(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Taifasuri.ro: Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul 2014

Lãzãrescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul
09.01.2014
de Andrei Dicu

Ca jurnalist e cumplit sã aştepţi Sãrbãtoarea Naşterii Domnului scriind despre morţi. Am vorbit, pe rând, despre Amza, despre Mircea Stroe, iar acum au plecat, grãbiţi, Titus Munteanu şi Nae Lãzãrescu. Ultimul pare sã fi fugit aproape în glumã, surprinzându-ne, de parcã ar fi spus un banc amar, în dimineaţa de 19 decembrie. Era nu numai un artist de calibru, ci şi un nemuritor prin excelenţã, graţie binecuvântãrii pe care sufletul sãu o arunca, la discreţie, tuturor celor din jur.

„Eu am fãcut stand-up comedy de când m-am nãscut”
Americanii sunt convinşi cã ei au inventat genul stand-up comedy, însã aroganţa pãleşte în faţa minunilor „made in” Europa de Est. Înaintea lor, harul tipic mioritic îi producea, pe bandã rulantã, pe spumoşii Mircea Crişan, Toma Caragiu, Amza Pellea şi, nu în cele din urmã, pe Nae Lãzãrescu. Ei n-au fost milionari în dolari, dar au alintat sufletele milioanelor de români pe vremea comunismului şi în epoca tranziţiei strâmbe. Au arãtat parul din ochiul altora, cu delicateţe şi cu virtute, iar dincolo de orice au trãit prin a-şi respecta meseria şi publicul, având doar o singurã credinţã: teatrul. „În meseria asta e ca pe bicicletã. Pedalezi înainte, cã, dacã te opreşti, cazi. Aşa cã nu m-am pensionat şi nici n-am de gând. La câte am vãzut în viaţa mea, nu mai am de ce sã mã mir. Am prins toate nenorocirile posibile. ţin minte, în perioada Celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, eram mic de tot, dar tot ţin minte foarte bine... Refugiaţi pe câmp, vai de ei... Apoi, seceta din 1946, zãpezile din 1953, douã cutremure majore, vreo alte douã iradieri mari, pe toate le-am depãşit. ªi totuşi, pe vremea aia, lumea era mai bunã. Berzei chioare îi face Dumnezeu cuib”, spunea de curând actorul, adãugând: „Eu am fãcut stand-up comedy de când m-am nãscut. Mã duceam la microfon şi vorbeam. M-am întâlnit cu un general din jandarmeria francezã, care mi-a spus cã prea ne aplecãm în faţa civilizaţiei americane. Care civilizaţie americanã? Dacã iei la analizat actorii americani de bazã, aceştia sunt europeni. Încep cu Chaplin şi cu Stan şi Bran şi am terminat lista. Majoritatea şi-au fãcut ucenicia în Europa”.

I-a cunoscut pe Giugaru, Nae Roman şi Puiu Cãlinescu în pauzele filmelor
Activitatea scenicã şi-a început-o încã din şcoala primarã. Se fãceau serbãri de toate felurile, iar copiii erau stimulaţi sã înveţe sã recite versuri şi sã improvizeze scenete. În plus, a mai avut un avantaj, cu care se lãuda în faţa prietenilor: „Tata avea o cârciumã şi veneau artişti pe la el. Acolo i-am cunoscut, în copilãrie, pe Bimbo Mãrculescu şi pe Vasile Tomazian, excepţionali actori de comedie. Apoi, la cinematografe se desfãşurau spectacole de comedie, care durau cam o orã şi fãceau tranziţia între douã filme. Aşa i-am vãzut pe Alexandru Giugaru, Nae Roman, Gogu Trestian sau pe Puiu Cãlinescu”. La rândul sãu, Nae Lãzãrescu a fost preţuit de colegi. Sub bagheta regizorului Constantin Dicu, actorul a jucat în piesa „Omul care a vãzut moartea” (ce ironie!). „Era un tip cu un extraordinar bun-simţ, iar la repetiţii era rãbdãtor orice s-ar fi întâmplat. Sigur, e de notorietate prietenia între el şi Vasile Muraru, dar trebuie menţionat cã a fost foarte iubit şi respectat şi de ceilalţi corifei ai Teatrului de Revistã, în primul rând mã refer la Stela Popescu şi la Alexandru Arşinel”, ne-a declarat regizorul.

