(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Ziua_Mondiala a Teatrului 2015 Mesaj regizorul Krzysztof Warlikowski, Polonia

Teatrul de Revistã “Constantin Tãnase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Mesaj de Ziua Internaţionalã a Teatrului
- Regizorul Krzysztof Warlikowski- Polonia


27 martie 2015

"Pe adevãrații maeștri ai teatrului îi gãsim, mai degrabã, departe de scenã. De obicei, ei sunt cei care înțeleg ca teatrul nu e o mașinã de reprodus clișee și convenții. Sunt cei care-i cautã sursa vie pe care nu o regãsești tot timpul în sãlile de teatru unde mulțimi de oameni se-nghesuie în fiecare zi, preocupați sã copieze o lume sau alta.

Copiem, în loc sã ne creãm propriile lumi care sã incite la dezbateri, care au la bazã emoțiile ascunse în interiorul nostru. În fapt, tocmai Teatrul este cel care reușește sã dezvãluie aceste lumi.

De multe ori ma întorc la prozã ca sã înțeleg mai bine cum e teatrul. Zi de zi, mã surprind gândindu-mã la scriitorii care, acum aproape o sutã de ani au descris în mod profetic, dar fãrã exagerare, decãderea zeilor europeni, apusul ce a cufundat civilizația noastrã într-o beznã în care nici astãzi nu s-a fãcut luminã.

Mã gîndesc la Franz Kafka, la Thomas Mann și la Marcel Proust. Acestor profeți le-aș adãuga astãzi numele lui John Maxwell Coetzee.

Sentimentul lor comun al sfârșitului inevitabil al lumii – nu al planetei, ci al unui model al relațiilor interumane – și al ordinii sociale și rãsturnãrilor acesteia, ne însoțește astãzi, marcându-ne profund. Pe noi, cei care trãim dupã sfârșitul lumii.

Noi, care trãim în fața unor crime și conflicte ce izbucnesc în fiecare zi, în mereu alte locuri, mai rapid chiar decât reușesc sã fie relatate de mijloacele de comunicare. De altfel, aceste „incendii” devin repede plictisitoare și dispar fãrã urmã din relatãrile de presã.

Iar noi ne simțim neputincioși, îngroziți și încolțiți. Nu mai suntem capabili sã înãlțãm turnuri, iar zidurile pe care le construim cu încãpãțânare nu ne apãrã de nimic; dimpotrivã, ele însele au nevoie de protecție și grijã, lucru care ne consumã o bunã parte din energia noastrã vitalã.

Si nu mai avem forța de a încerca sã vedem ceea ce se aflã în spatele porților, dincolo de zid. Tocmai din acest motiv teatrul ar trebui sã existe și, de acolo, din spatele porților, sã-și caute forța. Pentru a pãtrunde cu privirea acolo unde ne este interzis.

„Legenda însã încearcã sã explice inexplicabilul. De vreme ce pleacã de la un adevãr, trebuie sã sfârșeascã din nou în inexplicabil” – în aceste cuvinte descrie Kafka transformarea legendei lui Prometeu.

Eu asociez profund aceste cuvinte modului în care ar trebui sã fie teatrul. Şi un asemenea teatru, care sã-și aibã începutul în profunzimea adevãrului iar sfârșitul în inexplicabil, le doresc tuturor slujitorilor acestuia, atât celor de pe scenã, cât și celor din public. Le-o doresc din tot sufletul!"


Krzysztof Warlikowski, regizor
Este unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai generației sale. S-a nãscut în Polonia în 1962.


Împreunã cu scenografa Malgorzata Szczêniak, Warlikowski creeazã imagini teatrale excepționale. În munca sa cu actorul, îl îndrumã pe acesta cãtre cele mai profunde straturi ale creativitãții sale. A inventat, practic, un nou fel de a pune în scenã Shakespeare. Opera sa include, de asemenea, interpretãri subversive ale tragediilor grecești, și este cunoscut și pentru punerea în scenã a autorilor contemporani.

Producția sa, Purificare de Sarah Kane a fost foarte bine primitã la Festivalul de la Avignon în 2002 și la Festival de Théâtre des Amériques din Montreal - acesta fiind un moment decisiv pentru intrarea lui Warlikowski pe scena internaționalã.

