(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Aurel_Storin `Fericit este poporul care stie ce-i umorul! Cine a ucis Ora vesela?` Jurnalul National 2008




Aurel Storin, doctor in filologie
MOTO: `Fericit este poporul care stie ce-i umorul!`

Articol Jurnalul National, Autor Oana Georgescu: Cine a ucis `Ora Vesela`?
22/11/2008

MOTIV

O ÎNTREBARE MAI MULT DRAMATICà DECÂT RETORICà Aurel Storin suferã. Dintr-un motiv care, în uşurãtatea lumii în care trãim, poate pãrea bizar: cã nu se mai poate bucura de celebra emisiune-fanion a Radio-ului de aproape aceeaşi vârstã - `Ora Veselã` sau, mã rog, `Unda veselã`…

De fapt, Aurel Storin suferã alãturi de toţi românii care nu mai pot asculta `Ora Veselã`. Dar sã-l lãsãm chiar pe Maestru sã ne `împãrtãşeascã` aceastã problemã… sentimentalã, dacã vreţi. `În sãptãmânile din urmã, am urmãrit, cu bucurie şi cu emoţie, manifestãrile care au marcat sãrbãtorirea a 80 de ani a Societãţii Române de Radio. Dar probabil cã în orice aniversare existã şi o urmã de tristeţe - bucuria mea a încetat brusc în clipa în care mi-am dat seama cã din programele Radioului public a `dispãrut` în zilele noastre una dintre cele mai longevive, mai populare şi mai iubite emisiuni: `Ora Veselã`. Aceastã emisiune a fost pusã la cale de doi mari artişti de revistã, N. Stroe şi V. Vasilache`, îşi începe Aurel Storin mãrturisirea de suflet.

Cuplul
Cum adicã a fost pusã la cale? `Au jucat împreunã, au fãcut un film, au fãcut muncã obligatorie în anii ’40 (Stroe ca titular, iar Vasilache, din solidaritate cu Stroe. . .), iar într-o duminicã de 1 octombrie a anului 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Gheorghe Mugur - tatãl reputatului regizor de teatru de mai târziu Vlad Mugur - sã aparã `pe viu` (aşa se spunea pe atunci, în limba românã, pentru `live`), într-o emisiune de jumãtate de orã, devenitã celebrã - `Ora Veselã`. Stroe şi Vasilache reprezintã pentru Teatrul românesc de Revistã nu numai cuplul de artişti geniali, de mare talent, ci şi simbolul unei prietenii. Ei rãmân în istoria Revistei româneşti nu numai prin valoarea artei lor, ci, mai presus de orice, cu gestul - care mi se pare incomensurabil - acela de a fi trãit şi de a fi murit prieteni!`

Gest
Mai târziu, Ştafeta a fost preluatã de alţi actori, toate marile nume ale teatrului românesc au fost onorate sã participe de-a lungul timpului la aceastã emisiune care-i bucura pe români. `Românul avea nevoie de `Ora Veselã``, spune Aurel Storin. `O aştepta cu nerãbdare şi o asculta cu nesaţ. Chiar dacã, la un moment dat, s-a numit - cã doar trebuia schimbat ceva - `Unda Veselã`. Denumire improprie, pentru cã o undã este un mijloc de transmitere în eter. Ea nu poate fi nici veselã şi nici tristã, ea pur şi simplu transmite veselia sau tristeţea unui gest pe care l-au creat alţii. Oricum, oricât de `undã` ar fi fost, ascultãtorii îi spuneau tot `Ora Veselã``.Redactorii şi realizatorii Radioului erau la înãlţime - cutreierau teatrele, urmãreau toate spectacolele, pentru a descoperi tinere talente şi pentru a-i invita pe actorii bine cunoscuţi la aceastã emisiune. În fine, Aurel Storin chiar nu se poate abţine sã adreseze întrebarea: `Spuneţi-mi, sincer, aude cineva dintre dumneavoastrã, de-acolo de unde nu mai este, cum plânge `Ora Veselã``?!?

Specialist în domeniu
Scriitor (a scris printre altele `Farmecul discret al Teatrului de Revistã` şi `Teatrul de Revistã 1919-2000, De la Cãrãbuş la Savoy`), poet, dramaturg, autor de comedii muzicale şi librete pentru teatrul de operetã, secretar literar al Teatrului de Revistã `Constantin Tãnase`, Aurel Storin a devenit în timp un veritabil specialist în domeniu. `Marele actor George Constantin refuza orice interviuri`, spune Aurel Storin. Totuşi, s-a întâmplat o datã, e drept cã numai o singurã datã, când a acceptat sã aparã la. . . `Ora Veselã`!`.
Oana Georgescu
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/cine-a-ucis-ora-vesela-139326.html
DETALII SPECTACOLE -CLICK PE DISTRIBUTIE PENTRU MAI MULTE FOTO CU FIECARE DINTRE ARTISTI:

Bilete

Program

Media

CronMed

Distributie

Foto

Video

  • Aurel Storin Articol Jurnalul.ro Autor Ramona Vintila `12 Ianuarie Astazi e ziua ta`

  • Aurel Storin- Articol Jurnalul National de Oana Georgescu: `Cine a ucis Ora vesela`

  • Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase


Imagine
Aurel Storin Articol Jurnalul.ro Autor Ramona Vintila `12 Ianuarie Astazi e ziua ta`
Aurel Storin Articol Jurnalul.ro Autor Ramona Vintila `12 Ianuarie Astazi e ziua ta`
Aurel Storin- Articol Jurnalul National de Oana Georgescu: `Cine a ucis Ora vesela`
Aurel Storin- Articol Jurnalul National de Oana Georgescu: `Cine a ucis Ora vesela`
Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase
Aurel Storin (12.01.1937-06.11.2015) Secretar Literar al Teatrului de Revista `C-tin Tanase

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top





Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020