(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina    
Subiect urmator→
 

Aurel_Storin autor: Cartea `Trecute vieti de mari artisti romani Memorie de suflet` Editura Scrib 2011
Despre memoria teatrului
Categorie articol: Cronica literara

Numele lui Aurel Storin este binecunoscut publicului de toate varstele, in primul rand datorita indelungatei sale cariere in teatrul de revista, unde a semnat nenumarate productii, in calitate de autor de spectacole, cupletist si textier. Mai putini stiu, insa, ca volubilul om de teatru este si un autentic poet – dupa cum o atesta volumele Ora inexacta, Poeme cu scara interioara si, mai ales, Morminte calatoare – si, totodata, unul dintre cei mai seriosi istorici ai scenei romanesti, cu un doctorat la activ.

Cand isi va publica teza sustinuta la Universitatea din Bucuresti, sub conducerea profesorului Stefan Cazimir, cei care, fara sa il cunoasca, il asimileaza, poate, cu frivolitatea divertismentului vor avea revelatia de a gasi in Aurel Storin un eminent cercetator in materie de teatru de revista si, mai ales, de text dramatic pentru revista.

Pana atunci, sa ne multumim cu medalioanele artistice adunate de teatrolog sub titlul, voit evocator, Trecute vieti de mari artisti romani si subintitulate Memorie de suflet*. Nota sentimentala reprezinta nu numai un tribut platit universului artistic caruia ii apartine autorul (si anume, teatrul), ci si o reverenta fata de valorile unei lumi, din pacate apuse, fata de care lumea de azi e mai mereu indiferenta, daca nu chiar ostila.

Multi dintre cei evocati in aceasta carte si-au inceput cariera in epoca interbelica, in timp ce altii au ilustrat noua „ora astrala” a divertismentului romanesc, din anii ’60-’80 ai secolului trecut. Este vorba, daca am numarat bine, de 45 de portrete de actori, cantareti, compozitori si regizori, de o subtila rememorare a Boemei de altadata, totul cuprins intre doua „arte poetice” ale evocarii, Memorie de suflet (pp.5-6) si, respectiv, Actorii lui Nostradamus (pp. 145-147).

Trebuie spus, de la bun inceput, ca nu se putea gasi cineva mai potrivit decat Aurel Storin pentru a scrie acest „compendiu de istorie sentimentala” a revistei romanesti. Cercetatorul care, strabatand arhivele, cercetand depozitele personale ale familiilor marilor figuri ale revistei si sistematizand un imens material documentar, a alcatuit o teza de doctorat foarte sobra, este in acelasi timp un portretist fin, cu umor, caruia ii sunt familiare toate protocoalele genului.

Usoara melancolie, umbra fugara a tragicului, ce se iveste cand si cand in poezia sa, se transforma aici in tandrete si solidaritate cu o lume care a bucurat, cu talentul si maiestria ei, vreme de aproape un secol publicul romanesc, de toate varstele si de toate nivelurile de instructie. De la cantaretul Aurelian Andreescu, cu care se deschide (alfabetic) acest „indreptar”, si pana la compozitorul Vasile Veselovschi, cu care, tot alfabetic, se inchide, condeiul lui Aurel Storin a creionat siluetele in miscare ale celor care, pe scena marilor teatre bucurestene, la „Tanase”, dar si la radio si televiziune, ne-au furnizat, decenii de-a randul, adevarate realizari artistice, alcatuind astfel un repertoriu sentimental al fiecaruia dintre noi.

Sunt personalitatile care au dat notiunii de divertisment o greutate artistica pe care, din nefericire, in ultimii ani, acesta pare a o fi pierdut definitiv. Cartea lui Aurel Storin este, de aceea, si un antidot impotriva atat de comodei uitari. Cine sunt, totusi, artistii ale caror prestatii l-au marcat pe autor? N-am sa-i enumar, evident, pe toti, ci numai pe cativa, care reprezinta si „structura de rezistenta” a cartii.

Mai intai, din lumea teatrului, Sica Alexandrescu, Lepoldina Balanuta, Stefan Banica (senior, se-ntelege), Toma Caragiu, George Constantin, Octavian Cotescu, Puiu Calinescu, Ion Fintesteanu, Stefan Mihailescu-Braila, Gina Patrichi, Amza Pellea, Dem Radulescu.

Apoi, stelele revistei: Anda Calugareanu, Ion Maximilian, Zizi Serban. Nici opereta nu lipseste, evocati fiind N. Kanner sau Ion Dacian. Cantaretii de diferite genuri sunt reprezentati de Aurelian Andrescu, Doina Badea, Ioana Radu. Exista in carte si o pedagogica selectie a „marilor uitati”: personalitati incontestabile ale artelor interpretative, de care contemporaneitatea prea grabita pare a nu-si mai aduce aminte, cum ar fi Stefan Ciubotarasu, Horia Caciulescu, Marcela Rusu, Irina Rachiteanu-Sirianu ori Vasile Tomazian.

In fine, literatura este prezenta prin Aurel Baranga, Teodor Mazilu sau istoricul teatrului, Ioan Massoff. Peisajul valoric al volumului Trecute vieti de mari artisti romani, ramanand inalt, e, prin urmare, variat si se constituie intr-o discreta, dar insistenta pledoarie pentru ideea de traditie a teatrului si divertismentului romanesc, indiferent de vremurile, nu intotdeauna favorabile, in care istoria le-au silit sa se manifeste.

