(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33


Cu aproape 4 ani în urmă, GELU COLCEAG marele sărbătorit al zilei de astăzi (s-a născut pe 17 mai 1949), regizor, actor și director al Teatrelor Mic și Foarte Mic, punea în scenă în toamna lui 2015, la Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, spectacolul aniversar ”STELA de la Tănase”, dedicat împlinirii a 80 de ani de viață și peste 55 de ani de carieră pentru regretata mare actriță. După ce la început de carieră a jucat ca actor pe scena Teatrului Tănase, avea să revină în locul atât de drag, dar ca regizor al unui spectacol memorabil.

În numele echipei Teatrului nostru și al dumneavoastră îi urăm Domnului Profesor, așa cum îi spun majoritatea actorilor un LA MULȚI ANI cu sănătate, cu succese și cu împliniri!

Absolvent al Liceului ”Dimitrie Cantemir” (1971) și al IATC, secția actorie (clasa prof. Constantin Moruzan, asistent Mihai Mereuță), GELU COLCEAG a debutat, student fiind, la Teatrul Municipal București, în „Cezar și Cleopatra” de George Bernard Shaw și în „Inima mea e pe înălțimi” de William Saroyan,.ambele piese în regia lui Lucian Pintilie. Colegi de promoție i-au fost Florin Zamfirescu, George Mihăiţă, Mircea Diaconu Tamara Creţulescu, Ştefan Velniciuc, Gabriel Iencek, Mihai Perşa La Teatrul Nottara reputații Sanda Manu și Lucian Giurchescu l-au distribuit în spectacolele „În noaptea asta nu doarme nimeni” de Florian Potra şi în „Sonet pentru o păpușă” de Sergiu Fărcășan. După ce a absolvit IATC a fost angajat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, apoi s-a întors în Capitală unde a jucat la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, la Teatrul Bulandra, TNB (aici, între 1997–2001 a fost Director Artistic) și la Teatrul ”Ion Creangă”. În anul 1986, a absolvit cursuri postuniversitare de Regie care i-au deschis calea către o carieră strălucită în domeniu cu peste 75 de spectacole montate pe scenele marilor teatre bucureștene. GELU COLCEAG a colaborat și cu Opera Națională București unde a semnat regia spectacolului „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu, apoi, așa cum am menționat, cu Teatrul Tănase pentru spectacolul aniversar dedicat regretatei actrițe STELA POPESCU.

GELU COLCEAG este din anul 1982 profesor universitar și conducător de doctorat la UNATC, a fost Decan (1990–1997 și 2001–2008) și Rector (2008–2012) al UNATC, vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor și Președinte al Comisiei pentru Învățământul Universitar de Artă. În anul 2002 obţine titlul de Doctor în Teatru cu teza ”Ficţiuni scenice în tipologia omului de prisos”, pe care o publică în 2006 sub titlul ”Oameni de prisos în lumina rampei”; trei ani mai târziu lansează cartea „Ipostaze cehoviene”.

A fost recompensat cu Premiul UNITER pentru cea mai bună producție a școlilor de teatru pentru „Jaques sau supunerea și Viitorul e în ouă” de Eugene Ionesco, cu Premiul Special al criticii pentru „Cazul Gavrilescu” de Mircea Eliade, pus în scenă la Teatrul Nottara (spectacolul care l-a marcat cel mai mult şi care s-a jucat inclusiv la New York), în 1998 a obţinut Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Humorror pentru „Tacâmuri de pui” de S.Gyorgy montat la Teatrul Bulandra. În 2003 a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie de la Galaţi pentru „A XII-a noapte” de William Shakespeare, jucată la Teatrul de Comedie din Bucureşti; pe 10 decembrie 2004 i-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer „pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării științifice” din România. În anul 2006 obținea Marele Premiu al Festivalului de Comedie Românească pentru „Ce formidabilă harababură” de Eugene Ionesco și Premiul UNITER pentru întreaga activitate, pentru regie de teatru.

Meseria de dascăl este cea pe care GELU COLCEAG, profesor marcant al şcolii româneşti de teatru a onorat-o continuu încă de când marele Octavian Cotescu i-a propus să îmbrăţişeze şi o carieră universitară. Iată ce declara într-un interviu: ”Acord o mare importanţă perioadei de şlefuire a mijloacelor de expresie ale actorului, stăpânirea şi aplicarea lor justă şi justificată făcând diferenţa clară între un actor profesionist şi un amator, iubitor de teatru! În meseria de profesor mă simt cel mai performant”.

Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!

  • Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!

  • Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!


Imagine
Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!
Gelu Colceag, regizorul spectacolului `Stela de la Tanase` La multi ani 17.05.!

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020