(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Compozitorul Temistocle Popa (27.06.1921-26.11.2013)

Teatrul de Revistã "Constantin Tãnase" Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
IN MEMORIAM Temistocle Popa
(27.06.1921-26.11.2013)


Extras din cartea "TEMISTOCLE POPA
lansata la targul GAUDEAMUS, autor Octavian Ursulescu


Dupã studiul saxofonului, harpei și al flautului a trecut la Conservatorul de Muzicã și Artã dramaticã din București, iar în 1945 începe sã cînte, în formația lui Sergiu Malagamba. A fost apoi flautist în orchestra Teatrului de Operetã, condus de Ion Dacian, unde îl avea ca dirijor pe Gherase Dendrino.

În 1949, se angajeazã la Teatrul Savoy, unde este luat sub aripa sa protectoare de ctitorul muzicii ușoare românești moderne, Ion Vasilescu. De altfel, prima compoziție a sa, "Vînt din zare-albastrã", a fost lansatã cu succes la Teatrul „C. Tãnase”, într-un concert dirijat de un alt mare maestru al genului, Henri Mãlineanu. Piesele i-au fost cîntate de Maria Tãnase, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Ileana Sãrãroiu, Dan Spãtaru, Luigi Ionescu, Marina Voica, Margareta Pâslaru și mulți, mulți alții.

Temistocle Popa are amintiri vii legate de toți cei cu care a lucrat la Tãnase, între aceștia figurînd la loc de cinste așii coregrafiei: Floria Capsali, Mitițã Dumitrescu, Nicolae Sever, Sandu Feyer, Pãstoral Ionescu, Sandi, Pãtrașcu, Nella Stoenescu, Viorica Chiș, Tudose Martinicã. De asemenea compozitorul a scris muzica pentru primele succese ale originalului cuplu comic-fantezist Anton și Romicã.

Pãstrez o vie admirație Ioanei Radu, interpreta fãrã egal a romanței și a cîntecelor noastre de viațã lungã, ca și legendarului Gicã Petrescu, care a transformat în bijuterii tot ce a atins, apoi lui Emil Gavriș, Dorinei Drãghici și soțului ei, Nicu Stoenescu, lui Ion Luican, „olteanul cu șapte piei”, celor trei grații ale cîntecului – Mara Ianoli, Aida Moga, Lavinia Slãveanu, nemaivorbind de Luigi Ionescu, „nașul Lalelelor mele” – își amintea cu nostalgie maestrul.

În aceeași categorie a colaboratorilor dragi intrã și Nicolae Nițescu, pe care Tãnase l-a sãrbãtorit anul trecut (2010) la 80 de ani, George Bunea, basul Rodion Hodovanschi cu inconfundabila sa pedalã de contra mi bemol, Jean Pãunescu, Gabi Pascu. Nu-i uitã nici pe cei care, în 1989, erau „mai tineri”, dar aveau deja o frumoasã carierã în spate: Mirabela Dauer, Angela Similea, Eva Kiss, Mihaela Oancea (care dupã Revoluție a pãrãsit lumea muzicii ușoare în favoarea cîntecului religios), Romica Puceanu, George Enache, Cãtãlin Crișan, Daniel Iordãchioae, formația „Savoy” condusã de Marian Nistor...

Cu o memorie impecabilã, Temistocle Popa ține sã mulțumeascã și în paginile acestei cãrți artiștilor de aleasã vocație cu care a lansat atîtea și atîtea șlagãre: Marina Voica, Corina Chiriac, Anda Cãlugãreanu, Cornel Constantiniu, Ion Dichiseanu, Cristian Popescu, Dorin Anastasiu, regretații Aurelian Andreescu și Ștefan Bãnicã... Cîte amintiri, cîte șlagãre, cîte vedete! O întreagã lume, pe cale de a apune...

O paginã cu totul aparte este legatã de istoria neromanțatã a celor „trei mușchetari”, care, așa cum am mai scris, erau ca și la Dumas, patru! Athos, Porthos și Aramis erau Radu Șerban Vasile Veselovschi și George Grigoriu, iar d’Artagnan – Temistocle Popa. Cînd, în 1954, acesta dãdea la ivealã, așa cum am arãtat, primele compoziții, Radu Șerban era deja cunoscut încã de prin 1951 prin titluri cum ar fi Linã Cãtãlinã, Sã-mi scrii, iubite, Ții minte?, Frumos ești, București!. Succesul lui i-a stimulat și pe ceilalți „mușchetari”, așa încît hit-urile au apãrut unul dupã altul.