Din 2008 este director artistic al NowyTeatre (Teatrul Nou) din Varșovia, unde a regizat pânã în prezent patru spectacole care au la bazã adaptãri proprii dupã mai multe texte: (A) Pollonia (2009), Sfârșitul (2010), Povestiri africane de Shakespeare (2011) și Kabaretwarszawski (2013).

În prezent lucreazã la adaptarea pentru scenã a romanului În cãutarea timpului pierdut de Marcel Proust. La NowyTeatre, Warlikowski a creat o viziune personalã a rolului și locului teatrului în societate, implicând și spectatorii. Motto-ul sãu pentru teatru a devenit: "Evadarea prin teatru"

Spectacole regizate de Warlikowski au fost prezentate la cele mai importante festivaluri de teatru ca: Festival d’Avignon, Festival Prensa de Otoño in Madrid , Edinburgh International Festival, Wiener Festwochen, Next Wave Festival BAM - New York, Athens Festival, International Theatre Festival Santiago a Mil în Chile, International Theatre Festival PoNTI în Porto, XXI Seoul Performing Arts Festival în Coreea de Sud, Festival BITEF în Belgrad.
Activitatea artisticã a lui Krzysztof Warlikowski include, de asemenea opera. Warlikowski a regizat în cele mai importante opere din lume, inclusiv La Monnaie din Bruxelles, Opera Naționalã din Paris și Opera de Stat Bavarezã din Munchen.

În dorința sa de a "reteatraliza" opera, este perceput ca un regizor de operã revoluționar. Printre altele, el a pus în scenã: Iphigenia in Tauris, The Makropulos Affair, Parsifal, The Woman without the Shadow, Medea, Lulu și, de curând Don Giovanni.

Krzysztof Warlikowski a câștigat numeroase premii printre care Premiul Uniunii Criticilor de Teatru din Franța în 2003 pentru spectacolul "Purificare de Sarah Kane", considerat ca fiind cel mai bun spectacol de limbã strãinã prezentat în Franța în stagiunea 2002/2003. În 2008, criticii francezi i-au acordat, de asemenea, un premiu pentru Îngeri în America.

El a fost premiat și de cãtre Secția Criticilor de Teatru – secția polonezã a Institutului Internațional de Teatru pentru promovarea teatrului polonez în strãinãtate. În 2006 a primit prestigiosul "Meyerhold" la Moscova, iar în aprilie 2008 "Premiul Europa Noi Realitãți Teatrale" la Salonic, Grecia.

În luna mai 2008 New York’s Village Voice i-au conferit lui Warlikowski "ObieAward" pentru spectacolul Krum de Hanoch Levin, prezentat la cea de-a 25-a ediție a BAM Festival. A primit "Golden Mask" pentru cel mai bun spectacol strãin în Rusia, în 2011, pentru producția NowyTeatr cu (A) Pollonia.

În luna mai 2012, NowyTeatr este premiat de cãtre juriul internațional prezidat de Gérard Mortier cu "Diagilev Award" în Perm pentru spectacolul Povestiri africane de Shakespeare. În 2013 a primit din partea Franței titlul de Comandor al Artelor și Literelor

Organizatã pentru prima datã la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua mondialã a teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru.

Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintã cea mai importantã organizație non-guvernamentalã din domeniul artistic.

Primul Mesaj Internaþional de Ziua Mondialã a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franta) în 1962. Alte personalitãþi care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) si Eugen Ionescu (1976).

Uniunea Teatralã din România continuã ºi anul acesta campania naþionalã „Artiºtii pentru artiºti”, marcând astfel Ziua Mondialã a Teatrului.Mai multe teatre din București și din țarã s-au implicat în Campanie, contribuind la promovarea acesteia cãtre publicul spectator.

  • Ziua_Mondiala a Teatrului Mesaj International (Krzysztof Warlikowski, Polonia) 27.03.2015

  • Ziua_Mondiala a Teatrului Mesaj International (Krzysztof Warlikowski, Polonia) 27.03.2015

  • Ziua_Mondiala a Teatrului Mesaj International (Krzysztof Warlikowski, Polonia) 27.03.2015


Imagine
Ziua_Mondiala a Teatrului Mesaj International (Krzysztof Warlikowski, Polonia) 27.03.2015
Ziua_Mondiala a Teatrului Mesaj International (Krzysztof Warlikowski, Polonia) 27.03.2015

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020