(004) 021 315 56 78 Luni - Duminica, 09.00 - 19.00
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram       
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

SOSESC DESEARA Cronica de Serban Cionoff la Radio Romania Cultural 16.12.2014
Teatrul de Revista `C-tin Tanase` Bucuresti, Calea Victoriei nr.33

SOSESC DESEARA
Cronica de Serban Cionoff la Radio Romania Cultural


16.12.2014
A trecut ceva vreme de când pe scena Teatrului „Constantin Tãnase” se joacã Sosesc desearã, aceastã spumoasã si mereu tânãrã comedie a lui Tudor Musatescu. si, deloc surprinzãtor, iatã cã dupã atâtia ani de la premierã, o regãsesc la fel de vie, de tânãrã si de drãcoasã.

Sincer sã fiu, nu pricep de unde au scos unii critici – poate mai priceputi decât mine sau poate doar mai exigenti decât subsemnatul – cã montarea lui Nae Cosmescu nu ar fi tocmai ceea ce s-ar putea numi „punere în scenã” si cã nu ar dovedi unde e mâna regizorului. Dimpotrivã, cred cã Nae Cosmescu a avut flerul de a-i fi citit pe actori si, mai ales, de a-i fi distribuit, pe fiecare, ca nimeriti interpreti, fãcând din fiecare cei mai nimeriti tãlmãcitori ai personajelor. Astfel, Ana Maria Donosa este o Anisoara frumoasã, simplã si fireascã, nu zic ba, cam desuetã dacã o raportãm la fitoasele noastre de Dorobanti. si tocmai de aici vine sarmul ei duios si cuceritor de ne-actual. În schimb, Valentina Fãtu e o tante Adelle (o râzgãiesc si eu, mde!) de toatã isprava, amestec de toapã frivolã si de nãbãdãioasã femeie de stilul lui „ce-am avut si ce-am pierdut”. Ipocritul amic are în Nae Alexandru un alter ego demn de descendenta caragialescã, asa dupã cum Cristi Simon face din Puiu smecherasul simpatic si sincer care, pânã la urmã, vede cã nu caii verzi pe pereti ai lui Lollote (nu era mai bine dacã o chema… Cocote?), ci numai candoarea dulce a Anisoarei îl convinge cã nicãieri nu îi stã mai bine ca acasã.

Cât despre Paula Rãdulescu nu pot decât sã regret cã Nenea Tudoricã nu a vãzut-o pe scenã, fiindcã altminteri te pomenești cã se rãzgândea si o fãcea pe slujnicuta moldoveancã mai tinericã decât Anisoara si Puiu. Uite numai asa, de sâc, sâc, sâc!

L-am lãsat la urmã într-adins pe Vasile Muraru fiindcã Olimpiu al lui e un amestec inteligent dozat de meschinãrie si sufletism, de fariseim si de sentimentalism.

În tot, o captivantã „comedie sentimentalã din lumea provincialã”, dupã cum asa de bine i-a spus eminentul teatrolog Virgil Brãdãteanu. Este, însã, vorba asta o depreciere, cum, poate, se vor grãbi sã creadã unii sau altii? Nicidecum, este un compliment, fiindcã, zãu asa, dupã atâtea mondenitãti frivole si agresive, chiar cã îti vine dor de farmecul discret al câte unei urbe mici si tihnite, precum fabulosul Câmpulung Muscel.

As fi putut sã pun punct acestor notatii si, dupã asta, sã mã iscãlesc frumos. As fi putut, dar uite cã nu mã lasã inima sã închei fãrã a face o mãrturisire de suflet. Mã numãr printre aceia (vai, tot mai putini!) care a avut privilegiul de a frecventa redactia revistei „Viata Româneascã” prin ultimii ani ai deceniului zis 60 din veacul cu nume de revistã de literaturã universalã. Aici, în clãdirea din fostul bulevard Ana Ipãtescu nr. 15 (la numãrul 15 A, la etajul IV, locuise o vreme si Jancsy Körössy, jazzman-ul de geniu), se aflau redactiile revistelor literare ale Uniunii Scriitorilor – „Viata Româneascã”, „Gazeta literarã” (ulterior „România literarã”) si „Luceafãrul” – unde, dacã aveai ceva noroc… si tupeu, îi putea vedea pe F. Brunea-Fox, Aurel Baranga sau pe Tudor Musatescu, veniti cu ceva treburi scriitoricesti sau numai asa, ca sã îi salute pe colegii lor de vorbã scrisã si tipãritã: Eugenia Tudor-Anton, Remus Luca, N. Tertulian, Jean Grosu, Vladimir Colin, Domnica Gârneatã si, în mod cu totul si cu totul special, pe Doamna Lisette Daniel-Brunea, sotia regelui neîncoronat al reportajului românesc.

În ceea ce îl priveste pe Nenea Tudoricã (dupã cum, la recomandarea doamnei Lisette, îmi dãduse voie sã îl apelez) acesta era pur si simplu nãucitor. Îi citisem piesele, pe unele le vãzusem chiar pe scenã, asa dupã cum îi asteptam cu nerãbdare si îi recitam pe nerãsuflate „musatismele” ce apãreau în fiecare vineri în „Contemporanul”, seria George Ivascu. Ca de pildã: „Cine nu munceste ne mãnâncã” sau „Omul care nu e capabil de nimic, e în stare de orice.” Când se întâlnea pe holurile sau prin birourile redactiei cu Brunea-Fox atunci puteai fi sigur cã se lasã cu un regal de vorbe de duh. De pildã, s-a nimerit ca în ziua în care a fost înmormântat Henri Coandã sã moarã Victor Eftimiu. Drept pentru care Nenea Tudoricã a si scos vorba: „Care este efectul Coandã? Victor Eftimiu!”

Se povesteste cã presimtindu-si sfârsitul, Nenea Tudoricã îsi mustra, cu o duioasã amãrãciune, câte un prieten mai uituc: „De ce nu vii sã mã vezi? O sã mã duc si o sã îti parã rãu…”

De aceea nu pot decât sã multumesc minunatei trupe de la Teatrul „Constantin Tãnase” fiindcã, iatã, ne-a invitat sã ne întâlnim cu Nenea Tudoricã fix desearã, asa dupã cum ne-a anuntat el însusi cã va sosi.

Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • Cronica de Serban Cionoff `Nenea Tudorica soseste in fiecare seara cu trupa`

  • Cronica de Serban Cionoff `Nenea Tudorica soseste in fiecare seara cu trupa`

  • Cronica de Serban Cionoff `Nenea Tudorica soseste in fiecare seara cu trupa`


Imagine
Cronica de Serban Cionoff `Nenea Tudorica soseste in fiecare seara cu trupa`
Cronica de Serban Cionoff `Nenea Tudorica soseste in fiecare seara cu trupa`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020