(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Stela_Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 2014

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” București, Calea Victoriei nr.33
STELA POPESCU.
CELOR CE AU ÎN MÂINI SOARTA ARTIŞTILOR


Autor: Aurel V. Zgheran
Publicat în: Editia nr. 1171 din 16 martie 2014

Dacă teatrul românesc o are pe actrița Stela Popescu, are ceea ce nu este mãrginit la obiectiv, ci în perspectiva idealului. Cine crede cã teatrul românesc ar fi fost la fel dacã nu ar fi existat actrița Stela Popescu, are o viațã mintalã care lucreazã cu ipoteze nule! Teatrul românesc nu ar fi fost același fãrã Stela Popescu deoarece ea este parte a arhitecturii, osaturii de rezistențã și înveșmântãrii lui estetice. Stã argument al acestei considerații observația faptelor: unde este strãlucita pleiadã a actorilor români, numele Stela Popescu nu e omis din fruntea ei. E o certitudine absolutã aceasta.

A presupune cum ar fi dacã ceva nu ar fi, e o activare a unui indefinit haos în meditație! Cu toate acestea e simplu de dedus cât de sãrac ar rãmâne teatrul românesc dacã s-ar decupa din lista titanilor lui, unul singur. Nu este vorba despre inevitabila ieșire din decorul vieții, pentru cã opera artistului rãmâne și dupã plecarea sa. Este vorba despre faptul cã istoria separã adevãrul de ipoteze pe care le repartizeazã în subsidiar.

Iar adevãrul cã actrița Stela Popescu a fost, este și va fi în absida scenei e incontestabil și din el se clãdește istoria. Nu e suficient a ști totul pentru descoperirea unui singur adevãr, mai e nevoie și a înțelege ceea ce e știut. În ce o privește pe actrița Stela Popescu se știe, se înțelege, se simte prezența ei în cuprinderea totului culturii unui neam!

Stela Popescu joacã foarte inteligent. În vremurile nu cu mult mai grele ca acestea avea o vitalitate inteligentã, reușind sã strecoare cu subtilitate surogate care au hrãnit conștiința neamului sub robie. În cuplu de scenã cu formidabilul actor Alexandru Arșinel fierãstruia criptica dogmaticã moscovito-securisto-comunistã, cu aluzii pe cât de fine, pe atât de tãioase, ca fulgerul prin nori. Aceasta însemna muniție spiritualã în lupta cu mâinile goale împotriva unui regim blindat.

Dupã 1989, Stela Popescu a intrat în confruntarea cu noii și aceiași „gânditori”. Împreunã cu ceilalți actori de la Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase”, în primul rând, a fructificat viziuni capabile sã-i dezmorțeascã la trãirea actului cultural, dând aripi teatrului cãzut pradã a toate neajunsurile. A reușit mai mult sau mai puțin cu „gânditorii”, dar fapt este cã teatrul a fost readus unde îi este locul, iar spectatorii au reajuns unde erau așteptați.

Nu este azi nici un Teatru în țarã cu forța de supraviețuire și regenerare pe care o are Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase”. Toți actorii sunt admirabili, dar cei de la „Tãnase” sunt oameni zei. Zei ai scenei. În consecințã, ușa prin care se intrã în sala de spectacole unde joacã ei este împãrãteascã, de altar. Cortina e dverã care nu desparte douã lumi, pe de o parte a actorilor iar pe de altã parte a publicului, ci îi unește pe toți în comuniune cu arta spectacolului. În aceasta e o polaritate doveditã a ideii cã actorii de la „Tãnase” sunt oamenii care sfințesc locul.

Printre ei, Stela Popescu este artista care preschimbã fibrele sufletești ale spectatorului, în corzi ce vibreazã și cântã cu ea. E o artistã plurivalentã: cântã, recitã, danseazã, joacã tot ce înseamnã arta actoriceascã. Este actrița totalã!

Sunt azi la putere îndemânatice eliminãri din mijlocul oamenilor ale celor care îi unesc. Orice actor ar pleca de la Teatrul „Constantin Tãnase” ar rãmâne cupola sub care s-a scris istoria artei teatrale românești fãrã coloanele și arcadele care o susțin. Ceea ce nu se întâmplã, firește, nici cu Stela Popescu. Sunt de neconceput spectacolele de la „Tãnase” fãrã ea. Între artistã și neamul românesc s-a statornicit o interrelaționare care nu se poate rupe. Aceasta ar trebui sã fie dovada iluminatoare pentru cei ce au la dispoziție soarta teatrului românesc contemporan.
Sursa: www.confluente.org
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)


  • Stela Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 16.03.2014

  • Stela Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 16.03.2014

  • Stela Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 16.03.2014


Imagine
Stela Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 16.03.2014
Stela Popescu Articol Confluente Literare `Celor ce au in maini soarta artistilor` 16.03.2014

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020