(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Eugen_Cristea invitat in Spectacolul `Omagiu pentru N.STROE` Album FOTO

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" București, Calea Victoriei nr.33
SPECTACOL OMAGIAL
100 ANI de la nașterea lui N. STROENicolae Stroe (Stroe Nacht) născut la 5 mai 1905, comuna Răcăciuni, judeţul Bacău si decedat 24 iunie 1990, Tel Aviv, Israel, a fost un regizor şi actor român, de naţionalitate evreu.
În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu Vasile Vasilache, din cuplul umoristic Stroe şi Vasilache. Prima emisiune "Ora veselă" s-a transmis la Radio Bucureşti pe data de 9 ianuarie 1929.

După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache în anul 1944 (în urma unui bombardament), Nicolae Stroe a continuat solo transmiterea "live", ani în şir, a popularei emisiuni "Ora veselă", care începea totdeauna cu refrenul:
"Alo, alo, aici e Stroe,
Şi roagă să-i daţi voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi"...

S-a nascut la 5 mai 1905 in comuna Racaciuni din judetul Bacau, insa marea parte a copilariei a petrecut-o la Bucuresti, unde s-a mutat alaturi de familia sa, fiind inscris la Scoala Evanghelica. Anii au trecut iar N. Stroe a absolvit liceul si s-a inscris la Conservator. N-a intrat din prima incercare, ci din a treia, insa destinul i-a suras, avandu-l profesor pe marele actor N. Soreanu.
N. Stroe a debutat ca figurant la Teatrul Mic - “Compania Elvira Popescu - Ion Iancovescu. Primul sau rol mare a fost “Vicontele Langeais' din “Azais' de Louis Verneuil, unde a jucat alaturi de Leni Caler si Ion Iancovescu. In timpul verii, dupa cum povestea actorul pitestean Ioan Focsa, juca mici roluri in renumita Gradina Otetelesanu, unde evoluau Leonard si V. Maximilian. La un moment dat a fost nevoie de un pianist care sa acompanieze, din culise, cu cateva acorduri.

"Fory Etterle a adus un baiat care s-a recomandat V. Bazil. Apoi am aflat ca se numea Vasilache, dar isi luase nume de scena Bazil. El mai mult ne distra pe noi, actorii, in pauzele spectacolului, il admiram cum imita din coltul gurii: xaxofonul, trompeta, banjoul si alte instrumente. Eram fermecati cu totii.", marturisea Ioan Focsa.

A doua zi Nora Piacentini, sotia lui N. Stroe, care tocmai cumparase un pian, l-a invitat pe talentatul clavirist sa evolueze fara prea multi spectatori, ca invitat al familiei. Asa avea sa ia nastere cuplul umoristic “Stroe si Vasilache' care a devenit, in scurt timp, celebru. La Radio Bucuresti, incepand cu 9 ianuarie 1929, duminica de duminica, la ora 14.30, Stroe si Vasilache au bucurat ascultatorii in “Ora Vesela'.

"(...) Ei raman in istoria revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trait si de a fi murit prieteni" , spune Aurel Storin in volumul "Farmecul discret al revistei".

N. Stroe a realizat un film sonor – primul film muzical romanesc - in care a jucat si l-a regizat – fiind unul dintre cele mai vechi pastrate in intregime:
“Bing Bang' (1934).
Anul urmator, Stroe si Vasilache au realizat filmul “Ora vesela".
Impreuna au jucat la Teatrul “Alhambra", in spectacolele de revista ale "Companiei Carabus - Constantin Tanase".
Au scris nenumarate texte pentru spectacole de revista si comedii muzicale, intre care: "Acceleratul 402", "Firfirica", "Cavaler Gandac", "Saracu' Gica", "Apartamentul 42".

In 1944, la 4 aprilie, Vasile Vasilache a murit in urma unui bombardament lansat asupra Bucurestilor. N. Stroe a continuat singur emisiunea “Ora vesela', care incepea cu celebrul refren:
"Alo, alo, aici e Stroe,/Si roaga sa-i dati voie,/O clipa sa va-nveseleasca,/Sa glumeasca,/ Iar cu voi..."

Împreună cu Nora Piacentini și Mircea Septilici, N. Stroe a înființat în 1945 Teatrul "Atlantic". După naționalizare, N.Stroe și trupa de artiști de la "Atlantic" s-a mutat la Teatrul de Estradă, dându-i numele Teatrul satiric-muzical “Constantin Tănase". Stroe a continuat "Ora veselă", la Radio, iar la Teatrul "Constantin Tănase" a scris, regizat și jucat în nenumărate spectacole de revista, încurajând actorii tineri și talentați.

A parasit Teatrul "Tanase" in urma unor dispute cu directorul Sandu Eliad, infiintandu-si propria trupa, de mare succes.
Intre slagarele scrise si compuse de N. Stroe se afla “Trurli Trurli", "Du-ma acasa, mai tramvai", "Morarita", "Ninge, ninge" sau "Dragoste, poveste veche".

N. Stroe a fost si scriitor – autor al lucrarilor "77 de ani, in 200 de pagini", "Vasilache", "Aplauze".
A fost casatorit cu actrita Nora Piacentini, apoi cu artista Rolanda Camin.
Cu a doua sotie are un fiu, actor, regizor si profesor de teatru - Eugen Stroe si o fiica, Dana, psiholog.
In 1977 a emigrat cu familia in Israel. A murit la 24 iunie 1990, la Tel Aviv.

În data de 14.04.2011, mari actori au omagiat prin Spectacolul "ALO, AICI E STROE", pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucurestii perioadei interbelice - STROE si VASILACHE

STELA POPESCU și ALEXANDRU ARȘINEL, FLORIN PIERSIC, HORAȚIU MĂLĂELE, HORIA MOCULESCU, EUGEN CRISTEA și CRISTINA DELEANU, CRISTINA STAMATE și ADRIAN ENACHE, au adus printr-un spectacol de excepție, un omagiu pentru `STROE și VASILACHE` - Cuplul de Aur al Revistei romanești interbelice.
Oana GEORGESCU, PR Teatrul de Revistă `Constantin Tănase`


Foto spectacol: Dragos Constantin
Foto atmosfera, culise: Diana Stoica si Octav Ganea
  • Eugen Cristea la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE

  • Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE

  • Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE


Imagine
Eugen Cristea la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Cristea la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE
Eugen Cristea si Eugen Stroe la Teatrul de Revista omagiu pentru STROE si VASILACHE

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020