Vasile Veselovschi a replicat cu"
"Imi spusese mie luna", "De ce nu mã lași în pace?", "Spune-mi ce sã fac sã-ți plac puțin?",
George Grigoriu cu și mai celebrele "Broscuța Oac", "Ce frumos îmi rãspunzi „alo”!", "Podul Grant",
iar Temistocle Popa cu "Vîntule din zarea-albastrã", "Nu-s stelele de vinã", "Un bãiat cînta".

Din acest moment, supremația „mușchetarilor” devine autoritarã, ei cucerind mai toate premiile importante și propunînd publicului zeci de melodii de mare succes, fredonate de mici și mari. Sã nu uitãm cã atunci radioul public difuza mai mult creație autohtonã, ca și tînãrul post TV, cu emisiuni în direct.

Primii lauri i-a cucerit, firesc, Radu Șerban, cu melodiile:
"Un minut", "Pomul cu vrãbii", "Douã rîndunici", urmat la scurt interval de Vasile Veselovschi, cu "O chitarã cînta", "Ne cheamã ritmul sã dansãm", "Dac-ar fi ce bine-ar fi".

George Grigoriu nu s-a lãsat mai prejos, cu "Mãrunțica", "Serenada tinereții", "Chemarea mãrii", în timp ce Temistocle Popa a cunoscut popularitatea cu "Fetele de la Sãvinești", "Poiana cu flori", "Bãiatul cu chitara".
Au trecut aproape 50 de ani, dar recunoașteți cã puteți fredona și acum refrenul unora dintre aceste piese! De la primul festival de la Mamaia, din 1963, prietenia dintre ei se cimenta, dar exista și o admirabilã rivalitate muzicalã, atît de beneficã pe portativul genului.

În prodigioasa-i carierã, Temistocle Popa a colaborat cu mulți artiști de valoare, cei mai speciali dintre ei meritînd un loc aparte în amintirile sale. Între aceștia, la loc de cinste, regretata Doina Badea, al cãrei glas impregnat de patetism și de o forțã rarã stãruie și acum în memoria melomanilor, la mai bine de 30 de ani de la dispariția sa. Se formase singurã, fãrã studii de specialitate, se afirmase pe scena Teatrului de revistã din Deva și era fascinatã de personalitatea Mariei Tãnase, pe urmele cãreia dorea sã calce, visînd Ciuleandra zi și noapte... Idealã pentru melodiile ample, maiestuoase, care aduceau mereu la Mamaia premii compozitorilor, interpreta era nemulțumitã cã era ocolitã atunci cînd se ofereau piesele mai ritmate, capabile sã fie fredonate cu ușurințã.

Așa încît într-o bunã zi l-a abordat de-a dreptul pe compozitor, recunoscut pentru știința sa de a gãsi linii melodice de mare accesibilitate:
"Hai, Temi, sã facem împreunã un cîntec, dar un cîntec care sã dãinuie, sã rãmînã și dupã noi!"
Impresionat de calitãțile vocale ale solistei, Temistocle Popa s-a gîndit sã compunã pe versurile Mariei Tãnase , așa încît, dupã sãptãmîni de trudã comunã (era cunoscutã exigența artistei) s-a nãscut cunoscutul cîntec Pe izvor, pe izvoraș.

De altfel, Doina Badea a jucat un rol important în cariera de început a compozitorului, ducîndu-l de patru ori pe podiumul festivalului de la Mamaia, iar în 1969 pe treapta cea mai înaltã – premiul I cu Dintotdeauna pe acest pãmînt. În aceastã serie de excepție se înscriu titluri cum ar fi: "Șoapte de iubire", "Țara unde m-am nãscut", "Sunã clopotele vieții", "Zburați, porumbei!", "Inimã, cînd știi".

Modestã, serioasã, perfecționistã, solista s-a întrebat nu o datã dacã locul ei n-ar fi fost pe scena unui teatru de operã, unde ar fi putut crea roluri dramatice, deși publicul o primea pretutindeni cu mare cãldurã, inclusiv peste hotare. A cucerit un premiu important la festivalul Lira de aur de la Bratislava, cu "Vechiul pian" de Vasile V. Vasilache. Catastrofalul cutremur din 4 martie 1977 ne-a rãpit-o, împreunã cu soțul și cei doi copii...

