau puterea în Italia erau nevoiţi sã depunã un efort semnificativ pentru a-i ţine pe comedianţi (Commedianti) la distanţã, deoarece aceştia din urmã se bucurau de o mare audienţã.

Se ştie cã marele exil al actorilor de Commedia dell'Arte a avut loc în secolul contra-Reformei, când s-a decretat desfiinţarea tuturor spaţiilor teatrale, mai ales în Roma, unde au fost acuzaţi de ofensã la adresa oraşului sfânt.

In 1697, Papa Inocenţiu XII, sub presiunea cererilor insistente din partea burgheziei conservative şi a clericilor, a ordonat demolarea Teatrului Tordinona unde, potrivit moraliştilor, se puseserã în scenã cele mai multe piese obscene.

În perioada contra-Reformei, cardinalul Carlo Borromeo, care era activ în nordul Italiei, s-a dedicat salvãrii „copiilor din Milan", stabilind o distincţie clarã între artã, ca formã supremã de educaţie spiritualã, şi teatru, ca manifestare a profanului şi a vanitãţii.

Într-o scrisoare adresatã colaboratorilor sãi, acesta se exprimã mai mult sau mai puţin dupã cum urmeazã: „Preocupaţi fiind cu eradicarea buruienilor, am fãcut tot ce am putut ca sã ardem texte care conţineau discursuri degradante, ca sã le ştergem din memoria omenirii, şi în acelaşi timp sã îi aducem în faţa justiţiei pe cei care publicau asemenea texte.

Cu toate acestea, se vede cã, în timp ce dormeam, Rãul a lucrat cu şi mai multã şiretenie. Ce se vede cu ochiul pãtrunde mult mai bine în suflet decât ce se citeşte în asemenea cãrţi! Cuvântul vorbit însoţit de gestul potrivit fac mult mai multã stricãciune în minţile adolescentelor şi ale fetelor tinere decât cuvântul mort tipãrit în cãrţi.

Prin urmare, se impune ca mãsurã de urgenţã sã scãpãm oraşele noastre de teatre şi regizori, aşa cum facem şi cu sufletele nedorite".

Astfel, singura soluţie pentru crizã se aflã în speranţa unei alte mari expulzãri organizate împotriva noastrã, şi mai ales împotriva tinerilor care doresc sã deprindã arta teatrului: o nouã diasporã de Commedianti, de regizori care ar beneficia nespus dintr-o asemenea poziţie de dragul unei noi reprezentaţii.

Dario Fo
(Traducere din englezã - Daniela Oancea)

Biografie: Dario Fo, nãscut la 24 martie 1926, este un dramaturg, satirist, director de teatru, actor şi compozitor italian, laureat al premiului Nobel pentru literaturã în 1997. Opera sa dramaticã foloseşte metodele comice specifice commediei dell'arte, un stil dramatic foarte popular printre clasele muncitoare de odinioarã.


Opera lui Fo se caracterizeazã prin criticã la adresa crimei organizate, corupţiei şi asasinatelor politice, doctrinei catolice şi conflictelor din Orientul Mijlociu.

Fo a scris aproximativ 70 de piese de teatru. Printre cele mai renumite piese se numãrã Morte accidentale di un anarchico (1974; Moartea accidentalã a unui anarhist) şi Non si paga, non si paga! (1974; Nu putem plãti? Nu vom plãti!).

Fo este directorul şi regizorul unei companii de teatru, împreunã cu Franca Rame. La acordarea premiului Nobel pentru literaturã în 1997, comisia de jurizare l-a cracterizat pe Fo drept un scriitor „care imitã bufonii epocii medievale, subminând autoritatea şi menţinând demnitatea celor cãlcaţi în picioare."

Ion Caramitru transmite mesajul national de Ziua Internaţionalã a Teatrului 2013
Mesaj Naţional


Teatrul poartã în fiinţa lui mesajul veşniciei.
Urmând ciclul existenţei, dând viaţã personajelor lui etalon, Teatrul îşi asumã drept de viaţã şi de moarte asupra fiinţelor de fum pe care le însufleţeşte.
Ele trãiesc încremenite între coperţi de carte şi aşteaptã rãbdãtoare mâinile dibace care sã le punã în mişcare, sã le facã sã respire, sã se lupte şi sã moarã pentru a învia din nou, de fiecare datã când cineva deschide Cartea.

Mã uit cu nostalgie în urmã şi revãd ca într-un caleidoscop miile de personaje ale Teatrului Universal şi regret nespus cã am întruchipat pe scenã doar câţiva regi şi prinţi sau câţiva oameni simpli care au vrut sã schimbe lumea aşa cum mi-aş fi dorit. Am mers cu ei pânã la capãt şi i-am adus, întregi la minte, sã-şi susţinã cauza în arenã.

Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însã, cã pentru a face Teatru adevãrat şi viu e nevoie de mai mult.
Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii.
Si una şi alta, dar, mai ales, implicarea adâncã a lui în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trãim, în politica de zi cu zi.

Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie sã le întoarcã spre folosinţã generaţiilor care se succed.
„În vremuri de restrişte cultura se opreşte", spunea un ministru de finanţe al României, de tristã amintire.

- Nu, domnule Ministru, cultura nu se opreşte niciodatã. Dacã aţi fi fost Polonius, ministrul responsabil de viaţa Danemarcei, v-aş fi spus ca Hamlet:

„Aveţi grijã de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, cãci ei sunt cronica vie şi prescurtatã a vremurilor. Mai bine sã ai parte de un epitaf prost dupã moarte decât sã intri în gura lor cât timp eşti în viaţã".

Aviz amatorilor!
Ion Caramitru
Sursa:
http://www.uniter.ro/iti-centrul-roman/proiecte-centrul-roman-iti/mesajul-pentru-ziua-mondiala-a-teatrului/mesaj-2013/


  • Ziua Mondiala a Teatrului -Mesaj International (Dario Fo, Italia) si Mesaj National (Ion Caramitru)

  • Ziua Mondiala a Teatrului -Mesaj International (Dario Fo, Italia) si Mesaj National (Ion Caramitru)

  • Ziua Mondiala a Teatrului -Mesaj International (Dario Fo, Italia) si Mesaj National (Ion Caramitru)


Imagine
Ziua Mondiala a Teatrului -Mesaj International (Dario Fo, Italia) si Mesaj National (Ion Caramitru)
Ziua Mondiala a Teatrului -Mesaj International (Dario Fo, Italia) si Mesaj National (Ion Caramitru)

    Pagina 1 din 1   


Alte articole similare

Home/Prima pagina Subiect precedent   | Subiect urmator TopCampania nationala UNITER `Clipe de viata` invitati Stela Popescu, Al.Arsinel la TNB 2013

Spectacole Program Repertoriu

Ziua_Mondiala a Teatrului 2012 Mesaj John Malkovich (USA) si Ion Caramitru
 Teatrul Constantin TanaseTermeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
  © TeatrulTanase.ro 2008 - 2019
       
Search/ Cauta in site

Nume actori, spectacole
Foto, Video
Articole media