(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

IN MEMORIAM Regizorul Bitu Falticineanu 16.04.1925 -05.01.2012 la Teatrul de Revista `C-tin Tanase`

IN MEMORIAM Regizorul artistic
BIȚU FĂLTICINEANU (16.04.1925 -05.01.2012)


Articol 22 februarie 2011
Bițu Fălticineanu: 103 ani de povești în 86 de ani de viață

De la june prim la Nationalul din Iasi a ajuns regizor de revistã la Bucuresti

Peste 200 de spectacole in 50 de ani de cand apare pe afis ca regizor. Nu-i place sã i se spunã maestre, fiindcã il face mai bãtran. "Oricum sunt. Dacã mi se mai spune si maestre...! – mãrturiseste zambind Bitu Fãlticineanu. "Dupã povestile mele, ar trebui sã am 103 ani. Dar m-am nãscut in 1935".
Am avut sansa de a cãlãtori cu bilet de favor prin viata renumitului regizor de revistã. Nici nu stiu cand au trecut cele douã ceasuri... Povestile sunt fascinante. Desi totul pare o fictiune, personajele sunt reale.

`Primul meu spectacol de revistã - mã rog, de estradã, asa se numea pe atunci - a fost cand eram elev de liceu, la Iasi. La finalul fiecãrui an se fãceau serbãri, iar mie mi-a venit sã fac spectacolul: «Liceul se amuzã si invatã». Si am avut succes. Combinasem texte din cupletele lui Constantin Tãnase. Bunicii mei, in timpul primului rãzboi mondial, au fost gazde, timp de doi ani si jumãtate, familiei Tãnase, care se refugiase de la Bucuresti la Iasi. Bunicii si Tãnase s-au imprietenit la cataramã. El i-a spus viitoarei mele mame cã, oricand trupa va fi in turneu la Iasi, toatã familia va avea bilete de favoare, ca sã intre gratis la orice spectacol. Pãrintii mei, care intre timp m-au avut pe mine, nu puteau sã mã lase singur acasã, asa cã mã luau cu ei, la estradã, incã de la 4 ani.

Mergeau in culise sã vorbeascã cu domnul si cu doamna Tãnase. Iar pe mine mã uluia cum cobora fundalul, cum se ridica decorul, in timp ce balerinele mã ciupeau de fatã... Vãzand de douã ori pe an aceste «reviste» se pare cã s-a intipãrit in mine acest microb. In plus, mãtusa mea era cãsãtoritã cu un poet iesean, pe vremea aceea destul de celebru – Mihai Codreanu. Acesta fusese numit director la Teatrul National. Pãrintii aveau permanent locuri rezervate. Dar, cand am vrut sã fac si eu teatru, mama si tata nici nu au vrut sã audã. ii fãceam de rusine in oras. Ei voiau sã mã vadã avocat. Mi-a venit ideea sã le spun cã un avocat trebuie sã aibã dictiune, sã impresioneze, sã joace. Si atunci mi-au permis sã fac si Conservatorul la Iasi, unde am devenit prieten cu Tamara Buciuceanu...`


BIȚU FĂLTICINEANU a primit roluri de june prim comic la Nationalul iesean. Avea succes, dar s-a hotãrat sã pãrãseascã meseria de actor. Asa i se arãtase.
"Stãteam in camerã cu un regizor care era foarte important pe atunci. Monta `Cãruta cu paiate`... Eu aveam un rol de de june american si trebuia sã vorbesc foarte serios cu patronul. Colegul meu de camerã era in culise, scotea limba... Nu m-am putut abtine, m-a bufnit rasul si s-a ales praful de tot actul!
Altã datã, cand mie imi venea randul sã-mi spun replica, din salã a tasnit un caine pe scenã si direct la picioarele mele s-a infipt. S-a lãsat cortina. S-a reluat piesa! Acesta a fost al doilea semn cã trebuia sã mã las de actorie.
Si a treia intamplare care a pus capac a fost cand jucam intr-o piesã ruseascã a cãrei actiuni se desfãsura intr-un colhoz. Eu aveam douã replici. Iar Nicolae Subã avea de spus: `Cand aud cantecul ãsta imi dau seama ce bine este acum si ce prost era inainte`. Numai cã a spus invers. Iar eu mi-am rostit replica: `Formidabil!`. Urmarea: eu am fost cel pedepsit, Subã a fost scos la pensie, iar spectacolul nu s-a mai reluat."


Zarurile fuseserã aruncate. BIȚU FĂLTICINEANU a primit telefon de la Bucuresti sã vinã negresit sã dea examen pentru postul de asistent de regie de la Teatrul Armatei (asa se numea atunci Teatrul Nottara). Curat noroc!
"Regizorul era Nicusor Constantinescu, un mare maestru al genului. Proba practicã: sotul vine acasã si dã peste amant. Si iese scandal. Le-am dat ideea sã punã o masã, iar amantul sã se ascundã sub ea si cand voia sã fugã, sã ia si masa dupã el. N-au vrut sã asculte de mine! Insã, a doua zi, ii spun lui Antonescu (Cãrãbus): domnule, sunteti un mare actor si ieri ati avut o idee genialã, sã vã bãgati sub masã... `Eu am avut-o?` – mã intreabã. Iar eu i-am spus senin: `Da`. Si acum mai folosesc aceastã tacticã..."