Dar cum l-ar putea uita Temistocle Popa pe legendarul Gicã Petrescu? Multã vreme au circulat glume legate de vîrsta artistului (nu o datã spuse chiar de el!), într-atît de jovial, fermecãtor, spontan și parcã neatins de timp era de fiecare datã. E drept, misterul a fost parțial dezlegat în 1985, cu ocazia spectacolului organizat la împlinirea vîrstei de 70 de ani, dar am scris „parțial” pentru cã nu puțini erau aceia care puneau sub semnul îndoielii datele înscrise în buletin, de parcã asta ar fi fost important la un artist de talia lui!

Cînta și dansa ca la prima tinerețe, poseda și talent actoricesc, în numeroase spectacole de succes de pe afișul Teatrului de revistã „Constantin Tãnase”, cum ar fi `Nimic despre elefanți`. Cu sinceritate și naturalețe, Gicã Petrescu a știut de minune sã-și alcãtuiascã de fiecare datã un repertoriu echilibrat, în care-și gãseau locul și romanțe, și cîntece de petrecere, și melodii din repertoriul internațional. I-a interpretat cîteva creații lui Temistocle Popa, dintre care Nu uita cã ești român a devenit, în transpunerea plinã de noblețe conferitã de artist, un adevãrat imn al diasporei, fiind cîntat, în fața unei asistențe mereu cu lacrimi în ochi, în toate turneele sale de peste hotare.

Adevãrat mit pentru muzica ușoarã româneascã, Gicã Petrescu, acest Maurice Chevalier al nostru, rãmîne un exemplu unic de auto-disciplinã și profesionalism, evidențiate într-o carierã încã neegalatã.
Lalelele lansate de Luigi Ionescu, dar nu numai ele, i-au apropiat pentru totdeauna pe cei doi. Deși fusese sortit carierei de aviator, pe care a pãrãsit-o la 30 de ani, cu vocea sa caldã, baritonalã, Luigi Ionescu a fost legat întreaga viațã de scena Teatrului de revistã „Constatin Tãnase”.

Cititi mai mult AICI

* * *
DUMINICA, 27.11.2011, ora 14.00 in Spatiul de Evenimente (NIVEL III) la Targul `GAUDEAMUS` a avut loc lansarea cartilor TEMISTOCLE POPA de Octavian Ursulescu si VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino.
Ambele volume ne poartã prin Bucurestii de altã datã, în atmosfera exuberantã a Micului Paris, prin lumea muzicii, a slagãrului, a spectacolului, a cabaretului, a vedetelor autentice. . . Sunt 2 povesti interesante, pasionante, inedite, strãlucitoare, vesele, dar si foarte triste. 2 povesti despre doi mari români, doi mari artisti, care iatã, sunt readuse în centrul atentiei datoritã initiativei si bunãvointei dlui. Dr. Florin Rotaru, director general al BIBLIOTECII METROPOLITANE BUCURESTI de a edita valoroase cãrti de colectie.

Prezentarea cãrtilor a fost fãcutã de Dr. Florin Rotaru, director general al BIBLIOTECII METROPLITANE BUCURESTI, de Sida Spãtaru, sotia marelui interpret Dan Spãtaru, cel cãruia Temistocle Popa i-a compus 68 de slagãre, alãturi de alte personalitãti ale muzicii usoare românesti, apoi de Vartan Arachelian, semnatarul prefatei cãrtii `VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TÃNASE` de Nicolae Carandino, Prof. Univ. Dr. Valeriu Râpeanu, Dr. Aurel Storin, Gheorghe Florescu - celebrul `cafegiu` etc.
Oana GEORGESCU, secretar literar Teatrul de Revistã `Constantin Tãnase`
Email: oanageorgescuro@gmail.com /oana_georgescu2003@yahoo.com


  • Coperta cartii `COMPOZITORUL TEMISTOCLE POPA` de Octavian Ursulescu

  • Cartea VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino

  • Coperta cartii `COMPOZITORUL TEMISTOCLE POPA` de Octavian Ursulescu


Imagine
Coperta cartii `COMPOZITORUL TEMISTOCLE POPA` de Octavian Ursulescu
Coperta cartii `COMPOZITORUL TEMISTOCLE POPA` de Octavian Ursulescu
Cartea VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino
Cartea VIATA DE HAZ SI DE NECAZ A LUI CONSTANTIN TANASE de Nicolae Carandino

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020