Aurel Storin crede, mai simplu spus, in continuitatea valorii in teatrul nostru. Cartea, insiruind medalion dupa medalion si personaj dupa personaj, se alcatuieste si ea, incetincet, intr-o scena pe scandura careia, distribuiti de „regizorul” Aurel Storin, evolueaza niste actori. Nu cei in carne si oase, pe care i-am vazut sau ascultat de atatea ori, la „National”, la radio sau la televizor. Ci aceia de hartie, creati de cel care ii evoca.

Pe unii i-a cunoscut indeaproape, iar rolul in care ii distribuie contine ceva din intimitatea unei prietenii de decenii. Pe altii i-a privit de la o anume distanta, cu un ochi in care solidaritatea de breasla se amesteca, necenzurata, cu admiratia spectatorului obisnuit. Pentru ca Aurel Storin, in pofida anilor petrecuti in teatru si a propriei notorietati, continua sa se bucure de teatru cu acel entuziasm neprefacut al spectatorului comun.

De teatru si, dupa cum demonstreaza repertoriul sau de medalioane, de amintirea teatrului. Aceasta din urma depune marturie ca faimoasa axioma care statueaza perisabilitatea artei actorului este, chiar si in absenta noilor tehnologii de inregistrare, falsa. Cata vreme arta actorului ne marcheaza si ne transforma, el traieste in noi si in amintirea noastra.

Textele din cartea de fata nu sunt, totusi, asa cum am putea crede, niste sterile „exercitii de admiratie”. Aurel Storin este prea lucid pentru a cadea in patima admiratiei nediferentiate, pe care o mai intalnim, ce-i drept, in randul cronicarilor dramatici si cinematografici. Pentru el, cei din care isi construieste mitologia teatrala personala nu sunt statui, ci fiinte vii, care, cum am spus, isi prelungesc in amintire existenta.

Au slabiciuni, pacate veniale, iar lectiile de viata (si de arta) pe care le „predau” nu sunt numai „despre” victorii, ci si „despre” infrangeri. Teatrul este, nu-i asa?, un spatiu in care hazardul joaca un rol urias, iar marile succese alterneaza cu marile caderi, asa cum e normal in orice lume care se intemeiaza pe iluzie si pe conventia ei. Sau, cu cuvintele autorului, „teatrul n-are profeti”. Prin urmare, si felul in care scrie Aurel Storin despre, in fond, idolii sai n-are in el nimic idolatru.

Cei care ar cauta, eventual, aici elogiul searbad, din care se alcatuiesc atatea discursuri despre actori si teatru, nu il vor afla. Pentru autor, elogiul, atat cat este, trebuie inscris intr-un profil valoric. In plus, el nu exista decat daca este sustinut de o poveste. Iar Aurel Storin povesteste fermecator.
Cu umor, cu economie de mijloace, cu un simt al esentialului de-a dreptul remarcabil, el construieste un medalion literar in miscare, scotand personalitatea evocata din lutul incremenit al prestigiului si redandu-i viata. Umanizand-o, cu alte cuvinte. Ceea ce spunea Stefan Cazimir despre lirica lui Aurel Storin, in postfata celei de-a doua editii a volumului Morminte calatoare (2007), este, cred, valabil si pentru proza sa evocatoare: „Observam cum emotia se descarca prin ironie, ceea ce totusi nu ucide lirismul, ci ii acorda o sansa a regenerarii”.

Desigur, nu se pune problema unei raportari lipsite de respect la aceste glorii ale scenei romanesti: o atare atitudine, oricat de tare ar recomanda-o unii, ar contrazice insusi mobilul cartii. Caci, cum spunea candva Serban Cioculescu, „O evocare nu se poate face decat privind de jos in sus, niciodata de la egal la egal si cu atat mai putin de sus in jos”...

Umorul cu care Aurel Storin nareaza intalnirile sale cu personalitatile evocate este o forma de asumare prin detasare, nimic mai mult. Trecute vieti de mari artisti romani mai are un merit, despre care gasesc ca e cazul sa se vorbeasca. Ea se constituie si intr-o pledoarie in favoarea ideii de clasici moderni ai culturii romane. Avem atatia mari actori contemporani, bunaoara, si atat de putine mari monografii ale lor (majoritatea, postume!).

Iar fenomenul e de intalnit, in forme similare, si in literatura. A afirma valoarea modernitatii este o forma de aparare a valorii in general. Este remarcabil ca Aurel Storin nu uita acest aspect grav, in aceasta carte care, altminteri, este foarte agreabila si se citeste cu multa placere.
Autor(i): Razvan Voncu;
DETALII SPECTACOLE -CLICK PE DISTRIBUTIE, APOI PE NUMELE ARTISTILOR PENTRU MAI MULTE FOTO CU FIECARE DINTRE EI
Contemporanul.ro Lansare carte `Trecute vieti de mari artisti romani` Memorie de suflet Desene de Neagu Radulescu, Autor Aurel Storin, Ed. Scrib

Bilete
 
Program
 
Media
 
CronMed
 
Distributie
 
Foto
 
Video

  • Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache, marturii din cartea `Trecute vieti de mari artisti romani`

  • Eugen Stroe si Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase` omagiu pentru STROE si VASILACHE

  • Aurel Storin la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE


Imagine
Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache, marturii din cartea `Trecute vieti de mari artisti romani`
Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase`, omagiind cuplul Stroe si Vasilache, marturii din cartea `Trecute vieti de mari artisti romani`
Eugen Stroe si Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase` omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Stroe si Aurel Storin la Teatrul de Revista `C. Tanase` omagiu pentru STROE si VASILACHE
Aurel Storin la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Aurel Storin la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020