(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Adrian_Enache in `Omagiu STROE si VASILACHE` Album FOTO

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Nicolae Stroe (Stroe Nacht, n. 5 mai 1905, comuna Răcăciuni, judeţul Bacău; d. 24 iunie 1990, Tel Aviv, Israel)
a fost un regizor şi actor român, de naţionalitate evreu.
În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu Vasile Vasilache,
din cuplul umoristic Stroe şi Vasilache.
Prima emisiune "Ora veselă" s-a transmis la Radio Bucureşti pe data de 9 ianuarie 1929.

După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache în anul 1944 (în urma unui bombardament), Nicolae Stroe a continuat solo transmiterea "live", ani în şir, a popularei emisiuni "Ora veselă", care începea totdeauna cu refrenul:
Alo, alo, aici e Stroe,
Şi roagă să-i daţi voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi"...

S-a nascut la 5 mai 1905 in comuna Racaciuni din judetul Bacau, insa marea parte a copilariei a petrecut-o la Bucuresti, unde s-a mutat alaturi de familia sa, fiind inscris la Scoala Evanghelica. Anii au trecut iar N. Stroe a absolvit liceul si s-a inscris la Conservator. N-a intrat din prima incercare, ci din a treia, insa destinul i-a suras, avandu-l profesor pe marele actor N. Soreanu.
N. Stroe a debutat ca figurant la Teatrul Mic - “Compania Elvira Popescu - Ion Iancovescu. Primul sau rol mare a fost “Vicontele Langeais' din “Azais' de Louis Verneuil, unde a jucat alaturi de Leni Caler si Ion Iancovescu. In timpul verii, dupa cum povestea actorul pitestean Ioan Focsa, juca mici roluri in renumita Gradina Otetelesanu, unde evoluau Leonard si V. Maximilian. La un moment dat a fost nevoie de un pianist care sa acompanieze, din culise, cu cateva acorduri.

“Fory Etterle a adus un baiat care s-a recomandat V. Bazil. Apoi am aflat ca se numea Vasilache, dar isi luase nume de scena Bazil. El mai mult ne distra pe noi, actorii, in pauzele spectacolului, il admiram cum imita din coltul gurii: xaxofonul, trompeta, banjoul si alte instrumente. Eram fermecati cu totii', marturisea Ioan Focsa.

A doua zi Nora Piacentini, sotia lui N. Stroe, care tocmai cumparase un pian, l-a invitat pe talentatul clavirist sa evolueze fara prea multi spectatori, ca invitat al familiei. Asa avea sa ia nastere cuplul umoristic “Stroe si Vasilache' care a devenit, in scurt timp, celebru. La Radio Bucuresti, incepand cu 9 ianuarie 1929, duminica de duminica, la ora 14.30, Stroe si Vasilache au bucurat ascultatorii in “Ora Vesela'. “(...) Ei raman in istoria revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trait si de a fi murit prieteni', spune Aurel Storin in volumul “Farmecul discret al revistei'.

N. Stroe a realizat un film sonor – primul film muzical romanesc - in care a jucat si l-a regizat – fiind unul dintre cele mai vechi pastrate in intregime: “Bing Bang' (1934). Anul urmator, Stroe si Vasilache au realizat filmul “Ora vesela'. Impreuna au jucat la Teatrul “Alhambra', in spectacolele de revista ale "Companiei Carabus - Constantin Tanase'. Au scris nenumarate texte pentru spectacole de revista si comedii muzicale, intre care “Acceleratul 402', “Firfirica', “Cavaler Gandac', “Saracu' Gica', `Apartamentul 42`.

In 1944, la 4 aprilie, Vasile Vasilache a murit in urma unui bombardament lansat asupra Bucurestilor. N. Stroe a continuat singur emisiunea “Ora vesela', care incepea cu celebrul refren: “Alo, alo, aici e Stroe,/Si roaga sa-i dati voie,/O clipa sa va-nveseleasca,/Sa glumeasca,/ Iar cu voi...' Impreuna cu Nora Piacentini si Mircea Septilici, N. Stroe a infiintat in 1945 Teatrul “Atlantic'. Dupa nationalizare, N.Stroe si trupa de artisti de la “Atlantic' s-a mutat la Teatrul de Estrada, dandu-i numele Teatrul satiric-muzical “Constantin Tanase'. Stroe a continuat “Ora vesela', la Radio, iar la Teatrul “Constantin Tanase' a scris, regizat si jucat in nenumarate spectacole de revista, incurajand actorii tineri si talentati.

A parasit Teatrul “Tanase' in urma unor dispute cu directorul Sandu Eliad, infiintandu-si propria trupa, de mare succes. Intre slagarele scrise si compuse de N. Stroe se afla “Trurli Trurli', “Du-ma acasa, mai tramvai', “Morarita', “Ninge, ninge' sau “Dragoste, poveste veche'.
N. Stroe a fost si scriitor – autor al lucrarilor “77 de ani, in 200 de pagini', “Vasilache', “Aplauze'.
A fost casatorit cu actrita Nora Piacentini, apoi cu artista Rolanda Camin. Cu a doua sotie are un fiu, actor, regizor si profesor de teatru - Eugen Stroe si o fiica, Dana, psiholog. In 1977 a emigrat cu familia in Israel. A murit la 24 iunie 1990, la Tel Aviv.

Mari actori au omagiat pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucurestii perioadei interbelice - `STROE si VASILACHE`

STELA POPESCU si ALEXANDRU ARSINEL, FLORIN PIERSIC, HORATIU MALAELE, HORIA MOCULESCU, EUGEN CRISTEA si CRISTINA DELEANU, CRISTINA STAMATE si ADRIAN ENACHE, omagiu pentru `STROE si VASILACHE` - Cuplul de Aur al Revistei romanesti interbelice.
Foto spectacol: Dragos Constantin
Foto atmosfera, culise: Diana Stoica si Octav Ganea
Oana GEORGESCU, PR Teatrul de Revista `Constantin Tanase`


Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`

  • Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`

  • Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`


Imagine
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`
Adrian Enache in Spectacolul omagial `100 ANI STROE`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020