(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina    
Subiect urmator→
 

Stela_Popescu Interviu Evenimentul Zilei Stapana glumelor povesteste... 2007

22 septembrie 2007
Stela Popescu, stăpâna glumelor povestește despre cât de greu e să-i faci pe oameni să radă

Prezență obișnuită pe micul ecran, pe scena Teatrului de Revista "Constantin Tănase", în rolul Chiriței la Opera Comică, Stela Popescu strălucește și la 72 de ani și dovedește că mai are resurse de energie pentru a-și încânta publicul fidel.
Momentul care a consacrat-o a coincis cu nașterea Televiziunii Române. Referitor la aceste vremuri, Stela Popescu susține că, deși lumea nu știa multe lucruri despre televiziune, atunci se lucra mult mai profesionist decât astăzi.

"Se știa textul, se decupa, era totul făcut foarte bine, nu improvizat sau la marea nimereală. Am lucrat cu Lazarov, Alexandru Bocăneț, Octavian Sava, Dan Mihăescu, Grigore Pop, vechii și statornicii scriitori de divertisment", spune actrița.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă celebrele spectacole de Revelion TVR, care erau pregătite aproape jumătate de an. "Revelioanele de-atunci se scriau începând cu luna august. După aceea se triau, se făcea distribuția. La început de octombrie se filma deja tot show-ul. După ce se realiza a doua vizionare, se făceau și ultimele retușuri. Se lucra cam trei luni, și-atunci totul era pus la punct", își amintește actrița.

"De plătit se plătea mult mai prost decât acum. În prezent este ceva mai bine, dar se lucrează puțin. Este un soi de grabă generală, care este in detrimentul calității. Toți vor tare, repede, să plece acasă, dar să ia banii. Toate aceste emisiuni improvizate vor dispărea. Sunt că zorelele: apar dimineață și mor seara", mai spune Stela Popescu.

"Nu vă e frică?"

Sonore pentru acele vremuri erau spectacolele susținute la Boema sau la Savoy. Majoritatea textelor erau scrise de Mihai Maximilian, soțul Stelei Popescu: "A fost un foarte bun scriitor de Revistă, dar modest. Textele lui nu erau niște jucării, toate aveau o sămânța pedagogică, o morală, un sens. Niciodată n-a scris comedie de dragul comediei".

Primul spectacol de travesti a fost realizat de Stela și Arșinel pe un text scris de Maximilian. "După aceea, toți au început să facă travestiuri, uneori copiind textele noastre", spune Stela Popescu.

În spectacolele de la Boema se spuneau lucruri pe care lumea voia să le audă. "Oamenii credeau că, dacă ele se spun pe scenă, se vor și rezolva. Nu se întâmpla așa, dar măcar se răcoreau. Lumea ne întreba: "Nu vă e frică?".

Nu ne era, poate aveam și o stare de inconștiență și mândrie. Noi spuneam la Boema lucrurile într-un anumit fel, să nu se prindă partidul și să le taie, dar publicul le-nțelegea întotdeauna", își amintește Stela Popescu.

Nevoia de a râde

După teatrul de copii, cel de Revistă este al doilea că dificultate pentru un actor, susține artista pentru că, după cum spunea Mihai Maximilian, "dacă nu se rade la a patra replică poți să te duci acasă". Nu poate să nu observe însă diferența dintre umorul care se făcea înainte de ‘89 și cel de astăzi, care este trivial.

"A venit o epocă nouă. Sigur că a fost și o imensă dorința de schimbare a generațiilor, numai că eu sunt de părere că umorul este un har de la Dumnezeu, dar și un rezultat al experienței. De aceea, cei bătrâni au scris mai bine. Cei tineri nu sunt copți încă pentru asta. Au trecut 17 ani și, în afara umorului de mahala care a apărut, nu s-a făcut nimic de calitate. Chiar glumele politice care circulă acum sunt vulgare, triviale. Asta poate face oricine. Modul în care trebuie realizat este cu totul altceva. Este o prelucrare inteligență și de valoare a ceea ce se petrece în jurul nostru. Cred că generația tânăra n-a realizat încă cine este dușmanul, cine este de vină. De-asta n-au apărut umoriști tineri. Trebuiau să deschidă sertarele și din anii ‘90 să vină o avalanșă de teatru scris", remarcă Stela Popescu.

Actrița consideră că în România ducem lipsa de scriitori cu haz: "Gluma trebuie să fie glumă, nu o aluzie oarecare".

Nu urmează o dietă specială, iar hainele pe care le poartă și le alege singură. Mereu elegantă, cochetă, Stela Popescu susține că nu are o rețeta pentru a se menține în formă.
"Când mă duc în străinătate mă inspir. Dacă nu-mi iau ceva, vin acasă și-mi transform câteva piese. Moda are, la un moment dat, niște locuri comune. Poți să aduci anumite lucruri in actualitate ori să le lași deoparte și să le reiei peste ceva timp", spune actrița.

