(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Adrian_Enache Articol Ceasca de cultura 2015

Teatrul de Revista "Constantin Tanase" Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Adrian Enache - Ceașca de cultură


Ceașca de cultură
10.01.2015

S-a născut pe 12 iunie 1966, la Galați. A urmat cursurile școlii nr 6 și liceul "Alexandru Ioan Cuza" din Galați, apoi a absolvit Institutul Politehnic, secția Metalurgie, devenind inginer.
Începuse de copil să joace fotbal și a făcut parte chiar din lotul de juniori al României, în 1976, dar părinții l-au povățuit să prefere ghetelor, învățătura. Atracția lui magica avea să fie însă, muzica!

Solist fiind la Phoebus, unde l-a avut coleg pe cunoscutul chitarist Nicu Pațoi, a primit din partea formației „Compact” oferta de solist vocal în locul lui Paul Csucsi care plecase pentru o perioada în America. Nu a dat curs acestei oferte, fiind în primul an la facultate și alegând să acorde atenție pregătirii pentru a desăvârși studiile universitate, cel puțin până la obținerea diplomei de inginer, nerenunțând însă la proiectele muzicale, alături de gălățenii săi.

Momentul cardinal al viitorului său artistic îl constituie întâlnirea cu interpreta Mihaela Runceanu care i-a propus să urmeze cursurile școlii Populare de Artă la clasa ei și a lui Ionel Tudor. Astfel, Adrian Enache se va alătura unui șir eminent de elevi trecuți prin filtrul profesionist muzical al regretatei interprete și va fructifica această ocazie în timpul cel mai scurt.

În 1989 a participat la festivalul de la Mamaia dar, din pricina stilului său considerat în exterioritatea impunerilor dezaxate ideologic din acea vreme, a fost descalificat. Un an mai târziu regimul cade, iar solistul perseverează, și obține locul al II-lea la secțiunea Interpretare, locul I fiind cucerit de Laura Stoica.

În anul 1992, melodia „Moartea mea e dragostea” compusa de Dani Constantin, devinind un hit, intră în atenția regizorului TVR care s-a deplasat special pentru Adrian Enache la Galați și a filmat videoclipul piesei, inclusă în același an pe o compilație alături de alti artiști în vogă atunci.

A urmat o perioadă de confirmare, cu participări numeroase la emisiunile radiofonice și de televiziune, ale tânărului interpret ce promitea. În 1994 a înregistrat împreună cu Monica Anghel, Vlad Fugaru și Aurelian Temișan imnul campionatului de fotbal pentru echipa națională, intitulat „Să fii cel mai bun”.

Urmează un an cu-adevărat prolific pentru cariera sa, anul 1996 în care a participat la secțiunea „șlagăre” a Festivalului National de Muzica Ușoară „Mamaia” cu piesa „Totul e o loterie”, după care a fost invitat în recitalul pe care Elena Carstea l-a susținut pe scena festivalului „Cerbul de aur” și a participat, totodată, în festival.

1996 este anul în care Adrian Enache și-a lansat primul album, sub egida Intercont Music, un prilej pentru presa de specialitate de a-l numi pe artist sex-simbolul muzicii romanești, iar pentru artist de lansare a șampaniei ce-i poarta numele.

Sub semnul unei vădite admirații, Arina Avram scrie o carte care-l are că personaj principal pe Adrian Enache, intitulata „A alerga dupa o stea”. Fulminanta apariție în orizontul spectacolului muzical a artistului Adrian Enache se constituie în motiv de a fi supradenumit „copilul teribil al muzicii romanești”. În 1997 a obținut locul al II-lea la festivalul International „Pamukalle” din Turcia iar în anul următor a fost invitat în recital la același festival și a cântat în deschiderea concertelor, alaturi de Diana Ross și Tom Jones - idolul sau pe care îl întâlnise și în 1996 la Festivalul „Cerbul de Aur” și chiar a și ciocnit cu el un pahar de șampanie. La rândul sau, celebrul Tom Jones l-a apreciat pentru calitățile vocale, acceptandu-i invitația de a cânta împreună la lansarea primului său album, refrenul melodiei „Delilah”.