„La înmormântarea lui Constantin Tãnase lumea râdea în loc sã plângã”
La înmormântarea lui Nae Lãzãrescu nu s-a plâns. Românii au zâmbit cu melancolie şi zâmbesc şi acum. Dincolo de haz, actorul avea un har aparte prin care îşi apropia contemporanii. Cunoscuţii lui povestesc cã era o bucatã ambulantã de suflet, care-ţi dãdea şi carnea dacã-i cereai. Nici la funeraliile lui Constantin Tãnase oamenii n-au curs lacrimi, pentru cã Dumnezeu nu le-a lãsat. „Eu am fost la înmormântarea lui Constantin Tãnase. Nu îl cunoşteam. Eram în cârcã la tata. Lumea râdea în loc sã plângã, oamenii nu-l vedeau mort! Era, de fapt, ultimul spectacol al lui Tãnase. Eu am vrut sã fiu aici, la teatrul care-i poartã numele, contabil, portar, orice, numai sã lucrez neapãrat la acest teatru. Dar dacã Dumnezeu m-a ajutat sã devin actor...”, obişnuia sã spunã maestrul. ªi aşa şi-a fermecat Nae Lãzãrescu destinul, printr-o modestie incurabilã şi printr-o blândeţe cumplitã. Spre sfârşitul vieţii a avut o cãsnicie-model, alãturi de o femeie cu 27 de ani mai tânãrã. Glumea pe seama rezistenţei relaţiei lor, iar lumea le stãtea la picioare: „Vorba lui Birlic, ori mãnânci o bucatã de rahat de unul singur, ori o prãjiturã cu mai mulţi..” Pânã atunci însã mai trecuse de cinci ori pe la starea civilã, de trei ori, cu aceeaşi soţie. Perseverenţã, nu alta...

Vasile Muraru şocheazã: „În sfârşit!”
Nae Lãzãrescu şi Vasile Muraru şi-au desãvârşit celebritatea ca şi cuplu în anii ’90, prin cupletul „Ce-o sã fie, ce-o sã fie”. Prietenul şi colegul de scenã al regretatului actor, Vasile Muraru, a şocat audienţa la aflarea veştii, dupã ce Nae Lãzãrescu suferise enorm din pricina unei boli la ficat, urma un tratament foarte dur şi se retrãsese departe de scenã: „În sfârşit! Am primit cu mare bucurie vestea morţii lui Nae. Când am aflat cã a plecat spre Cer, am zis cã s-a liniştit. Gata cu chinul, cu suferinţa! Eu eram ca şi familia lui... Dumnezeu sã-l odihneascã!”

Alexandru Arşinel: „Îl sfãtuiam sã iasã la pensie, dar refuza constant”
Maestrul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase”, a completat: „L-am sfãtuit adesea sã iasã la pensie şi sã joace pe scenã în calitate de colaborator, dar Nae refuza constant. Avea o inimã prea mare şi arãta acest lucru şi în meseria sa, şi în afara ei. A sfidat destinul şi a fost un adevãrat stâlp al teatrului de revistã timp de 31 de ani. Un scriitor (n.r. - îşi scria singur textele cupletelor), un camarad şi un mare actor!”.

Nae Lãzãrescu a jucat 31 de ani pe scena Teatrului „Constantin Tãnase“, alãturi de Vasile Muraru
Bourvil şi Fernandel, modelele artistului


Nãscut la 30 ianuarie 1940, într-un cartier modest al Bucureştilor de altãdatã, Nae Lãzãrescu nu a absolvit Institutul de Teatru, ci Academia de Studii Economice. Acolo a şi debutat pe scenã, ca membru al unei brigãzi studenţeşti, şi a lucrat trei ani la Rapsodia Românã, la Secţia Estradã. La „Tãnase” a jucat pentru prima oarã în anul 1982, cu Vasile Muraru, alãturi de care a rãmas pe scenã timp de 31 de ani. Modele i-au fost comicii francezi Bourvil şi Fernandel, iar din acest motiv i-a plãcut sã cocheteze şi cu televiziunea. De asemenea, a jucat în filme de succes precum „ªantaj”, „Grãbeşte-te încet”, „Baloane de curcubeu”, „Cãsãtorie cu repetiţie” şi „Viraj periculos”, iar în producţia de animaţie „Maşini” i-a dat voce personajului „Clang”. Referitor la faptul cã unii critici acuzã sistematic teatrul de revistã cã ar fi lipsit de substanţã artisticã, Nae Lãzãrescu obişnuia sã afirme: „Acest gen poate pãrea la prima vedere uşor, dar, dacã este luat în serios, devine destul de dificil”.

Vezi tot articolul in>>
Sursa:www.taifasuri.ro

  • Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul (Taifasuri.ro) 09.01.2014.Media

  • Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul (Taifasuri.ro) 09.01.2014.Media

  • Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul (Taifasuri.ro) 09.01.2014.Media


Imagine
Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul (Taifasuri.ro) 09.01.2014.Media
Nae Lazarescu, maestrul poantelor sau cum a fermecat Nae destinul (Taifasuri.ro) 09.01.2014.Media

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020