(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Alexandru_Arsinel `Respectul agorei` Cronica de Serban Cionoff 2017

Respectul agorei pentru cel ce ne descrețește frunțile
și ne destinde inimile: Alexandru Arșinel


PORTRETE
2017-07-20
Autor ȘERBAN CIONOFF

În noianul de griji și de îndoieli care ne umbresc și acest anotimp al vacanțelor, iată o veste care ne emoționează și ne bucură! Consiliul General al Municipiului București a hotărât să îi confere lui Alexandru Ion Arșinel titlul de Cetățean de Onoare ”în semn de respect pentru contribuția adusă în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc’’.
Hotărârea a fost adoptată în temeiul propunerii Primarului General al Municipiului București, Gabriela Firea, în semn de respect și de recunoaștere a talentului și profesionalismului celui care, de-a lungul unei impresionante cariere, s-a străduit ”să descrețească frunțile și să destindă mințile spectatorilor’’.

Firește, în asemenea împrejurări, se pot scrie și rosti cuvinte elogioase, pe deplin meritate, despre Omul și Actorul Alexandru Arșinel, aflat, acum în cel de-al 78-lea an de viață și în al 53-lea an de prodigioasă carieră artistică. Gânduri frumoase și foarte sincere cărora le adaug, și eu, urarea de La mulți ani fericiți și plini de noi împliniri, distinsului nostru sărbătorit!

Cu siguranță că o vor face alții, mai avizați și mai pricepuți, eu, însă, mărginindu-mă să încerc a creiona o schiță de portret în acord cu acel emoționant credo pe care Alexandru Arșinel însuși l-a mărturisit atunci când, împreună cu inimoasa Oana Georgescu, a dat rost și trăinicie cărții ”Și a fost mâna lui Dumnezeu’’.
Iată: ”Vreau să mă cunoașteți exact așa cum sunt eu și la fel cum sunteți și dumneavoastră.”

Ce înseamnă dorința asta, vom putea înțelege mai bine dacă ne amintim că Alexandru Arșinel (născut pe 4 iunie 1939 în comuna Dolhasca, județul Suceava) a făcut parte din promoția 1962 a IATC (clasa profesoarei Irina Răchițeanu-Șirianu, apoi prof. Ion Olteanu) fiind repartizat la Teatrul din Târgu Mureș.
Unde, împreună cu Ion Fiscuteanu, Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mihai Gingulescu și încă alți tineri confrați, pune bazele secției române a Teatrului de Stat din localitate.
Aveau, desigur, tinerii slujitori ai Templului Thaliei un minunat precedent în faimoasa promoție a IATC care a plecat la Craiova spre a da o nouă tinerețe, alături de maeștrii consacrați precum Manu Nedeianu sau Ovidiu Rocoș, Teatrului Național din Capitala Băniei.
De data asta, însă, Alexandru Arșinel și entuziaștii săi colegi de promoție aveau misia de a promova și cultiva limba și cultura românească într-un areal al conviețuirii și al conlucrării cu confrații lor de naționalitate maghiară. Misie pe care au îndeplinit-o cu pasiune și cu stăruitoare eforturi, înscriind pagini de referință în istoria acestui lăcaș de cultură și de creație durabilă.

Ca mulți alți tineri actori din generația sa, Alexandru Arșinel a debutat pe micul ecran în anul 1960 într-un spectacol televizat realizat în primele studiouri ale TVR aflate în strada Molière sub bagheta acelui inegalabil magician care a fost și va rămâne Valeriu Lazarov.
Așa după cum, la fel ca mulți alți aspiranți la aplauzele sălii, a venit în București în anul 1964, an în care se prefigura acea reală dar și relativă deschidere politică și culturală, pe care, din păcate, au curmat-o funestele Teze din iulie 1971. A venit aici, la Teatrul ”Constantin Tănase’’ și aici a rămas cu atât de mult folos!
A rămas și, împreună cu un Vasile Tomazian, cu Zizi Șerban, cu Ion Antonescu-Cărăbuș, cu Horia Șerbănescu și Radu Zaharescu, cu Edmond Deda și Gelu Solomonescu, precum și cu mulți alți maeștri ai genului, Alexandru Arșinel și cei din generația sau, ca și cu generațiile care le-au urmat, au dat și dau farmec și notorietate acestei emblematice instituții ctitorite de Constantin Tănase.

Aici, la acest teatru, a debutat, în 1978, cuplul Alexandru Arșinel- Stela Popescu, această legendă vie a revistei românești.
Iar când spun ”legendă vie’’ mă gândesc numaidecât la împrejurarea că, în anii ce au urmat opacizării treptate și, din păcate, ireversibile, a orizontului nostru spiritual, faimos cuplu, Alexandru Arșinel și Stela Popescu, s-a numărat, la loc de frunte, printre cei care, folosind cu har, curaj și cu meșteșug, arta ”vorbei în dungă’’ dădea replici, acide și subtile ”gândirii unice’’, ba chiar magiștrilor și pontifilor săi.
De aici, cea mai simplă și cea mai corectă explicație a sălilor sau a grădinilor ”Boema’’ și Herăstrău pline până la refuz atunci când, în târg, umbla vorba că astă seară ”joacă Stela și Arșinel’’.
Și tot de aici – așa după cum aflăm și din cartea ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche”, scrisă de regretatul Aurel Storin – frisoanele reci care îi năpădeau pe cenzorii, văzuți sau nevăzuți, ai bunelor moravuri politico-ideologice ori de câte ori luau act de faptul că non-conformistul cuplu nu vrea să aplice dictonul ”ce se taie, nu se fluieră’’.
Și, zău așa, bine au mai făcut!…