In 1967, cand Mircea Crisan nu s-a mai intors in tarã din turneu, teatrul de estradã era in dificultate cu sala de pe Calea Victoriei... Lipsea cu desãvarsire vedeta! La Savoy juca Horia Serbãnescu.
"L-am luat atunci pe Puiu Cãlinescu. Era foarte dificil! M-am fãcut luntre si punte si m-am imprietenit cu el. Am inceput o serie de spectacole cu Puiu si am rupt gura targului. Nu trebuia sã spunã nimic. Cand era pe scenã, fãcea niste fente, strambãturi, iar lumea se tãvãlea de ras. Era unicat. Era foarte iubit de public, desi era tare neplãcut in afara scenei. Cand i se punea capsa, dãdea telefon noaptea si imi spunea: `Nu mai joc maine searã. Nu m-a salutat fata a treia din balet`.
Intr-o searã, l-am condus panã acasã. Bãuserãm cateva beri la Salonul spaniol. Puiu se pilise si l-am luat de brat sã-l duc spre Gara de Nord, unde stãtea. Strãzile, pustii... Aud in spate pasi. `Puiu, e cineva in spate`. `Si ce facem?`. `Nu stiu!`. `Stai o secundã, mã intorc eu sã vãd cine e`. Si se intoarce. Se aud douã voci de puslamale, care aveau acolo sectorul de lucru: `Nea Puiule, matale esti, iartã-ne, voiam sã te furãm!`. Si bãietii au devenit escorta noastrã, sã nu pãtim ceva...."


Era sã o pãteascã Grãdina Boema, din cauza unui congres la care au fost invitati ziaristi din toatã lumea. Cum asa?
"Grãdina Boema era langã Restaurantul Cina. Fiind un congres international, au fost invitati foarte multi oameni importanti. Soferul tovarãsului Ceausescu, asteptand-o pe ea sã iasã de la o sedintã de la CC, a venit alãturi, la Grãdinã, sã se amuze. In drumul spre casã, i-a povestit Tovarãsei ce bãscãlie e acolo si ce tare s-a distrat! Rezultatul: am fost somati sã oprim spectacolul.
La care eu zic: `Stimati tovarãsi, ce facem?, noi am vandut biletele pe o sãptãmanã. Se vor aduna 1.150 de oameni in fiecare searã - asta era capacitatea sãlii - si ne vor intreba de ce nu jucãm? Iar Grãdina Boema e langã Comitet. Bucurestiul e plin de ziaristi si se va crede cã este o manifestatie ostilã! Si s-a decis sã tãiem. Numai cã Stela nu a vrut sã scoatem nimic. Au venit trei tovarãsi activisti pe care i-am pus in fundul sãlii, nu mai aveam deloc locuri. Iar eu le distrãgeam atentia de fiecare datã cand urmau replicile cu probleme. Si asa am scãpat Boema!."


`Totul este ca-nainte,/ De belele n-am trecut,/ Se trag sforile, se minte,/ Si cu asta ce-am fãcut?// Se urzesc pe-ascuns vendete,/ Cum nicicand nu s-a vãzut,/ Tara-i plinã de vedete,/ Si cu asta ce-am fãcut?`, spunea Constantin Tãnase in secolul trecut.
Bitu Fãlticineanu regizeazã si astãzi la Teatrul de Revistã `Constantin Tãnase`. `Aplauze, aplauze`... Chiar asa se numeste spectacolul in care joacã Alexandru Arsinel si Stela Popescu. Si primesc aplauze, aplauze, la scenã deschisã.
Sursa: www.jurnalul.ro
* * * * * * *

Articol 20.10.2009
`Spectacolul trebuie sã te miste ca spectator"

INTERVIU- BIȚU FĂLTICINEANU dezvãluie secretele din spatele lungii sale cariere

Unul dintre cei mai consacrati regizori romani, Bitu Fãlticineanu, cel care a revolutionat comedia romaneascã, ne-a vorbit despre viata sa dedicatã teatrului, despre ce presupune punerea in scenã a unui spectacol bun, precum si despre diferitele experiente trãite de-a lungul carierei, care s-a intins glorios peste cateva decenii bune. Pe domnul Fãlticineanu l-am intalnit, cum altfel, decat in apropierea scenei, in timpul repetitiilor celui mai nou spectacol ce va deschide stagiunea de iarnã a Teatrului de Revistã `Constantin Tãnase".

