(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc /Radio Romania 2015
Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Constantin Tănase – una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului românesc

20 oct. 2015
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.
Astăzi vi-l prezentăm pe Constantin Tănase.

De numele lui se leagă crearea teatrului românesc de revistă.
S-a născut într-o familie simplă şi destul de săracă din Vaslui. Pasiunea lui pentru scenă s-a manifestat încă din copilărie, când după ce a asistat la reprezentațiile unei trupe de teatru popular, a strâns un grup de prieteni cu care au început să se joace de-a teatrul. Improvizau în beciul casei, în hambar sau chiar în poiată. Mai târziu, a decis să transforme joaca în meserie și s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din București.
În anul 1919 a pus bazele teatrului Cărăbuș, care se identifică de atunci cu teatrul de cabaret și de revistă. Funcționează și acum la aceeași adresă, pe Calea Victoriei din capitală, deosebirea este că în prezent instituția poartă numele creatorului său: Teatrul de revistă Constantin Tănase.

Actorul a cucerit de la bun început inima publicului prin satira socială pe care o practica pe scenă. Cupletele lui erau necruțătoare și pe cît era de iubit de spectatori, pe atât de indezirabil a devenit în ochii autorităților acelor vremuri. Și nu este de mirare, căci nu a iertat pe nimeni, denunța abuzurile și îndemna oamenii să își păstreze mintea limpede în fața demagogiei unor politicieni de carton. Pleacă ai noștri, vin ai noștri, iarăși am votat ca proștii, sunt versuri pe care poate unii români le-au auzit spuse cu năduf abia după 1989, însă nu sunt noi deloc, îi aparțin chiar lui Constantin Tănase.

Întruchipa un personaj umil și amărât pe care aparatul de stat îl poate strivi cu o singură lovitură de bocanc. Dar avea puterea să râdă, uneori amar, și chiar să ridice pumnul împotriva sistemului. Constantin Tănase, omul și actorul, refuza să se lase călcat în picioare de regim. De altfel, se pare că din asta i s-a tras și moartea, destul de suspectă și învăluită în mister. În august 1945, soldații ruși care ocupaseră Bucureștiul obișnuiau să oprească oamenii pe stradă și să le ia bunurile pe care le aveau asupra lor.

Constantin Tănase a avut curajul să denunțe de pe scenă aceste jafuri la drumuri mare. Versurile lui au rămas în istorie: De la Nistru pân la Don, Davai ceas, davai palton, Davai ceas, davai moșie, Harașo, tovărășie. I s-a atras atenția să se potolească și să scoată acest cuplet din spectacole. Dar Constantin Tănase nu s-a lăsat intimidat. La următoarea reprezentanție, a apărut pe scenă în celebra ipostază, despre care se spune că i-a atras sfârșitul: cu mîinile acoperite de ceasuri, și cu o pendulă pe piept. Vorbele pe care le-a rostit curajos au rămas în istorie: El tic, Eu tac, El tic, Eu tac.
După două zile, avea să tacă definitiv una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului românesc.

V-am prezentat astăzi activitatea lui Constantin Tănase în cadrul proiectului “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii.
profesor si critic de teatru Miruna Runcan
reporter Oana Cristea Grigorescu

Sursa: www.eualegromania.ro >

  • Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc

  • Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc

  • Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc


Imagine
Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc
Constantin Tanase - una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului romanesc

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020