(004) 021 315 56 78
(004) 076 225 13 66
Casa de bilete
Acasa
Bilete    Cauta
 Harta site Contact     Instagram             
 

Home/Prima pagina   ←Subiect precedent  
Subiect urmator→
 

(dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.org)

Teatrul de Revista “Constantin Tanase” Bucuresti, Calea Victoriei nr.33
ANDA CĂLUGĂREANU. UNDE SUNT
CÂND NU MAI SUNT, IUBIREA ŞI SĂRUTUL?!


Autor: Aurel V. Zgheran
Publicat în: Ediţia nr. 2358 din 15 iunie 2017

"31, martie, 1983: moment de tandreţe - poetul sărutând. . . chitara Andei Călugăreanu", scrie sub o fotografie!

Cândva, într-o zi, mitropolitul poeziei noastre, Nichita Stănescu săruta o chitară! Avea strunele de cai nestruniţi cu zăbale, strune strunite de rugă, strune ce-au zămislit incantaţii, ca plânsul să nu smulgă inima, s-o scalde în lacrimi cu fiinţă, iar râsul să nu fie hohot, să fie surâs de fecioară până ieri! Era chitara Andei Călugăreanu!

Sărutându-i-o, poetul a înşeuat zimbrii inimii cu şea de cuvinte, a hrănit cu grâu de vers de dragoste vulturii şi cu jar de mirări hergeliile spiritului, a potcovit armăsarii cu potcoave de cuvânt, a mânat iepe cu silabe diamantate şi chiot adânc din ecoul văzduhurilor sale, a sărutat-o pe Anda Călugăreanu pe inimă de chivot, pe duh de coloană brâncuşiană, pe mâini midasiene, pe gură de doină ursită nuntirii la ultima dragoste crezută prima, nuntire fără lumânări de nuntă, nuntire cu flori de crin, cale şi ambrozie, nuntire datoare cu sărut de mireasă şi mire, nuntire cu sărut de veşnicie şi nimb!

Au trecut ani fără timp, ani carbonizaţi, colbuiţi de uitare, de când Anda Călugăreanu a fluturat trist o batistă, a despărţire şi a plâns, apoi s-a topit ca umbra cerei sub flacără, în ierni eterne!
E ger, e trist, e dor fără Anda! "Oamenii sunt păsări cu aripile crescute pe dinăuntru" , spune Nichita! A zburat cu cerul Anda, sau mai zboară şi azi, străjuindu-şi chitara de dragul sărutului şi sfinţeniei de pe ea?
De-ar mai fi azi, pe undeva, chitara Andei Călugăreanu, am citi pe ea ca într-o carte comuniunea omului cu sora lui, chitara pe care Anda a plâns ca pe un umăr, s-a alinat ca pe leagăn, a visat ca în braţe. Am atinge pe chitară sărutul poetului cu obrazul clătit în lumină, ca să nu-l strivim cu umbra, căci şi iubita i-ar fi schiopătat să nu-i strivească sărutul!

* * * * *

Duminică 18 iunie 2017, ora 19.00 a avut loc la Sala SAVOY (Calea Victoriei nr. 33) PREMIERA spectacolului muzical „(dor de) Anda”, în regia Geaninei Hergheligiu - un spectacol care celebrează personalitatea marii artiste Anda Călugareanu.
Distribuție: Victor Apetrei, Dan Baltag, Melania Bejan, Daria Corbu, Silvia Gagu, Mădălina Ignat, Ştefan Ruxanda
Cu participarea lui Oliver Toderiţă.
Coregrafia: KRISTA SANDU
Conducerea muzicală: DAN DIMITRIU
Scenografia: ANA IULIA POPOV
Pian şi canto coach: Iuliana Nistor
Montaj video: George Alain Mărgescu
Regia tehnică: George Ioan Hodor / Şef Producţie: Gică Popescu / Sunet: Constantin Stoica/ Light: Alex Pene şi Vlad Săcuiu / Proiecţii: Adrian Pîrvu / Maşinist Şef: Petre Dumitrescu
Imagini video: arhiva TVR / Fotografii: arhiva personală a artistei
Durată spectacol: 1h30min (fără pauză)
Mulţumiri: Alecsandru Medeleanu şi TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ pentru sprijinul acordat în realizarea acestui spectacol

"9 tineri actori și soliști, foarte talentați, aleși în urma unui casting, interpretează, improvizează, dansează, cântă în cor, cântă solo sau în. . . dialog, într-un spectacol muzical, construit delicat, geometric, cu o ușoară tentă ludică, adolescentină. Este un show plin de energie, sincer și liber - exact așa cum era și Anda Călugareanu" - spune regizoarea Geanina Hergheligiu, inițiatoarea acestui proiect și cea care semnează și scenariul.

