(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

iN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014): Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori

"Ma leaga multe si mari amintiri de teatrul de Comedie, de "Nottara" si Teatrul Mic, de Gradina "Savoy" a Teatrului "Constantin Tanase", unde am jucat in spectacole de revista si comedii muzicale... sa fi avut atunci vreo 30 de ani si cateva succese importante pe prima scena a tarii, dar si in alte teatre, unde jucam comedii muzicale. La Savoy, dansam si cantam cu foc in "Baietii de la parter" sau "Pisica neagra", unde lansam vreo sapte slagare; nu are atatea intr-un singur recital nici faimosul Iglesias! Dar, ma rog, ce nu faceam cu inconstienta tineretii! In acel moment, am fost chemat la sindicatul actorilor, impreuna cu alti colegi, tot nescoliti ca si mine, sa ne sustinem atestatul pe post. Comisie mare. Noi - Vasilica Tastaman, Mihailescu-Braila si alti cativa - eram pieriti de frica. Intrebari cumplite, de estetica marxista, noi ioc; dadeam din colt in colt. Ne faceam ca ne apuca tusea, ca ne legam sireturile, ma rog, pustisme d-astea. Penibil! Noroc cu batranul regizor Tompa Gabor (tatal celui de azi), care nu a mai rabdat si s-a rastit la colegii lui din comisie: "Ce aveti voi cu copiii astia? Seara de seara aduc lumea in teatru, cuceresc inimile spectatorilor care-i adora, iar voi va bateti joc de ei?". Ne-au dat la toti - examinatori si examinati - lacrimi in ochi si-am scapat..." (Mihai (Mișu) Fotino )

(Tudor Arghezi 1937) in "Bilete de papagal":
"Am vazut, de curand, la spectacolul "Coloniale" , un baiat de 7 ani, care a reusit pur si simplu sa ma incante: Misulica M. Fotino, o adevarata minune a teatrului romanesc, o stea care tocmai s-a nascut. Spectacolul "Coloniale", o comedie frantuzeasca bulevardiera, cu actori de calibru: V. Maximilian, Maria Filotti, Ion Talianu, Silvia Chicos, Misu Fotino (tatal) si Misulica M. Fotino (7 ani)."

Actrița Stela Popescu a declarat pentru AGERPRES, referindu-se la decesul lui Mihai Fotino, cã în ultima vreme "au plecat" foarte mulți artiști mari, "o generație care a susținut calitatea teatrului românesc".

"Pleacã o generație întreagã de lângã noi, o generație care a susținut calitatea teatrului românesc și valoarea teatrului românesc atâția ani de zile. Mișu (n.r. — Mihai Fotino) era un talent extraordinar dublat de o inteligențã remarcabilã, era un om cultivat, un om cu o mare calitate sufleteascã, cu o mare calitate actoriceascã", a afirmat Stela Popescu.

Actrița a spus cã l-a cunoscut prima datã pe Mișu Fotino la Brașov și încã de atunci l-a apreciat ca fiind un "om extraordinar".

"Îl cunosc pe Mișu de când juca la Brașov, eu eram la liceu, el era puțin mai mare decât mine și de atunci l-am apreciat, am lucrat împreunã, era un coleg bun, un prieten bun și plin de haz, întotdeauna dispus sã spunã o glumã, sã creeze o atmosferã plãcutã, prieteneascã. Era un om extraordinar. Din pãcate, în ultimii doi sau trei ani a suferit îngrozitor, n-a mai putut sã joace, a avut un final trist. Pleacã cu el o serie întreagã de actori care în ultimul an au dispãrut și care fãceau parte din istoria teatrului românesc. Îmi pare foarte rãu", a mai spus Stela Popescu.

Alexandru Arșinel a spus, pentru AGERPRES, cã Mihai Fotino fãcea parte din grupul marilor actori ai Naționalului care au jucat și pe scena Teatrului de Revistã, alãturi de alte nume mari ale teatrului ca Dem Rãdulescu, Tamara Buciuceanu și Olga Tudorache.

"Era un camarad, un prieten bun, un om bland, care nu ar fi jignit pe cineva". Misu Fotino a suferit, in ultimii sãi ani de viațã, din cauza faptului cã boala sa l-a ținut departe de public.
E o pierdere cu atat mai mare cu cat suferea de 10 ani. Realiza cã nu mai poate sã joace"
, a spus directorul Teatrului de Revista.

Actorul Mihai Fotino a murit luni, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Elias, dupã o grea suferințã, a declarat pentru AGERPRES directorul medical al unitãții medicale, Dana Safta.
Foto: AGERPRES ARHIVA/ANGELO BREZOIANU
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)

http://www1.agerpres.ro/cultura Stela_Popescu despre decesul lui Mihai Fotino: Pleaca o generatie care a sustinut calitatea teatrului romanesc

(Agerpres) 13.01.2014
Alexandru Arșinel a spus, pentru AGERPRES, cã Mihai Fotino fãcea parte din grupul marilor actori ai Naționalului care au jucat și pe scena Teatrului de Revistã, alãturi de alte nume mari ale teatrului ca Dem Rãdulescu, Tamara Buciuceanu și Olga Tudorache.

"Era un camarad, un prieten bun, un om bland, care nu ar fi jignit pe cineva", a spus Arșinel.

Acesta a adãugat cã Fotino a suferit, in ultimii sãi ani de viațã, din cauza faptului cã boala sa l-a ținut departe de public.

