(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Nae Cosmescu (26.07.1940 -18.06.2016) La varsta pomului gata... (Confluente.org)

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
NAE COSMESCU.
LA VÂRSTA POMULUI GATA SA UMPLE COSURILE CULEGATORILOR...


Autor: Aurel V. Zgheran
Publicat în: Editia nr. 1526 / 06 martie 2015

Este lucru stiut ca cine a fost sau este angajat la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, ori colaboreaza cu el, nu poate sa fie decât numai un om de valoare, iar pe deasupra un om de omenie. Nu-i vorba, pâna si cei care calca trotuarul în sus si în jos pe lânga cladirea cu mari vitrine a Teatrului acestuia, sunt asemenea, ca de altfel si cei de pe trotuarul de cealalta parte a Caii Victoriei, dar ei parca nu-s trecatori asa de cumsecade, daca nu-si întorc capul spre Teatrul cu pisanie si lauri, „Constantin Tanase!”

Unul dintre faptuitorii spectacolelor sub tavanul boltit si greu de istorie si poveste al Teatrului de Revista „Constantin Tanase” este regizorul Nae Cosmescu. Nici amintirile, nici spectacolul în act nu duc lipsa la „Tanase” de semnificatii si farmec. Ele sunt deasupra divertismentului minor, degustat la golul televizor, de dimineata pâna seara si din seara pâna dimineata, în cerc si brusca pledoarie din 1989 încoace, pentru amestec de emisiuni repetabile, cu artisti neartisti, personalitati nepersonalitati, persoane publice pâna la familiaritate, înadusitoare, patrunse în vietile românilor pe ruta unor emisiuni tv, cu agresivitate. Zilnic aceste figuri ale tv-ului satureaza cu prezenta în casele tuturor, încât oamenii acestia de pe micul ecran ar trebui si luati în evidenta asociatiilor de locatari! Vrând, nevrând, la masa românului, în sufrageria românului, pe perna patului românului, în coasta românului, în aerul românului, în auzul si vazul românului, în sufletul, nervii, gândul, somnul românului misuna puzderia ziselor persoane publice de la televizor, ca mascatii ritualurilor orgiastice!

Ei, de aceea sunt pe lume teatrele României, cu faptuitorii lor profesionisti! Între faptuitorii acestia, Teatrul de Revista „Constantin Tanase” e tatal si deopotriva copilul teatrului românesc, cel dintâi si cel de-al doilea neavând nimic a face în niciun moment al istoriei lui cu larma pe care cred unii ca o pot numi arta si cultura! Unele din spectacolele de la „Tanase” au sigiliul proeminent al regizorului Nae Cosmescu. Valoarea data lor de catre acest profesionist al regiei de teatru, film si divertisment îngenunchiaza definitiv preferinta nesocotitilor care nu gusta nectarul umorului ci se delecteaza cu acriturile expirate! Din acest punct de vedere, regizorul ar fi o doica ce alege pentru spectatorul cu suflet de copil sticluta cu esente aromate de fructele artei.

E greu de stiut pâna unde se soarbe din umor si mai ales care-i „sticluta” cu nectarul umorului. În aceasta consista stiinta si harul regizorului Nae Cosmescu. Un spectacol la îndemâna sa este fresca grandioasa de înalta explozie coloristica, dinamica si cu verb, pe când un spectacol la îndemâna amatorilor poate pricinui o prapadire monstruoasa a ceea ce s-a cladit într-o istorie solara a teatrului românesc. Or, aceasta, la „Tanase” ar invalida nu o reprezentatie, nu o distributie de actori, realizatori, producatori etc., ci o comoara de calificative adunate într-o istorie care taie prin mijloc arta si cultura unui secol!

Prin talentul, daruirea si profesionalismul sau, regizorul Nae Cosmescu nu lasa sa se întâmple aceasta, nu numai la Teatrul de Revista „Constantin Tanase”, ci nicaieri, asa cum nu a lasat niciodata, oriunde a avut soarta artei regizorale în mâinile sale, asa cum nu o lasa si nu o va lasa, oriunde este azi sau va fi mai târziu. Îl unesc cu Teatrul de Revista „Constantin Tanase” iubirea si pasiunea, care de altminteri, îl unesc deopotriva cu tot teatrul românesc de pe oriunde trece, se observa aceasta!

Regizorul Nae Cosmescu a absolvit IATC-ul în anul 1963, sectia Actorie. Si-a început însa activitatea de regizor, în 1964, angajându-se la Teatrul National al Televiziunii Române, la care a fost timp de doi ani seful sectiei de Teatru. În acelasi timp a mai fost si patronul revistei, „Star“, primul saptamânal în care se publicau informatii despre viata culturala, cu si despre personalitati.