Secretul unei ținute reușite este decența, susține Stela Popescu, care mărturisește că are o colecție impresionantă de pantofi. "Pe unii nici măcar nu i-am purtat. Îi ador și cumpăr orice pantof îmi place, cu gândul că, odată, o să-mi trebuiască", lucru care, spune ea, se și întâmplă.

Frumusețea, susține actrița, este foarte importantă pentru o femeie.

"E greu, recunosc, dar femeia trebuie să fie frumoasă dacă vrea s-o placă bărbatul și să nu plece de-acasă. Să fie frumoasă, drăguță, prietenoasă". Stela Popescu subliniază faptul că sarcinile femeii sunt mai mari decât cele ale unui bărbat. "Bărbatul este puternic fizic, dar femeia este mai puternică psihic și moral". Își aduce aminte chiar de o glumă în legătură cu acest aspect: "Bărbatul este capul și femeia gâtul, îl întoarce în ce parte vrea ea".

Iubire, bibelou de porțelan

Deși, cel mai nou proiect în care actrița este implicată îl reprezintă serialul de televiziune "Războiul sexelor", Stela Popescu nu crede că există în realitate un astfel de "război": "Nu există nicio asemănare între bărbați și femei. Sunt două entități clar diferite, dar care nu au nicio valoare dacă nu se completează. Eu cred că bărbatul și femeia ar trebui să ajungă la o înțelegere armonioasă", spune artista.

Succesul unei relații ori al unei căsnicii fericite îl reprezintă, în opinia ei, capacitatea fiecărui partener de a face concesii.
"Nu se poate numai că ține. Dragostea este o împlinire. Dacă ea există și durează, iar tu ai făcut ca și celuilalt să-i fie bine, viața poate să decurgă bine. E vorba despre o fidelitate sufletească, despre o înțelegere armonioasă a vieți", susține actrița. După ce și-a pierdut soțul, Stela Popescu spune că nu a putut să mai fie alături de altcineva.

Prietenie intre sexe

Deși există o doză de scepticism în ceea ce privește prietenia dintre sexe, relația profesională de 30 de ani pe care o are cu Alexandru Arșinel o face pe Stela Popescu să considere că o astfel de prietenie este posibilă.

"Eu am prieteni bărbați foarte buni. N-am avut niciodată, nici eu, nici Arșinel tentația de a fi altceva decât parteneri de scenă. N-am simțit nevoia. Și nu numai cu el. Eu am jucat cu Ștefan Bănică și nu mi-a făcut niciodată curte. Eu am un fel de-a fi: sunt cuceritoare. Când îmi place un bărbat, eu sunt cea care face primul pas. Dacă acest lucru vine din partea lui și mie nu-mi place, nici că fac vreun pas spre el", mărturisește actrița.
Privind acest capitol, își amintește că Mircea Vișan i-a spus odată: "Eșți groaznică. Devii atât de repede prietenă dacă nu-ți place un bărbat încât îl obligi să-ti fie prieten pentru totdeauna".

CARTE DE VIZITA

Stela Popescu, o viață dedicată actoriei

✅ S-a născut pe 21 decembrie 1935, in satul Slobozia, din Basarabia.

✅ In 1953, sustine examenul de admitere la facultate si este repartizată la Facultatea de Limba Rusa "Maxim Gorki", la care renunta dupa un an si jumatate, cand intra in echipa Teatrului Ministerului de Interne.

✅ 1956 este admisa la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, iar in paralel continua sa sustina spectacole de teatru. Dupa terminarea facultatii este repartizata la Teatrul din Brasov, acolo unde ajunge sa aiba 400 de spectacole pe an.

✅ Pe scena Teatrului de Revista "Constantin Tanase", Stela Popescu a jucat in "Omul care a vazut moartea", "Mama Boema", iar la Opera Comica pentru Copii, in "Coana Chirita".

✅ In 1958, debuteaza in cinematografie in pelicula "Alo? Ati gresit numarul", iar in 1973, filmeaza "Despre o anume fericire".

✅ În 1979, filmează alături de Amza Pellea "Nea Mărin miliardar", iar în 1985, numele Stelei Popescu apare în filmele "Secretul lui Nemesis" și "Vară sentimentală".

✅ În prezent (2007) este actriță la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" și joacă în producția TV "Războiul sexelor".

OBICEI - Colecție de pipe

"Bărbatul meu avea acest obicei - fuma pipă. Pe unde mă duceam în străinătate cumpărăm tutun și pipă. Regret astăzi lucrul acesta pentru că sunt convinsă că boală lui a survenit din cauza acestei pasiuni. Cu siguranță că tutunul este nociv și criminal. Țin însă la pipele acestea pentru că îmi amintesc de el și pentru că sunt profund legate de viața noastră. Am avut o căsnicie fericită."

