(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

Vasile_Muraru Interviu: `Voiosia, o determinare spirituala universala` (confluente) 2014

Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” București, Calea Victoriei nr.33
VOIOȘIA, O DETERMINARE SPIRITUALĂ UNIVERSALĂ


Voioșia nu este o determinare spirituală exclusiv umană. Și cerul, pasămite, are posturi de voiosie si de mâhnire, însã natura pãmânteascã îsi manifestã potentele creatoare si perpetuarea din vibratiile multicolore ale voiosiei ori durerii. Întreaga naturã, nu doar omul! Dar particularitatea umanã predominantã în cazul omului, în primul rând al omului bun, cãci, asa cum spune Doru Octavian Dumitru. „omul bun râde”, este veselia. Ea este motorul plãsmuirilor artistice cele mai fructificate din cultura noastrã sãteascã si ea este expresia cea mai plinã de vigoare si relevatoare care pleacã din jovialitatea proverbului românesc, la literatura de comedie si teatrul comic, treaptã unde comicul depãseste în profesionalism spontanul, snoava, prin scriitori si actori profesionisti. 

Veselia exprimã amplitudinea trãirilor umane si atribuie fortã creatiei artistice. Ea contureazã tipuri umane sãnãtoase, robuste, optimiste, voluntare, capabile de gânduri si expresii ale sufletului profunde, chiar dacã în comedie sunt creionate la nivel accentuat si tarele umane! Veselia dã dimensiunea definitorie în aplomb, înãltime si profunzime a operei artistice, nefiind o glumã nobilã, cum pare în scenã, de pildã, nefiind un gen artistic facil ci, dimpotrivã, o bogatã creatie cu figurile dimensionate preponderent si monumental în arealul artistic românesc. 

De-a lungul timpului, cinematografia si teatrul românesc au dat un patrimoniu de aur de actori si creatie literarã de comedie a neamului românesc. Unul dintre ei, ivit în epoca modernã a actoriei românesti, dar care brusc a început sã recupereze comediei pala de timiditate, mina descotorisirii de stãri de alarmã prin reliefarea a tot ce e de râs ori de condamnat la om, prin glumã, ori prin vinovatul substituit, este actorul Vasile Muraru. 

Pe parcursul criticii teatrale românesti a luat amploare critica eficientã constructiv, profesionistã, pentru ca azi sã fie lãsat la îndemâna oricui faptul de a aprecia pe actori. Legat de actorul Vasile Muraru nu e nimic arbitrar în a se spune cã e suficient a-i determina `locul de muncã`: Teatrul de Revistã `Constantin Tãnase` din Bucuresti. Acest teatru cu istorie, prezent si viitor prezintã toate elementele din care s-ar putea forma critica favorabilã si justificatã pentru actor. Pe lângã talentul în care se evalueazã o realitate sincreticã a diversitãtii interpretative a actorului, ce joacã, mimeazã, converseazã, cântã într-un gen comic autentic si adorabil, Vasile Muraru are în portofoliul sãu artistic, prin urmare, conditia de prestigiu a Teatrului pe care îl slujeste: Teatrul de Revistã `Constantin Tãnase`. 

Orice definitie si încadrare pentru acest actor ar fi restrictivã. Vasile Muraru este multipotential, ca interpret, exponent al unei culegeri de probleme comice din spectrul vast al realitãtii românesti. Este capabil de desfãsurarea vie a unei probleme de viatã luatã din realitate si transpusã în ipotetic prin coloraturi de haz nemãsurat. Multe din ele îsi au origine în raza politicã sau în clasa snobismului însãmântat odatã cu îmbogãtirea fãrã culturã, înflorit dupã câstigarea unei libertãti pe care românii o uitaserã si regeneratã în solul îngrãsat al coruptiei. Strãlucitoare, inconfundabile si de neuitat realizãri pe aceste teme sunt cele în cuplet, timp de treizeci si cinci de ani, alãturi de actorul care, cu mare pãrere de rãu este azi printre noi doar sufleteste, Nae Lãzãrescu! 
Sursa: confluente.ro

Foto: Dragos Constantin, Venus Five Studio
  • VASILE_MURARU Voiosia, o determinare spirituala universala (confluente.ro) 19.10.2014.Media

  • VASILE_MURARU Voiosia, o determinare spirituala universala (confluente.ro) 19.10.2014.Media

  • VASILE_MURARU Voiosia, o determinare spirituala universala (confluente.ro) 19.10.2014.Media


Imagine
VASILE_MURARU Voiosia, o determinare spirituala universala (confluente.ro) 19.10.2014.Media
VASILE_MURARU Voiosia, o determinare spirituala universala (confluente.ro) 19.10.2014.Media

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020