REP: In ce stadiu se aflã teatrul de revistã astãzi? Sunt interesati romanii si `gustã` comedia?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Ca si in trecut, Teatrul de Revistã are publicul lui, numeros, care s-a pãstrat de-a lungul anilor. Avem plãcerea de a vedea sala plinã la spectacole, ceea ce ne bucurã nespus de mult. Avand in vedere faptul cã aproximativ jumãtate din spectatori sunt tineri, putem afirma cã sunt interesati de comedia noastrã. Ei fac cunostintã din ce in ce mai mult cu un gen nou, care prin profilul sãu ii atrage tot mai mult.

REP: Cum este o viatã petrecutã pe scenã si in jurul acesteia?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Eu nu sunt numai omul din spatele scenei, fac intreaga `operatie` din care ia nastere un spectacol. Pentru mine inseamnã sute de spectacole, anul acesta ajung la cel de-al 302-lea, inseamnã multã implicare. Si aici mã refer la oamenii cu care lucrez, pentru cã pentru mine nu existã spectacol fãrã lume multã pe scenã, fãrã personaje numeroase, balet, orchestrã. Fãrã acestia nu mã simt in apele mele. Astfel, o viatã dedicatã spectacolului este o plãcere deosebitã!

REP: In ce conditii l-ati cunoscut pe Traian Bãsescu?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Pe domnul Bãsescu l-am intalnit, de curand, la inaugurarea noii sãli Savoy unde a fost prezent, fiind invitat de teatru. Am discutat foarte putin cu dumnealui si cu sotia despre mici banalitãti legate de teatru, pentru cã altceva nu consider cã aveam ce vorbi. In aceeasi searã l-am cunoscut si pe domnul Oprescu. Ambii si-au exprimat intr-un mod diplomat aprecierea fatã de ceea ce am realizat si, totodatã, plãcerea pentru Teatrul de Revistã.

REP: Ce pãrere aveti despre alti regizori romani, cum ar fi Silviu Purcãrete, recent premiat pentru `Faust`?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Purcãrete este un mare regizor, cu o fantezie deosebitã, o experientã vastã si de exceptie. Majoritatea pieselor sale au fost realizate fãrã erori. Au fost deosebite, regizorul neavand nici o piesã cãreia sã-i gãsesti vreun defect.

REP: Ce vã doriti pentru urmãtorii cinci ani?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Pentru urmãtorii cinci ani imi doresc in primul rand sã am sãnãtate. Imi doresc cat mai multe spectacole in care fantezia sã ocupe primul loc, dintre care mãcar douã reprezentatii apreciate chiar si international, din ce in ce mai moderne, in conformitate cu noile tehnologii si cu evolutia acesteia. Acum avem lasere, ecrane, nenumãrate efecte care fac un spectacol si mai bun, si mai amplu.

REP: Care este `reteta` principalã a unui spectacol apreciat?

BIȚU FĂLTICINEANU:
Spectacolul trebuie in primul rand sã te miste ca spectator si sã fie frumos!

REP: Care este cea mai recentã reprezentatie pe care o pregãtiti?

BIȚU FĂLTICINEANU:
La inceputul lunii decembrie 2010, dupã cum socotesc eu, vom avea o premierã, "Aplauze, Aplauze`, unde in rolurile principale vor fi Stela Popescu si Alexandru Arsinel, alãturi de Tamara Buciuceanu si Sanda Ladosi. Este un spectacol care sper cã va place publicului, cu niste melodii excelente si o montare destul de ingenioasã. "Aplauze, Aplauze` este un spectacol omagial, dedicat celui mai celebru cuplu din comedia romaneascã, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, care anul acesta au implinit 30 de ani de carierã.


Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Regizorul Bitu Falticineanu, cel care si-a legat definitiv numele si cariera de Spectacolele REVISTEI ROMANESTI (N.16.04.1925 - D.05.01.2012)

  • Colectivul Teatrului de Revista `CONSTANTIN TANASE` anunta cu infinite regrete incetarea din viata a marelui regizor BITU FALTICINEANU (05.01.2012)

  • Regizorul Bitu Falticineanu si scenograful Bobi Dinulescu


Imagine
Regizorul Bitu Falticineanu, cel care si-a legat definitiv numele si cariera de Spectacolele REVISTEI ROMANESTI (N.16.04.1925 - D.05.01.2012)
Regizorul Bitu Falticineanu, cel care si-a legat definitiv numele si cariera de Spectacolele REVISTEI ROMANESTI (N.16.04.1925 - D.05.01.2012)
Colectivul Teatrului de Revista `CONSTANTIN TANASE` anunta cu infinite regrete incetarea din viata a marelui regizor BITU FALTICINEANU (05.01.2012)
Colectivul Teatrului de Revista `CONSTANTIN TANASE` anunta cu infinite regrete incetarea din viata a marelui regizor BITU FALTICINEANU (05.01.2012)
Regizorul Bitu Falticineanu si scenograful Bobi Dinulescu
Regizorul Bitu Falticineanu si scenograful Bobi Dinulescu

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020