(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Istoric: Astazi aniversam 101 ani de existenta, de la deschiderea oficiala a Teatrului `Carabus`

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
Astăzi aniversăm 101 ani de existență!


2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣
Se împlinesc 101 ani de la deschiderea oficială a Teatrului ”Cărăbuș”, pe 2 iulie 1919, cu premiera spectacolului de Revistă “Pisica pe orez”, în care marele actor Constantin Tănase a interpretat cupletul “Cotoiul e pe varză, pisica-i pe orez”. Și, să nu uităm că pe 5 iulie vom marca 140 de ani de la nașterea celebrului artist.

🎩“Maestre, tare aş mai vrea să vă adresez o întrebare: v-a mulțumit vreodată cineva pentru tot ceea ce ați realizat în cariera dumneavoastră, pentru tot ceea ce ați făcut pentru acest gen de spectacol şi pentru acest teatru pe care l-ați creat și care iată, a ajuns, la 101 de ani? Dumneavoastră, domnule CONSTANTIN TĂNASE sunteți acela care a adus la București, spectacolul de Revistă şi aţi pus exact acum 101 de ani piatra de temelie a “Templului Cărăbuş” de pe strada Academiei, acolo unde seară de seară, spectatori de pretutindeni veneau, aplaudau și plecau mulțumiţi și încântaţi de tot ceea ce făceați. Pentru că eraţi, prin cupletele Dumneavoastră, un purtător de cuvânt al oamenilor de rând, eraţi curajos şi dedicat pe viaţă publicului şi acestei nobile meserii. Noi, încercăm să ducem mai departe spectacolul de Revistă, acest gen atât de special și vrem să îl dăruim publicului de azi, care trebuie să ne cunoască, aşa cum suntem, devotaţi Lui. Veniţi la Teatrul Tănase să vedeţi ce înseamnă un spectacol unic în lume!” – Vasile Muraru, director Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”.

1️⃣0️⃣1️⃣
Pe 2 iulie se împlinesc 101 ani de la inaugurarea oficială, pentru public, a Teatrului ”Cărăbuș” cu Revista intitulată ”Pisică pe orez”, ale cărei texte fuseseră scrise de Mircea Rădulescu şi Constantin Solomonescu şi în care Constantin Tănase interpreta cupletul „Cotoiul e pe varză, pisica-i pe orez“. Sărbătorim 101 ani de existență și suntem mândri de faptul că toți slujitorii Revistei, un gen unic în lume au reușit să păstreze și să ducă mai departe tradiția, spiritul și faima acestui teatru.

1️⃣9️⃣1️⃣9️⃣
Teatrul de Revistă s-a născut pe data de 23 mai 1919, atunci când, pe strada Academiei, pe locul unde funcționase cândva Gradina de Vară „Amicii orbilor” a fost pusă piatra de temelie a Grădinii „Carabus”. De ce „Cărăbuș”? scriitorul și fostul secretar literar al Teatrului, regretatul Aurel Storin enumera trei ipoteze: prima, că arhitectul Van Saanen-Algi, bun prieten cu Tănase, și-a amintit că el a facut schiță a viitorului teatru, care semăna cu un cărăbuș, un scarabeu sau un coleopter în toată regula. O altă variantă susține ideea lui Constantin Tănase de a-i se teatrului chiar „Cărăbuș”, iar o a treia ipoteză pornește de la faptul că l-a inspirit acest nume de pe vremea cand juca într-o comedioară inspirată după o farsă franțuzească în care el era juca rolul ordonanței unui ofițer betiv și cartofor. Numele ordonanței era Cărăbuș…

1️⃣8️⃣7️⃣2️⃣
Trebuie să amintim și faptul că că primul spectacol de Revistã s-a jucat pe 19 noiembrie 1872. Atunci, pe scena Teatrului Bossel, aflată pe Calea Victoriei, a avut loc reprezentaţia spectacolului ”Apele de la Văcărești”, o „comedie vodevilã în 3 acte” de Matei Millo (a fãcut ca artist, parte din distribuţie), pe muzica lui Alexandru Flechtenmacher.

2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣
Anul trecut a fost inaugurată în foaierul Sălii Savoy expoziția de fotografie ”Constelația Cărăbuș” dedicată aniversării Centenarului Teatrului Tănase și marelui actor Constantin Tănase, cel care a contribuit la scrierea istoriei Revistei românești, un gen unic în lume. Atunci a fost proiectat filmul ”Visul lui Tănase”, realizat în anul 1932, unul dintre primele filme românești al cărui protagonist a fost însuși marele actor, a fost inaugurată oficial Aripa ”Cărăbuș” care găzduiește o expoziție permanentă (cu ajutorul Ramonei Maria Mocanu, directorul Muzeului Judeţean ”Ştefan cel Mare” din Vaslui, oraşul natal al marelui Constantin Tănase) și a avut loc premiera spectacolului ”Suta lui Tănase” (scenariul și regia Vasile Muraru și Valentina Fătu).

🎩Dar, până când ne vom reîntoarce cu toții la Sala Savoy, vă dăm întâlnire din data de 4 iulie 2020, în fiecare sâmbătă seara la Teatrul de Vară Herăstrău!
LA MULȚI ANI, Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”!


  • Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919

  • Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919

  • Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919


Imagine
Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919
Deschidere publica Teatrul Carabus cu Revista `Pisica pe orez` 02.07.1919

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020