Ca jurnalist, Nae Cosmescu a scris cam trei mii de articole, dar nodul profesional al sau l-a legat în tot acest timp de televiziune, mediu în care Nae Cosmescu a tinut activa lupta cu compromisurile.

„În 1980 am realizat un film, dupa un scenariu scris de Cristian Munteanu, de la Teatrul Radiofonic” , spune regizorul.
„Materialul se numea Pasarea fara aripi, dar pe postul national de televiziune a fost rebotezat cu titlul "Urcusul". De altfel, filmul a câstigat premiul pentru spectacolul cu cea mai buna tema contemporana, acordat la Festivalul International de Teatru TV, editia a VIII-a, din Bulgaria. De ce cele doua titlurit Initial, eroina principala era o fata singura, într-o societate incurabila, bolnava. În final, ea nu a mai rezistat presiunilor din exterior si, ca raspuns la tot ceea ce o înconjura, s-a sinucis. Cu toate ca scenariul fusese aprobat în forma respectiva, cei din conducere si-au spus ca nu e posibil ca fata sa se sinucida, caci ce exemplu va da ea societatii? Asa ca povestea s-a schimbat, iar eroina nu a mai murit la sfârsitul filmului“ .
Pe posturile nationale a fost difuzata varianta modificata, în timp ce la un festival international a mers cea initiala.

Încurajat si sustinut de catre publicistul, dramaturgul, scriitorul Dinu Sararu, regizorul Nae Cosmescu si-a fructificat propriul spirit, bunatatea sufleteasca, talentul gazetaresc si literar, înmanunchind o colectie valoroasa de pamflete.

„M-a preluat cunoscutul romancier Dinu Sararu, care pe vremea aceea raspundea de destinele "Cronicii Române" si m-a invitat sa continui proiectul. Cartea de fata este rezultatul unui întreg an de colaborare cu "Cronica Româna", saptamâna de saptamâna, în fiecare vineri” , marturiseste autorul culegerii de pamflete.

„Domnule” , spune în replica maestrul Dinu Sararu, „o sa încep cu un subiectivism condamnabil - e foarte bun prieten cu mine, si, de aceasta, nu pot sa-l înjur desi a lucrat cu mine la televiziune pâna a devenit seful teatrului de televiziune. M-a ascultat si cred ca m-a ascultat cu folos, a venit de la Pitesti, era un tânar frumusel avea o nevasta zvârluga, frumusica si aia”.

Cartea se intituleaza „50+1 pamflete... ca la Tanase”.

„Ma bucur ca astazi pot participa la lansarea cartii lui Nae Cosmescu, care se lanseaza cu un volum de pamflete excelente” , a rostit la lansare directorul Teatrului de Revista „Constantin Tanase”, actorul Alexandru Arsinel.

„Este vorba aici, în aceasta carte, de lucruri pe care noi le-am facut la National TV, o initiativa de a da publicului si câteva vorbe de duh ori acestea sunt ale lui Nae Cosmescu. Va sfatuiesc sa le cititi, pentru ca va va da o stare de satisfactie” , invita colegial si în cunostinta de cauza actrita Stela Popescu, iar semenul de breasla Geo Saizescu avea sa afirme:
„Eu am avut initiativa, în cadrul premiilor nationale de spirit si umor românesc, sa decernez si un premiu ale societatii umoristice "Pacala" lui Nae Cosmescu”.

În 2005, director artistic la National TV fiind, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea ca mahalaua contemporana româneasca nu este departe de cea interbelica din „Gaitele”. Serialul s-a numit „Cuscrele”. La data aprobarii proiectului acestuia Nae Cosmescu împlinea saizeci si cinci de ani. Era 26 iulie 2005. Serialul s-a bucurat de succes. În rolurile principale au jucat Draga Olteanu Matei ti Tamara Buciuceanu-Botez, pentru întâia oara împreuna într-o productie tv.

La vârsta când pomul roditor are fructe rumene si e pregatit sa umple cosurile culegatorilor, regizorul Nae Cosmescu, întâlnit azi în dese si de succes spectacole, la Teatrul de Revista „Constantin Tanase”, are un potential maxim de a se darui publicului sau care l-a admirat si respectat o viata, cu noi si multe spectacole!

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)
Sursa: www.confluente.org

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

  • IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015


Imagine
IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015
IN MEMORIAM Nae Cosmescu. La varsta pomului gata sa umple cosurile culegatorilor (Confluente.ro) 03.05.2015

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020