"(dor) de Anda" este o producție a Teatrului de Revistă „Constantin Tanase” și va fi inclusă în repertoriul Stagiunii 2017 - 2018.

"Nouă ne e dor de Anda, dar și ea ne transmite că îi este dor de noi. Anda face parte din categoria acelor ființe a căror plecare grăbită rămâne ca o taină. Pe Anda o regăsim în toți și în fiecare obiect din scenă. Ea este personajul principal."

Anda Călugăreanu nu doar că ne-a lăsat atât de mult(e), dar a reușit, prin spiritul său debordant, prin talentul remarcabil și prin interpretări memorabile să cucerească și să influențeze o echipă de tineri actori, foarte talentați, reuniţi pe marea scenă a Sălii Savoy de regizoarea Geanina Hergheligiu. Ca semnatară a scenariului, ea a ales să treacă prin etapele vieții actriței, prin însăși muzica interpretată de aceasta.
Inedită această construcție dezvoltată creativ și prin regie și coregrafie. Tonul folosit este plin de iubire, umor, înțelegere și emoție.

"Elemente concrete din biografia artistică și din viața personală susțin universul imaginat de mine care aduce în scenă, modul ei de a fi. Anda înseamnă muzică, vers, teatru și film, înseamnă un mod personal de a trăi: cu multă bucurie, glumind adesea - chiar dacă viața nu i-a fost deloc ușoară, cunoscuții povestind că era o plăcere și o încântare să te afli în preajma ei."

În spectacolul „(dor de) Anda”, marile șlagăre lansate de Anda Călugăreanu (reorchestrările aparțin dirijorului și compozitorului Dan Dimitriu) pot fi ascultate, fredonate și aplaudate, la fel piese mai puțin cunoscute (în limbile română și în franceză), susținute de tonul său inconfundabil sau interpretate de artiștii din distribuție, în timp ce se derulează mini-scenarii imaginate ce susțin povestea.

Într-o oră și jumătate, spectacolul te face să redescoperi frumusețea vieții, darul talentului, bucuria și durerea și îi reamintește de importanța fundamentală a iubirii, în scurta noastră trecere pe Pământ, pentru că, "privită din cer, din altă dimensiune, viața e un cântec".

Despre GEANINA HERGHELIGIU:

Originară din Suceava, a absolvit Liceul de matematică - fizică "Ştefan cel Mare", Facultatea de Drept - Universitatea "Mihail Kogalniceanu" Iaşi (1999, lucrare de licență: "Etologie si delincvență") și Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti (2013, lucrare de licenţă: "Equus, de la text la spectacol", (profesor coordonator: conf. univ. dr. Felix Alexa).
Spectacolul său de licență - "Equus" de Peter Shaffer s-a jucat mai întâi la Teatrul Nottara, apoi a fost preluat de Teatrul Odeon în stagiunea 2013 - 2014. Cătălin Jugravu, actorul care joacă rolul principal a obtinut Premiul pentru cel mai bun actor într-un spectacol de regie, în cadrul Galei Absolvenţilor U.N.A.T.C. 2013;
A semnat regia spectacolelor "Proiect xx" de Alina Nelega, la „Iguana Cafe Blănari” (2013, Centrul Vechi Bucureşti), "Drumul spre Mecca" de Athol Fugard (2015, Teatrul Nottara București) şi "Copii răi" de Mihaela Michailov (2016, Teatrul Arte dell`Anima București).

Spectacolul "Copii răi" a fost selecționat şi prezentat:
-la Festivalul de Teatru Nou, Arad 2017
-în septembrie 2016, la Dublin, Irlanda, în cadrul proiectului "Handle with care. Itinerant social theatre" al Asociatiei Arte dell`Anima, finanţat de Institutul Cultural Român, prin programul CentenArt;
-la Festivalul de Teatru Independent Butterfly Effect ITF, Galaţi 2016;
-la Festivalului Internațional de Teatru Independent, Constanţa 2016;
-la Sibiu Fringe Festival 2016;
Geanina Hergheligiu a fost coautoare a Strategiei culturale și creative a Municipiului Suceava 2015 - 2025 și a candidaturii orașului Suceava și a Bucovinei la titlul de "Capitala europeană a culturii 2021".

Sursa confluente.org

  • (dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.ro)

  • (dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.ro)

  • (dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.ro)


Imagine
(dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.ro)
(dor de) ANDA CALUGAREANU. Unde sunt cand nu mai sunt, iubirea si sarutul?! (Confluente.ro)

    Pagina 1 din 1   

Reddit
Digg It
Tumblr


Alte articole similare


Home/Prima pagina ←Subiect precedent
Subiect urmator→
Top

Termeni si conditii  |  Contact  |  Harta website

 

Teatrul de Revista `Constantin Tanase` este o Institutie de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti.
© TeatrulTanase.ro 2008 - 2020