AMINTIRE - Moștenirea unei icoane rusești

"Are peste 70 de ani și în mod sigur este de la bunica mea. Este o icoană veche, rusească, din argint, făcută într-o cutie specială. Eu am foarte multe icoane cu Maica Domnului și Pruncul. N-aș putea spune că sunt o mare credincioasă, dar sunt genul de om care-și face cruce, se duce la biserică din când în când și respect zilele de sărbătoare. De multe ori, atunci când pierzi pe cineva și ești foarte legat de el, ești întotdeauna dispus să te cerți cu Dumnezeu", spune actrița.

FOTOGRAFII -Momente importante din viata Stelei Popescu

Este prima fotografie făcută la Paris, în 1965, când a fost invitată cu Teatrul "Constantin Tănase" la celebrul Teatru Olympia.
"Prima oară am jucat cu Mircea Vișan, am făcut totul în franceză. Sala avea 3.000 de spectatori, nu puteau să fie numai români. Spectacolul a avut numere care au fost date la BBC, au fost condiții de turneu internațional.
Am jucat 45 de zile. A fost superb. Pentru această fotografie m-au dus special la un mare coafor care îi aranja părul lui Brigitte Bardot". "E prima fotografie făcută cu soțul meu. Eu mă luptăm să fac rost de o casă mai mare - am nevoie de spațiu. El mă întreba: "Bine, dar nu-ți place garsoniera noastră?".

CADOU - Caseta de la Sică Alexandrescu

Celebrul regizor i-a fost prieten de suflet Stelei Popescu. "Avea obiceiul sa bantuie toate consignatiile, iar intr-o zi (n.r. - in anul 1962), cand a venit la mine, mi-a adus aceasta caseta. Este o piesa speciala, din portelan de Sevres, si are tot capacul cu floricele din portelan, iar in mijloc niste trandafiri".

SFATUL STELEI POPESCU - Influenta spectatorului

"Publicul nu are inca o constiinta a puterii lui. Inca este cuminte si vine la teatru sa se amuze si asta i se pare libertate. Nu poti sa fii vulgar pe o scena cu 800 de spectatori. Nimeni nu se ridica sa spuna: "Du-te, domnule, acasa! Cum iti permiti sa spui asa ceva?"".
"Nu exista nicio asemanare intre barbati si femei. Sunt doua entitati diferite, dar care nu au nicio valoare daca nu se completeaza. Eu cred ca ar trebui sa ajunga la o intelegere armonioasa."

FATA NEVAZUTA - Desenul si gatitul

✅ Una dintre marile pasiuni ale actritei este desenul, care "cere o mai mare rabdare si o mai mare aplicatie. La teatru raspunsul este imediat, pe cand in pictura nu. Am avut niste tablouri expuse la Budapesta. Probabil daca n-as fi facut teatru as fi incercat design interior".

✅ O alta pasiune a Stelei Popescu este gatitul. Desi are un program incarcat, si-a facut timp pentru pregatirea muraturilor. "Am pus vinete pentru toamna, ardei copti, fasole, muraturi".

✅ Nu-i place sa mearga la restaurant: "E neplacut. Cand esti cunoscut, lumea se uita la tine, macar din curiozitate. Eu nici nu pot sa stau cu spatele, sa fiu rece si antipatica, pentru ca nu e felul meu, si-atunci totul devine chinuitor".

✅ Ii place sa calatoreasca. A vazut toata Europa, insa actrita marturiseste ca revine acasa la cel mult trei saptamani pentru a-si incarca bateriile. "E locul meu. Locul in care ma simt minunat".

✅ Vrea sa scrie o carte autobiografica.

✅ Detine o colectie de farfurii. Printre nenumaratele obiecte expuse pe peretii casei se afla si una din piele, pe care Stela Popescu a cumparat-o de la Buenos Aires si care reprezinta tangoul argentinian.

"Oriunde ma duc, eu cumpar", spune Stela Popescu. Un episod legat de celebra colectie il are ca protagonist pe Jean Constantin, care a intrebat-o: "Dar nu-s prea multe?".

Sursa: Evenimentul Zilei- Interviu Stela Popescu: Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada. 22 septembrie 2007

  • Evenimentul Zilei Interviu Stela Popescu ` Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada.`

  • Evenimentul Zilei Interviu Stela Popescu ` Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada.`

  • Evenimentul Zilei Interviu Stela Popescu ` Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada.`


Imagine
Evenimentul Zilei Interviu Stela Popescu ` Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada.`
Evenimentul Zilei Interviu Stela Popescu ` Stapana glumelor povesteste despre cat de greu e sa-i faci pe oameni sa rada.`

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020