În 1998 Adrian Enache, alături de Marina Florea, Sanda Ladoși, Daniel Iordăchioae și Aurelian Temișan a participat la selecția națională a concursului Eurovision cu piesa „E, e, e iubire”. Melodia a devenit unul din șlagărele anului, bucurându-se de invitații la majoritatea posturilor de radio din țară. În același an a câștigat trofeul la festivalul „Cântecului de Dragoste”, cu această piesă, iar la secțiunea „șlagăre” a Festivalului de la Mamaia, va participa cu piesa „Ești o simpla amintire”, compusă de Viorel Gavrilă.

Timpul celui de-al doilea album nu s-a lăsat așteptat și în 1999 Adrian Enache l-a lansat, sub denumirea sugestiva, „Nebun după Fe.Me.i”, la care a colaborat cu Adrian Ordean, 1Q Saphro, Dan Teodorescu (trupa Taxi) etc. A fost declarat solistul anului pentru acest album, difuzat și pe unele posturi de radio private. În același an a participat și la Mamaia, secțiunea Creație, cu piesa „Viață de artist” pe muzica lui Ionel Tudor și a susținut și un recital, alaturi de Monica Anghel, Mirabela Dauer și Daniel Iordăchioae.

Artistul Adrian Enache este propulsat de propria-i energie descătușată în uragan, la umbra virtuților, are praf de pușcă în voce, iar scena de sub picioare e mare înfurtunată. Despre aceasta, prezentatorul Octavian Ursulescu avea să consemneze într-o carte album dedicată artistului de fanii entuziaști în jurul Ioanei Matfeev, fană cu multa afectivitate și prin aceasta, disponibilitate de colaborare la alcătuirea prezentării de față:

„Apariția pe scena a lui Adrian Enache este ea însăși un spectacol, face toți banii, cum se spune!
Mergeți să-l vedeți într-una din montările de la Teatrul de revistă «Constantin Tănase», unde realmente strălucește, este pus în valoare, se simte în elementul lui, pentru că Adrian Enache trebuie lăsat să facă tot ce vrea, ce simte, îndemnat să se dezlănțuie, neînchistat în reguli, rigori, limite. Merită să vedeți cum oameni în vârstă nu se mai pot stăpâni, se ridică în picioare, bat din palme, cânta cu el, sunt antrenați într-o frenezie a cântului. Adrian Enache este, hotărât lucru, show man-ul total, cânta, dansează, se unduiește din solduri, genunchii parcă o iau razna, dar știu foarte bine ce au de făcut. Urmăriți-l cu atenție și veți constata cât de elegantă este mișcarea sa scenică- modernă, dezlănțuită, dar perfect coordonată, gândită până în cele mai mici detalii.

Am fost și rămân un fan necondiționat al lui Elvis Presley, de aceea îl văd uneori parca reincarnat în gălățeanul acesta chipeș și plin de vervă, niciodată încruntat, ursuz. Enache are charismă, transmite optimism și bucurie, el nu înșiruie niciodată câteva melodii și atât, cum fac alții, ci transmite o stare - una de bine, de fericire, de relaxare. Impresionant este și faptul că el abordează un repertoriu extrem de vast, putând canta absolut orice, de la rock and roll, romanțe, piese orientale, canțonete, balade pop la muzica clasică, nemaivorbind că show-ul său scenic este unul copleșitor, nu apuci să respiri, ești ținut permanent în șocuri electrice: imită instrumente, cântăreți indieni, se ascunde după copaci ca în «O floare și doi grădinari», spune bancuri, dialoghează cu publicul. Din acest punct de vedere, Adrian Enache trebuie neapărat văzut la un eveniment special, o aniversare sau chiar o nuntă”.

Sursa www.ceascadecultura.ro

  • Adrian Enache artist al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` Articol preluat de Ceasca de cultura 10.01.2015

  • Adrian Enache artist al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` Articol preluat de Ceasca de cultura 10.01.2015

  • Adrian Enache artist al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` Articol preluat de Ceasca de cultura 10.01.2015


Imagine
Adrian Enache artist al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` Articol preluat de Ceasca de cultura 10.01.2015
Adrian Enache artist al Teatrului de Revista `Constantin Tanase` Articol preluat de Ceasca de cultura 10.01.2015

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020