"E o pierdere cu atat mai mare cu cat suferea de 10 ani. Realiza cã nu mai poate sã joace", a spus directorul Teatrului de Revista.

Actorul Mihai Fotino a murit luni, 13.01.2014 la varsta de 83 de ani, la Spitalul Elias, dupã o grea suferințã, a declarat pentru AGERPRES directorul medical al unitãții medicale, Dana Safta. El era internat de marți la Spitalul Elias, unde s-a mai aflat pentru ingrijiri medicale.

***
Actorul Mihai Fotino, fiul actorului Mișu Fotino, s-a nãscut la 14 septembrie 1930, in București.

A debutat pe scena teatrului la varsta de șapte ani, in comedia 'Coloniale', unde juca alãturi de tatãl sãu. in 1956 a fost angajat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, dupã șapte ani petrecuți pe scena Teatrului 'Sicã Alexandrescu' din Brașov. Debutul sãu la Naționalul bucureștean a fost cu spectacolul 'Sãlbaticii', de Serghei Mihalcov, in regia lui Radu Beligan (prima incercare a acestuia in domeniul regiei).

A desfãșurat o bogatã activitate actoriceascã, interpretand cu precãdere roluri de comedie: 'Bãdãranii' de Carlo Goldoni, in regia lui Victor Moldovan (1988); 'Autorul e in salã' de Ion Bãieșu, in regia lui Mihai Berechet (1989); 'Conu Leonida fațã cu reacțiunea' de I. L. Caragiale (1962); 'Bolnavul inchipuit' de Moliere, in regia lui Sicã Alexandrescu (1962); 'Adam și Eva' de Aurel Baranga, in regia lui Sicã Alexandrescu (1963); 'Avarul' de Moliere, in regia lui Alexandru Finți (1963); 'Cãsãtoria' de N. V. Gogol, in regia Sandei Manu (1976); 'Cabinierul' de Ronald Harwood, in regia lui Ion Cojar (1991).

Tot pe scena TNB a mai jucat in: 'Ispita' de Vaclav Havel, in regia lui Mihai Manolescu; 'Ultima orã' de Mihail Sebastian, in regia Ancãi Ovanez — Doroșenco; 'Mașinãria Cehov' de Matei Vișniec, in regia lui Cristin Ioan, iar din 2004 face parte din distribuția spectacolului 'Egoistul' de Jean Anouilh, in regia lui Radu Beligan.

Le-a avut ca partenere de scenã, in teatru, film, radio și televiziune, pe actrițele Carmen Stãnescu și Ileana Stana Ionescu. Alãturi de Carmen Stãnescu a jucat timp de 11 ani, de 1.100 de ori, in piesa lui Arbuzov 'Comedie de modã veche', iar impreunã cu Ileana Stana Ionescu au obținut un succes remarcabil in comedia 'Farmacia cu nebuni', la Teatrul Evreiesc de Stat.

In filmografia lui se inscriu filme precum 'Directorul nostru' (1955), 'Telegrame' (1959), 'Porto-Franco' (1961), 'Politicã și...delicatese' (1963), 'Titanic-vals' (1964), 'Balul de sambãtã seara' (1967), 'Tufã de Veneția' (1976), 'Chirița in Iași' (1987), 'Sexy Harem Ada-Kaleh' (2001).

In 2004, Mihai Fotino a realizat un dublaj memorabil de voce, record de dublaj Disney (interpretare la 76 de ani, cu 68 de ani in activitate), la filmul Marea Aventurã a Porcușorului (Piglet's Big Movie), in rolul lui Iepure, in original vocea aparținindu-i lui Ken Sansom.

In anul 2002, Mihai Fotino a devenit 'Societar de onoare' al Teatrului Național București, acest titlu fiindu-i conferit in cadrul festivitãților prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la inființarea TNB.

Președintele Ion Iliescu i-a conferit lui Mihai Fotino, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului", in semn de apreciere a intregii activitãți și pentru dãruirea și talentul interpretativ pus in slujba artei scenice și a spectacolului'.

La cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, actorului i-a fost decernat premiul pentru intreaga sa activitate.

La sfarșitul anului 2007, la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Naționale ale Fundației Romania Mare, Mihai Fotino a fost rãsplãtit pentru intreaga activitate pusã in slujba teatrului și a filmului romanesc.
Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA
AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghițã, editor: Florin Marin)
http://www1.agerpres.ro/cultura Alexandru_Arsinel despre Mihai Fotino: Era un excelent actor, dintr-o familie de mari actori  • iN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)

  • Stela Popescu despre moartea lui Misu FOTINO: Pleaca o generatie care a sustinut calitatea teatrului romanesc

  • Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`

  • Mihai FOTINO, `Surasul si lacrima scenei` (de Oana Georgescu, Editura SCRIPTA, 1998)


Imagine
iN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)
iN MEMORIAM Mihai (Misu) Fotino (14.01.1930- 13.01.2014)
Stela Popescu despre moartea lui Misu FOTINO: Pleaca o generatie care a sustinut calitatea teatrului romanesc
Stela Popescu despre moartea lui Misu FOTINO: Pleaca o generatie care a sustinut calitatea teatrului romanesc
Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`
Alexandru Arsinel despre moartea lui Mihai Fotino: `Un excelent actor, dintr-o familie de mari actori`
Mihai FOTINO, `Surasul si lacrima scenei` (de Oana Georgescu, Editura SCRIPTA, 1998)
Mihai FOTINO, `Surasul si lacrima scenei` (de Oana Georgescu, Editura SCRIPTA, 1998)

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020