Din 1999, Alexandru Arșinel este director al Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase’’ , mandat pe care îl onorează atât printr-o exigentă și inspirată politică repertorială, cât și prin aducerea în echipa teatrului, alături de nume consacrate, a unei frumoase pleiade de tinere personalități, care au devenit, ele însele, nume re referință ale genului. În același timp, directorul Alexandru Arșinel se dovedește un excelent gospodar, sub directoratul său fiind renovată Sala ”Savoy’’, dar și reconstruit Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău.
Aici aflându-se, acum, cea mai modernă, cea mai frumoasă și cea mai spațioasă grădină de vară din țară, a cărei inaugurare a avut loc pe 9 mai 2009, Ziua Independenței României și, deopotrivă, Ziua Europei.
Certificând, și în acest fel, vocația și aspirația autenticei arte românești de a dialoga în spațiul european și mondial.
Fapt împlinit și confirmat, sub coordonarea directorului Alexandru Arșinel, de către trupa Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase’’, prin turneele în țări din toate azimuturile, printre care Germania, Franța, Anglia, Italia, Israel, Grecia, Turcia, Republica Moldova, în Statele Unite, Canada sau Africa de Sud.

După cum era de așteptat, osârdia și dăruirea Omului și Actorului Alexandru Arșinel au fost recunoscute și răsplătire cu numeroase și prestigioase distincții.
Iar cum palmaresul este de-a dreptul impresionant, mă văd nevoit, și de această dată, să dau numai câteva exemple, cred eu, edificatoare.
Astfel, în ianuarie 2010, Alexandru Arșinel, împreună cu Stela Popescu, primește Premiul Special în Clasamentul Național ”Cei mai de încredere români’’, alături de Nadia Comăneci și de Gheorghe Hagi. Aceluiași cuplu fiindu-i decernat, tot în anul 2010, Trofeul Galei ”10 pentru România’’, după ce, în anul 2008 au fost premiați la aceeași gală, Alexandru Arșinel fiind ales pentru locul II, iar în 2007, el ocupând locul I.
Fapt semnificativ, Valeriu Lazarov, cel care i-a prilejuit, în anul 1960, debutul la televiziune, îi acordă, în anul 2006, lui Alexandru Arșinel, premiul ”Cel mai iubit actor român’’ la emisiunea ”Cei mai iubiți’’, care ”a premiat nu neapărat cei mai talentați români, nici cei mai performanți, nici cei mai eficienți, ci, pur și simplu, CEI MAI IUBIȚI dintre români, pentru s-a votat cu inima și cu sufletul’’.

În anul 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit lui Alexandru Arșinel Ordinul ”Meritul Cultural’’ în grad de Comandor – Arta Spectacolului, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului’’, pentru ca, la împlinirea a 50 de ani de carieră, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național să îi decerneze Premiul Special și Diploma de Onoare. De asemenea, Alexandru Arșinel are o Stea pe Aleea Celebrităților din București, alături de alte personalități reprezentative ale artei și culturii românești.

La drept vorbind, poate că nu aș reuși să creionez un portret veridic al personalității lui Alexandru Arșinel dacă acestor atât de convingătoare și prestigioase însemne ale respectului și prețuirii, nu le-aș adăuga și unele nedrepte încercări și impasuri cu care, domnia sa, ca mai fiecare dintre noi, a fost nevoit să se confrunte și pe care a reușit să le depășească.
Mă gândesc, în mod aparte, nu doar la problemele de sănătate cu care Alexandru Arșinel s-a luptat și, din fericire, le-a biruit, cât, mai grav, la niște răutăți și meschinării pe care a trebuit să le rabde. Atacuri venite – haideți să o spunem pe cea dreaptă! – din partea unor indivizi pentru care nu vocația creatoare și dăruirea în slujba semenilor sunt calități definitorii, ci invidia, răutatea și veninul. Spre cinstea sa, Alexandru Arșinel a avut tăria de caracter de a nu ceda și nici de se răzbuna pe semenii săi, pradă unei mizantropii sumbre.
Dimpotrivă, și-a păstrat calmul și seninătatea, concentrând învățăturile unor asemenea examene de viață într-o formulare de o cu totul aparte înțelepciune și frumusețe: ”Și a fost mâna lui Dumnezeu’’.

Așa am avut bucuria să îl întâlnesc într-un savuros dialog față în față nu cu multă vreme în urmă, după ce ani la rând l-am urmărit cu încântare pe scenă și pe marele sau pe micul ecran. Așa doresc să ne reîntâlnim, cu voia Domnului, cât mai mulți ani și liniștiți de-acum înainte!

Pentru toate aceste rațiuni, sunt încredințat că titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București, pe care Consiliul General al Municipiul i l-a conferit Artistului și, implicit, Omului de aleasă alcătuire Alexandru Arșinel, exprimă și confirmă respectul și prețuirea pe care agora, cetatea lui Bucur, la acordă celui care, cu har, înțelepciune și, mai ales, cu multă omenie, descrețește frunțile și destinde inimile.

Sursa Revista Teatrala Radio

  • `Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio

  • `Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio

  • `Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio


Imagine
`Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio
`Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio
`Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio
`Respectul agorei pentru cel ce ne descreteste fruntile si ne destinde inimile: Alexandru Arsinel` Articol de Serban Cionoff in Revista teatrala Radio

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020